Χαλκιδική - Νήσος Περιστέρα

Photo Gallery

 

Η Περιστέρα είναι ένα μικρό κατάφυτο νησάκι στη Χαλκιδική με έναν πλούσιο βυθό, όπου στα πολλά διαφορετικά υποστρώματα ζούνε δεκάδες σπάνια είδη. Το νησί βρίσκεται στην περιοχή της Βουρβουρούς, και αποτελεί μέρος του «δαντελωτού» συμπλέγματος νησιών και χερσονήσων της περιοχής. Ανάμεσα στην νήσο Διάπορο και στην ηπειρωτική ακτή, στη βόρεια είσοδο του φυσικού κόλπου της Βουρβουρούς, η Περιστέρα αποτελεί το πρώτο σημείο εισόδου στο κόλπο για πολλά ζώα που έρχονται από τα βόρεια και τα ανατολικά του κόλπου του Αγίου Όρους. Η βόρεια ακτογραμμή είναι πιο απότομη, ενώ προς τα νότια δημιουργείται μια διπλή αμμώδης παραλία, ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκονται δύο μικρότερα νησάκια. Η συνολική ακτογραμμή του νησιού δεν ξεπερνά το ένα χιλιόμετρο.

Η περιοχή είναι ξακουστή για τον πλούτο της βιοποικιλότητας και αυτό οφείλεται στην μορφολογία του κόλπου αλλά και στο υποθαλάσσιο περιβάλλον. Ο βυθός στα νότια είναι αμμώδης και λασπώδης με μεγάλα λιβάδια Ποσειδωνίας και κατεβαίνει αργά μέχρι τα 15 μέτρα. Πηγαίνοντας προς τα βόρεια, ο βυθός γίνεται πετρώδης με μεγάλες και μικρές πέτρες και φτάνοντας στη βόρεια πλευρά κατεβαίνει πιο απότομα στα 30 μέτρα. Έτσι μέσα σε μια μικρή απόσταση μπορεί κανείς να περιηγηθεί σε μια πληθώρα υποβρύχιων βιοτόπων που φιλοξενεί δεκάδες σπάνια είδη.

Στην άμμο ζούνε εντυπωσιακοί κερίανθοι και άλλες ανεμώνες, ενώ λίγο κάτω από τον πυθμένα υπάρχουν πολλά δίθυρα μαλάκια. Ανάμεσα στην χλωρίδα του βυθού, βρίσκει κανείς ιππόκαμπους, μεγάλες χειλούδες, κοπάδια από μαίνουλες και πολλά μικρά μαλάκια. Κάτω από τα μικρά βράχια κρύβονται δεκάδες είδη από γυμνοβράγχια, όπως τα εντυπωσιακά Chromodoris luteorosea και Chromodoris purpurea και μεγάλοι αριθμοί από κυπριωτίδες του είδους Luria lurida. Στα βόρεια απλώνεται μια μεγάλη ποικιλία σπόγγων του είδους Verongia aerophoba με πολλά μικρά είδη που ζουν συμβιωτικά με τα σφουγγάρια. Οι συνθήκες των ήρεμων, προστατευμένων και ζεστών νερών, δημιουργεί ιδανικές συνθήκες αναπαραγωγής για πολλά είδη ψαριών. Συχνά μέσα στον κόλπο εισέρχονται μεγάλα κοπάδια από σαρδέλες, γαύρους, και αθερίνες, ακολουθούμενα από τους θηρευτές τους που είναι κυρίως τα λαβράκια, οι κυνηγοί και διάφορα τοννοειδή, όπως τα κοπάνια. Τέλος συχνή είναι η παρουσία από μεσογειακές φώκιες που έρχονται στην περιοχή να κυνηγήσουν από τις σπηλιές του Αγίου Όρους, όπου και κατοικούν.

Πραγματικά, η βουτιά γύρω από την Περιστέρα, είτε πρόκειται για κατάδυση, είτε για snorkelling, είναι μοναδική καθώς την ίδια στιγμή μπορεί κανείς να παρακολουθεί κοπάδια από σαρδέλες να τρέφονται αλλά και να κυνηγιούνται, τεράστιες άκακες μέδουσες να κολυμπάνε δίπλα σου, ολοθούρια να αναπαράγονται και δεκάδες πολύχρωμα όντα να περπατάνε αργά στο βυθό.

 

Πως θα πάτε

Η Περιστέρα βρίσκεται στα βόρεια του κόλπου της Βουρβουρούς. Η τελευταία βρίσκεται στην βορειοανατολική ακτογραμμή της Σιθωνίας, μόλις 120 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και 50 χλμ. από τον Πολύγυρο.
 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 40.228083435538686, Longitude:23.76614638418573)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Παντιερονήσι - Σπήλαιο Τρούλος

Το Παντιερονήσι είναι ένα ακατοίκητο νησάκι στα νότια της Πάρου, το οποίο κάτω από τις βραχώδεις ακτογραμμές του κρύβει ένα εντυπωσιακό υποθαλάσσιο σπήλαιο.

Δήλεσι

Ένας πλούσιος σε εικόνες βυθός του Νότιου Ευβοϊκού που παρότι παλιότερα είχε υποστεί εκτεταμένη ρύπανση, έχει ανακάμψει και πλέον εκπλήσσει τον καταδύτη με τα δεκάδες σπάνια είδη που φιλοξενεί.

Πορθμός Καλλονής

Ένας σπάνιος, ιδιαίτερος και πανέμορφος υποβρύχιος βιότοπος που δυστυχώς έχει υποστεί πολλές αλλοιώσεις από την παράνομη αλιεία και κινδυνεύει άμεσα από την απόλυτη καταστροφή.

Κύθνος - Ναυάγιο «Pepe»

Ένα μικρό ναυάγιο σε ένα απάνεμο κόλπο της Κύθνου έχει μετατραπεί μέσα σε λίγα χρόνια σε ένα τεράστιο ενδιαίτημα για πολλά και εντυπωσιακά είδη γυμνοβράγχιων.

 
 


 Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.