Πορθμός Καλλονής

Photo Gallery

 

Ένας σπάνιος, ιδιαίτερος και πανέμορφος υποβρύχιος βιότοπος που δυστυχώς έχει υποστεί πολλές αλλοιώσεις από την παράνομη αλιεία και κινδυνεύει άμεσα από την απόλυτη καταστροφή. Στην είσοδο του κόλπου της Καλλονής στην Λέσβο βρίσκεται ένα από τα σπανιότερα θαλάσσια οικοσυστήματα της Ελλάδας, το οποίο έχει δημιουργηθεί από τα ιδιαίτερα γεωμορφολογικά και ωκεανογραφικά χαρακτηριστικά της περιοχής. Ο πορθμός, ή η είσοδος του Κόλπου της Καλλονής, όπως τον αναφέρουν οι ντόπιοι, είναι ένα στενό υδάτινο πέρασμα που συνδέει το κόλπο με το Βόρειο Αιγαίο. Η αρχή του είναι το πέρασμα ανάμεσα στα ακρωτήρια Καλλονής και Πλατύ στη περιοχή Μάκαρα μήκους μισού ναυτικού μιλίου και το τέλος του το πέρασμα ανάμεσα στα ακρωτήρια Παναγιούδα και Πέραμα που είναι και το πιο στενό σημείο, μήκους 0,4 του ναυτικού μιλίου. Η απόσταση ανάμεσα στα δύο περάσματα που είναι και το μήκος του πορθμού φτάνει τα 2 ναυτικά μίλια. Το ενδιαφέρον στην περιοχή είναι ότι η ρηχή υφαλοκρηπίδα που ενώνει τα ακρωτήρια Καλλονής και Πλατύ φτάνει σε βάθος από 4 μέχρι 10 μέτρα αφήνοντας ένα στενό πέρασμα μήκους 50 μέτρων, όπου το βάθος φτάνει τα 25 μέτρα. Μέσα στον Πορθμό και απέναντι από τον παραθαλάσσιο οικισμό Αποθήκα βρίσκεται το νησάκι Ερημονήσι, ή αλλιώς Άγιος Γεώργιος, ενώ στην είσοδο και από την μεριά του πελάγους απλώνεται το νησάκι Γαρμπιάς. Το πέρασμα αυτό, το οποίο συνήθως είναι ιδιαίτερα τρικυμιώδες, σηματοδοτείται από φανούς για την διευκόλυνση της ναυσιπλοΐας. Η στενότητα του περάσματος και οι υποθαλάσσιοι γκρεμοί που συνδέουν το Αιγαίο με τον κόλπο έχουν σαν αποτέλεσμα, ιδιαίτερα κατά τις περιόδους άμπωτης και πλημμυρίδας, να επικρατούν στην περιοχή ισχυρότατα θαλάσσια ρεύματα. Αυτό με την σειρά του έχει σαν αποτέλεσμα να αναπτύσσονται, πάνω στα κάθετα υποθαλάσσια γκρέμια, αποικίες από εξαιρετικά σπάνια ζώα που τρέφονται με τους μικροοργανισμούς που μεταφέρουν τα ρεύματα και που σε κανονικές συνθήκες ζούνε σε πολύ βαθύτερα νερά.
 
Η κατάδυση αναψυχής στην είσοδο του κόλπου είναι απαγορευμένη και είναι δυνατή μόνο μετά από σχετική άδεια από το λιμεναρχείο. Εντούτοις η ύπαρξη αυτού του σπάνιου βιότοπου οφείλει να γίνει κάποια στιγμή γνωστή καθώς η παράνομη αλιεία με βαριά εργαλεία ακριβώς στην είσοδο είναι ανεξέλεγκτη και τείνει να τον εξαφανίσει. Στην πραγματικότητα θα πρέπει να σταματήσει η βιομηχανικού τύπου αλιεία σε όλο τον κόλπο καθώς η Καλλονή είναι ένα από τα μεγαλύτερα σημεία αναπαραγωγής πολλών μεταναστευτικών ψαριών της Μεσογείου και ήδη η καταστροφή στον βυθό της είναι μεγάλη. Η αλήθεια είναι ότι ο πορθμός της Καλλονής θα έπρεπε να βρίσκεται κάτω από καθεστώς απόλυτης προστασίας, μέρος ενός ευρύτερου θαλασσίου πάρκου ίσως, αλλά ακόμα και αν αυτό συμβεί είναι πολύ δύσκολο να ελεχθεί η παράνομη αλιεία, καθώς το πέρασμα ακόμα μαγνητίζει πλήθη από ψάρια.

Κάθε χρόνο αναρίθμητες σαρδέλες, παπαλίνες, αθερίνες και ζαργάνες εισέρχονται στον κόλπο για να αφήσουν τα αυγά τους, ακολουθούμενες από μεγαλόπρεπους θηρευτές όπως τόννους και δελφίνια. Αυτό που κάνει όμως ξεχωριστή την είσοδο είναι ένας μεγάλος πλούτος από κοράλλια, σπόγγους και ασκίδια που προσελκύουν πολλά ακόμα είδη της θαλάσσιας πανίδας. Παλαιότερα στην περιοχή υπήρχε ένα μεγάλο «δάσος» από αυτά τα κοράλλια, όμως οι τράτες βυθού έχουν καταστρέψει πλέον το μεγαλύτερο μέρος του. Θαυμαστά είδη όπως η Eunicella verrucosa, ο Parazoanthus axinellae, η Leptopsammia pruvoti και η Cladocora cespitosa αναπτύσσονται εδώ σε βάθη πολύ πιο ρηχά απ’ ότι συνήθως. Ο καταδύτης θα θαυμάσει σπόγγους, όπως η Haliclona mediterranea, η Axinella cannabina, ο Calyx nicaeensis, η Cliona viridis και η Pleraplysilla spinifera που πάνω τους ζούνε γυμνοβράγχια, όπως η Caloria elegans, η Calmella cavolini, η Cratena peregrina, η Discodoris atromaculata, η Flabellina affinis και η Flabellina babai. Δεκάδες είδη από ασκίδια, ανεμώνες, βρυόζωα, φύκη, αστερίες, ολοθούρια, υδρόζωα και σκώλικες συμπληρώνουν την εύθραστη πανίδα της περιοχής.

 

Πως θα πάτε

Στην είσοδο απαγορεύεται η κατάδυση, όπως άλλωστε συμβαίνει με κάθε πορθμό της Ελλάδας. Επιπροσθέτως πρόκειται για μια μάλλον επικίνδυνη κατάδυση, καθώς μόνο σε μία συγκεκριμένη φάση της σελήνης και σε συγκεκριμένη ώρα της ημέρας είναι δυνατή. Όλες τις άλλες στιγμές η θάλασσα «βράζει» από τα ρεύματα και ακόμα και όταν οι συνθήκες ηρεμήσουν τα θαλάσσια ρεύματα σας μεταφέρουν γρήγορα εκατοντάδες μέτρα μακρυά.
 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 39.09060835899829, Longitude:26.09668620530897)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Δήλεσι

Ένας πλούσιος σε εικόνες βυθός του Νότιου Ευβοϊκού που παρότι παλιότερα είχε υποστεί εκτεταμένη ρύπανση, έχει ανακάμψει και πλέον εκπλήσσει τον καταδύτη με τα δεκάδες σπάνια είδη που φιλοξενεί.

Κύθνος - «Άβυσσος»

Ένας κάθετος υποβρύχιος γκρεμός φιλοξενεί ένα μοναδικό οικοσύστημα όπου χιλιάδες πολύχρωμοι μικροί και μεγάλοι οργανισμοί βρίσκουν καταφύγιο στα σκοτεινά του κοιλώματα.

Νάξος - Ναυάγιο «Μαριάννα»

Ένα από τα ομορφότερα ναυάγια πλοίων των θαλασσών μας που με τα χρόνια έχει μεταμορφωθεί σε έναν σημαντικό πυρήνα υποβρύχιας ζωής προσφέροντας την ευκαιρία για μια αξέχαστη κατάδυση.

Δονούσα - Φωκοσπηλιά

Στις απόκρημνες ανατολικές ακτές της Δονούσας, στον κάβο του Μοσχονά και στο τέλος ενός ψηλού γκρεμού, βρίσκετε μια βραχώδης κοιλότητα-σπηλιά που σαν οικότοπος χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερες συνθήκες.

 
 


 



Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.