Ηρακλειά - Αεροσκάφος Arado

Photo Gallery

 

Σε έναν μικρό όρμο με θαυμάσια παραλία, κείτεται βυθισμένο ένα αεροπλάνο, απομεινάρι του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, σε μια βουτιά που ενδείκνυται τόσο για scuba όσο και για snorkelling. O όρμος της Αλιμιάς βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της Ηρακλειάς και αποτελεί έναν ήρεμο κολπίσκο, ιδανικό για αγκυροβόλιο σκαφών. Στη μέση του ανοίγματος του όρμου βρίσκεται βυθισμένο στα 11 μέτρα το ναυάγιο ενός Γερμανικού αεροπλάνου τύπου Arado.

Ο συγκεκριμένος τύπος του αεροπλάνου χρησιμοποιούνταν από την γερμανική πολεμική αεροπορία κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου ως αναγνωριστικό για παράκτιες περιπολίες. Το αεροπλάνο κατέπεσε ύστερα από μάχη με βρετανικά αεροσκάφη τον Σεπτέμβριο του ‘43. Από τότε κείτονταν ανοιχτά της Ηρακλειάς μέχρι που το 1982 «ψαρεύτηκε» από μια τράτα, η οποία ξεμπλέκοντας τα εργαλεία το οδήγησε κοντά στην ακτή, στη θέση που βρίσκεται σήμερα.

Το μικρό βάθος, ο ήρεμος κόλπος και η υποθαλάσσια γεωμορφία, καθιστούν την κατάδυση στο Arado, ιδανική για αρχάριους δύτες. Μια σημαδούρα ορειοθετεί τη θέση του ναυαγίου στον όρμο, η ορατότητα φτάνει τα 30 μέτρα και τα νερά είναι σχετικά ζεστά. Γύρω του απλώνονται λιβάδια ποσειδωνίας με μικρά «μπαλώματα» άμμου, ενώ οι θαλάσσιοι οργανισμοί έχουν κατακλύσει τον σιδερένιο σκελετό. Μέσα στο κήτος ζούνε σμέρνες, μουγγριά, σκορπίνες, κρεμμυδόψαρα, χάνοι, πέρκες, λαπίνες αλλά και μικρά γυμνοβράγχια, αστερίες, αχινοί, πίνες και άλλα.

Για περισσότερες πληροφορίες: Καταδυτικό κέντρο Naxos Diving,
 

Πως θα πάτε

Στην παραλία της Αλιμιάς μπορείτε να πάτε το καλοκαίρι με το τρεχαντήρι που κάνει τον γύρο της Ηρακλειάς. Πιό όμορφο, όμως, είναι το περπάτημα σε ένα πανέμορφο μονοπάτι, καθώς διασχίζετε όλο το νησί, περνώντας και από το φημισμένο σπήλαιο του Αη Γιάννη.
 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 36.82753693612548, Longitude:25.422612399742093)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Πορθμός Καλλονής

Ένας σπάνιος, ιδιαίτερος και πανέμορφος υποβρύχιος βιότοπος που δυστυχώς έχει υποστεί πολλές αλλοιώσεις από την παράνομη αλιεία και κινδυνεύει άμεσα από την απόλυτη καταστροφή.

Δονούσα - Φωκοσπηλιά

Στις απόκρημνες ανατολικές ακτές της Δονούσας, στον κάβο του Μοσχονά και στο τέλος ενός ψηλού γκρεμού, βρίσκετε μια βραχώδης κοιλότητα-σπηλιά που σαν οικότοπος χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερες συνθήκες.

Λέσβος - Βραχονησίδα Μυρμήγκι

Η μικρή βραχονησίδα Μυρμήγκι με τον πανέμορφο βυθό βρίσκεται στα βόρεια της Λέσβου, μόνο πέντε λεπτά διαδρομή με το σκάφος από την Πέτρα.

Κύθνος - «Άβυσσος»

Ένας κάθετος υποβρύχιος γκρεμός φιλοξενεί ένα μοναδικό οικοσύστημα όπου χιλιάδες πολύχρωμοι μικροί και μεγάλοι οργανισμοί βρίσκουν καταφύγιο στα σκοτεινά του κοιλώματα.

 
 


 Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.