Κύθνος - «Άβυσσος»

Photo Gallery

 

Ένας κάθετος υποβρύχιος γκρεμός φιλοξενεί ένα μοναδικό οικοσύστημα όπου χιλιάδες πολύχρωμοι μικροί και μεγάλοι οργανισμοί βρίσκουν καταφύγιο στα σκοτεινά του κοιλώματα. Η «Άβυσσος», όπως είναι γνωστή, είναι ένας από τους πιο συναρπαστικούς καταδυτικούς προορισμούς της Κύθνου. Βρίσκεται στα βορειοανατολικά του νησιού, στην περιοχή του Άγιου Σώστη, λίγο πιο βόρεια από τα Λουτρά. Από την επιφάνεια της θάλασσας ο βυθός κατεβαίνει σχετικά ομαλά μέχρι τα 30 μέτρα όπου απλώνεται ένα σκαλοπάτι πάνω στο οποίο κρέμονται σχοινιά και δίχτυα δημιουργώντας ένα απόκοσμο τοπίο. Από τα 40 μέτρα και κάτω ξεκινά ένας εντυπωσιακός, απόκρημνος γκρεμός με αρνητική κλίση, γεμάτος χρώματα από διάφορους οργανισμούς: σφουγγάρια, ανεμώνες, κοράλλια και βρυόζωα. Άλλο ένα «μπαλκόνι» βρίσκεται στα 50 μέτρα και από εκεί ο βυθός συνεχίζει κάθετα και χάνεται στα +84 μέτρα. Η θαλάσσια ζωή είναι μοναδική καθώς τα μεγαλύτερα κυνηγημένα είδη από τα ρηχά βρίσκουν καταφύγιο σ’ αυτά τα βάθη, ενώ εκατοντάδες πολύχρωμοι μικροοργανισμοί έχουν για σπίτι τους τις ήσυχες σπηλιές των κάθετων βράχων.

Πρωταγωνιστής της άγριας φύσης στην «Άβυσσο» είναι ένα εντυπωσιακό σφουγγάρι του είδους Axinella cannabina που φτάνει το 1,5 μέτρο ύψος και διακρίνεται για το έντονο κόκκινο χρώμα που έρχεται σε αντίθεση με τον κυανό βυθό. Σπάνια είδη της βουτιάς είναι ο αστερίας Luidia sarsi, τα γυμνοβράγχια Berthella ocellata και Notarchus punctatus, ο αστακός Palinurus elephas, η σκορπίνα του Καντενά (Scorpaena loppei) και ο μακρύρυγχος ιππόκαμπος (Hippocampus guttulatus). Είναι σημαντικό ότι στην γύρω περιοχή έχουν παρατηρηθεί διαβολόψαρα (Mobula mobular). Τα κοιλώματα των μπαλκονιών φιλοξενούν μεγάλους πληθυσμούς από πανέμορφους ανθίες (Anthias anthias) και ο καταδύτης μπορεί να θαυμάσει με ευκολία την πολύπλοκη συμπεριφορά των χαρεμιών τους. Στα βαθύτερα σημεία συναντώνται ροφοί (Epinephelus marginatus), στήρες (Epinephelus costae) και βλαχοσφυρίδες (Epinephelus caninus). Άλλα κοινά ψάρια είναι οι σμέρνες (Muraena helena), οι πετροσαλούβαρδοι (Phycis phycis), οι σκαρμοί (Synodus saurus), οι κοκκινοσκορπίνες (Scorpaena scrofa), οι μαρίδες (Spicara smaris), τα σκαθάρια (Spondyliosoma cantharus), τα μαγιάτικα (Seriola dumerili), οι κουκοχειλούδες (Labrus mixtus), οι κοκκινολαπίνες (Symphodus mediterraneus), οι μαυροουρολαπίνες (Symphodus melanocercus), οι ταωλαπίνες (Symphodus tinca), οι ματολαπίνες (Symphodus ocellatus), οι χρυσογωβιοί (Gobius auratus), οι κοκκινοχείληδες (Gobius cruentatus), οι ταινιογωβιοί (Gobius vittatus) και οι κίτρινοι τριπτερύγιοι (Tripterygion delaisi).

Από τα γυμνοβράγχια απαντώνται, μεταξύ άλλων, η Aplysia fasciata, η Elysia timida, η Thuridilla hopei, το Umbraculum umbraculum, η Felimare picta, η Felimare villafranca, η Phyllidia flava, η Peltodoris atromaculata, η Caloria elegans, η Cratena peregrina και η Flabellina affinis. Οι τρίτωνες (Charonia variegata) και οι μπουρούδες (Tonna galea) είναι οι πρωταγωνιστές των γαστερόποδων, ενώ κοινά είναι το εντυπωσιακό Calliostoma conulus και ο Naticarius punctatus. Από τους αστερίες εδώ απαντώνται πολλά είδη, όπως οι Antedon mediterranea, Leptometra phalangium, Astropecten irregularis subsp. pentacanthus, Asterina gibbosa, Coscinasterias tenuispina, Echinaster sepositus, Marthasterias glacialis, Peltaster placenta και Ophidiaster ophidianus. Άλλα ενδιαφέροντα είδη είναι ο κάβουρας-ερημίτης Dardanus calidus, το ασκίδιο Halocynthia papillosa, το ερυθροφύκος Nemastoma dichotomum, οι σπόγγοι Axinella verrucosa, Chondrosia reniformis και Hamigera hamigera, το κοράλλι Parazoanthus axinellae, η μέδουσα Pelagia noctiluca, οι σκώλικες Bispira volutacornis, Protula tubularia και Sabella spallanzani και τα βρυόζωα Bugulina turbinata και Reteporella couchii.
 
Για περισσότερες πληροφορίες: Καταδυτικό κέντρο Aqua Team, Λουτρά, Κύθνος
 
 
 
 
 

Πως θα πάτε

Η Κύθνος συνδέεται ακτοπλοϊκά με τον Πειραιά (3 ώρες) και με το Λαύριο (2 ώρες). Το καταδυτικό κέντρο Aqua Team, με την βοήθεια του οποίου θα φτάσετε στο σημείο της κατάδυσης, βρίσκεται στα Λουτρά, 12 χλμ. βορειότερα του λιμανιού Μέριχα.
 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 37.46010473328962, Longitude:24.43536826028469)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Δήλεσι

Ένας πλούσιος σε εικόνες βυθός του Νότιου Ευβοϊκού που παρότι παλιότερα είχε υποστεί εκτεταμένη ρύπανση, έχει ανακάμψει και πλέον εκπλήσσει τον καταδύτη με τα δεκάδες σπάνια είδη που φιλοξενεί.

Πορθμός Καλλονής

Ένας σπάνιος, ιδιαίτερος και πανέμορφος υποβρύχιος βιότοπος που δυστυχώς έχει υποστεί πολλές αλλοιώσεις από την παράνομη αλιεία και κινδυνεύει άμεσα από την απόλυτη καταστροφή.

Νάξος - Ναυάγιο «Μαριάννα»

Ένα από τα ομορφότερα ναυάγια πλοίων των θαλασσών μας που με τα χρόνια έχει μεταμορφωθεί σε έναν σημαντικό πυρήνα υποβρύχιας ζωής προσφέροντας την ευκαιρία για μια αξέχαστη κατάδυση.

Λέσβος - Βραχονησίδα Μυρμήγκι

Η μικρή βραχονησίδα Μυρμήγκι με τον πανέμορφο βυθό βρίσκεται στα βόρεια της Λέσβου, μόνο πέντε λεπτά διαδρομή με το σκάφος από την Πέτρα.

 
 


 Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.