Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης»

Μέσα στον γκρίζο αστικό ιστό, δίπλα από πολυκατοικίες, πυλώνες ηλεκτρικού ρεύματος και μεγάλους αυτοκινητόδρομους, βρίσκεται ένα από τα τελευταία καταφύγια άγριας ζωής της Αθήνας. Το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» βρίσκεται στο κέντρο της κοιλάδας του ποταμού Κηφισού στη θέση με την ιστορική ονομασία «Πύργος Βασιλίσσης», μέσα στον αστικό ιστό του Δήμου Ίλιου. Στα ανατολικά του συνορεύει με τον Δήμο Αγίων Αναργύρων και στα βόρεια με το Δήμο Καματερού. Το Πάρκο καταλαμβάνει μια έκταση 1.150 στρεμμάτων, γεγονός που το καθιστά το μεγαλύτερο πάρκο εντός πόλεως στην Ελλάδα. Ουσιαστικά αποτελεί υπόλλειμα του παλιότερου μεγάλου πευκοδάσους που ξεκίναγε από το Τατόι και έφτανε μέχρι τα Τουρκοβούνια. Πρόκειται για μια μικρογραφία ενός λιμναίου, αγροδασικού μεσογειακού οικοσυστήματος μέσα στο οποίο έχουν κατασκευαστεί τέσσερις μικρές λίμνες, προσθέτοντας έτσι τη σημαντική για την άγρια πανίδα παρουσία του υγρού στοιχείου. Οι τεχνητές λίμνες, η παρόχθια βλάστηση, τα φυλλοβόλα, τα κωνοφόρα και οι καλλιέργειες δημιουργούν ένα ιδανικό σημείο ανάπαυσης αλλά και διαχείμανσης που προσελκύει δεκάδες είδη της ορνιθοπανίδας.

Πάνω από τους υδάτινους δαίδαλους υπάρχει ένας λόφος στον οποίο αναπτύσσεται ένα μικρό δάσος χαλέπιου πεύκης. Άλλα δέντρα και θάμνοι της περιοχής είναι τα κυπαρίσσια, οι ευκάλυπτοι, οι κουκουναριές, τα σκλήθρα, τα πλατάνια, οι φτελιές, οι βελανιδιές, οι χαρουπιές, οι ακακίες, οι κουτσουπιές, τα σχίνα και οι πυρράκανθοι. Οι καλλιέργειες της περιοχής αποτελούνται από ελαιόδεντρα, αμυγδαλιές και φυστικιές. Οι όχθες των λιμνών καλύπτονται από καλαμιώνες και βούρλα, ενώ λίγο πιο ψηλά υπάρχουν λυγαριές και πικροδάφνες. Στον λόφο φυτρώνουν διάφορα κοινά λουλούδια, όπως το κυκλάμινο Cyclamen hederifolium, η καλεντούλα Calendula arvensis, το Erodium malacoides, η Romulea linaresii, η Fumaria bastardii, οι ανεμώνη Anemone pavonina, η Veronica persica, η Globularia alypum και οι ορχιδέες Himantoglossum robertianum, Anacamptis papilionacea, Neotinea lactea, Serapias vomeracea, Ophrys attica, O. sicula και O. ferrum-equinum.

Στο Πάρκο έχουν παρατηρηθεί 177 είδη πουλιών από τα οποία ξεχωρίζουν τα σπάνια για την πόλη παρυδάτια είδη όπως οι σταχτοτσικνιάδες, οι λευκοτσικνιάδες, οι κρυπτοτσικνιάδες, οι αλκυόνες, οι νερόκοτες, οι φαλαρίδες, τα νανοβουτηχτάρια, οι καστανοκέφαλοι γλάροι, οι πρασινοκέφαλες πάπιες και οι κορμοράνοι. Συχνά επισκέπτονται το Πάρκο διάφορα άλλα σπανιότερα είδη, όπως πελαργοί, χαλκόκοτες, πορφυροτσικνιάδες, κιρκίρια, σαρσέλες, ψαλίδες, γκισάρια, χουλιαρόπαπιες, μαυροβουτηχτάρια, νυχτοκόρακες, ποταμοσφυριχτές, λασποσκαλίδρες, μπεκατσίνια, πρασινοσκέληδες, κ.ά. Από τα αρπακτικά έχουν παρατηρηθεί καλαμόκιρκοι, σφηκιάρηδες, διπλοσάινα, ξεφτέρια, γερακίνες, βραχοκιρκίνεζα, κουκουβάγιες και γκιώνηδες, ενώ άλλα ενδιαφέροντα πουλιά του Πάρκου είναι τα τρυγόνια, οι μελισσοφάγοι, οι νεροκελάδες, τα αηδόνια, τα ψευταηδόνια, οι τσίχλες, οι μαυροτσιροβάκοι, οι μαυροσκούφηδες, τα σκαρθάκια, οι γαλαζοπαπαδίτσες, οι κοκκινολαίμηδες, οι μαυρολαίμηδες, οι τσαλαπετεινοί, οι αιγίθαλοι, οι φοινίκουροι, οι υφάντρες, τα καλαμοτσίχλονα, τα σιρλοτσίχλονα, οι καρδερίνες, οι φλώροι, οι τσιφτάδες και οι σπίνοι. Σημαντικές είναι οι αποικίες του πράσινου παπαγάλου, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι στο Πάρκο έχουν παρατηρηθεί 5 είδη παπαγάλων καθώς πολλοί είναι αυτοί που απελευθερώνουν εκεί τα κατοικίδια πτηνά τους.  

Τα αμφίβια αντιπροσωπεύονται από δύο είδη, τον λιμνοβάτραχο και τον πρασινόφρυνο. Από τα ερπετά στην περιοχή ζούνε σαμιαμίδια, λιακόνια, πρασινόσαυρες, κρασπεδωτές χελώνες, ενώ στα νερά ζούνε οι κοκκινοχοιράδες, οι νεροχελώνες που πωλούνται στα Pet Shop και που οι κατόχοι τους, τις αφήνουν στις λίμνες του Πάρκου, όταν αυτές μεγαλώσουν. Το Πάρκο θεωρείται ένα από τα καλύτερα σημεία για τις νυχτερίδες της Αττικής, ενώ έχουν τοποθετηθεί τεχνητές φωλιές νυχτερίδων σε διάφορα σημεία. Τέλος, στα πιο δυσπρόσιτα σημεία ζούνε και λίγοι σκαντζόχοιροι.

Στο Πάρκο Τρίτση δραστηριοποιείται, εδώ και χρόνια, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία πραγματοποιώντας μια σειρά από δράσεις και προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που δίνουν την ευκαιρία σε μαθητές και εκπαιδευτικούς να ανακαλύψουν τον φυσικό κόσμο και την ορνιθοπανίδα της χώρας μας σε ένα ιδανικό περιβάλλον. Εντούτοις τα τελευταία χρόνια η πορεία του Πάρκου δεν είναι ενθαρρυντική. Τα νερά είναι εδώ και καιρό στάσιμα, ενώ η ευθύνη της διαχείρισης του μοιάζει να πηγαίνει από τον Άννα στον Καϊάφα.

 
 
 
 

Πως θα πάτε

Το Πάρκο «Αντώνη Τρίτση» βρίσκεται μεταξύ των λεωφόρων Φυλής και Δημοκρατίας στην περιοχή Ανάκασα πάνω από τους Αγίους Αναργύρους. Από την Αττική Οδό στρίβεται προς Αθήνα στην λεωφόρο Δημοκρατίας και μετά από 3 χιλιόμετρα συναντάτε την ανατολική είσοδο του πάρκου. Μέσα από την Αθήνα φτάνετε στην πλατεία των Αγίων Αναργύρων και μετά συνεχίζετε βόρεια στην λεωφόρο Δημοκρατίας, όπου έχετε το πάρκο στα αριστερά σας.

 


 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 38.044757331667945, Longitude:23.71988497945381)
 

Photo Gallery

 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Δάσος Συγγρού

Για πολλούς όαση στο κέντρο της πόλης, για άλλους εμπορικό φιλέτο και για τους φυσικούς κατοίκους του, τα διαβατάρικα πουλιά, μια σημαντική στάση στην διαδρομή τους.

Δάση Αρκεύθων Πρεσπών

Μια περιοχή στα σύνορα της χώρας, στην οποία εμφανίζονται πλούσια και υγιή δάση αρκεύθων με πολλά και μεγάλα σε μέγεθος υπεραιωνόβια δέντρα που σχηματίζουν έναν από τους σπανιότερους οικοτόπους στην Ευρώπη.

Δάσος Τατοΐου

Ένα μεγάλο και πυκνό δάσος κοντά στην Αθήνα που αποτελεί τον μεγαλύτερο πνεύμονα πρασίνου στην Αττική και που μέσα του έχουν καταγραφεί πολλά ενδιαφέροντα είδη της χλωρίδας.

Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου

Στη δυτική χερσόνησο της Λέσβου, ανάμεσα σε ατέλειωτους διαδοχικούς λόφους με χορτολίβαδα, μικρούς λόγγους και εποχικές ρεματιές, απλώνεται ένας μοναδικός τόπος για την χώρα μας, το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου.

 
 


 

Τα Ψάρια της Ελλάδας

Ένας πλήρης οδηγός πεδίου για όλα τα είδη που ζουν στις ελληνικές θάλασσες με 450 εικονογραφήσεις και αναλυτικούς πίνακες.

περισσότερα...


Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.