Το σκυριανό αλογάκι

Photo Gallery

 

Συντροφικό, κοινωνικό, έξυπνο και εξαιρετικά σπάνιο το σκυριανό αλογάκι αποτελεί έναν από τους ζωντανούς θησαυρούς φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας. Πρόκειται γία μία αυτόχθονη φυλή αλόγων που η ιστορία της είναι τόσο παλιά όσο και ο ελληνικός πολιτισμός καθώς πολλοί ειδικοί βλέπουν ομοιότητες με τα άλογα της ζωφόρου του Παρθενώνα. Οι επιστημονικές γνώμες που έχουν διατυπωθεί για την καταγωγή τού είναι πολλές. Μια παραφιλολογία που συνδέει -λόγω μεγέθους- το σκυριανό αλογάκι με το προϊστορικό «ιππάριον» ένα μικρόσωμο ιπποειδές, δεν ισχύει. Και αυτό γιατί το «ιππάριον» είχε εξαφανιστεί πριν την εμφάνιση του σημερινού αλόγου. Αυτό που ισχύει είναι ότι το είδος αποτελεί τον απόγονο μιας μεγάλης φυλής που εμφανίστηκε στην περιοχή της νότιας Βαλκανικής, της Μικράς Ασίας και της Βόρειας Αφρικής και που τα μοναδικά λιγοστά απομεινάρια της απαντώνται σήμερα κυρίως στη Σκύρο.  Ο πρόγονος του σκυριανού αλόγου είχε μεγαλύτερη σωματική διάπλαση από τη σημερινή και φαίνεται ότι το αλογάκι «μίκρυνε» λόγω των δυσμενών συνθηκών διαβίωσης στην Σκύρο.Τα σκυριανά αλογάκια αποτελούν υποείδος του είδους Equus cabalus με ονομασία Equus cabalus skyriano ή Equus cabalus Skyros Poni. Μοιάζει πολύ με τα γνωστά αλογάκια πόνυ αλλά δεν έχει καμία στενή γενετική σχέση. Οι ειδικοί επιστήμονες το κατατάσσουν στον φαινότυπο του Κρητικού ή Αιγαιϊκού ίππου του οποίου αποτελεί μικρογραφία.

Το σώμα τους είναι ιδιαίτερα μυώδες με εντυπωσιακή δύναμη έλξης. Εχουν μικρόσωμο κορμί με μεγάλη κοιλιά και είναι λεπτοκόκαλα. Το ύψος τους κυμαίνεται μεταξύ 90 και 116 εκατοστών και συγκαταλέγονται στις πιο μικρόσωμες φυλές του κόσμου. Το κεφάλι τους είναι όμορφο με όρθια μικρά αυτιά, μεγάλα εκφραστικά μάτια και χοντρή μουσούδα. Ο τράχηλος τους είναι χοντρός σε αναλογία με το στέρνο και την ωμοπλάτη. Τα πόδια τους είναι λεπτά και οι οπλές τους είναι μικρές, σκληρές, σκουρόχρωμες, δεν χρειάζονται πετάλωμα και καλύπτονται από τρίχες. Η ουρά τους είναι θυσανωτή και μακριά, φτάνοντας πολλές φορές μέχρι τις οπλές και έχει πιο σκούρο χρώμα από το δέρμα. Το χρώμα τους είναι συνήθως καφεκόκκινο ή καστανό (ορφνό) και πιο σπάνια λευκό ή γκριζόφαιο (φαιά). Κάποια από αυτά έχουν ένα λευκό σημάδι ανάμεσα στα μάτια (αστεράτα ή ρέμπα). Είναι ζώα εύρωστα, ζωηρά, έξυπνα, λιτοδίαιτα με εξαιρετική αντοχή αλλά και ταχύτητα. Αυτό όμως που τα κάνει πραγματικά αξιαγάπητα είναι η συντροφικότητα και η κοινωνικότητα που τα χαρακτηρίζει, γεγονός που τα κάνει δεκτικά στην εκπαίδευση με ήρεμη και φιλική συμπεριφορά προς τα παιδιά στα οποία φαίνεται να έχουν ιδιαίτερη αδυναμία.

Ο φυσικός βιότοπος του σκυριανού αλόγου είναι το όρος Κόχυλας -το Βουνό όπως το λένε οι ντόπιοι- στη νότια Σκύρο, περιοχή που έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000. Ενας γυμνός από δέντρα, κακοτράχαλος τόπος με βαθιές χαράδρες και πλαγιές με πλούσια θαμνώδη βλάστηση στον οποίο έζησαν και επιβίωσαν ανά τους αιώνες τα αλογάκια. Στο παρελθόν περνούσαν τον χειμώνα ελεύθερα στο Βουνό και τρέφονταν με ότι τους έδινε η φύση, ενώ το καλοκαίρι τα περισσότερα από αυτά λόγω έλλειψης νερού γυρίζαν πίσω. Σήμερα στην περιοχή ζούνε ακόμα μικρές αγέλες από ένα αρσενικό και 5 με 7 θηλυκά. Κάθε αγέλη έχει την δική της περιοχή προτιμώντας τις απρόσιτες πλατωσιές του Κόχυλα.Τα άλογα τρέφονται κυρίως με αγριόχορτα, θάμνους και φύλλα που πέφτουν από τις αγριελιές, τα σφενδάμια και τις βελανιδιές. Δυστυχώς τα λίγα αλογάκια του Κόχυλα ζούνε μαζί με μουλάρια και γαϊδουράκια που έχουν αφήσει ελεύθερα οι κάτοικοι και μολονότι η συνύπαρξη είναι αρμονική, αποτελεί απειλή για την καθαρή αναπαραγωγή του σκυριανού αλόγου. Η οργανωμένη απομάκρυνση των αλλόχθονων αλόγων είναι επιβεβλημένη για την διατήρηση μιας καθαρής άγριας φυλής στα βουνά της Σκύρου. Σήμερα τα περισσότερα αλογάκια βρίσκονται σε κτήματα αγροτών ενώ υπάρχουν λίγες μικρές μονάδες εκτροφής και αναπαραγωγής.

Εκτός από τη Σκύρο, όπου ζούνε γύρω στα 160, αλογάκια βρίσκονται σε ιδιοκτήτες στην Εύβοια, στην Αττική, στη Θεσσαλία, στη Μεσσηνία, στην Κέρκυρα, στη Θεσσαλονίκη και αλλού. Εκτός του νησιού ζούνε ακόμα περίπου 100 άτομα. Το σκυριανό αλογάκι έχει συμπεριληφθεί στα προστατευόμενα είδη της άγριας ελληνικής πανίδας. Στην Σκύρο λειτουργεί η Ένωση Μικρόσωμης Φυλής Αλόγων Σκύρου, ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο, σκοπός του οποίου είναι η καταγραφή, η τήρηση γενεαλογικού δέντρου, η διάσωση, η ιατρική περίθαλψη, η προώθηση και η ανάπτυξη της φυλής. Επίσης η Ένωση λειτουργεί πρόγραμμα υιοθεσίας σκυριανών αλόγων. Αν και τα προβλήματα είναι πολλά (υπερβοσκημένοι βοσκότοποι, μη ελεγχόμενες αναπαραγωγές, κίνδυνοι απώλειας του φυσικού βιότοπου και ανυπαρξία οικονομικής προσόδου προς τους ντόπιους ιδιοκτήτες) φαίνεται ότι σιγά σιγά το σκυριανό αλογάκι κερδίζει έδαφος προς την επιβίωση του. Και αυτό γιατί η ευαισθητοποίηση κυρίως των Σκυριανών για το δώρο που έκανε η φύση στον τόπο τους αλλά και οι συνεχείς προσπάθειες λίγων αλλά αποφασισμένων για τη διατήρηση αυτού του θαυμαστού ζώου φαίνεται ότι έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς.
 
Περισσότερες πληροφορίες: http://www.skyrianhorsesociety.gr/ 
 
(φωτ.: Χριστίνα Γεωργιάδου)
 
 
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Η παρεξηγημένη σμέρνα

Ανεξάρτητα από τους μύθους και τις καταχθόνιες ιστορίες για τον χαρακτήρα της, η παρουσία της σμέρνας σε ένα βιότοπο αποτελεί ένδειξη αδιατάραχτης οικολογικής ισορροπίας.

Μύθοι και αλήθειες για τους καρχαρίες των θαλασσών μας

Η ελληνική εμπειρία του συστηματικού αφανισμού των πανάρχαιων και με διαφορά των πιο παρεξηγημένων και δαιμονοποιημένων ζώων της Γης.

Τα δελφίνια του Αμβρακικού

Γνωριμία με ένα εμβληματικό κάτοικο των θαλασσών μας που, παρά την πληθωρική παρουσία του στον μεγάλο κόλπο του Ιονίου, βρίσκεται μπροστά στο φάσμα της απειλής λόγω των ανεξέλεγκτων και επιβαρυντικών δραστηριοτήτων του ανθρώπου.

Ένας μεγαλόπρεπος εισβολέας

Λίγα ψάρια συναγωνίζονται σε ομορφιά το θαυμαστό λιονταρόψαρο (Pterois miles). Μια ομορφιά όμως που κρύβει στα πλουμιστά της πτερύγια μια θανάσιμη απειλή για τα θαλάσσια οικοσυστήματα της χώρας μας, καθώς πρόσφατα έκανε την εμφάνιση του και στα νερά μας, ένας από τους πιο επιτυχημένους εισβολείς του πλανήτη.

 
 


 

Τα Ψάρια της Ελλάδας

Ένας πλήρης οδηγός πεδίου για όλα τα είδη που ζουν στις ελληνικές θάλασσες με 450 εικονογραφήσεις και αναλυτικούς πίνακες.

περισσότερα...


Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.