Η άγρια ζωή στην Αθήνα

Photo Gallery

 

Η Αθήνα μπορεί να μοιάζει αφιλόξενη για τα άγρια ζώα, αλλά ο αριθμός των ειδών που ζουν στο λεκανοπέδιο επιβεβαιώνει ότι αποτελεί πόλο έλξης για πολλά από αυτά για διάφορους λόγους. Τα υπολλείματα παλιών δασών, η απουσία κυνηγών, η ύπαρξη πολλών πηγών τροφής αλλά και η αυξημένη θερμοκρασία τραβάνε σαν μαγνήτης πολλά είδη. Οι αξιόλογοι βιότοποι των Αθηνών είναι ο Λυκαβηττός, τα Τουρκοβούνια, η Ακρόπολη, ο λόφος του Φιλοπάππου, ο Εθνικός Κήπος, ο Φαληρικός όρμος, το Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», το άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας, το Πεδίον του Άρεως, ο λόφος του Στρέφη, το Αττικό Άλσος στο Γαλάτσι, το άλσος Παγκρατίου, το άλσος Συγγρού, η Γεωπονική Σχολή, το ρέμα Χαλανδρίου, ο λόφος του Αρδηττού, το άλσος στο Γουδί, η ρεματιά της Φιλοθέης και ο Ποδονίφτης καθώς και οι περιοχές της Καισαριανής, της Πετρούπολης, του Αιγαλέου και των Μελισσίων που συνορεύουν με ορεινούς όγκους.

Η χλωρίδα της πόλης είναι ίσως αυτή που έχει πληγεί περισσότερο καθώς η δόμηση και τα «εξωραϊσμένα» πάρκα οδήγησαν στον αφανισμό πολλών άγριων λουλουδιών. Στην Ακρόπολη φυτρώνουν μικρές μπλε ίριδες (Gynandriris sisyrinchium) και στους γύρω λόφους συναντώνται άγριοι κρόκοι. Στο άλσος Συγγρού, στα Τουρκοβούνια, στο Αττικό Άλσος και στις παρυφές του όρους Αιγάλεω μπορεί κανείς να δει τις ορχιδέες Barlia robertiana, Ophrys attica, Ophrys mammosa, Ophrys ferrum equinum και Ophrys sicula. Άλλα είδη είναι η ίριδα της Αττικής (Iris attica), το κίτρινο κρινάκι (Sternebergia lutea), ο όμορφος τραγοπώγωνας (Tragopodon porrifolius), η βαφική αλκάνα (Alkanna tinctoria), το κολχικό της Αττικής (Colchicum atticum), η σπάνια καμπανούλα (Campanula celsii), ο Ερμοδάκτυλος (Hermodactylus tuberosus), ενώ ανεμώνες, κυκλάμινα και άγριες καλεντούλες φύονται ακόμα και στην Ακρόπολη. Στα ρέματα της πόλης βρίσκει κανείς ακόμα την μεγαλόπρεπη δρακοντιά ενώ στα Τουρκοβούνια φυτρώνει η πολύ σπάνια μαύρη φριτιλάρια (Fritillaria obliqua).

Η ορνιθοπανίδα της πόλης ξαφνιάζει με την παρουσιά της. Τα βραχοκιρκίνεζα ζουν σχεδόν σε όλη την πόλη καθώς εκτός από τον Λυκαβηττό, την Ακρόπολη και τα Τουρκοβούνια φωλιάζουν ακόμα και σε παλιά σπίτια, στα φουγάρα στο Γκάζι, στους στήλους του Ολυμπίου Διός, ενώ εδώ και χρόνια 2-3 ζευγάρια βρίσκουν καταφύγιο κάθε άνοιξη στους πυλώνες του Ολυμπιακού Σταδίου. Οι πετρίτες αν και πιο σπάνιοι φωλιάζουν στο κτίριο του ΟΤΕ στην Κηφισίας ενώ στα γύρω βουνά ζούνε γερακίνες, διπλοσάινα, φιδαετοί και ξεφτέρια. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η παρουσία στο κέντρο ενός μεγάλου πληθυσμού από κουκουβάγιες που ζούνε ακόμα στην Ακρόπολη, στο Φιλοπάππου, στον Λυκαβηττό ενώ άλλα νυκτόβια αρπακτικά είναι οι χουχουριστές, οι γκιώνηδες και οι τυτούδες. Σημαντική είναι η παρουσία κάθε άνοιξη πολλών μικρών πουλιών όπως τσαλαπετεινοί, κοκκινολαίμηδες, κοτσύφια, φυλλοσκόποι, καλόγεροι, μαυρολαιμήδες, γιδοβύζια, φανέτα, φλώροι, τρυποφράχτες, τσίχλες, κεφαλάδες, ψαρόνια, αηδόνια, χρυσοβασιλίσκοι, σπίνοι, μυγοχάφτες, καρδερίνες, γαλαζοπαπαδίτσες, κ.α. Οι σταχτάρες και τα χελιδόνια ακόμα και σήμερα φτιάχνουν τις φωλιές τους στην Πλάκα ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αποικίες των πράσινων παπαγάλων σε όλα σχεδόν τα μεγάλα άλση της πόλης.

Η ερπετοπανίδα της Αθήνας περιλαμβάνει πολλά είδη που βρίσκουν προστασία κυρίως στις βραχώδεις περιοχές. Χελώνες, τρανόσαυρες, αβλέφαροι, λιακόνια και σιλιβούτια είναι τα πιο κοινά από αυτά ενώ από τα φίδια συναντά κανείς, σπάνια πλέον, σπιτόφιδα, λαφιάτες και αγιόφιδα. Στα λίγα εναπομείναντα ρέματα των Αθηνών στον Ποδονίφτη και στο Χαλάνδρι ζούνε ακόμα κοινοί φρύνοι ενώ είναι εντυπωσιακό ότι στο κέντρο της πόλης στα λίγα σημεία που βγαίνει ο Ηριδανός ζούνε οι πανέμορφοι πράσινοι φρύνοι.

Η παρουσία των θηλαστικών είναι πολύ πιο αραιή και δεν πλησιάζει σε εικόνες αυτές άλλων μεγάλων πόλεων της Ευρώπης, όπως τις αλεπούδες του Λονδίνου ή τα αγριογούρουνα του Βερολίνου. Εν τούτοις στην Αθήνα ζούνε αλεπούδες κυρίως στα ρέματα που συνδέονται με τα γύρω βουνά ενώ πριν από λίγα χρόνια μια αλεπού που ζούσε στα Τουρκοβούνια βρέθηκε να ψάχνει για τροφή μέσα στο νοσοκομείο Ελπίς. Οι παλιές ιστορίες της πόλης μιλάνε για κυνηγούς που πηγαίναν στους Αμπελόκηπους για λαγούς, αλλά πλέον μόνο στις παρυφές της Πεντέλης και του Υμηττού βρίσκει κανείς αγριοκούνελα. Το θηλαστικό που μπορεί κανείς να συναντήσει πιο συχνά στην Αθήνα είναι ο σκατζόχοιρος. Τα μικρά αυτά θηλαστικά ζούνε ακόμα στου Φιλοπάππου, στο Μαρούσι, στο Άλσος Συγγρού, στα Βριλήσσια, ακόμα και στα λίγα εναπομείναντα άδεια χωράφια του Ελαιώνα, και μπορεί κανείς να τα παρατηρήσει τις ανοιξιάτικες νύχτες που βγαίνουν για να τραφούν.

 
 
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Τα λιβάδια της Ποσειδωνίας

Οι μεγάλες πυκνές φυκάδες του βυθού, τα λιβάδια της Ποσειδωνίας, αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά και σίγουρα το πιο χαρακτηριστικό οικοσύστημα των βυθών της Μεσογείου.

Οι άγριες ορχιδέες της Ηρακλειάς

Ένα μικρό νησί, στη μέση των Κυκλάδων, εντυπωσιάζει με την πληθώρα και την σπανιότητα των ειδών άγριων ορχιδεών που φυτρώνουν στις αναβαθμίδες, στα ξηρορέματα και στις πλαγιές του.

Η σχεδιαζόμενη «Εκτροπή» του ποταμού Αώου

Η διαχείριση του φυσικού μας πλούτου τα τελευταία χρόνια, μοιάζει να χαρακτηρίζεται από μια ύποπτα βαφτισμένη «αειφορική» προσέγγιση. Τα παραδείγματα είναι πολλά και σε αυτά πρόσφατα προστέθηκε η σχεδιαζόμενη εκτροπή του ποταμού Αώου, στο κέντρο του πιο άγριου οικοσυστήματος της χώρας μας, στον Εθνικό Δρυμό της Πίνδου.

Πτεροφάλαινα: Ο γίγαντας των θαλασσών μας

Η εντυπωσιακή πτεροφάλαινα (Balaenoptera physalus) είναι κοινή στα νερά του Βορείου Ιονίου, ενώ εμφανίζεται, πιο σπάνια, και στο Αιγαίο πέλαγος. Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο ζώο του πλανήτη, μετά τη γκρίζα φάλαινα και φυσικά για το πιο μεγάλο ζώο της Ελλάδας.

 
 


 

Τα Ψάρια της Ελλάδας

Ένας πλήρης οδηγός πεδίου για όλα τα είδη που ζουν στις ελληνικές θάλασσες με 450 εικονογραφήσεις και αναλυτικούς πίνακες.

περισσότερα...


Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.