Ρεματιά Πεντέλης-Χαλανδρίου

Photo Gallery

 

Ένα πανέμορφο ρέμα που διασχίζει τον αστικό ιστό των βόρειων προαστίων της Αθήνας και που παρά την παντελή αδιαφορία των υπευθύνων, εξακολουθεί να προσφέρει προστασία σε πολλά φυτά και ζώα. Γνωστό και ως ρέμα Πολυδρόσου, η ιστορία του μεγάλου χειμάρρου χάνεται στα βάθη των αιώνων, από τότε που τα νερά του προσέφεραν τις κατάλληλες συνθήκες για τον επικοισμό της περιοχής. Από εδώ περνούσε ο αρχαίος δρόμος στον οποίο μεταφέρονταν τα μάρμαρα της Πεντέλης για το χτίσιμο της Ακρόπολης, ενώ σε όλη τη διαδρομή του είναι γεμάτο από απομεινάρια παλαιών εποχών, όπως φράγματα, νερόμυλοι και παλιά κτίρια. Το ρέμα πηγάζει από την Πεντέλη και ακολουθεί μια πορεία προς τα νότια περνώντας από τους δήμους Νέας Πεντέλης, Μελισσίων, Βριλησσίων και Χαλανδρίου πριν ακολουθήσει υπόγεια πορεία. Η διαδρομή στην οποία το ρέμα είναι ανοιχτό φτάνει τα 6 χλμ. Εντύπωση προκαλούν, σε πολλά σημεία του, η μαιανδρική διαδρομή, η πλούσια βλάστηση και οι μικροί καταρράκτες. Στοιχεία που μοιάζουν περισσότερο να ανήκουν σε μικρό ποτάμι κάποιου ορεινού δάσους παρά σε ένα ρέμα που τρέχει παράλληλα με τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της Αθήνας.

Οι όχθες του ρέματος είναι πυκνόφυτες από πολλά και ψηλά πλατάνια, πεύκα, λεύκες, κυπαρίσσια και πικροδάφνες. Λίγο πιο ψηλά υπάρχουν αμυγδαλιές, αγριοαχλαδιές, ευκάλυπτοι, μυρτιές, κουμαριές, δάφνες, σπάρτα, κ.ά. Ιδιαίτερα πυκνά στην περιοχή είναι τα πουρνάρια, ενώ σε πολλά σημεία φυτρώνουν καλαμιές. Γύρω από την κοίτη δεν υπάρχουν πολλά λουλούδια, λόγω των πολλών ορμητικών νερών που περιστασιακά κατεβαίνουν τον χείμαρρο και παρασέρνουν τα πάντα. Δίπλα από το ρέμα υπάρχουν πολλές συστάδες από τεράστιους άκανθους (Acanthus mollis), το εντυπωσιακό φυτό που κατά τον Βιτρούβιο αποτέλεσε το πρότυπο για τα κορινθιακά κιονόκρανα.

Άλλα σημαντικά είδη που φυτρώνουν κοντά στο ρέμα είναι οι ορχιδέες Anacamptis pyramidalis, Himantoglossum robertianum, Orchis anthropophora, O. italica, Ophrys attica, O. sicula, O. ferrum-equinum, O. mammosa, η σπάνια για την Αττική βιόλα Viola reichenbachiana, η μπλε ανεμώνη Anemone blanda, το εντυπωσιακό φιδόχορτο Dracunculus vulgaris, o Tragopogon porrifolius, πολλά κυκλάμινα, η Globularia alypum, η ίριδα Iris tuberosus, η βοϊδόγλωσσα Alkanna tinctoria, ο Echinops ritro, το Centaurium erythraea, η Fumaria officinalis, το ορνιθόγαλο Ornithogalum umbellatum, η μικρή, όμορφη Romulea bulbocodium, το γαϊδουρόχορτο Onosma graecum, κ.ά.

Πλούσια είναι η παρουσία των πουλιών στο ρέμα, καθώς αυτό προσφέρει την κατάλληλη προστασία μέσα στο αφιλόξενο αστικό τοπίο. Πάνω από το ρέμα έχει παρατηρηθεί να κυνηγάνε γερακίνες, ξεφτέρια και βραχοκιρκίνεζα, ένω μέσα και στα ανοίγματα γύρω από αυτό ζούνε κουκουβάγιες, γκιώνηδες, σπάνιες τυτούδες και χουχουριστές. Κοινά είδη είναι οι κότσυφες, οι τσίχλες, οι μαυροτσιροβάκοι, οι θαμνοτσιροβάκοι, οι καλόγεροι, οι γαλαζοπαπαδίτσες, οι κοκκινολαίμηδες, οι καρβουνιάρηδες, τα σκαρθάκια, οι σπίνοι, οι τσαλαπετεινοί, τα ψαρόνια, οι καρδερίνες, οι τρυποφράχτες, οι μυγοχάφτες, οι φυλλοσκόποι, οι μαυροσκούφηδες και οι φοινίκουροι. Μέσα στο ρέμα έχει παρατηρηθεί ακόμα και η παρουσία της μπεκάτσας, ενώ συχνά ακούει κανείς τις κραυγές της κίσσας.

Η ερπετοπανίδα του ρέματος παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Στις περιοχές που τα νερά είναι ήρεμα ζούνε εντυπωσιακά πολλοί φρύνοι, ενώ λίγο πιο ψηλά ζούνε πρασινόφρυνοι. Άλλα ερπετά είναι η κρασπεδωτή χελώνα, η γραικοχελώνα, το λιακόνι, ο αβλέφαρος, η τρανόσαυρα, το σιλιβούτι, το σαμιαμίδι, το σπιτόφιδο, η δεντρογαλιά, το αγιόφιδο και το νερόφιδο. Από τα θηλαστικά υπάρχουν πολλοί σκαντζόχοιροι και νυχτερίδες, ενώ βέβαιη θεωρείται η περιστασιακή παρουσία από αλεπούδες που κατεβαίνουν για να κυνηγήσουν από την Πεντέλη.

Το ρέμα Πεντέλης-Χαλανδρίου αποτελεί μία σπάνια φυσική και πολιτιστική κληρονομιά. Η προστασία του από την δόμηση, την αλλοίωση του φυσικού του ρου, τα σκουπίδια και τους καταπατητές, αλλά και η ήπια ανάδειξη της ομορφιάς του είναι χρέος όλων μας.
 
Ευχαριστούμε πολύ τον φίλο Αλέξανδρο Αργυρόπουλο για την βοήθεια του.

Περισσότερες πληροφορίες: http://sosrematia.blogspot.gr/

 

Πως θα πάτε

Το ρέμα τρέχει παράλληλα με την Λεωφόρο Πεντέλης από την Νέα Πεντέλη μέχρι το Χαλάνδρι. Σε πολλά σημεία του προσφέρει την κατάλληλη πρόσβαση. Προσοχή γιατί δεν υπάρχουν εύκολα και καθαρά μονοπάτια και ποτέ μην κατεβείτε στο ρέμα μετά από βροχή καθώς τα νερά του μπορούν να γίνουν ιδιαίτερα ορμητικά.
 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 38.04493617410982, Longitude:23.83336060411125)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Ξεροπόταμος Ξάνθης

Το ένα από τα δύο μεγάλα ρέματα που σχηματίζουν τον μεγάλο ποταμό της Θράκης, Κομψάτο, κινείται σε μία από τις πιο παρθένες περιοχές της χώρας μας προσφέροντας μοναδικές εμπειρίες εξερεύνησης.

Χείμαρρος Πλατανιάς Αγίας Τριάδας

Ένας πλατύς χείμαρρος στη Φθιώτιδα που κινείται σε ήρεμους λόφους και εκτεταμένες καλλιέργειες, καταλήγοντας σε ένα από τα μεγαλύτερα συστήματα εκβολών στη χώρα μας.

Χείμαρρος Σέλλας

Ένας μεγάλος σε μήκος χείμαρρος που τέμνει κάθετα το «πόδι» της Αργολίδας και χαρακτηρίζεται από ένα πλήθος από διαφορετικές εικόνες.

Ρέμα Τσάι Ξάνθης

Ένα μεγάλο σε μήκος και δύναμη ρέμα που κινείται σε μία από τις πιο άγριες και παρθένες περιοχές της χώρας μας και προσελκύει πολλά ενδιαφέροντα είδη της πανίδας των ορεινών δασών.

 
 


 

Τα Ψάρια της Ελλάδας

Ένας πλήρης οδηγός πεδίου για όλα τα είδη που ζουν στις ελληνικές θάλασσες με 450 εικονογραφήσεις και αναλυτικούς πίνακες.

περισσότερα...


Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.