Ρέμα Τσουβάλας

Photo Gallery

 

Το ρέμα της Τσουβάλας είναι ένα παραμυθένιο ρέμα του Κισσάβου που διακρίνεται για την πυκνή βλάστηση που το περιβάλλει και την παρουσία ενός μικρού καταρράκτη. Το ρέμα ξεκινάει στο αμφιθεατρικό μεγαλοχώρι της Μελίβοιας -την παλιά Αθανάτη- στις νοτιοανατολικές πλαγιές του Κισσάβου, κατευθύνεται μέσα από χαμηλούς λόφους προς τα ανατολικά και καταλήγει στην παραλία της Βελίκας. Παράλληλα με την κοίτη του ρέματος κινείται ένα άνετο και εξωραϊσμένο μονοπάτι. Πρόκειται για το ίδιο μονοπάτι που χρησιμοποιούσαν παλαιότερα οι Μελιβοιώτες για να πάνε στα «κασταναριά» τους, όπως ονομάζονταν οι εκτάσεις που καλλιεργούσαν το περίφημο Κάστανο Μελίβοιας και απλωνόντουσαν μέχρι και λίγες δεκάδες μέτρα πριν από την παραλία. Η ονομασία του ρέματος της Τσουβάλας βγήκε από τα τσουβάλια μέσα στα οποία μεταφέρανε οι χωρικοί τα κάστανα. Το ρέμα και μαζί το μονοπάτι έχουν μήκος 7,5 περίπου χιλιόμετρα και ο φυσιολάτρης οδοιπόρος μπορεί να διαλέξει αν θα ξεκινήσει από την Μελίβοια ή την Βελίκα. Η διαδρομή διαρκεί περίπου 2,5 ώρες είναι αρκετά βατή και εύκολη και περνάει μέσα από ένα πυκνό παραποτάμιο δάσος που οι κορμοί των δέντρων πνίγονται στους κισσούς. Γεφυράκια, μικροί χώροι αναψυχής, παραδοσιακοί μύλοι, πετρόχτιστες βρύσες, πηγές, μποστάνια και άλλες ενδιαφέρουσες συναντήσεις περιμένουν σε κάθε σημείο του μονοπατιού. Ξεχωρίζει ο μικρός καταρράκτης που βρίσκεται στα ψηλά του ρέματος. Όλη η περιοχή αποτελεί ένα ενιαίο οικοσύστημα με πρωταγωνιστή το ρυάκι, την οργιαστική βλάστηση και τα δάση των πλατύφυλλων. Τα σχετικά ήπια χαρακτηριστικά του ρέματος της Τσουβάλας, το κάνουν ιδανικό προορισμό εξερεύνησης και ανακάλυψης της φύσης για οικογένειες με παιδιά.

Το ρέμα βρίσκεται λίγο νοτιότερα από το περίφημο Αισθητικό Δάσος της Όσσας. Στις μέρες μας στην περιοχή καλλιεργούνται ήμερες καστανιές σε μια έκταση 2.500 στρεμμάτων. Τα δέντρα που κυριαρχούν είναι τα πλατάνια, τα σκλήθρα, οι ψευτοπλάτανοι, οι ιτιές, οι βελανιδιές, οι άγριες καστανιές, οι κρανιές, οι καρυδιές, οι πικροκαστανιές, οι φουντουκιές και οι φλαμουριές. Κατεβαίνοντας πιο χαμηλά συναντάει κανείς κουμαριές, φυλίκια, αριές και περιβόλια με μηλιές και κερασιές. Σημαντικά λουλούδια που φυτρώνουν στην γύρω περιοχή είναι η Lathraea squamaria, οι καμπανούλες Campanula thessala και Campanula incurva, το Allium heldreichii, η Silene multicaulis subsp. sporadum, η Primula vulgaris subsp. sibthorpii, η βιόλα Viola rausii, το κολχικό Colchicum doerfleri, ο κρίνος Lilium chalcedonicum και η Veronica urticifolia. Άλλα είδη που βγαίνουν κοντά στο ρέμα είναι η Orthilia secunda, η Atropa belladonna, η Primula vulgaris subsp. vulgaris, το Geranium macrorrhizum, η Digitalis grandiflora, το Erodium absinthoides subsp. guicciardii, η Centaurea grisebachii subsp. confusa, η Securigera varia, το Delphinium fissum subsp. fissum, το Lamium garganicum subsp. striatum, η Viola tricolor, η Viola reichenbachiana, η Orlaya daucorlaya, η Euphorbia baselicis, η Genista carinalis, η Mentha longifolia subsp. typhoides, η Viscaria atropurpurea, το Origanum vulgare subsp. hirtum, το Ornithogalum oligophyllum, ο Dianthus viscidus και οι ορχιδέες Cephalanthera longifolia, Cephalanthera rubra, Limodorum abortivum, Dactylorhiza saccifera, Anacamptis morio, Orchis italica και Neotinea tridentata.
 
Η ορνιθοπανίδα περιλαμβάνει πολλά και αξιόλογα είδη των δασών και των ρεμάτων. Ξεχωρίζει η έντονη παρουσία την άνοιξη και το καλοκαίρι των αηδονιών. Από τα αρπακτικά εδώ απαντώνται φιδαετοί, γερακίνες, σφηκιάρηδες, σαΐνια, διπλοσάινα, βραχοκιρκίνεζα και δεντρογέρακα. Από τα νυχτόβια αρπακτικά στην περιοχή ζούνε χουχουριστές, τυτούδες και κουκουβάγιες. Άλλα είδη που απαντώνται εδώ είναι η μπεκάτσα, η φάσσα, το τρυγόνι, ο κούκος, το γιδοβύζι, ο μελισσοφάγος, ο πράσινος δρυοκολάπτης, ο μεσαίος δρυοκολάπτης, η δεντροσταρήθρα, η σταχτοσουσουράδα, ο τρυποφράχτης, ο θαμνοψάλτης, η τσίχλα, η γερακότσιχλα, ο μαυροσκούφης, ο βουνοτσιροβάκος, ο θαμνοτσιροβάκος, ο κοκκινοτσιροβάκος, το ψευταηδόνι, ο δασοφυλλοσκόπος, ο χρυσοβασιλίσκος, ο σταχτομυγοχάφτης, ο δρυομυγοχάφτης, η γαλαζοπαπαδίτσα, η καστανοπαπαδίτσα, ο αιγίθαλος, ο δεντροτσοπανάκος, ο αετομάχος, ο κοκκινοκεφαλάς, η κίσσα, η κάργια, ο συκοφάγος, η καρδερίνα, ο φλώρος, το λούγαρο, το σκαρθάκι, ο κοκκοθραύστης, το σιρλοτσίχλονο, ο αμπελουργός και ο τσιφτάς.

Από τα αμφίβια στην περιοχή απαντώνται σαλαμάνδρες, φρύνοι, πρασινόφρυνοι, δεντροβάτραχοι, βαλκανοβάτραχοι και γραικοβάτραχοι. Στην περιοχή ζούνε και τα τρία είδη χερσαίων χελωνών της χώρας μας: μεσογειακές χελώνες, γραικοχελώνες και κρασπεδοχελώνες. Η ερπετοπανίδα συμπληρώνεται από ποταμοχελώνες, κονάκια, τυφλίτες, σαμιαμίδια, κυρτοδάκτυλους, τρανόσαυρες, πρασινόσαυρες, σιλιβούτια, τοιχογουστέρες, βαλκανόσαυρες, τυφλίνους, στεφανοφόρους, έφιους, λαφιάτες, σαπίτες, νερόφιδα, σαΐτες, αγιόφιδα, λαφιάτες του Ασκληπιού, σπιτόφιδα και οχιές. Στην περιοχή ζούνε σχεδόν όλα τα είδη θηλαστικών του δάσους όπως η αλεπού, ο ασβός, το πετροκούναβο, η νυφίτσα, ο σκίουρος, ο λαγός και ο αγριόχοιρος, ενώ πιο σπάνια είδη είναι το ζαρκάδι και ο αγριόγατος. Η περιοχή μαγνητίζει πολλά είδη από πεταλούδες με αξιοσημείωτη την μόνιμη παρουσία της εντυπωσιακής Charaxes jasius. Άλλες ενδιαφέρουσες πεταλούδες είναι η Leptotes pirithous, η Euplagia quadripunctaria, η Argynnis pandora, η Camptogramma bilineata, η Spialia phlomidis, η Polyommatus admetus και η Parnassius mnemosyne. Άλλά ενδιαφέροντα έντομα της περιοχής είναι ο γρύλος Poecilimon thessalicus, η λιβελούλα Platycnemis pennipes και τα σκαθάρια Aesalus scarabaeoides και Cerambyx cerdo.
 
 
 

Πως θα πάτε

Ο Κίσσαβος απέχει περίπου 370 χλμ. από την Αθήνα και 160 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Αν έρχεστε από Αθήνα θα στρίψετε στην Εθνική προς Αγιόκαμπο και μέσω Αγιάς προς Μελίβοια. Η διαδρομή περνάει από ένα τμήμα του θεσσαλικού κάμπου στο οποίο απαντώνται πολλά κιρκινέζια. Αν έρχεστε από Θεσσαλονίκη στρίβετε πριν τα Τέμπη για Στόμιο και ακολουθείτε την παραλιακή οδό στρίβοντας προς Μελίβοια από την Βελίκα.
 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 39.74108060492511, Longitude:22.824505562482955)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Ξεροπόταμος Ξάνθης

Το ένα από τα δύο μεγάλα ρέματα που σχηματίζουν τον μεγάλο ποταμό της Θράκης, Κομψάτο, κινείται σε μία από τις πιο παρθένες περιοχές της χώρας μας προσφέροντας μοναδικές εμπειρίες εξερεύνησης.

Ρέμα Λιβάδας Τήνου

Ένας ρύακας στα βορειοανατολικά της Τήνου που καταλήγει σε έναν μικρό υγρότοπο και εντυπωσιάζει με το παρακείμενο βραχώδες τοπίο, την έντονη βλάστηση και τα πολλά είδη της ορνιθοπανίδας που βρίσκουν δροσιά και καταφύγιο στα νερά του.

Αρκουδόρεμα - Βάλια Κάλντα

Το Αρκουδόρεμα είναι ένα ορμητικό ρέμα στην καρδιά του Εθνικού Δρυμού της Βάλια Κάλντα, σε μία από τις πιο άγριες και παρθένες περιοχές της Ελλάδας.

Βαθύρεμα-Καρά Ντερέ

Ένα υπέροχο ρέμα που κινείται σε μία από τις πιο άγριες και παρθένες περιοχές της χώρας μας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης, σε έναν πραγματικό παράδεισο για την άγρια φύση.

 
 


 Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.