Ρύακας Μύρσωνας

Photo Gallery

 

Ένας διάσημος ποταμός της Ικαρίας που περνάει μέσα από μικρά, άγρια φαράγγια και δασωμένες πλαγιές, καταλήγοντας σε έναν ειδυλλιακό υγρότοπο στις εκβολές του. Ο ρύακας Μύρσωνας είναι ένας από τους πολλούς μικρούς ποταμούς που γεννιούνται στα βουνά της Ικαρίας, τέμνουν κάθετα το νησί και εκβάλλουν στο Ικάριο πέλαγος. Οι πηγές του ρύακα βρίσκονται στα υψώματα του Ζηζόκαμπου και των Αμμουδιών και στα νερά του συμβάλλουν πολλά μικρότερα ρέματα από τα γύρω υψώματα. Ο Μύρσωνας κατεβαίνει προς τη θάλασσα με κατεύθυνση από τα νότια προς τα βόρεια, όπου στο ύψος της Μονής Μουντέ δύο φράγματα συγκρατούν τα νερά του δημιουργώντας τις μικρές λίμνες Βαθές. Ακολουθεί μια μαιανδρική πορεία σε ένα απότομο, αλλά πανέμορφο φαράγγι και μετά από περίπου 8 χιλιόμετρα από τις πηγές του, ο ρύακας εκβάλλει στην ανατολική μεριά της κοσμοπολίτικης παραλίας της Μεσακτής. Σε αυτό το σημείο σχηματίζεται ένας υγρότοπος έκτασης 12 περίπου στρεμμάτων με μόνιμη παρουσία νερού. Ο Μύρσωνας σε έντονες βροχοπτώσεις μετατρέπεται σε χείμαρρο, ενώ σε εποχές ξηρασίας διατηρεί μόνο κάποιες λούτσες. Μια θεωρία λέει ότι το όνομα Μύρσωνας πηγάζει από τις μυρτιές, ή αλλιώς τις μυρσίνες, που περιβάλλουν τις όχθες του. Σε πολλά σημεία του ο ρύακας είναι απρόσιτος δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες που προσελκύουν την άγρια ζωή, ενώ δεκάδες είναι τα μονοπάτια που τον περιβάλλουν. Ακόμα και στις εκβολές του ο εξερευνητής μπορεί την ίδια στιγμή να παρατηρεί τα πλάσματα της φύσης και να απολαμβάνει τις βουτιές του στην υπέροχη παραλία της Μεσακτής.

Στο μεγαλύτερο μήκος του ο Μύρσωνας περιβάλλεται από πυκνή, σχεδόν αδιάβατη βλάστηση. Ιδιαίτερα μέσα στο φαράγγι η βλάστηση που τον στεφανώνει αποτελείται από πλατάνια, σκλήθρα, ιτιές, τραχείες πεύκες, βελανιδιές, σκίνα, λυγαριές, μυρτιές και πικροδάφνες. Στις εκβολές του ρύακα αναπτύσσονται καλαμιώνες, ψαθιά, βούρλα, θίνες και άλλα υδροχαρή και αμμόφιλα είδη. Σε όλη τη πορεία του Μύρσωνα απαντώνται διάφορα ενδιαφέροντα είδη της ικαριώτικης χλωρίδας. Από αυτά ξεχωρίζουν τα ενδημικά Galanthus ikariae, Nigella icarica, Rorippa icarica και Symphytum davisii subsp icaricum. Άλλα ενδιαφέροντα είδη είναι η Primula vulgaris subsp rubra, ο στύρακας Styrax officinalis, η καμπανούλα Campanula lyrata, ο κονβόβουλος Convolvulus oleifolius, η Veronica anagallis-aquatica, η κενταύρια Centaurea spinosa, το Εpilobium parviflorum, το Thlaspi bulbosum, το αγριογαρύφαλλο Dianthus elegans, ο Picnomon acarna, η Aristolochia hirta, το Delphinium peregrinum, το κυκλάμινο Cyclamen hederifolium, η Lagoecia cuminoides και οι ορχιδέες Limodorum abortivum, Orchis sancta, Ophrys ferrum-equinum και Ophrys mammosa.

Το φαράγγι και οι εκβολές συγκεντρώνουν πολλά ενδιαφέροντα είδη της ορνιθοπανίδας. Στα πιο απομακρυσμένα σημεία του φαραγγιού και του παραποτάμιου δάσους ζούνε φιδαετοί, πετρίτες, ξεφτέρια, βραχοκιρκίνεζα, κουκουβάγιες, φάσσες, τρυγόνια, γιδοβύζια, γκιώνηδες, γαλαζοκότσυφες, βραχοχελίδονα, τσαλαπετεινοί, τρυποφράχτες, κοκκινοτσιροβάκοι, βουνοτσιροβάκοι, ασπροκωλίνες, σκαθράκια, κόρακες, φανέτα, καρδερίνες, κ.ά. Ο υγρότοπος στις εκβολές συγκεντρώνει πολλά παρυδάτια και υδρόβια είδη, ιδιαίτερα κατά την διάρκεια των μεταναστεύσεων. Κάποια από αυτά είναι οι σταχτοτσικνιάδες, οι μικροτσικνιάδες, οι νυχτοκόρακες, οι λευκοτσικνιάδες, οι κρυπτοτσικνιάδες, οι νερόκοτες, οι ποταμοσφυριχτές, οι αμμοσφυριχτές, οι ακτίτες, οι κοκκινοσκέληδες, οι πρασινοσκέληδες, οι καλαμοκανάδες, οι αλκυόνες και οι πρασινοκέφαλες πάπιες. Άλλα είδη της περιοχής είναι ο μαυροπετρίτης, ο θαλασσοκόρακας, η σταχτάρα, η βουνοσταχτάρα, το σπιτοχελίδονο, το σταβλοχελίδονο, η δεντροκελάδα, ο σταχτοπετρόκλης, ο μαυροσκούφης, ο μαυροτσιροβάκος, η γαλαζοπαπαδίτσα, ο κοκκινοκεφαλάς, ο αετομάχος και ο τσιφτάς.

Από τα αμφίβια στον Μύρσωνα απαντώνται πρασινόφρυνοι και λεβαντοβάτραχοι. Είναι εντυπωσιακό ότι στον υγρότοπο των εκβολών μπορεί κανείς να παρατηρήσει δεκάδες άφοβες ποταμοχελώνες να λιάζονται. Η ερπετοπανίδα συμπληρώνεται από τυφλίτες, σαμιαμίδια, κυρτοδάκτυλους, τρανόσαυρες, τουρκικές σαύρες, έρυκες, έφιους και νερόφιδα. Από τα θηλαστικά στο γύρω δάσος ζούνε πετροκούναβα, νυφίτσες, σκατζόχοιροι, τρωκτικά και νυχτερίδες, αλλά και λίγες ακριβοθώρητες βίδρες στα πιο άγρια σημεία. Η ιχθυοπανίδα του Μύρσωνα περιλαμβάνει χέλια και ποταμοσαλιάρες, ενώ πολύ κοινά είναι τα στεριανά καβούρια του είδους Potamon hippocrate.
 
 

Πως θα πάτε

Οι εκβολές του Μύρσωνα βρίσκονται στην παραλία της Μεσακτής στην βόρεια ακτογραμμή της Ικαρίας. Τα μονοπάτια που κινούνται γύρω από το ρύακα είναι πολλά και το περπάτημα στην περιοχή είναι υπέροχο. Οι εκβολές προσφέρονται για ήρεμη ορνιθοπαρατήρηση με τις ώρες, καθώς πολλά πουλιά είναι συνηθισμένα με την ανθρώπινη παρουσία.

 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 37.63021245786245, Longitude:26.09981116740414)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Ρεματιά Πεντέλης-Χαλανδρίου

Ένα πανέμορφο και άγριο σε πολλά σημεία ρέμα που διασχίζει τον πολύβουο αστικό ιστό των βόρειων προαστίων της Αθήνας και παραμένει ένα σημαντικό ενδιαίτημα για πολλά είδη φυτών και ζώων.

Ρέμα Λεπενίτσας

Ένα πανέμορφο ρέμα που κινείται μέσα στα πυκνά δάση που απλώνονται γύρω από τον Ασπροπόταμο και σε καλεί να περπατήσεις δίπλα του, θαυμάζοντας την άγρια φύση που το αγκαλιάζει.

Σμιξιώτικο ρέμα

Ένα από τα ομορφότερα ρέματα της ορεινής Ελλάδας που στη πορεία του αλλάζει μορφές και διασχίζει υπέροχα δάση και υποαλπικά τοπία στα ψηλά των Γρεβενών.

Λιασκοβίτικο ρέμα

Ένα ορεινό ρέμα των Καρδιτσιώτικων Αγράφων που γεννιέται από το συναπάντημα δύο μεγάλων ρεμάτων που κατεβαίνουν από τις γύρω κορυφές.

 
 


 



Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.