Σακκόρεμα Ξάνθης

Photo Gallery

 

Ένα από τα πιο απομακρυσμένα ρέματα, το οποίο γεννιέται στα βόρεια σύνορα της χώρας μας και που στο διάβα του περνάει μέσα από πυκνά δάση, μικρές πεδιάδες και όμορφα χωριά. Το Σακκόρεμα είναι στην ουσία ένας μικρός ποταμός που τέμνει εγκάρσια τα βόρεια του νομού Ξάνθης. Είναι ένα ρέμα που αναφέρεται και με άλλες ονομασίες ανάλογα με το γεωγραφικό του σημείο. Το Σακκόρεμα έχει της πηγές του στα υψώματα της δυτικής Κούλας, στα σύνορα μας με την Βουλγαρία. Οι πηγές του βρίσκονται στα βουλγαρικά βουνά Μπαμπίνα Τσούκα και Σίπκα και στις ελληνικές χαμηλές κορφές Τούρη, Κοπριλέκη, Πέτρα και Κεβρηνή. Από εκεί ξεκινάει μια μεγάλη πορεία με κατεύθυνση από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά όπου μετά από 52 χιλιόμετρα συναντιέται με τον Ξηροπόταμο που έρχεται από τα βόρεια δημιουργώντας τον ποταμό Κομψάτο. Πολλές διαδικτυακές αναφορές για το ρέμα ισχυρίζονται ότι συμβάλλει στα νερά του Κόσυνθου, κάτι όμως που δεν είναι αληθές. Στην αρχή του το Σακκόρεμα κινείται σε μια άγρια περιοχή γεμάτη δάση μέχρι που φτάνει, μετά από 14 χλμ. στο χωριό Μελίβοια. Από εκεί το ρέμα ανοίγει και συνεχίζει για 8 χλμ. μέχρι τον Εχίνο, την «πρωτεύουσα» των Πομακοχωρίων όπου συναντάει το ρέμα Αγγούρι που έρχεται από τα νότια. Σ’ αυτό το σημείο το Σακκόρεμα αναφέρεται και ως Ποταμάκι, ή απλά ρέμα Εχίνου. Μετά από 8 χλμ. το Σακκόρεμα φτάνει στο Ποταμοχώρι, λίγο έξω από τις Σάτρες, όπου ενώνεται με άλλα δύο ρέματα, της Χαράδρας και του Κρεμμυδορέματος. Από εδώ ξεκινάει μια μαιανδρική πορεία 12 χλμ. ανάμεσα στα υψώματα Άσπρο και Τσούκα πριν ενωθεί με τον Ξεροπόταμο. Στο μεγαλύτερο μήκος του ρέματος κινείται παράλληλα ένας ασφαλτόδρομος και έτσι μπορεί κανείς να επισκεφθεί την κοίτη του σε πολλά σημεία. Το Σακκόρεμα διακρίνεται για τους πολλούς διαφορετικούς βιοτόπους που σχηματίζει, τα πολλά πέτρινα γεφύρια και τους όμορφους κάμπους με τις παραδοσιακές καλλιέργειες.

Η βλάστηση σχεδόν σε όλη την πορεία του ρέματος αποτελείται κυρίως από πυκνά δάση βελανιδιάς με μικρά μπαλώματα από  οξιές, μαυρόπευκα και τραχείες πεύκες. Το παραποτάμιο δάσος είναι σε πολλά σημεία πολύ πυκνό και περιλαμβάνει είδη, όπως γαύρους, οστρυές, φράξους, φλαμουριές, σκλήθρα, φτελιές, ιτιές, λεύκες και πλατάνια. Στην περιοχή φύονται πολλά ενδιαφέροντα είδη της χλωρίδας με σημαντικότερα τον κρίνο Lilium martagon, την Anthemis stribrnyi, την Atropa bella-donna, την Telekia speciosa, την ανεμώνη Anemone nemorosa, το Impatiens noli-tangere και την Aquilegia vulgaris. Άλλα είδη είναι το Thalictrum aquilegiifolium, η Knautia orientalis, το γεράνι Geranium sanguineum, η Aristolochia rotunda, η Caltha palustris, η Ajuga reptans, η Digitalis viridiflora, η βιόλα Viola tricolor, ο Umbilicus luteus, η Stellaria nemorum, ο Stachys sylvatica, η Aremonia agrimonoides, η Globularia bisnagarica, το Hypericum cerastioides, η σιληνή Silene subconica, το Buglossoides purpurocaerulea και οι ορχιδέες Cephalanthera rubra, Epipactis helleborine, Anacamptis morio, Neottia nidus-avis, Limodorum abortivum, Orchis simia και Ophrys mammosa.

Η ορνιθοπανίδα της περιοχής είναι πλούσια και περιλαμβάνει πολλά είδη των δασών και των ημιορεινών πεδιάδων. Από τα αρπακτικά γύρω από το ρέμα πετούν χρυσαετοί, φιδαετοί, σφηκιάρηδες, γερακίνες, σαΐνια, διπλοσάινα, ξεφτέρια, πετρίτες, δεντρογέρακα και βραχοκιρκίνεζα. Στα γύρω δάση απαντώνται πολλά είδη από δρυοκολάπτες με σημαντικότερα τον μαύρο δρυοκολάπτη, τον πράσινο δρυοκολάπτη, τον πευκοδρυοκολάπτη, τον μεσαίο δρυοκολάπτη και τον λευκονώτη, ενώ συνεχής είναι η παρουσία στην κοίτη του ρέματος του όμορφου νεροκότσυφα. Συχνά στο ρέμα καταφτάνουν ερωδιοί, όπως αργυροτσικνιάδες και σταχτοτσικνιάδες. Η ορνιθοπανίδα συμπληρώνεται από είδη, όπως μπούφους, κουκουβάγιες, χουχουριστές, τυτούδες, μπεκάτσες, κούκους, γιδοβύζια, φάσσες, τρυγόνια, φασσοπερίστερα, αλκυόνες, μελισσοφάγους, χαλκοκουρούνες, θαμνοψάλτες, γερακότσιχλες, τσίχλες, τρυποφράχτες, πυρροβασιλίσκους, βουνοπαπαδίτσες, δεντροβάτες, κοκκοθραύστες, φανέτα, λούγαρα, χρυσοτσίχλονα, βουνοτσίχλονα, τσιφτάδες, κόρακες, κίσσες, χαβαρόνια, κ.ά.

Τα αμφίβια περιλαμβάνουν κοινούς τρίτωνες, λοφιοφόρους τρίτωνες, σαλαμάνδρες, φρύνους, πρασινόφρυνους, κιτρινομπομπίνες, βουνοβάτραχους, δεντροβάτραχους, γραικοβάτραχους και σβελτοβάτραχους. Από τα ερπετά στην γύρω περιοχή ζούνε μεσογειακές χελώνες, κονάκια, πρασινόσαυρες, σπάνιες αμμόσαυρες, τοιχογουστέρες, σπιτόφιδα, στεφανοφόροι, εφιοί, θρακικοί λαφιάτες, αγίοφιδα, νερόφιδα, λιμνόφιδα, σαπίτες, σαΐτες και οχιές.

Στην κορυφή της πανίδας των θηλαστικών ανήκουν οι λύκοι που συχνά κατεβαίνουν από τα βουνά στις πεδιάδες. Μέσα στα δάση των βελανιδιών ζούνε πολλά ζαρκάδια, ενώ σε όλο το μήκος του ρέματος απαντώνται οι βίδρες. Τα θηλαστικά συμπληρώνονται από αγριόγατους, αγριόχοιρους, αλεπούδες, νυφίτσες, δεντροκούναβα, σκαντζόχοιρους, δασομυωξούς, σκίουρους, λαγούς και διάφορα είδη νυχτερίδων. Η ιχθυοπανίδα του ρέματος περιλαμβάνει κάποια από τα είδη του Κομψάτου, όπως την θρακική μπριάνα (Barbus cyclolepis), την θρακοβελονίτσα (Cobitis strumicae), τον βουλγαρογωβιό (Gobio bulgaricus), το πετροχείλι (Oxynoemacheilus bureschi), την ποταμοσαλιάρα (Salaria fluviatilis) και τον θρακικό ποταμοκέφαλος (Squalius orpheus).
 
 

Πως θα πάτε

Αφετηρία για να εξερευνήσετε το Σακκόρεμα είναι ο Εχίνος που βρίσκετε σχεδόν στο μέσο της διαδρομής του ρέματος. Ο Εχίνος απέχει 28,5 χιλιόμετρα από Ξάνθη. Αξίζει να ακολουθήσετε όλον τον ασφαλτόδρομο που κινείται παράλληλα με το ρέμα, ενώ είναι πολλοί οι μικροί χωματόδρομοι που βγάζουν σε παλιούς νερόμυλους και πέτρινα γεφύρια.
 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 41.291928035787365, Longitude:24.962393612548794)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Χείμαρρος Σέλλας

Ένας μεγάλος σε μήκος χείμαρρος που τέμνει κάθετα το «πόδι» της Αργολίδας και χαρακτηρίζεται από ένα πλήθος από διαφορετικές εικόνες.

Σμιξιώτικο ρέμα

Ένα από τα ομορφότερα ρέματα της ορεινής Ελλάδας που στη πορεία του αλλάζει μορφές και διασχίζει υπέροχα δάση και υποαλπικά τοπία στα ψηλά των Γρεβενών.

Ρέμα Γκιόλι

Ένα μικρό ρέμα της Δυτικής Μακεδονίας που ουσιαστικά αποτελεί την διέξοδο των νερών της λίμνης Ορεστιάδας της Καστοριάς προς τον ποταμό Αλιάκμονα.

Μέγα Ρέμα (Κοτζά Ντερέ)

Ένα ορμητικό ρέμα της Μακεδονίας που κινείται σε όμορφα μεικτά δάση φυλλοβόλων, πριν καταλήξει στο μεγάλο ποταμό της Μακεδονίας, τον Αξιό.

 
 


 



Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.