Βαθύρεμα-Καρά Ντερέ

Photo Gallery

 

Ένα υπέροχο ρέμα που κινείται σε μία από τις πιο άγριες και παρθένες περιοχές της χώρας μας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης, σε έναν πραγματικό παράδεισο για την άγρια φύση. Το Βαθύρεμα γεννιέται στις κορφές του Τσάκαλου (1814 μ.) της Ελατιάς στα βόρεια του νομού Δράμας, πολύ κοντά στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα και αποτελεί το πιο σημαντικό ρέμα του περίφημου δάσους της περιοχής. Ακόμα και η παλιά του ονομασία Μαύρο ρέμα (Καρά-ντερέ στα τούρκικα), έχει δώσει το όνομα του στην ευρύτερη περιοχή, η οποία αναφέρεται ως Δάσος του Καρά-Ντερέ. Και πράγματι πρόκειται για ένα ρέμα βαθύ και μαύρο που κινείται σε ένα τοπίο μοναδικής φυσικής ομορφιάς. Το Βαθύρεμα σχηματίζεται από τα νερά δεκάδων ρεμάτων της περιοχής. Με κατεύθυνση από τα βόρεια προς τα νότια περνάει από τα Κατσαπλιάδικα λιβάδια, ανάμεσα από τις περιοχές Άνω Κουρού και Ζάρα, δίπλα από τα ερείπια πολλών οικισμών (Αντίλαλος, Βραχότοπος, Βαθύρεμα, Πουλιόβο) και ενώνεται με το ρέμα Μούσδα που καταλήγει στον Νέστο ποταμό. Το συνολικό του μήκος μέχρι τον Μούσδα είναι περίπου 12 χιλιόμετρα και στην ουσία αποτελεί το σύνορο ανάμεσα στο Δάσος Σημύδας και στο Δάσος Ελατιάς. Εντούτοις πρέπει να σημειωθεί ότι στην περιοχή υπάρχουν δεκάδες ρέματα και ο λαβύρινθος που δημιουργούν μαζί με το σχεδόν πανομοιότυπο φυσικό τοπίο που δεν έχει ιδιαίτερες εξάρσεις για μια τεράστια περιοχή μπορεί να σε μπερδέψει. Το Βαθύρεμα δεν ξεχωρίζει από τα άλλα ρέματα και ο καλύτερος τρόπος για να το εξερευνήσει κανείς είναι με αφετηρία το γεφύρι που βρίσκεται πάνω στον δρόμο που από τους Ποταμούς στρίβει προς το Δάσος Σημύδας και βγάζει στη διασταύρωση που πάει είτε στα βόρεια και στις δασικές εγκαταστάσεις του Φρακτού, είτε στα νότια και στο Δασικό Χωριό της Ελατιάς. Όπως και να έχει ένας χάρτης της περιοχής είναι απαραίτητος, αν και, κατά τη γνώμη μας, δεν υπάρχει καλύτερο μέρος στην Ελλάδα για να χαθείς.

Η βλάστηση της περιοχής είναι μοναδική, προσελκύοντας δεκάδες ερευνητές από όλο τον κόσμο κάθε χρόνο. Πρόκειται για ένα από τα πλουσιότερα μεικτά δάσης της Ευρώπης με είδη, όπως ερυθρελάτες, δασικές πεύκες, σημύδες, κέδρα, οξιές, λεύκες, σφενδάμια, βελανιδιές, ιτιές, σκλήθρα και πολλά ακόμα είδη που συναγωνίζονται για μια θέση στο δάσος. Στην περιοχή βρίσκονται και δάση από το σπάνιο γκρίζο σκλήθρο (Alnus incana) που αγκαλιάζουν τα ρέματα. Στα πρανή του δρόμου, δίπλα από το ρέμα και μέσα στο δάσος θα ανακαλύψετε πολλά θαυμαστά είδη της χλωρίδας. Από αυτά ξεχωρίζουν ο κρίνος Lilium martagon, η καμπανούλα Campanula rapunculoides, το Geum rivale, η Aremonia agrimonoides, το Cerastium glomeratum, η Telekia speciosa, η Armeria sancta, η Genista sagittalis, το Geranium purpureum, η Silene atropurpurea, η Veronica anagalloides, το υπερικό Hypericum montbretii, η σπάνια Haberlea rhodopensis, η Achillea nobilis, η Digitalis viridiflora, η Viola macedonica, η Pyrola minor, το Geum coccineum, ο Dianthus cruentus, η Campanula lingulata, η Achillea clypeolata, η Silene subconica, το Thalictrum aquilegiifolium και οι ορχιδέες Dactylorhiza saccifera, Epipactis helleborine, Epipogium aphyllum, Anacamptis morio και Neottia nidus-avis.

Η ορνιθοπανίδα αποτελείται από μερικά από τα σπανιότερα είδη της Ελλάδας, όπως ο εντυπωσιακός αγριόκουρκος, η δασόκοτα, η σπουργιτόγλαυκα, ο καρυοθραύστης, η λοφιοπαπαδίτσα, ο σπάνιος τριδάχτυλος δρυοκολάπτης και ο αιγωλιός. Από τα αρπακτικά, εδώ ζουν φιδαετοί, αετογερακίνες, γερακίνες, σαΐνια, διπλοσάινα, σφηκιάρηδες, ξεφτέρια και βραχοκιρκίνεζα. Άλλα σημαντικά είδη της περιοχής είναι ο μπούφος, ο χουχουριστής, ο μαύρος δρυοκολάπτης, ο σταχτής δρυοκολάπτης, η γυδοβυζάχτρα, ο δεντροβάτης, η μπεκάτσα, η φάσσα, ο πύρρουλας, ο νεροκότσυφας, η ελατοπαπαδίτσα, η βουνοπαπαδίτσα, ο νανομυγοχάφτης, ο δεντροτσοπανάκος, ο πυρροβασιλίσκος, ο σταυρομύτης, το λούγαρο, το βουνοτσίχλονο και το χρυσοτσίχλονο.

Η πανίδα των αμφίβιων περιλαμβάνει τους λοφιοφόρους τρίτωνες, τις σαλαμάνδρες, τους φρύνους, τους πρασινόφρυνους, τις κιτρινομπομπίνες, τους σπάνιους βουνοβάτραχους, τους δεντροβάτραχους, τους γραικοβάτραχους και τους σβελτοβάτραχους. Από τα ερπετά στην περιοχή ζούνε μεσογειακές χελώνες, γραικοχελώνες, κονάκια, πρασινόσαυρες, αμμόσαυρες, τοιχογουστέρες, νερόφιδα, σπιτόφιδα, στεφανοφόροι, εφιοί, θρακικοί λαφιάτες, αγίοφιδα, σαΐτες και οχιές. Περιστασιακή στην περιοχή είναι η παρουσία της αρκούδας, ενώ πιο κοινά μεγάλα θηλαστικά είναι οι λύκοι. Τα ζαρκάδια απαντώνται σε μεγάλους πληθυσμούς, ενώ η πανίδα των θηλαστικών συμπληρώνεται με αγριόγατους, αγριόχοιρους, αλεπούδες, νυφίτσες, δασοκούναβα, βίδρες, δασομυωξούς, σκίουρους, λαγούς και πολλά είδη νυχτερίδων. Τέλος, σημαντική είναι η παρουσία στα νερά του Βαθυρέματος της μακεδονικής πέστροφας (Salmo macedonicus).
 
 

Πως θα πάτε

Το Βαθύρεμα βρίσκεται στη μέση ενός μεγάλου δάσους και πρέπει να έχετε γεμίσει το ρεζερβουάρ σας πριν το επισκεφθείτε. Το σημείο με το γεφύρι που σας δίνει πρόσβαση στο ρέμα βρίσκεται πάνω στο δρόμο που συνδέει τους Ποταμούς με την Ελατιά και περνάει μέσα από το Δάσος Σημύδας. Το γεφύρι απέχει περίπου 30 χλμ. από τους Ποταμούς και 12 χλμ. από το Δασικό Χωριό Ελατιάς.

 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 41.48792858020011, Longitude:24.23993524996945)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Χείμαρρος Σέλλας

Ένας μεγάλος σε μήκος χείμαρρος που τέμνει κάθετα το «πόδι» της Αργολίδας και χαρακτηρίζεται από ένα πλήθος από διαφορετικές εικόνες.

Πλατανιάς Αργιθέας

Ένα μεγάλο ρέμα των Καρδιτσιώτικων Αγράφων που τέμνει τους γκρεμούς και τις απότομες πλαγιές των μεγαλόπρεπων βουνοκορφών της Κεντρικής Πίνδου.

Ρύακας Μύρσωνας

Ένας διάσημος ποταμός της Ικαρίας που περνάει μέσα από μικρά, άγρια φαράγγια και δασωμένες πλαγιές, καταλήγοντας σε έναν ειδυλλιακό υγρότοπο στις εκβολές του.

Αρκουδόρεμα - Βάλια Κάλντα

Το Αρκουδόρεμα είναι ένα ορμητικό ρέμα στην καρδιά του Εθνικού Δρυμού της Βάλια Κάλντα, σε μία από τις πιο άγριες και παρθένες περιοχές της Ελλάδας.

 
 


 Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.