Περτουλιώτικο ρέμα

Photo Gallery

 

Ένα από τα ομορφότερα μικρά ποτάμια της χώρας μας που κινείται σε έναν άγριο τόπο, ανάμεσα στους επιβλητικούς ορεινούς όγκους των ορεινών Τρικάλων. Το Περτουλιώτικο ρέμα -που αναφέρεται και ως Περτουλιώτης- γεννιέται στα δυτικά του Κόζιακα από δεκάδες ρέματα και πηγές που κατεβαίνουν από το βουνό και πρωτοσυναντιούνται στα φημισμένα Περτουλιώτικα λιβάδια. Το ρέμα κυλάει ανάμεσα στα βουνά Αυγό και Νεράιδα και στην πορεία του δέχεται τα νερά από πολλά ακόμα ρέματα. Η κατεύθυνση του είναι από τα ανατολικά προς τα δυτικά και το συνολικό του μήκος φτάνει τα 17 χιλιόμετρα. Στην αρχή της πορείας του δέχεται τα νερά του ρέματος της Αγίας Κυριακής που κατεβαίνει από τα νότια της Νεράιδας. Στη συνέχεια περνάει κάτω από το Περτούλι και λίγα χιλιόμετρα μετά στο ύψος του Νεραϊδοχωρίου -όπου βρίσκεται και ένα όμορφο πέτρινο γεφύρι- συναντάει τα ρέματα Κόρπου και Κρανιές που έρχονται από την κορφή Μαρόσα (2.022 μ.) του όρους Αυγού. Το ρέμα συνεχίζει περνώντας κάτω από την Πύρρα και λίγο μετά, στο ύψος της Δέσης, δέχεται τα νερά του ρέματος Παλιομαντρί που έρχεται από την κορυφή Καπ Γκρας της Νεράιδας. Από εδώ το Περτουλιώτικο ρέμα αλλάζει το όνομα του σε Καμναΐτικο ρέμα και συνεχίζει προς τα δυτικά όπου και καταλήγει στον Ασπροπόταμο (Αχελώο). Η περιοχή στην οποία κυλάει το Περτουλιώτικο ρέμα θεωρείται η καρδιά της Πίνδου. Δεκάδες ψηλές κορυφές, πλούσια δάση ελάτης, παρόχθια δάση πλατύφυλλων και ένας δαίδαλος από νερά που έρχονται από παντού δημιουργούν το απόλυτο ορεινό τοπίο. Η φύση εδώ αποκαλύπτεται με το πιο άγριο πρόσωπο της και οι διαδρομές γύρω από το ρέμα αποζημειώνουν τον ταξιδιώτη με αναρίθμητες συναντήσεις, ανακαλύψεις και εικόνες.

Η βλάστηση στη περιοχή είναι πυκνή και πλούσια από πολλά διαφορετικά είδη δέντρων. Οι απότομες πλαγιές που αγκαλιάζουν το ρέμα καλύπτονται από μακεδονικά έλατα που υβριδίζουν με κεφαλληνιακές ελάτες, ενώ υπάρχουν λίγα σημεία που αναπτύσσονται οξιές. Κοντά στις όχθες βγαίνουν πλατάνια, ιτιές, σκλήθρα,  φράξοι, φτελιές, πικροκαστανιές, σφενδάμια, σκλήθρα, κ.ά. Σε όλη τη διαδρομή φυτρώνουν πολλά ενδιαφέροντα είδη και η εξερεύνηση είναι απολαυστική για όσους ψάχνουν πολλά από τα θαυμαστά λουλούδια της χλωρίδας των ορεινών δασών. Από αυτά ξεχωρίζουν η Pinguicula crystallina hirtiflora, ο γάλανθος Galanthus reginae οlgae vernalis, ο Stachys palustris, ο Narcissus poeticus και το Ophioglossum vulgatum. Άλλα είδη που θα συναντήσει κανείς στη γύρω περιοχή είναι ο κρίνος Lilium chalcedonicum, το γεράνι Geranium versicolor, ο Melittis melissophyllum, το Erysimum cephalonicum, η Silene parnassica, η ίριδα Iris sintenisii, το Buglossoides purpurocaerulea, το Sedum cepaea, η αγριοφράουλα Fragaria vesca, ο Dianthus biflorus, η βιόλα Viola odorata, το υδροχαρές Petasites hybridus και οι ορχιδέες Epipactis helleborine, E. subclausa, Gymnadenia conopsea, Himantoglossum jankae, Neottia ovata, Dactylorhiza saccifera, Anacamptis pyramidalis, Cephalanthera rubra, C. damasonium, C. longifolia και Ophrys apifera.

Η ορνιθοπανίδα περιλαμβάνει πολλά θαυμαστά είδη του δάσους, αλλά και αρπακτικά που ζούνε στις ψηλές κορυφές των βουνών. Από τα τελευταία εδώ πετάνε χρυσαετοί, φιδαετοί, σφηκιάριδες, γερακίνες, πετρίτες, ξεφτέρια, σαΐνια και βραχοκιρκίνεζα, ενώ από τα νυχτόβια αρπακτικά, εδώ ζούνε μπούφοι, χουχουριστές και κουκουβάγιες. Μέσα στο ρέμα ζούνε νεροκότσυφες και σταχτοσουσουράδες, ενώ τα δέντρα είναι γεμάτα από δεντροτσοπανάκους, λούγαρα, σκαρθάκια, καλόγερους, ελατοπαπαδίτσες, βουνοπαπαδίτσες, γαλαζοπαπαδίτσες, σπάνιες λοφιοπαπαδίτσες, δεντροβάτες, αιγίθαλους, κοκκοθραύστες, μαυροσκούφηδες, θαμνοτσιροβάκους, καρδερίνες, σταυρομύτες, θαμνοψάλτες, τρυποφράχτες, χειμωνόσπινουςι, σιρλοτσίχλονα και διάφορους φυλλοσκόπους. Άλλα πτηνά της περιοχής είναι οι γερακότσιχλες, οι κότσυφες, οι αετομάχοι, οι γυδοβυζάχτρες, οι πυρροβασιλίσκοι, οι πράσινοι δρυοκολάπτες, οι σπάνιοι μαύροι δρυοκολάπτες, οι τσίχλες, οι μπεκάτσες, οι κοκκινοκεφαλάδες και οι κίσσες.

Η ερπετοπανίδα γύρω από το ρέμα είναι εξίσου πλούσια. Από τα αμφίβια εδώ ζούνε αλπικοί τρίτωνες, σαλαμάνδρες, κιτρινομπομπίνες, φρύνοι, γραικοβάτραχοι και σβελτοβάτραχοι. Από τα ερπετά συναντάει κανείς μεσογειακές χελώνες, κονάκια, πρασινόσαυρες, τοιχογουστέρες, σαΐτες, νερόφιδα, λιμνόφιδα, στεφανοφόρους, σπιτόφιδα και οχιές.  Από τα θηλαστικά είναι πολύ σημαντική η παρουσία της βίδρας στο Περτουλιώτικο αλλά και στα πολλά ακόμα ρέματα της περιοχής. Στα πυκνά δάση ζούνε πολλά είδη θηλαστικών, όπως αρκούδες, λύκοι, ζαρκάδια, αγριόγατοι, αγριογούρουνα, αλεπούδες, ασβοί, δασοκούναβα, νυφίτσες, σκίουροι και δεντρομυωξοί. Στα νερά του ρέματος υπάρχουν υγιείς πληθυσμοί από την ενδημική ιονική πέστροφα (Salmo farioides), ενώ άλλα είδη της ιχθυοπανίδας είναι το χέλι (Anguilla anguilla), η λιάρα (Telestes pleurobipunctatus), η ποταμοσαλιάρα (Salaria fluviatilis) και η πελοποννησιακή μπριάνα (Barbus peloponnesius).
 
 

Πως θα πάτε

Το Περτουλιώτικο ρέμα κυλάει κάτω από το Περτούλι που είναι το καλύτερο σημείο αφετηρίας για τις βόλτες σας, καθώς εδώ υπάρχουν αρκετά καταλύμματα και εστιατόρια. Το Περτούλι απέχει 46 χλμ. από τα Τρίκαλα, 365 χλμ. από την Αθήνα και 257 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Το ρέμα αν και βρίσκετε σε μια άγρια περιοχή προσφέρεται για περπάτημα και εξερεύνηση στις όχθες του, καθώς σε πολλά σημεία είναι ήρεμο, ενώ δεν βρίσκεστε μακρυά από τα χωριά. προσοχή μόνο στους ποιμενικούς σκύλους.
 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 39.53491371232756, Longitude:21.459811328639944)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Βαθύρεμα-Καρά Ντερέ

Ένα υπέροχο ρέμα που κινείται σε μία από τις πιο άγριες και παρθένες περιοχές της χώρας μας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης, σε έναν πραγματικό παράδεισο για την άγρια φύση.

Μέγα Ρέμα (Κοτζά Ντερέ)

Ένα ορμητικό ρέμα της Μακεδονίας που κινείται σε όμορφα μεικτά δάση φυλλοβόλων, πριν καταλήξει στο μεγάλο ποταμό της Μακεδονίας, τον Αξιό.

Ρέμα Λιβάδας Τήνου

Ένας ρύακας στα βορειοανατολικά της Τήνου που καταλήγει σε έναν μικρό υγρότοπο και εντυπωσιάζει με το παρακείμενο βραχώδες τοπίο, την έντονη βλάστηση και τα πολλά είδη της ορνιθοπανίδας που βρίσκουν δροσιά και καταφύγιο στα νερά του.

Πλατανιάς Αργιθέας

Ένα μεγάλο ρέμα των Καρδιτσιώτικων Αγράφων που τέμνει τους γκρεμούς και τις απότομες πλαγιές των μεγαλόπρεπων βουνοκορφών της Κεντρικής Πίνδου.

 
 


 Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.