Ρέμα Αμύντα

Photo Gallery

 

Ένα μεγάλο σε μήκος ρέμα, ή για πολλούς κανάλι, που, παρά την όχι και τόσο άγρια όψη του, κινείται σε έναν τεράστιο κάμπο και συνδέει δύο μεγάλες λίμνες της Δυτικής Μακεδονίας. Το ρέμα του Αμύντα βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του νομού Φλώρινας. Το ρέμα έχει απολέσει προ πολλού τη φυσική του κοίτη στο μεγαλύτερο μήκος του, καθώς στη περιοχή έχει δημιουργηθεί ένα μεγάλο δίκτυο αποστραγγιστικών καναλιών. Ουσιαστικά το ρέμα ενώνεται με την απαγωγό τάφρο που διοχετεύει τα υπερχειλίζοντα ύδατα της λίμνης Χειμαδίτιδας στη λίμνη Πετρών. Το συνολικό μήκος της διαδρομής αυτής φτάνει τα 15,5 χλμ. σε μια κατεύθυνση από τα νοτιοδυτικά προς τα βορειοανατολικά. Γύρω από το ρέμα απλώνεται ο κάμπος του Αμύνταιου με τις μεγάλες εκτάσεις των καλλιεργειών. Το ρέμα ξεκινάει από τα βόρεια της Χειμαδίτιδας, περνάει δίπλα από τα ορυχεία της ΔΕΗ και λίγο πριν ενωθεί με την παλιά φυσική κοίτη, συναντάει το χωριό Σωτήρας. Στη συνέχεια περνάει δυτικά της πόλης του Αμύνταιου και χύνεται, λίγο μετά, στα νότια της λίμνης Πετρών. Θα ήταν ψέμα να υποστηρίξει κανείς ότι πρόκειται για ένα καθαρό ρέμα, καθώς χρόνια τώρα η οικολογική ισορροπία στη περιοχή έχει διαταραχθεί από την εντατική ρύπανση (φυτοφάρμακα, βιομηχανικά απόβλητα και αστικά λύματα). Εντούτοις το ρέμα Αμύντα είναι ένα μεγαλειώδες παράδειγμα επιβίωσης της άγριας φύσης ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες. Η άγρια ζωή μέσα και γύρω από το ρέμα Αμύντα καταγράφει δεκάδες θαυμαστούς εκπρόσωπους που ακόμα αντιστέκονται.

Το ρέμα κινείται σε μια περιοχή όπου απλώνονται καλλιέργειες, παλιά χωράφια και χαρακτηριστικά καμπίσια υγρολίβαδα. Στις όχθες του υψώνονται σκλήθρα, ιτιές, φράξοι, καβάκια, αγριοκαλαμιές και βούρλα. Λίγο πιο μακριά στα χωράφια, υψώνονται διάσπαρτες μεγάλες λεύκες, καρυδιές και βελανιδιές. Τα φυτά που συναντάει κανείς είναι λίγα, αλλά έχουν κάποιο ενδιαφέρον καθώς πολλά από αυτά είναι ζιζάνια που έχουν με τα χρόνια εκλείψει λόγω των ζιζανιοκτόνων. Από αυτά ξεχωρίζουν η Ajuga chamaepitys, ο ο κονβόλβουλος Convolvulus holosericeus, ο τραγοπόγωνας Tragopodon dubius, το γαϊδουράγκαθο Carlina corymbosa, το αγριογαρύφαλλο Dianthus deltoides deltoides, η Cymbalaria microcalyx, η Consolida regalis paniculata, το Polygonum arenarium, ο Erigeron acer, κ.ά.

Η περιοχή είναι πολύ σημαντική για την ορνιθοπανίδα και προκαλούν έκπληξη τα πολλά ενδιαφέροντα είδη που ζούνε κοντά στο ρέμα. Συχνά τον χειμώνα πάνω από το ρέμα Αμύντα πετάνε εντυπωσιακά κοπάδια από αργυροπελεκάνους που κινούνται μεταξύ των δύο λιμνών. Τα χωράφια προσφέρουν τροφή με τους καρπούς τους για τα μικροπούλια, αλλά και για τα πολλά αρπακτικά που καταφθάνουν για να κυνηγήσουν τρωκτικά. Ο πλούτος των αρπακτικών είναι μεγάλος με σημαντικότερη την παρουσία του σπάνιου βασιλαετού που έχει εκλείψει από πολλές περιοχές της Ελλάδας. Άλλα αρπακτικά είναι ο σπάνιος γερακαετός, ο τσίφτης, ο καλαμόκιρκος, ο λιβαδόκιρκος, ο χειμωνόκιρκος, η γερακίνα, το ξεφτέρι, το σπάνιο κιρκινέζι, το μαυροκιρκίνεζο, η τυτώ και η κουκουβάγια. Στα υγρά λιβάδια συχνά σταθμεύουν αργυροτσικνιάδες, σταχτοτσικνιάδες, λευκοί πελαργοί,  καλημάνες και μαχητές, ενώ μέσα στη κοίτη του ρέματος συναντάει κανείς αλκυόνες, νερόκοτες, μικροτσικνιάδες, τσιχλοποταμίδες, σχοινοποταμίδες και νεροκοτσέλες. Συχνά στα μεγάλα δέντρα κοντά στις λίμνες σταθμεύουν κοπάδια από λαγγόνες και κορμοράνους. Η πλούσια ορνιθοπανίδα συμπληρώνεται με είδη, όπως χαβαρόνια, κόρακες, κάργιες, τρυγόνια, κούκους, σταχτάρες, τσαλαπετεινούς, μελισσοφάγους, χαλκοκουρούνες, σταρήθρες, κατσουλιέρηδες, ψαρόνια, νεροκελάδες, λιβαδοκελάδες, κιτρινοσουσουράδες, τρυποφράχτες, καστανολαίμηδες, μαυροσκούφηδες, γαλαζοπαπαδίτσες, αετομάχους, καρδερίνες, σκαρθάκια, σιρλοτσίχλονα και τσιφτάδες.

Τα αμφίβια του ρέματος περιλαμβάνουν λοφιοφόρους τρίτωνες, πρασινόφρυνους, λιμνοβάτραχους, δεντροβάτραχους και σπάνιους πηλοβάτες. Από τα ερπετά εδώ ζουν βαλτοχελώνες, ποταμοχελώνες, πρασινόσαυρες, τοιχόσαυρες, σαπίτες, λιμνόφιδα, νερόφιδα και οχιές. Ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα γύρω χωράφια εξαιτίας της παρουσίας των όμορφων λαγόγυρων, ενώ κοντά στις λίμνες ζούνε βίδρες που χρησιμοποιούν το ρέμα για να μετακινούνται στα κανάλια. Η πανίδα συμπληρώνεται από αγριόγατες, ασβούς, νυφίτσες, αλεπούδες, κουνάβια, ασπάλακες και σκαντζόχοιρους. Τέλος, στα νερά του ρέματος παρά την ρύπανση ζούνε τούρνες (Esox lucius), γληνιά (Tinca tinca), τσιρώνια (Rutilus rutilus), βαβούκια (Rhodeus meridionalis), χέλια (Anguilla anguilla), πεταλούδες (Carassius gibelio), μακεδονικοί ποταμοκέφαλοι (Squalius vardarensis) και μαυροτσιρώνια (Pachychilon macedonicum).

 

Πως θα πάτε

Το ρέμα του Αμύντα κυλάει δίπλα από τη πόλη του Αμύνταιου, η οποία απέχει 162 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και 523 χλμ. από την Αθήνα. Υπάρχουν δρόμοι που κινούνται δίπλα από τις όχθες και σας επιτρέπουν να πλησιάσετε με ευκολία την άγρια ζωή.

 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 40.66503314835699, Longitude:21.653706402465787)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Μέγα Ρέμα (Κοτζά Ντερέ)

Ένα ορμητικό ρέμα της Μακεδονίας που κινείται σε όμορφα μεικτά δάση φυλλοβόλων, πριν καταλήξει στο μεγάλο ποταμό της Μακεδονίας, τον Αξιό.

Ρέμα Τσάι Ξάνθης

Ένα μεγάλο σε μήκος και δύναμη ρέμα που κινείται σε μία από τις πιο άγριες και παρθένες περιοχές της χώρας μας και προσελκύει πολλά ενδιαφέροντα είδη της πανίδας των ορεινών δασών.

Χείμαρρος Σέλλας

Ένας μεγάλος σε μήκος χείμαρρος που τέμνει κάθετα το «πόδι» της Αργολίδας και χαρακτηρίζεται από ένα πλήθος από διαφορετικές εικόνες.

Ρεματιά Πεντέλης-Χαλανδρίου

Ένα πανέμορφο και άγριο σε πολλά σημεία ρέμα που διασχίζει τον πολύβουο αστικό ιστό των βόρειων προαστίων της Αθήνας και παραμένει ένα σημαντικό ενδιαίτημα για πολλά είδη φυτών και ζώων.

 
 


 Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.