Ρέμα Λεπενίτσας

Photo Gallery

 

Ένα πανέμορφο ρέμα που κινείται μέσα στα πυκνά δάση που απλώνονται γύρω από τον Ασπροπόταμο και σε καλεί να περπατήσεις δίπλα του, θαυμάζοντας την άγρια φύση που το αγκαλιάζει. Το ρέμα της Λεπενίτσας βρίσκεται στα δυτικά όρια του νομού Τρικάλων. Αναφέρεται και ως Λεπενιτσιώτικο ρέμα ή ρέμα της Ανθούσας. Η Ανθούσα είναι η τελευταία ονομασία του ιστορικού οικισμού της Λιπινίτζας ή Λεπενίτσας, ή Βλαχολεπενίτσας, όπως την αποκαλούν οι κάτοικοι του χωριού, λόγω της βλάχικης καταγωγής τους. Ένας οικισμός που απλώνεται αμφιθεατρικά δίπλα από το ρέμα. Οι πηγές του ρέματος της Λεπενίτσας βρίσκονται στα ορεινά των Τρικάλων κοντά στις κορυφές του Μύτικα, των Τριών Συνόρων και της Τσούμα Λούπου, σε μια ορεινή και δύσβατη περιοχή των πλαγιών του Κέδρου. Το ρέμα κατευθύνεται από τα ανατολικά προς τα δυτικά για 8 χλμ., περνάει από την Ανθούσα και καταλήγει στο Ασπροπόταμο, το άγριο τμήμα του Αχελώου, που κατεβαίνει από τα βόρεια. Στα δυτικά του ρέματος υψώνονται σαν μια οροσειρά το Περιστέρι και η Κακαρδίτσα, ενώ η περιοχή της ένωσης με τον Ασπροπόταμο ονομάζεται «Νέγκρη», που υποδηλώνει «μαύρη περιοχή», δηλαδή τόπο με σύννεφα, ομίχλες και αντάρες. Το χωριό της Ανθούσας είναι χτισμένο στα 1.100 μέτρα και στην είσοδο του, υπάρχει ένα πέτρινο μονότοξο γεφύρι, με άνοιγμα τόξου 7,30 μέτρα, που περνάει πάνω από το ρέμα. Τα σοκάκια του όμορφου χωριού οδηγούν στο τέλος του, σε ένα σημείο όπου υπάρχει ένας νερόμυλος, δίπλα στο ρέμα. Από εδώ μπορείτε να περπατήσετε δίπλα στις πυκνόφυτες όχθες, ή να ακολουθήσετε τον χωματόδρομο που κινείται παράλληλα με το ρέμα προς τα ανατολικά. Πρόκειται για πανέμορφες διαδρομές γεμάτες πολλές ανακαλύψεις.

Το ρέμα κινείται μέσα σε μια ζούγκλα. Πλατάνια και ιτιές, σκλήθρα,  φράξοι, φτελιές και πικροκαστανιές γίνονται ένα μαζί με τις φτέρες και τα άλλα ποώδη και θαμνώδη φυτά του υποόροφου. Πιο ψηλά ξεκινάνε τα μεγάλα, μεικτά δάση από οξιές και έλατα που χαρακτηρίζουν το τοπίο των ορεινών Τρικάλων. Σε όλη τη διαδρομή θα συναντήσετε πολλά και σπάνια φυτά, από τα οποία ξεχωρίζουν ο κόκκινος κρίνος Lilium chalcedonicum, το εντομοφάγο φυτό Pinguicula crystallina hirtiflora, το όμορφο γεράνι Geranium versicolor, η ίριδα Iris sintenisii, ο Melittis melissophyllum, ο υδρόφιλος Stachys palustris, η Petrorhagia obcordata, η βοΐδόγλωσσα Buglossoides purpurocaerulea, οι βιόλες Viola odorata και V. aetolica, ο γάλανθος Galanthus reginae οlgae vernalis, το υδροχαρές Petasites hybridus και οι ορχιδέες Epipactis helleborine, Gymnadenia conopsea, Himantoglossum caprinum, Neottia ovata, Dactylorhiza saccifera, Anacamptis pyramidalis, Cephalanthera rubra, C. damasonium, C. longifolia, Ophrys apifera, O. zeusii και O. epirotica.

Η ορνιθοπανίδα περιλαμβάνει πολλά είδη του δάσους. Από τα αρπακτικά συναντά κανείς γερακίνες, σφηκιάρηδες, φιδαετούς, ξεφτέρια, βραχοκιρκίνεζα, μπούφους, χουχουριστές και κουκουβάγιες. Στις όχθες και μέσα στο ποτάμι ζούνε νεροκότσυφες και σταχτοσουσουράδες, ενώ τα δέντρα είναι γεμάτα από δεντροτσοπανάκους, λούγαρα, σκαρθάκια, καλόγερους, γαλαζοπαπαδίτσες, αιγίθαλους, κοκκοθραύστες, μαυροσκούφηδες, θαμνοτσιροβάκους, καρδερίνες, θαμνοψάλτες, τρυποφράχτες και φυλλοσκόπους. Άλλα πτηνά της περιοχής είναι οι κότσυφες, οι αετομάχοι, οι γυδοβυζάχτρες, οι πυρροβασιλίσκοι, οι πράσινοι δρυοκολάπτες, οι μεσαίοι δρυοκολάπτες, οι τσίχλες, οι γερακότσιχλες, οι κοκκινοκεφαλάδες, οι κίσσες, κ.ά.

Η ερπετοπανίδα γύρω από το ρέμα είναι εξαιρετικά πλούσια. Από τα αμφίβια εδώ ζούνε σαλαμάνδρες, κιτρινομπομπίνες, φρύνοι, πρασινόφρυνοι, γραικοβάτραχοι και πηδοβάτραχοι. Από τα ερπετά συναντά κανείς γραικοχελώνες, μεσογειακές χελώνες, κονάκια, σαύρες της Ρούμελης, τρανόσαυρες, πρασινόσαυρες, τοιχογουστέρες, σαΐτες, νερόφιδα, λιμνόφιδα, στεφανοφόρους, σπιτόφιδα, δεντρογαλιές και οχιές.  Από τα θηλαστικά είναι πολύ σημαντική η παρουσία της βίδρας σε πολλά σημεία του ποταμού, ενώ τα γύρω δάση είναι γνωστά για τα πολλά και μεγάλα θηλαστικά, όπως αρκούδες, λύκοι, ζαρκάδια, αγριόγατοι, αγριογούρουνα, αλεπούδες, ασβοί, κουνάβια, νυφίτσες, σκίουροι και δεντρομυωξοί.

Ξεχωριστή αναφορά πρέπει να γίνει στα δεκάδες είδη από πεταλούδες που εμφανίζονται την άνοιξη και το καλοκαίρι γύρω από το ποτάμι, αλλά και η παρουσία του τεράστιου ελαφοκάνθαρου (Lucanus cervus), του μεγαλύτερου σκαθαριού της Ελλάδας. Τέλος, στα νερά του ρέματος ζει ακόμα η ενδημική ιονική πέστροφα (Salmo farioides), αν και στην περιοχή του Ασπροποτάμου υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την παράνομη αλιεία. Άλλα είδη της ιχθυοπανίδας του ρέματος της Λεπενίτσας είναι το χέλι (Anguilla anguilla), η λιάρα (Telestes pleurobipunctatus), η ποταμοσαλιάρα (Salaria fluviatilis) και η πελοποννησιακή μπριάνα (Barbus peloponnesius).


 

Πως θα πάτε

Η Ανθούσα βρίσκετε περίπου 97 χλμ. από τα Τρίκαλα, και 25 χλμ. από το Μέτσοβο, ανάμεσα στα χωριά Χαλίκι και Κατάφυτο. Είτε έρχεστε από τα νότια, είτε από τον βορρά, θα θαυμάσετε τον πλούτο της περιοχής του Ασπροποτάμου. Όταν φτάσετε στον νερόμυλο στο τέλος του χωριού, δοκιμάστε να μπείτε μέσα στο δάσος και να περπατήσετε δίπλα από το ποτάμι. Το μακρύ παντελόνι είναι απαραίτητο γιατί η βλάστηση είναι ψηλή.
 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 39.66180506257328, Longitude:21.22701417170788)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Πετριλιώτης

Ένα ορμητικό ρέμα της Πίνδου που κινείται μέσα σε ένα από τα πιο άγρια ορεινά τοπία στην περιοχή των Βόρειων Αγράφων πριν εκβάλλει στον μεγάλο Αχελώο ποταμό.

Ρέμα Αμύντα

Ένα μεγάλο σε μήκος ρέμα, ή για πολλούς κανάλι, που, παρά την όχι και τόσο άγρια όψη του, κινείται σε έναν τεράστιο κάμπο και συνδέει δύο μεγάλες λίμνες της Δυτικής Μακεδονίας.

Βαθύρεμα-Καρά Ντερέ

Ένα υπέροχο ρέμα που κινείται σε μία από τις πιο άγριες και παρθένες περιοχές της χώρας μας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης, σε έναν πραγματικό παράδεισο για την άγρια φύση.

Κρανιώτικο ρέμα

Ένα μικρό σε μήκος ρέμα των ορεινών Τρικάλων που κινείται μέσα στα πυκνά ελατοδάση που σκεπάζουν τους επιβλητικούς όγκους στα ανατολικά της Πίνδου.

 
 


 



Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.