Λιμνοθάλασσα Καρατζά

Photo Gallery

 

Μία μεγάλη λιμνοθάλασσα της Ροδόπης που διακρίνεται για πολλά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που την κάνουν έναν μοναδικό τόπο για την παρατήρηση της άγριας ζωής. Η λιμνοθάλασσα Καρατζά ονομάζεται και λιμνοθάλασσα Αρωγής ή Μαυρολίμνη. Αποτελεί μία τις επτά λιμνοθάλασσες που απλώνονται στα παράλια του νομού Ροδόπης και περιλαμβάνεται στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Νέστου και Λιμνών Βιστωνίδας-Ισμαρίδας. Το μέγεθος της φτάνει τα 1.800 στρέμματα, η ακτογραμμή της τα 7,5 χιλιόμετρα, ενώ είναι μια αβαθής λιμνοθάλασσα με μέγιστο βάθος τα 40 εκατοστά. Στο κέντρο της σχεδόν υπάρχουν δύο νησάκια που παίζουν σημαντικό ρόλο στην αναπαραγωγή πολλών πτηνών. Στα βόρεια της καταλήγει το Μικρόρεμα δημιουργώντας μια μεγάλη έκταση από υγρολίβαδα και βάλτους που φτάνουν το 1/6 του συνολικού της μεγέθους. Στα νότια μια στενή λωρίδα γης μήκους 1,2 χλμ. και πλάτους 80 μέτρων που καταλήγει σε μια αμμουδερή παραλία χωρίζει την λιμνοθάλασσα Καρατζά από το Θρακικό Πέλαγος. Στα ανατολικά της αμμολωρίδας υπάρχει το μπουγάζι που ενώνει τη λιμνοθάλασσα με το πέλαγος και οι εγκαταστάσεις του ιχθυοτροφείου, καθώς η Καρατζά, εδώ και χρόνια, λειτουργεί ως διβάρι. Στα δυτικά της βρίσκεται το χωριό Αρωγή και η παραλία της Αρωγής, ενώ στα ανατολικά και πολύ κοντά στις όχθες της βρίσκεται ο οικισμός της Παραλίας Μέσης. Στις νότιες όχθες της κινείται ένα μονοπάτι πεζοπορείας που βγάζει σε δύο κιόσκια παρατήρησης. Η λιμνοθάλασσα Καρατζά είναι ένας υπέροχος τόπος για την παρατήρηση της ορνιθοπανίδας αλλά και για περπάτημα, κάθε εποχή του χρόνου.

Στα νότια και νοτιοδυτικά της Καρατζά απλώνονται αλμυρόβαλτοι, ενώ στα νοτιοανατολικά  κάτω από τον οικισμό της Παραλίας Μέσης υπάρχει ένα όμορφο μικρό πευκοδάσος. Η λιμνοθάλασσα περιβάλλεται από χαμηλούς λόφους με καλλιέργειες. Γύρω της βγαίνουν διάφορα ενδιαφέροντα φυτά, όπως η Anchusa procera, η καμπανούλα Campanula rapunculus rapunculus, το Glaucium flavum, οι ευφόρβιες Euphorbia paralias και Euphorbia peplis, το Medicago marina, η Anthemis tomentosa tomentosa, οι σιληνές Silene euxina και Silene grisebachii, ο Scolymus hispanicus, το Eryngium maritimum, το Silybum marianum, η αρμυρήθρα Salicornia perennans, το Cynanchum acutum, ο Carduus acicularis, το κρινάκι Pancratium maritimum και η Dittrichia viscosa.

Η Καρατζά είναι μία πολύ σημαντική περιοχή για την ορνιθοπανίδα. Το χειμώνα εδώ καταφθάνουν πολλά είδη χηνόμορφων, όπως βουβόκυνοι, νανόκυκνοι, αγριόκυκνοι, ασπρομέτωπες χήνες, βαρβάρες, πρασινοκέφαλες πάπιες, καπακλήδες, ψαλίδες, χουλιαρόπαπιες, σφυριχτάρια, κιρκίρια, σαρσέλες, γκισάρια, μαυροκέφαλες πάπιες, σπάνια κεφαλούδια και θαλασσοπρίστες. Από τα αρπακτικά εδώ κυνηγούν χειμωνόκιρκοι, καλαμόκιρκοι, αετογερακίνες, γερακίνες, ξεφτέρια, σαΐνια, πετρίτες, τυτούδες και κουκουβάγιες. Τον χειμώνα η Καρατζά κατακλύζεται από φοινικόπτερα, ενώ καταφθάνουν και αργυροπελεκάνοι. Την άνοιξη εμφανίζονται και πολλά γλαρόνια, όπως μουστακογλάρονα, νανογλάρονα, ποταμογλάρονα, γελογλάρονα και χειμωνογλάρονα. Αλλα είδη είναι οι μαυροκέφαλοι γλάροι, οι λεπτόραμφοι γλάροι, οι θυελλόγλαροι, οι νανόγλαροι, τα νανοβουτηχάρια, τα σκουφοβουτηχτάρια, οι κορμοράνοι, οι κρυπτοτσικνιάδες, οι αργυροτσικνιάδες, οι σταχτοτσικνιάδες, οι λευκοί πελαργοί, οι χαλκόκοτες, οι χουλιαρομύτες, οι νεροκοτσέλες, οι φαλαρίδες, οι στρειδοφάγοι, οι αβοκέτες, οι καλαμοκανάδες, οι πετροτουρλίδες, τα νεροχελίδονα, οι θαλασσοσφυριχτές, οι ποταμοσφυριχτές, τα αργυροπούλια, οι καλημάνες, οι αγκαθοκαλημάνες, πολλά είδη σκαλίδρων, τα μπεκατσίνια, οι αλκυόνες, οι γαλιάντρες, οι ωχροκελάδες, οι νεροκελάδες, οι τρυποφράχτες, οι μαυρολαίμηδες, οι μαυροσκούφηδες, οι βαλτοποταμίδες, οι αετομάχοι, τα ψαρόνια, οι καρδερίνες, τα σκαθράκια και οι τσιφτάδες.

Από τα αμφίβια εδώ ζούνε κοινοί τρίτωνες, πρασινόφρυνοι, δεντροβάτραχοι, σπάνιοι πηλοβάτες και λιμνοβάτραχοι. Η ερπετοπανίδα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, σαμιαμίδια, πρασινόσαυρες, σιλιβούτια, σαύρες του Ταύρου, έρυκες, νερόφιδα, λιμνόφιδα, σπιτόφιδα, σαπίτες και οχιές. Από τα θηλαστικά ξεχωρίζουν οι παρουσίες του τσακαλιού και της αγριόγατας που έρχονται εδώ για να κυνηγήσουν πλησιάζοντας κοντά ακόμα και στους οικισμούς. Άλλα είδη είναι η αλεπού, ο ασβός, ο σκαντζόχοιρος, το πετροκούναβο, η νυφίτσα, ο τυφλοπόντικας, ο λαγός και διάφορα είδη νυχτερίδων. Στα νερά της λίμνοθάλασσας Καρατζά ψαρεύονται πολλά είδη κεφαλόπουλων (κέφαλοι, βελάνισσες, μυξινάρια, μαυράκια, γάστροι) αλλά και τσιπούρες, λαβράκια, γλώσσες, χέλια και αθερίνες. Άλλα είδη της λιμνοθάλασσας είναι ο ζαχαριάς (Aphanius faschiatus), ο πρασινογωβιός (Zosterissesor ophiocephalus), ο ποντογωβιός (Knipowitschia caucasica), το αγκαθερό (Gasterosteus gymnurus) και η σαρδελομάνα (Alosa fallax).

 

Πως θα πάτε

Η λιμνοθάλασσα Καρατζά βρίσκεται ανάμεσα στις λιμνοθάλασσες της Ξηρολίμνης και της Αλυκής, 4,5 χιλιόμετρα ανατολικά από το Φανάρι Ροδόπης. Πρόκειται για έναν υπέροχο τόπο για εξερεύνηση καθώς λόγω των κοντινών οικισμών, οι κυνηγοί είναι πολύ λιγότεροι απ’ ότι στις πιο ανατολικές λιμνοθάλασσες του υγροτοπικού συμπλέγματος της Ροδόπης.
 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 40.95131322901403, Longitude:25.184866757080044)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Αλυκές Λευκίμμης

Οι ιστορικές Αλυκές της Λευκίμμης είναι ένας από τους σημαντικότερους υγρότοπους της Κέρκυρας, καθώς αποτελούν σημαντική περιοχή ανεφοδιασμού για δεκάδες μεταναστευτικά είδη της ορνιθοπανίδας.

Λιμνοθάλασσα Γκιόλ

Η μικρή λιμνοθάλασσα Γκιόλ είναι η ανατολικότερη του συμπλέγματος των υγροτόπων της Ροδόπης και συνορεύει με πολλούς από τους θαυμαστούς βιότοπους της Θράκης.

Υγρότοποι Ηραίου Σάμου

Μία μεγάλη υγροτοπική και λιβαδική έκταση στα νότια της Σάμου, η οποία κατέχει ξεχωριστή θέση στην ελληνική μυθολογία και που παρά τις ανθρώπινες παρεμβάσεις εξακολουθεί να φιλοξενεί πολλά ενδιαφέροντα είδη της άγριας φύσης.

Κολυμπήθρα Τήνου

Ένας θαλερός παραθαλάσσιος υγρότοπος της Τήνου που αποτελεί σημαντικό σταθμό ξεκούρασης, ανεφοδιασμού αλλά και αναπαραγωγής για πολλά είδη της ορνιθοπανίδας.

 
 


 Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.