Λίμνη Σκέπη Έβρου

Photo Gallery

 

Μία από τις πολλές λίμνες γλυκού νερού που απλώνονται στο Δέλτα του Έβρου και επικοινωνούν μέσω ενός δικτύου καναλιών με το Θρακικό πέλαγος. Η λίμνη Σκέπη βρίσκεται στο νοτιότερο και πιο απομακρυσμένο σημείο των εκβολών του Έβρου. Η απόσταση της από την ανατολική κοίτη του Έβρου και τα σύνορα με την Τουρκία είναι μόλις 330 μέτρα. Το μέγεθος της φτάνει τα 490 στρέμματα και η περίμετρος της τα 3,2 χλμ. Πρόκειται για λίμνη γλυκού νερού που επικοινωνεί μέσω μιας διώρυγας μήκους 2,5 χλμ. με τη θάλασσα από την οποία επηρεάζεται το καλοκαίρι, όταν χάνει τα πολλά νερά της. Στα βόρεια της βρίσκεται η μεγάλη κεντρική κοίτη του Έβρο, ενώ γύρω της απλώνονται μεγάλες υγροτοπικές εκτάσεις. Η Σκέπη βρίσκεται σχεδόν δίπλα από την παλιά ελληνική πόλη Αίνος που σήμερα ανήκει στην Τουρκία και ονομάζεται Ενέζ. Η Αίνος είναι μια πόλη με μεγάλη ιστορία που υπήρξε ελληνική από πάντα και η γεωγραφική της θέση ακριβώς πάνω στις εκβολές του Έβρου της έδινε μεγάλη στρατηγική σημασία. Στα ομηρικά έπη αναφέρεται ως σύμμαχος των Τρώων, ενώ η αρχαία θρακική της ονομασία ήταν Πολυόμβρια. Η Αίνος έλεγχε το εμπόριο της Θράκης με την υπόλοιπη Ελλάδα που γινόταν με πλοία μέσω του πλωτού τότε ποταμού Έβρου, ενώ προς τα τέλη του Μεσαίωνα οι γενοβέζοι που κυριαρχούσαν τότε στο Βόρειο Αιγαίο έχτισαν ένα κάστρο που φαίνεται μέχρι σήμερα από τη λίμνη Σκέπη. Είναι σημαντικό να πούμε ότι η Αίνος έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 προσφέροντας πολλά καράβια και πολεμιστές που διακρίθηκαν στις ναυτικές επιχειρήσεις στο Αιγαίο και σε μάχες στην Πελοπόννησο. Πολλές φορές ένας βιότοπος μας προσφέρει και μια κλεφτή ματιά στην ιστορία μας και η λίμνη Σκέπη, στο τέλος του μεγάλου Δέλτα του Έβρου, ακόμα καθρεφτίζει στα νερά της αυτή την παλιά και ξεχασμένη ναυτική πολιτεία των Ελλήνων. Η λίμνη Σκέπη ανήκει στο Εθνικό Πάρκο του Δέλτα του Έβρου και εδώ συναντάει κανείς πολλά τα θαυμαστά είδη της ορνιθοπανίδας.

Η βλάστηση γύρω από τη Σκέπη αποτελείται κυρίως από μεγάλους καλαμιώνες από τα αγριοκάλαμα του είδους Phragmites australis και ψαθιά (Typha latifolia). Γύρω της απλώνονται υγροτοπικές εκτάσεις που αναπτύσσεται υδρόβια και ελόβια βλάστηση με κυρίαρχα είδη το νεροκάστανο Trapa natans, την νεροφακή Lemna minor, τον Scirpus maritimus, τον Potamogeton crispus, τον όμορφο Butomus umbellatus, την ίριδα Iris orientalis, την νεραγκούλα Ranunculus sphaerospermus, το Leucojum aestivum, το Myriophyllum spicatum και το λευκό νούφαρο Nymphaea alba.

Στη λίμνη απαντώνται πολλά από τα είδη της ορνιθοπανίδας του Έβρου. Δυστυχώς η απομόνωση της λίμνης και η απουσία ελεγκτικού μηχανισμού προσελκύει και πολλούς λαθροκυνηγούς. Από τα αρπακτικά εδώ κυνηγούν θαλασσαετοί, στικταετοί, κραυγαετοί, τσίφτες, καλαμόκιρκοι, χειμωνόκιρκοι και γερακίνες. Η λίμνη συγκεντρώνει ένα μεγάλο αριθμό από χηνόμορφα, όπως βουβόκυκνους, αγριόκυκνους, νανόκυκνους, βαρβάρες, καστανόπαπιες, πρασινοκέφαλες πάπιες, ψαλίδες, χουλιαρόπαπιες, σφυριχτάρια, σαρσέλες, γκισάρια, φερεντίνια, βαλτόπαπιες, μαυροκέφαλες πάπιες, σπάνιες πουπουλόπαπιες και θαλασσοπρίστες. Άλλα είδη είναι το νανοβουτηχτάρι, το σκουφοβουτηχτάρι, ο αργυροπελεκάνος, ο ροδοπελεκάνος, ο κορμοράνος, ο ήταυρος, ο νυχτοκόρακας, ο μικροτσικνιάς, ο κρυπτοτσικνιάς, ο λευκοτσικνιάς, ο αργυροτσικνιάς, ο σταχτοτσικνιάς, ο πορφυροτσικνιάς, η νεροκοτσέλα, η νερόκοτα, η φαλαρίδα, ο στρειδοφάγος, η αβοκέτα, ο μαυρότρυγγας, ο πρασινοσκέλης, ο καστανοκέφαλος γλάρος, ο λεπτόραμφος γλάρος, ο θυελλόγλαρος, ο μαυροκέφαλος γλάρος, το νανογλάρονο, το χειμωνογλάρονο, το γελογλάρονο, το ποταμογλάρονο, ο κούκος, η αλκυόνη, ο καστανολαίμης, η σχοινοποταμίδα, η ψαθοποταμίδα, η κιστικόλη, ο καλαμοτριλιστής, το ψευταηδόνι, η καλαμοποταμίδα, η τσιχλοποταμίδα, ο μουστακαλής, η υφάντρα και το καλαμοτσίχλονο.

Από τα αμφίβια εδώ ζει ο κοινός τρίτωνας, ο ανατολικός χτενοτρίτωνας, ο δεντροβάτραχος, ο  λιμνοβάτραχος και ο σβελτοβάτραχος. Από τα ερπετά συναντάει κανείς ποταμοχελώνες, βαλτοχελώνες, τρανόσαυρες, σαύρες του Ταύρου, λαφιάτες, λιμνόφιδα και νερόφιδα. Στη λίμνη Σκέπη ζούνε μεγάλοι πληθυσμοί από βίδρες, ενώ άλλα θηλαστικά που ζούνε περιμετρικά της λίμνης είναι τα τσακάλια, οι αλεπούδες, οι νεροαρουραίοι και διάφορα είδη νυχτερίδων. Η ιχθυοπανίδα αποτελείται από είδη, όπως η σαρδελομάνα (Alosa fallax), το χέλι (Anguilla anguilla), ο ζαχαριάς (Aphanius fasciatus), ο γουλιανός (Silurus glanis), η τούρνα (Esox lucius) και το γληνί (Tinca tinca).

 

Πως θα πάτε

Η λίμνη Σκέπη βρίσκεται στο νότιο άκρο του Δέλτα και ο μοναδικός τρόπος για να την επισκεφθεί κανείς είναι μόνο μέσω πλεούμενου και σχετικής άδειας από το Λιμενικό ή τον Φορέα Διαχείρισης. Οι ντόπιοι ψαράδες που διατηρούν καλύβες κοντά στη Σκέπη υποστηρίζουν, μάλλον υπερβολικά, ότι πρόκειται για απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη. Επ’ουδενί μην δοκιμάσετε να μπείτε στα κανάλια με δικό σας πλεούμενο γιατί λίγοι γνωρίζουν τα περάσματα.
 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 40.73671084596982, Longitude:26.067817778274502)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Βιβάρι Ευρώτα

Μία μικρή λωρίδα υφάλμυρου νερού που συνδέεται εποχικά με τη θάλασσα και φιλοξενεί έναν μεγάλο αριθμό από είδη της ορνιθοπανίδας, λόγω της γεωγραφικής της θέσης.

Υγρότοποι Αγίας Τριάδας

Οι αχανείς υγροτοπικές εκτάσεις της Αγίας Τριάδας Φθιώτιδας, αποτελούν ένα μικρό μέρος του εκβολικού συστήματος του Σπερχειού ποταμού και μια ιδιαίτερα σημαντική περιοχή για την παρυδάτια ορνιθοπανίδα στη χώρα μας.

Έλος Αρχαίου Λιμένα Σαλαμίνας

Ένας μικρός και υποβαθμισμένος υγρότοπος που αποδεικνύει ότι ο κάθε βιότοπος, ακόμα και όταν βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση, συνεχίζει να προσελκύει τα ζώα που τόσους αιώνες τον επισκέπτονται.

Λιμνοθάλασσα Ωρωπού

Λίγο βορειότερα από το λιμάνι του Ωρωπού και κατά μήκος της ακτογραμμής εκτείνεται μια μικρή λιμνοθάλασσα 650 περίπου στρεμμάτων η οποία κατά την διάρκεια των εποχικών μεταναστεύσεων γεμίζει από ταξιδιάρικα πουλιά.

 
 


 Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.