Λιμνοθάλασσα Έλους Ροδόπης

Photo Gallery

 

Η ανατολικότερη της ομάδας των μεγάλων λιμνοθαλασσών της Ροδόπης που εντυπωσιάζει με το πλήθος των πουλιών που φιλοξενεί καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η λιμνοθάλασσα Έλους βρίσκεται περίπου 3 χιλιόμετρα σε ευθεία νοτιότερα από τον ασφαλτόδρομο που ενώνει το Φανάρι με τον Ίμερο Ροδόπης. Η παλαιότερη ονομασία της είναι λιμνοθάλασσα Καλιτζέ. Το μέγεθος της φτάνει τα 2.460 στρέμματα και έχει μια ακτογραμμή που απλώνεται σχεδόν κυκλικά σε μια απόσταση περίπου 7 χλμ. Πρόκειται για μια πολύ ρηχή λιμνοθάλασσα. Στα βόρεια της ενώνεται με τα χωράφια της περιοχής, ενώ σε ένα σημείο, όπου δημιουργούνται όμορφοι υγρότοποι, δέχεται τα νερά του χειμάρρου Μητρικού. Στα νοτιοανατολικά της μια στενή λωρίδα γης, πλάτους 55 μέτρων και μήκους 1,5 χλμ., την χωρίζει από τη θάλασσα και το Θρακικό πέλαγος. Στο σημείο αυτό απλώνεται και μια μεγάλη αμμουδιά με αμμοθίνες, αλλά και κάποιες παραθεριστικές παράγκες από λαμαρίνες. Στο νότιο τέλος της η παραλία τελειώνει στη χερσόνησο της Μολυβωτής και το ακρωτήριο Καλόγηρος, πάνω στο οποίο βρίσκεται χτισμένος ο μικρός ναός των Αγίων Αποστόλων, απ΄ όπου μπορεί κανείς να απολαύσει την θέα της ακτογραμμής της Ροδόπης. Εκεί που ο λόφος της χερσονήσου ενώνεται με την παραλία βρίσκεται και το μπουγάζι που ενώνει την λιμνοθάλασσα Έλους με το Αιγαίο. Το μήκος του καναλιού φτάνει τα 630 μέτρα και το πλάτος του από 10 μέχρι 35 μέτρα. Στο σημείο αυτό βρίσκεται ένας ιχθυοπαραγωγικός σταθμός και λίγα μέτρα μετά το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Από τα δυτικά η λιμνοθάλασσα Έλους ενώνεται μέσω ενός στενού δίαυλου μήκους 10 μέτρων με τη λιμνοθάλασσα Πτελέα και πολλές φορές οι δύο λιμνοθάλασσες αναφέρονται ως μία. Στα νοτιοανατολικά της λιμνοθάλασσας υπάρχουν τα ερείπια της αρχαίας Στρύμης, αποικίας της Θάσου, την οποία κατέστρεψε ο Φίλιππος Β’. Σήμερα η αρχαία πόλη βρίσκεται κάτω από τα χωράφια, ενώ μόλις ένα μικρό τμήμα της έχει έρθει στο φως. Στη λιμνοθάλασσα Έλους δυστυχώς καταφθάνουν και οι περισσότεροι κυνηγοί παρυδάτιων και υδρόβιων πουλιών και αυτό γιατί έχει την πιο εύκολη πρόσβαση, ενώ οι οικισμοί και οι παραθεριστικές κατοικίες απέχουν αρκετά.

Γύρω από τη λιμνοθάλασσα Έλους αναπτύσσονται πολλοί διαφορετικοί βιότοποι, όπως κανάλια και νησίδες, αλμυρά έλη, λασπώδεις εκτάσεις, εκβολές ρεμάτων, υγρολίβαδα, παραλίες με αμμοθίνες, βραχώδεις ακτές και υγρά λιβάδια. Κοντά στην παραλία μπορεί κανείς να συναντήσει διάφορα ενδιαφέροντα φυτά, όπως η Anchusa procera, το Glaucium flavum, οι ευφόρβιες Euphorbia paralias και Euphorbia peplis, η Anthemis tomentosa tomentosa, οι σιληνές Silene euxina και Silene grisebachii, η Dittrichia viscosa, η Ammophila arenaria, το Halimione portulacoides, ο Scolymus hispanicus, η αρμυρήθρα Salicornia perennans, το κρινάκι Pancratium maritimum, το Eryngium maritimum, η Cakile maritima, η αρμυρήθρα Salicornia perennans και ο Carduus acicularis.

Η λιμνοθάλασσα Έλους συγκεντρώνει πολλά είδη της ορνιθοπανίδας, ενώ αποτελεί μέρος του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Νέστου και Λιμνών Βιστωνίδας-Ισμαρίδας. Ιδιαίτερα κατά την χειμερινή περίοδο, εδώ καταφθάνουν μεγάλοι πληθυσμοί από φοινικόπτερα και βουβόκυκνους, αλλά και λίγους αγριόκυκνους. Στα γύρω χωράφια σταθμεύουν και μεγάλα κοπάδια από ασπρομέτωπες χήνες, ενώ από τα υπόλοιπα παπιά εδώ ζούνε κιρκίρια, πρασινοκέφαλες, ψαλίδες, χουλιαρόπαπιες, μαυροκέφαλες, βαρβάρες, καστανόπαπιες και σπάνιοι θαλασσοπρίστες. Από τα αρπακτικά εδώ κυνηγούν χειμωνόκιρκοι, καλαμόκιρκοι, γερακίνες, ξεφτέρια, κιρκινέζια, τυτούδες και κουκουβάγιες. Στην λιμνοθάλασσα την άνοιξη καταφθάνουν και πολλά γλαρόνια, όπως μουστακογλάρονα, νανογλάρονα, ποταμογλάρονα και χειμωνογλάρονα. Άλλα είδη είναι τα μαυροβουτηχτάρια, τα σκουφοβουτηχτάρια, οι αργυροτσικνιάδες, οι σταχτοτσικνιάδες, οι κρυπτοτσικνιάδες, οι χουλιαρομύτες, οι λευκοί πελαργοί, οι κορμοράνοι, οι χαλκόκοτες, οι αβοκέτες, το νεροχελίδονα, οι λασποσκαλίδρες, οι καλαμοκανάδες, οι μαυρότρυγγες, οι μαυροκέφαλοι γλάροι, οι λεπτόραμφοι γλάροι, οι θυελλόγλαροι, οι νανόγλαροι, οι ποταμοσφυριχτές, οι καλημάνες, οι αγκαθοκαλημάνες, οι πετροτουρλίδες, οι στρειδοφάγοι, οι αλκυόνες, τα ψευταηδόνια, οι σταχτοκεφαλάδες, οι μικρογαλιάντρες και τα καλαμοτσίχλονα.
 
Από τα αμφίβια εδώ ζούνε πρασινόφρυνοι, φρύνοι, δεντροβάτραχοι και λιμνοβάτραχοι. Η ερπετοπανίδα περιλαμβάνει είδη, όπως ποταμοχελώνες, σαμιαμίδια, πρασινόσαυρες, σιλιβούτια, σαύρες του Ταύρου, νερόφιδα, λιμνόφιδα, σπιτόφιδα, σαπίτες και οχιές. Από τα θηλαστικά στην κορυφή βρίσκεται η παρουσία του τσακαλιού, ενώ άλλα είδη είναι η βίδρα, η αγριόγατα, η αλεπού, ο ασβός, ο σκαντζόχοιρος, το πετροκούναβο, η νυφίτσα, ο τυφλοπόντικας και ο λαγός. Η λιμνοθάλασσα Έλους λειτουργεί ως ένα μεγάλο ιχθυοτροφείο και εδώ ζούνε πολλά είδη από κεφαλόπουλα, αμμόγλωσσες, τσιπούρες και λαβράκια. Άλλα είδη είναι ο ζαχαριάς (Aphanius faschiatus), ο πρασινογωβιός (Zosterissesor ophiocephalus), ο ποντογωβιός (Knipowitschia caucasica), το αγκαθερό (Gasterosteus gymnurus) και η σαρδελομάνα (Alosa fallax).

 

Πως θα πάτε

Η λιμνοθάλασσα Έλους βρίσκεται 9,5 χλμ. δυτικότερα του Ίμερου και  22 χλμ. ανατολικότερα του Φαναρίου. Από εδώ ξεκινάει και η διαδρομή που από τα ανατολικά προς τα δυτικά σας γνωρίζει όλες τις λιμνοθάλασσες της Ροδόπης. Λίγη προσοχή στα σκυλιά των ιχθυοπαραγωγικών εγκαταστάσεων και στους κυνηγούς αν έρθετε εδώ το φθινόπωρο ή τον χειμώνα.
 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 40.93962199163683, Longitude:25.274239381141115)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Λίμνη Σκέπη Έβρου

Μία από τις πολλές λίμνες γλυκού νερού που απλώνονται στο Δέλτα του Έβρου και επικοινωνούν μέσω ενός δικτύου καναλιών με το Θρακικό πέλαγος.

Αλυκή Καλλονής

O μεγαλύτερος υγρότοπος της Λέσβου και ο σημαντικότερος σταθμός ανεφοδιασμού και διαχείμασης για πολλά παρυδάτια και υδρόβια πουλιά στο μεταναστευτικό πέρασμα του ανατολικού Αιγαίου.

Αλυκή Σάμου

Στα ανατολικά της Σάμου, στη θέση που παλαιότερα λειτουργούσε η αλυκή του νησιού, απλώνεται ένας περίφημος παραθαλάσσιος υγρότοπος που πλέον φιλοξενεί πολλά θαυμαστά είδη της ορνιθοπανίδας.

Έλος Αγαθουπόλεως

Ένας μεγάλος, πανέμορφος υγρότοπος που αποτελεί μόλις ένα μικρό μέρος του συμπλέγματος των μεγάλων εκβολών των ποταμών Αξιού, Αλιάκμονα, Γαλλικού και Λουδία και φιλοξενεί, ιδιαίτερα τον χειμώνα, μια πλούσια και σπάνια ορνιθοπανίδα.

 
 


 

Τα Ψάρια της Ελλάδας

Ένας πλήρης οδηγός πεδίου για όλα τα είδη που ζουν στις ελληνικές θάλασσες με 450 εικονογραφήσεις και αναλυτικούς πίνακες.

περισσότερα...


Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.