Αλυκή Σάμου

Photo Gallery

 

Στα ανατολικά της Σάμου, στη θέση που παλαιότερα λειτουργούσε η αλυκή του νησιού, απλώνεται ένας περίφημος παραθαλάσσιος υγρότοπος που πλέον φιλοξενεί πολλά θαυμαστά είδη της ορνιθοπανίδας. Η Αλυκή της Σάμου, που αναφέρεται και ως Αλυκή της Ψιλής Άμμου, βρίσκεται στη νοτιοανατολική ακτή του νησιού ακριβώς στο Στενό της Μυκάλης, τον αρχαίο Επταστάδιο Πορθμό, που χωρίζει τη Σάμο από τις κοντινές -μόλις 1,25 ναυτικά μίλια- μικρασιατικές ακτές. Στα ανατολικά της βρίσκεται ο όρμος της Ψιλής Άμμου με την ομώνυμη παραλία και το μακρόστενο νησάκι Βαρελούδι στα 200 μέτρα από τις ακτές, στα νότια της απλώνεται η μεγάλη παραλία της Μυκάλης, στα βόρεια της σηκώνεται ο λόφος Σύρραχος που φτάνει τα 381 μέτρα υψόμετρο και στα δυτικά της βρίσκονται οι μικροί λόφοι του Αρμακά. Η αλυκή έχει μια ευρύτερη έκταση που φτάνει τα 420 στρέμματα μέσα στην οποία περιλαμβάνεται η κυρίως έκταση της αλυκής, έλη, βουρλώνες, καλαμιώνες και μια παραθαλάσσια λωρίδα με αλμυρίκια, σκίνα και μικρές εκτάσεις από αμμοθίνες. Η αλυκή λειτουργούσε κανονικά μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 1960 και πλέον εδώ βρίσκονται τα ερείπια των παλιών εγκαταστάσεων, σκουριασμένα μηχανήματα και ένα συνεχόμενο τοιχίο που περιβάλλει τις αλυκές, τα οποία δημιουργούν ένα τοπίο μεγάλης αισθητικής αξίας. Η αλυκή επικοινωνεί με τη θάλασσα μέσω ενός καναλιού μήκους 60 μέτρων και τα καλοκαίρια χάνει το νερό της. Είναι μία αβαθής λιμνοθάλασσα γεμάτη από μικρά μαλάκια που προσελκύει πολλά είδη της ορνιθοπανίδας, κάτι που ενισχύεται από την μικρή απόσταση που την χωρίζει με τους μεγάλους υγροτόπους της μικρασιατικής ακτής, όπως είναι οι εκβολές του ποταμού Μαίανδρου και η λίμνη Μπάφα. Δυστυχώς αυτός ο υπέροχος τόπος απειλείται μόνιμα από τα συνεπακόλουθα του εντατικού τουρισμού, την επέκταση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων και το παράνομο κυνήγι, ενώ κατά την παραθεριστική περίοδο τμήμα του χρησιμοποιείται ως πάρκινγκ για τους λουόμενους.

Η αλυκή φιλοξενεί διάφορους οικοτόπους με ιδιαίτερα στοιχεία βλάστησης. Εδώ βρίσκονται καλαμιώνες του είδους Phragmites australis, εκτάσεις με σαλικόρνιες, αλίπεδα, υγρά λιβάδια με βούρλα και θαμνώδης βλάστηση με διάσπαρτα αλμυρίκια και σκίνα. Στη βόλτα του μπορεί κανείς να συναντήσει πολλά ενδιαφέροντα φυτά, όπως η ίριδα Iris orientalis, το Lythrum hyssopifolia, τα αμάραντα Limonium sinuatum και L. vulgare, τα βούρλα Juncus heldreichianus και J. acutus, ο κρίνος της θάλασσας Pancratium maritimum, η Cymbalaria longipes, το Sarcopoterium spinosum, η Anthemis tomentosa, η Salsola kali, το Medicago marina, η κενταύρια Centaurea spinosa, το αγριόσκορδο Allium ampeloprasum, οι κονβόλβουλοι Convolvulus althaeoides και C. oleifolius, το Linum bienne, η Malva punctata, το Ornithogalum narbonense, η Pseudorlaya pumila, ο Scolymus maculatus, οι σιληνές Silene colorata και S. fabaria fabaria, ο Tragopogon porrifolius eriospermus, το Verbascum mykales, η Glycyrrhiza glabra, το Cichorium spinosum, ο Echinops viscosus και η ορχιδέα Ophrys bombyliflora.

Η αλυκή είναι ένας παράδεισος για τα παρυδάτια και υδρόβια πτηνά και παρά το παράλογο και συνεχές κυνήγι στην περιοχή, ακόμα συγκεντρώνει πολλά ενδιαφέροντα είδη. Πραγματικά θα ήταν εκπληκτικό να δει κανείς πόσα είδη και άτομα της ορνιθοπανίδας θα μπορούσε να συγκεντρώσει η αλυκή αν προστατευόταν στην ουσία. Εδώ έχουν καταγραφεί κοντά στα 130 είδη πουλιών. Από τα αρπακτικά εμφανίζονται αετογερακίνες, καλαμόκιρκοι, χειμωνόκιρκοι, ξεφτέρια, μαυροπετρίτες και βραχοκιρκίνεζα, ενώ έχει παρατηρηθεί και η συχνή παρουσία του εντυπωσιακού ψαραετού. Από τους ερωδιούς εδώ ζούνε λευκοτσικνιάδες, αργυροτσικνιάδες, κρυπτοτσικνιάδες, σταχτοτσικνιάδες, νυχτοκόρακες και μικροτσικνιάδες. Τον χειμώνα σταθμεύουν επίσης μεγάλα κοπάδια από φοινικόπτερα και την άνοιξη έρχονται οι σπάνιοι μαύροι πελαργοί, οι λευκοί πελαργοί και οι χαλκόκοτες. Η αλυκή είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους αναπαραγόμενους πληθυσμούς της σπάνιας καστανόπαπιας, ενώ από τα υπόλοιπα παπιά εδώ σταθμεύουν πρασινοκέφαλες, σαρσέλες, ψαλίδες, βαρβάρες, χουλιαρόπαπιες, κιρκίρια και σπάνιες μαυροκέφαλες πάπιες. Άλλα ενδιαφέροντα παρυδάτια είδη είναι η αβοκέτα, η νανοσκαλίδρα, ο ποταμοσφυριχτής, ο καλαμοκανάς, το μπεκατσίνι, το σπάνιο κουφομπεκάτσινο, η λιμόζα, ο μαχητής, η τουρλίδα, ο λασπότρυγγας, ο μαυρότρυγγας, ο ακτίτης, ο πρασινοσκέλης, ο κοκκινοσκέλης, η φαλαρίδα και η νερόκοτα. Η ορνιθοπανίδα συμπληρώνεται με πολλά γλαρόνια, όπως χειμωνογλάρονα, ποταμογλάρονα, νανογλάρονα, μουστακογλάρονα και σπάνια αργυρογλάρονα, αλλά και είδη, όπως καστανοκέφαλους γλάρους, τσιχλοποταμίδες, αλκυόνες, κιστικόλες, τσιφτάδες, καλαμοτσίχλονα, σταχτάρες, οχθοχελίδονα, σπιτοχελίδονα, νεροκελάδες και κοκκινοκελάδες.
 
Από τα αμφίβια συναντάει κανείς πρασινόφρυνους, δεντροβάτραχους και λεβαντοβάτραχους. Η ερπετοπανίδα περιλαμβάνει ποταμοχελώνες, κροκοδειλάκια, τρανόσαυρες, οφίσοπες, τυφλίτες, έρυκες, νερόφιδα, λιμνόφιδα και αγιόφιδα. Συχνά την αλυκή επισκέπτονται τσακάλια, ενώ η πανίδα των θηλαστικών συμπληρώνεται από πετροκούναβα, νυφίτσες, σκαντζόχοιρους και λαγούς.
 
 

Πως θα πάτε

Η Αλυκή της Σάμου βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του νησιού, περίπου 12,5 χλμ. από το Βαθύ και είναι ένας εύκολος και υπέροχος υγρότοπος για να τον περπατήσει κανείς περιμετρικά. Πάνω στο κανάλι που ενώνει την αλυκή με τη θάλασσα βρίσκεται ένα στρατιωτικό φυλάκιο και καλό είναι να έχετε το νου σας όταν πλησιάζετε στο σημείο, καθώς η φωτογράφιση απαγορεύεται.
 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 37.70663665096881, Longitude:27.01142963854977)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Λιμνοθάλασσα Λαφρούδα

Μία αβαθής λιμνοθάλασσα της Θράκης που βρίσκεται στη σκιά των μεγάλων παραθαλάσσιων υγροτόπων των νομών Ξάνθης και Ροδόπης.

Λιμνοθάλασσα Θερμησία

Μια όμορφη λιμνοθάλασσα που αποτελεί τον μεγαλύτερο και τελευταίο προς τα δυτικά υγρότοπο του συμπλέγματος των παράκτιων υγρότοπων που απλώνονται διαδοχικά στη νότια ακτογραμμή της Ερμιονίδας.

Λιμνοθάλασσα Κορισσίων

Μία από τις ιδιαίτερες και ομορφότερες λιμνοθάλασσες της χώρας μας που χωρίζεται από το πέλαγος του Ιονίου με εντυπωσιακούς αμμόλοφους και διακρίνεται για την τεράστια βιολογική, γεωλογική και αισθητική της αξία.

Λιμνοθάλασσα Χαλικιόπουλου

Μια ήρεμη, μεγάλη λιμνοθάλασσα της Κέρκυρας, που παρότι έχει πλέον χάσει την αρχική της φυσιογνωμία από την κατασκευή του αεροδρομίου του νησιού και τις διαρκείς καταπατήσεις, εξακολουθεί να φιλοξενεί πολλά είδη της ορνιθοπανίδας και της ιχθυοπανίδας.

 
 


 



Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.