Γιάλοβα

Photo Gallery

 

Ευνοημένη από τη φυσική της θέση, τις πολλές βροχές αλλά και το πλούσιο υπέδαφος, η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας αποτελεί έναν θαυμαστό κόσμο σπάνιας χλωρίδας και πανίδας. Η Γιάλοβα είναι ο νοτιότερος μεγάλος υγρότοπος της Ευρώπης και ένα από τα σημαντικότερα μεταναστευτικά περάσματα των πουλιών στη χώρα μας. Άλλα ονόματα της Γιάλοβας είναι Διβάρι, Ντιβάρι και Νταλιάνη. Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο της Πελοποννήσου, καλύπτει μια έκταση 6.000 στρεμμάτων. Μαζί με την γύρω περιοχή απλώνεται σε μια έκταση περίπου 40 τ.χλμ. Από τα δυτικά χωρίζεται από το Ιόνιο πέλαγος με το ακρωτήριο Κορυφάσιο, στα νότια την προστατεύεται από μια στενή αμμολωρίδα από τον κόλπο του Ναυαρίνου, ενώ στα ανατολικά ξεκινάνε χαμηλοί λόφοι. Στα βόρεια της βρίσκεται η πανέμορφη παραλία της Βοϊδοκοιλιάς και στα δυτικά υψώνονται οι βράχοι της νήσου Σφακτηρίας. Πρόκειται για μια υφάλμυρη λιμνοθάλασσα, που το βάθος της δεν ξεπερνά το ένα μέτρο, με δεκάδες μικρούς βιότοπους όπως αμμοθίνες με αρμυρίκια, παλιρροιακούς λασπότοπους, δασάκια από κέδρους και αρμυρίκια, κάθετα βράχια, αμμώδεις παραλίες, υδάτινα κανάλια, μικρούς καλαμιώνες και θαμνώδεις εκτάσεις.

Η βλάστηση της Γιάλοβας απαρτίζεται από τα χαρακτηριστικά φυτά που απαντώνται στους παράκτιους υγροτόπους ενώ λίγο πιο ψηλά εμφανίζεται η φρυγανώδης βλάστηση που διακόπτεται από καλλιέργειες με ελαιόδεντρα. Η χλωρίδα περιλαμβάνει πολλά σπάνια είδη μεταξύ των οποίων η ενδημική κίτρινη φριτιλάρια Fritillaria conica, η ίριδα Iris pseudacorus, το αγριόπρασσο Allium circinnatum peloponnesiacum, το αμάραντο Limonium pylium και η Arenaria peloponnesiaca. Άλλα σημαντικά φυτά της περιοχής είναι το κολχικό Colchicum parlatoris, η νεραγκούλα Ranunculus millii, ο μανδραγόρας Mandragora autumnalis, το σκουλαρικάκι Galanthus reginae-olgae, ο κρόκος Crocus boryi και οι ορχιδέες Orchis lactea, O. laxiflora, Ophrys herae, O. speculum και O. cornuta.

Η σημασία της Γιάλοβας για την ορνιθοπανίδα είναι τεράστια καθώς είναι ο πιο κοντινός μεγάλος υγρότοπος της χώρας μας στην Αφρική, λειτουργώντας έτσι ως σημαντικός σταθμός ξεκούρασης, τροφοληψίας και αναπαραγωγής για δεκάδες είδη. Στην περιοχή έχουν παρατηρηθεί 275 είδη πουλιών, στα οποία ξεχωριστή θέση κατέχουν οι ψαραετοί που διαχειμάζουν εδώ. Ειδικά τον χειμώνα βρίσκουν καταφύγιο εδώ μεγάλοι αριθμοί από λευκοτσικνιάδες, αργυροτσικνιάδες, φοινικόπτερα, κορμοράνους, αλκυόνες και πολλά είδη παπιών. Επίσης κατά τη διάρκεια των μεταναστεύσεων μπορεί κανείς να παρατηρήσει πιο σπάνια είδη όπως βαλτόπαπιες, γελογλάρονα, βουνοσφυριχτές, λαμπροβούτια, θαλασσολιμόζες, κοκκινοσκαλίδρες, χαλκοκουρούνες, βαλτότρυγγες, λασπότρυγγες, καλημάνες, τσιχλογέρακα, στικταετούς, βασιλαετούς, κραυγαετούς, στεπόκιρκους, χρυσογέρακα, μαυροπετρίτες, νεροχελίδονα, διπλομπεκάτσινα, κουφαηδόνια, κ.α. Στην περιοχή σταθμεύουν περιστασιακά και μικρά κοπάδια γερανών, τα οποία δυστυχώς αποδεκατίζονται τις περισσότερες φορές από κυνηγούς.

Πολλά αξιόλογα είδη συμπεριλαμβάνει και η ερπετοπανίδα της Γιάλοβας. Στην περιοχή ζουν 39 είδη ερπετών και αμφιβίων. Συχνά στον κόλπο του Ναυαρίνου εισέρχονται θαλάσσιες χελώνες καρέτα ενώ άλλα είδη που ζουν εδώ είναι ο οφιόμορος, η πελοποννησιακή σαύρα, το ερημόφιδο, το αγιόφιδο, το νερόφιδο, η βαλτοχελώνα, η ποταμοχελώνα, ο βαλκανοβάτραχος και ο δεντροβάτραχος. Από τα θηλαστικά απαντώνται αλεπούδες, κουνάβια, ασβοί αλλά και δώδεκα είδη νυχτερίδας, ενώ πιθανή θεωρείται η παρουσία της βίδρας. Στον πλούσιο βυθό της λιμνοθάλασσας έχουν καταγραφεί περίπου 85 είδη ασπόνδυλων, 16 είδη ψαριών (τσιπούρες, λαβράκια, χέλια, κέφαλοι) και πάνω από 85 είδη πλαγκτονικών οργανισμών, ενώ στα γλυκά νερά γύρω από τη λιμνοθάλασσα έχουν καταγραφεί 6 είδη ψαριών με πιο σημαντικά την μενίδα (Tropidophoxinellus spartiaticus), την λιάρα (Phoxinellus pleurobipunctatus) και τον χαμοσούρτη (Barbus peloponnesius).
 
Η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, αν και περιλαμβάνεται στο «Δίκτυο Φύση 2000» και έχει χαρακτηριστεί ως «Σημαντική περιοχή για τα πουλιά της Ελλάδας», δέχεται μεγάλες πιέσεις από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Το κυνήγι είναι σχεδόν ανεξέλεγκτο, ενώ άλλα προβλήματα είναι οι αντλήσεις των υπόγειων υδάτων, ο άναρχος τουρισμός και η αγροτική εκμετάλλευση. Αν στο μέλλον υπάρξουν κάποιοι πολιτικοί που θελήσουν να αυξήσουν τον αριθμό των Εθνικών μας Πάρκων, τότε η Γιάλοβα θα πρέπει να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις.

 

Πως θα πάτε

Η Γιάλοβα απέχει από την Αθήνα περίπου 300 χλμ. Ακολουθείτε την Εθνική Οδό από Αθήνα προς Καλαμάτα και λίγο πριν φτάσετε στρίβετε για Πύλο. Λίγα χιλιόμετρα πριν την Πύλο στρίβετε δεξιά προς Γιάλοβα. Μπορείτε να διαλέξετε για την επιστροφή σας την όμορφη διαδρομή που κατευθύνεται νότια προς Μεθώνη και Κορώνη, κάνοντας τον κύκλο του δυτικού ποδιού της Πελοποννήσου.

 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 36.96045095199881, Longitude:21.680522732675627)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Αλυκή Καλλονής

O μεγαλύτερος υγρότοπος της Λέσβου και ο σημαντικότερος σταθμός ανεφοδιασμού και διαχείμασης για πολλά παρυδάτια και υδρόβια πουλιά στο μεταναστευτικό πέρασμα του ανατολικού Αιγαίου.

Έλος Αρχαίου Λιμένα Σαλαμίνας

Ένας μικρός και υποβαθμισμένος υγρότοπος που αποδεικνύει ότι ο κάθε βιότοπος, ακόμα και όταν βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση, συνεχίζει να προσελκύει τα ζώα που τόσους αιώνες τον επισκέπτονται.

Λίμνες Γλυφάδας Σάμου

Ένα σύμπλεγμα από δύο λίμνες στα νότια της Σάμου που τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, τα ιστορικά μνημεία που απλώνονται γύρω τους και η ορνιθοπανίδα που φιλοξενούν μαγνητίζουν κάθε είδος ταξιδιώτη.

Λιμνοθάλασσα Ποτοκίων

Μία μικρή, ειδυλλιακή λιμνοθάλασσα κοντά στην Ερμιόνη που απειλείται από την οικοπεδοποίηση, παρότι αποτελεί έναν σημαντικό σταθμό για τα μεταναστευτικά πτηνά, αλλά και για εκείνα που διαχειμάζουν στη χώρα μας πριν επιστρέψουν στην Ευρώπη.

 
 


 

Τα Ψάρια της Ελλάδας

Ένας πλήρης οδηγός πεδίου για όλα τα είδη που ζουν στις ελληνικές θάλασσες με 450 εικονογραφήσεις και αναλυτικούς πίνακες.

περισσότερα...


Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.