Όρμος Βύδι Τροιζηνίας

Photo Gallery

 

Ένας «γλυκός» όρμος του Σαρωνικού στον οποίο καταλήγει ένα μικρό ποτάμι, δημιουργώντας έναν υγρότοπο που ακολουθεί την ακτογραμμή και φιλοξενεί διάφορα είδη της ορνιθοπανίδας. Το γραφικό Βύδι είναι ένας όρμος στα δυτικά και πολύ κοντά στον Γαλατά της Τροιζηνίας. Στα βόρεια βρίσκεται η παραθαλάσσια περιοχή Λιμανάκια που κλείνει από τη χερσόνησο και το ακρωτήρι του Μεγάλου Κάβου, το οποίο απέχει μόλις 750 μέτρα από τον Πόρο μέσω του Στενού του Πόρου. Πάλι στα βόρεια υψώνεται το Σκαφοβούνι που καταλήγει στο Στενό των Μεθάνων. Ο όρμος στο Βύδι είναι ανοιχτός προς τα ανατολικά. Από τα δυτικά κατεβαίνει το μικρό ποτάμι που κρατάει τα νερά του κυρίως από τα ρέματα που κατεβαίνουν από την χαμηλή οροσειρά Αδέρες που βρίσκεται λίγο πιο μακρυά στα νότια. Στα νότια ο όρμος κλείνει στο Δρεπάνι όπου βρίσκεται και η Σκάλα Δαμαλά, μια μεγάλη γλώσσα ξηράς που δημιουργεί ένα φυσικό λιμάνι. Η συνολική ακτογραμμή που απλώνεται ο υγρότοπος φτάνει τα 4 χλμ. Το Βύδι είναι ένας μικρός παραθαλάσσιος οικισμός με λίγα σπίτια. Στην περιοχή ξεχωρίζει η παρουσία ενός μεγάλου ερειπωμένου κτιρίου που  λειτούργησε ως ελαιοτριβείο και που αποτελεί ένα χαρακτηριστικό δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής του 1ου μισού του 20ου αιώνα. Η περιοχή είναι περισσότερο γνωστή για την παρουσία του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Ο όρμος είναι αρκετά κλειστός λόγω του νησιού του Πόρου και έτσι η περιοχή είναι σχεδόν μόνιμα ακύμαντη. Ακριβώς εδώ βρισκόταν ο αρχαίος λιμένας του Πώγωνα, στον οποίο είχε ελλιμενιστεί ο μισός ελληνικός στόλος, μία ημέρα πριν από τη Ναυμαχίας της Σαλαμίνας. Ο όρμος στο Βύδι είναι ένα ιδιαίτερα γαλήνιο και όμορφο μέρος για ορνιθοπαρατήρηση αλλά και σχετικά άγνωστο σε πολλούς.

Στους λόφους του Σκαφοβουνίου στα βόρεια, επικρατεί η μεσογειακή βλάστηση με σκίνα, πουρνάρια, διάφορα φρύγανα και λίγα διάσπαρτα πεύκα. Σε όλη την περίμετρο του όρμου απλώνονται λίγες καλλιέργειες και πολλά παρατημένα χωράφια, ενώ στις όχθες του ποταμιού αναπτύσσονται πυκνές πικροδάφνες και λυγαριές. Μια λωρίδα αλοφυτικής βλάστησης από σαλικόρνιες με μικρά δαιδαλώδη κανάλια καλύπτει όλη την ακτογραμμή. Κοντά στο ερειπωμένο εργοστάσιο υψώνονται μεγάλα δέντρα (λεύκες και ευκάλυπτοι), μερικά από τα οποία έχουν ξεραθεί από την επαφή με το αλάτι και στέκουν γυμνές στα αλίπεδα, δημιουργώντας ένα ασυνήθιστο τοπίο. Στους λόφους μπορεί κανείς να συναντήσει διάφορα φυτά, όπως το υπερικό Hypericum empetrifolium, την ανεμώνη Anemone coronaria, τον κρόκο Crocus cartwrightianus, την αγριοκρομμύδα Urginea maritima, τον ασφόδελο Asphodelus aestivus, την ίριδα Iris unguicularis, την Gagea peduncularis, την Medicago marina, τη Romulea linaresii και τις ορχιδέες Himantoglossum robertianum, Serapias bergonii, O. attica, Ophrys sicula, O. ferrum-equinum, κ.ά.

Η περιοχή είναι ιδανικός τόπος στάθμευσης για πολλά είδη της ορνιθοπανίδας. Τα νερά είναι πολύ ρηχά και έτσι προσελκύουν πολλά είδη ερωδιών που ψαρεύουν κεφαλόπουλα. Κοινά είδη είναι οι σταχτοτσικνιάδες, οι λευκοτσικνιάδες, οι αργυροτσικνιάδες, οι κρυποτσικνιάδες ενώ κατά τη μετανάστευση παρατηρούνται και σπάνιες χαλκόκοτες. Κατά μήκος του ποταμιού πετάνε αλκυόνες, ενώ ακτίτες και ποταμοσφυριχτές τσιμπολογάνε ασπόνδυλα στις όχθες. Στους τσιμεντένιους βραχίονες για τις βάρκες οι κορμοράνοι στεγνώνουν τα φτερά τους και λίγο πιο ψηλά στα πουρνάρια υπάρχουν αρκετές κίσσες. Από τα αρπακτικά εδώ ζούνε γερακίνες, πετρίτες, βραχοκιρκίνεζα και κουκουβάγιες. Στα παρατημένα χωράφια απαντώνται κατσουλιέριδες, τσιφτάδες, καρδερίνες, αμπελουργοί, σκαθράκια και φλώροι. Άλλα είδη που μπορεί να παρατηρήσει κανείς είναι το μπεκατσίνι, η νεροκελάδα, ο πρασινοσκέλης, ο κοκκινοσκέλης, η λασποσκαλίδρα, η νανοσκαλίδρα, το νανοβουτηχτάρι, ο μαχητής, ο καλαμοκανάς, ο καστανοκέφαλος γλάρος, αλλά και διάφορα παπιά, όπως βαρβάρες, ψαλίδες, πρασινοκέφαλες, χουλιαρόπαπιες και κιρκίρια.

Η ερπετοπανίδα της ευρύτερης περιοχής περιλαμβάνει πρασινόφρυνους, βαλκανικούς βάτραχους, κρασπεδοχελώνες, τρανόσαυρες, σαμιαμίδια, σιλιβούτια, δεντρογαλιές, σαΐτες, λαφιάτες, σπιτόφιδα και οχιές, ενώ τα θηλαστικά αντιπροσωπεύονται από αλεπούδες, κουνάβια, νυφίτσες, σκαντζόχοιρους, διάφορα μικρά τρωκτικά και νυχτερίδες.

 

Πως θα πάτε

Το Βύδι βρίσκεται 7,5 χλμ. δυτικά του Γαλατά και 156 χλμ. από την Αθήνα. Η διαδρομή που ακολουθείται από τον Ισθμό της Κορίνθου και μετά, κινείται παράλληλα με όλη σχεδόν τη βόρεια ακτογραμμή της Αργολίδας.
 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 37.5167689922207, Longitude:23.3927005240173)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Αλυκή Κίτρους

Μία από τους σημαντικότερες και ιδιαίτερες λιμνοθάλασσες της βόρειας Ελλάδας που κάθε χειμώνα φιλοξενεί χιλιάδες πουλιά που βρίσκουν εδώ το ιδανικό καταφύγιο, καθώς βρίσκεται κάτω από καθεστώς εκμετάλλευσης για το αλάτι της και προστασίας ως τμήμα του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα.

Υγρότοποι Αγίας Τριάδας

Οι αχανείς υγροτοπικές εκτάσεις της Αγίας Τριάδας Φθιώτιδας, αποτελούν ένα μικρό μέρος του εκβολικού συστήματος του Σπερχειού ποταμού και μια ιδιαίτερα σημαντική περιοχή για την παρυδάτια ορνιθοπανίδα στη χώρα μας.

Έλος Αρχαίου Λιμένα Σαλαμίνας

Ένας μικρός και υποβαθμισμένος υγρότοπος που αποδεικνύει ότι ο κάθε βιότοπος, ακόμα και όταν βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση, συνεχίζει να προσελκύει τα ζώα που τόσους αιώνες τον επισκέπτονται.

Λιμνοθάλασσα Πτελέα

Μία από τις επτά λιμνοθάλασσες που απλώνονται στα παράλια του νομού Ροδόπης και που συγκριτικά με τις υπόλοιπες βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση από άποψη οικολογικής αξίας.

 
 


 Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.