Λιμνοθάλασσα Χαλικιόπουλου

Photo Gallery

 

Μια ήρεμη, μεγάλη λιμνοθάλασσα της Κέρκυρας, που παρότι έχει πλέον χάσει την αρχική της φυσιογνωμία από την κατασκευή του αεροδρομίου του νησιού και τις διαρκείς καταπατήσεις, εξακολουθεί να φιλοξενεί πολλά είδη της ορνιθοπανίδας και της ιχθυοπανίδας. Η λιμνοθάλασσα Χαλικιόπουλου υπάρχει στην περιοχή εδώ και αιώνες καθώς εδώ βρισκόταν ο περίφημος αρχαίος Υλλαϊκός λιμένας των Κερκυραίων. Η ονομασία της προέρχεται από το όνομα του μισθωτή της, ήδη από τον 16ο αιώνα, ενώ παλαιότερα ονομαζόταν Νεκροθάλασσα. Πρόκειται για μια αβαθή λιμνοθάλασσα που βρίσκεται στο μέσο της Κέρκυρας, νότια και σε απόσταση μόλις 2 χλμ. από το κέντρο της πρωτεύουσας του νησιού. Η έκταση της φτάνει τα 1.800 στρέμματα και η περίμετρος της απλώνεται σε 7 χλμ. Το μέσο βάθος της λιμνοθάλασσας είναι κοντά στο ένα μέτρο. Η κατεύθυνση της είναι από τα βόρεια προς τα νότια και το σχήμα της σχετικά επίμηκες με μήκος που φτάνει τα 2,2 χλμ., μέγιστο πλάτος 1,4 χλμ. και ελάχιστο πλάτος 260 μέτρα. Στα ανατολικά της αγκαλιάζεται από την τουριστική χερσόνησο Κανόνι και στα δυτικά της βρίσκονται οι περιφερειακοί οικισμοί της πόλης, Κατακαλού και Χρυσηίδα. Ο δίαυλος επικοινωνίας με τη θάλασσα βρίσκεται στα νότια, έχει μήκος 280 μέτρα και ενώνεται με μία πεζογέφυρα πάνω από την οποία δεσπόζει το Κανόνι της Κέρκυρας. Στην είσοδο του ανοίγματος βρίσκονται τα δύο διασημότερα νησάκια του νησιού, η Βλαχέρενα και το Ποντικονήσι. Ένα από τα χαρακτηριστικά της λιμνοθάλασσας είναι ένας όμορφος δαίδαλος από ρέματα, κανάλια και βάλτους στα δυτικά και στα νότια που φτάνουν τα 1.000 στρέμματα και αποτελούν ιδανικά σημεία προστασίας για την παρυδάτια και υδρόβια ορνιθοπανίδα. Επίσης, η Χαλικιόπουλου υπήρξε από παλαιά ένα μεγάλο φυσικό ιχθυοτροφείο που κάλυπτε τις ανάγκες ολόκληρης της πόλης. Η αρχική της μορφή αλλοιώθηκε για πάντα από την κατασκευή του αεροδρομίου που τέμνει στα ανατολικά την λιμνοθάλασσα. Στα ανατολικά του αεροδιάδρομου βρίσκεται η μικρή λιμνοθάλασσα Κόλα που παλαιότερα ήταν μέρος της Χαλικιόπουλου. Ο αεροδιάδρομος βρίσκεται πλέον πάνω σε μια μεγάλη λουρονησίδα και μόνο να φανταστεί μπορεί κανείς πόσο όμορφος και πλούσιος υπήρξε στο παρελθόν ο υγρότοπος. Παρόλες όμως τις τεράστιες παραγματικά πιέσεις (ανεξέλεγκτη απόθεση σκουπιδιών, συνεχείς καταπατήσεις δημοσίων εκτάσεων, απόρριψη λυμάτων, παράνομες περιφράξεις, μπαζώματα, έντονη τουριστική κίνηση και ηχορύπανση) η λιμνοθάλασσα Χαλικιόπουλου διατηρεί κάποιο μέρος από την φυσικότητά της. Προκαλεί αλγεινή εντύπωση πώς είναι δυνατόν ένας τέτοιος τόπος να έχει εγκαταλειφθεί διαχρονικά από τους υπεύθυνους, καθώς με την κατάλληλη διαχείρηση και αξιοποίηση θα μπορούσε να γίνει ένα ακόμη παράδειγμα οικοτουριστικής διαχείρησης και μάλιστα τόσο κοντά στην πόλη της Κέρκυρας.

Η λιμνοθάλασσα περιβάλλεται από εκτεταμμένoυς βάλτους στις οποίες πρωταγωνιστεί η Salicornia perennans subsp perennans. Στα δυτικά αναπτύσσεται μια λωρίδα από αγριοκαλαμιώνες που ευτυχώς ακόμα δεν έχουν ακόμα καταπατηθεί. Είναι σημαντικό ότι κοντά στον δίαυλο και στην αρχή της λιμνοθάλασσας υπάρχουν μεγάλα, υποβρύχια λιβάδια ποσειδωνίας που αποτελούν σημαντικό ενδιαίτημα για την ιχθυοπανίδα. Μέσα στη λιμνοθάλασσα επικρατεί το θαλάσσιο φανερόγαμο Cymodocea nodosa. Λίγο πιο μακριά από τις όχθες και σε διάσπαρτα σημεία υψώνονται αλμυρίκια, ιτιές, λεύκες και ευκάλυπτοι. Οι μικρές, οικογενειακές καλλιέργειες ανάμεσα στα μικρά ρέματα συμπληρώνουν όμορφα το τοπίο και τα χέρσα φιλοξενούν διάφορα είδη της χλωρίδας. Γύρω από την λιμνοθάλασσα απαντώνται διάφορα αλόφιλα είδη, όπως το Arthrocnemum macrostachyum, το Halocnemum strobilaceum, ο Schoenus nigricans, ο Juncus subulatus, ο Juncus articulatus, ο Juncus maritimus, το Halimione portulacoides, ο Scirpoides holoschoenus, η Salsola soda και η Sarcocornia fruticosa. Αξιόλογα φυτά της περιοχής είναι το ενδημικό αμάραντο Limonium brevipetiolatum και η σιληνή Silene bellidifolia. Η χλωρίδα συμπληρώνεται με είδη, όπως το Tripolium pannonicum subsp pannonicum, το Alisma lanceolatum, οι νεραγκούλες Ranunculus trichophyllus subsp trichophyllus, Ranunculus muricatus και Ranunculus ophioglossifolius, η Mentha aquatica, η Limbarda crithmoides subsp longifolia, το Lythrum salicaria, το Lythrum junceum, τα αγριόσκορδα Allium amethystinum και Allium trifoliatum, η Carlina corymbosa subsp graeca, ο Galactites tomentosus, ο Geropogon hybridus, η Cakile maritima subsp maritima, το Equisetum telmateia και το Equisetum ramosissimum.

Παρά την παρουσία του αεροδρομίου η λιμνοθάλασσα Χαλικιόπουλου φιλοξενεί μια πλούσια ορνιθοπανίδα που φτάνει περίπου τα 160 είδη. Από τα αρπακτικά εδώ κυνηγούν καλαμόκιρκοι, χειμωνόκιρκοι, γερακίνες, ξεφτέρια, πετρίτες, μαυροκιρκίνεζα και βραχοκιρκίνεζα. Τον χειμώνα και την άνοιξη επισκέπτονται τη λιμνοθάλασσα πολλά παπιά, όπως ψαλίδες, σαρσέλες, χουλιαρόπαπιες, σφυριχτάρια, γκισάρια, κιρκίρια, βαρβάρες και πρασινοκέφαλες. Κοινοί είναι οι ερωδιοί, όπως οι σταχτοτσικνιάδες, οι αργυροτσικνιάδες, οι λευκοτσικνιάδες, οι κρυπτοτσικνιάδες και οι νυχτοκόρακες, αλλά και τα φοινικόπτερα. Στα μικρά παρυδάτια συμπεριλαμβάνονται είδη, όπως καλαμοκανάδες, νεροχελίδονα, ποταμοσφυριχτές, θαλασσοσφυριχτές, λασποσκαλίδρες, δρεπανοσκαλίδρες, νανοσκαλίδρες, λασπότρυγγες, δασότρυγγες, βαλτότρυγγες, ακτίτες, κοκκινοσκέληδες, πρασινοσκέληδες, μαχητές, λιμόζες, αργυροπούλια, μπεκατσίνια, κ.ά. Άλλα είδη της λιμνοθάλασσας είναι τα σκουφοβουτηχτάρια, τα μαυροβουτηχτάρια, οι κορμοράνοι, οι θαλασσοκόρακες, οι καστανοκέφαλοι γλάροι, οι μαυροκέφαλοι γλάροι, οι λεπτόραμφοι γλάροι, τα χειμωνογλάρονα, τα ποταμογλάρονα, οι κουκουβάγιες, οι σταχτάρες, οι αλκυόνες, οι κορυδαλλοί, τα σταβλοχελίδονα, τα σπιτοχελίδονα, τα οχθοχελίδονα, οι νεροκελάδες, οι κοκκινοκελάδες, οι λευκοσουσουράδες, οι κιτρινοσουσουράδες, οι καρβουνιάρηδες, οι μαυρολαίμηδες, οι μαυροσκούφηδες, οι μαυροτσιροβάκοι, οι σχοινοποταμίδες, οι κιστικόλες, οι δεντροφυλλοσκόποι, οι αετομάχοι, τα καλαμοτσίχλονα και οι τσιφτάδες.

Στα ρέματα και στα κανάλια της λιμνοθάλασσας ζούνε πρασινόφρυνοι, βαλκανοβάτραχοι, ηπειρωτικοί βάτραχοι και δεντροβάτραχοι. Η ερπετοπανίδα περιλαμβάνει ποταμοχελώνες, τυφλίτες, σαύρες της Ρούμελης, τρανόσαυρες, γουστέρες του Ιονίου, αβλέφαρους, τυφλίνους, έφιους, λαφιάτες, σαπίτες, νερόφιδα και σπιτόφιδα. Η πανίδα των θηλαστικών περιλαμβάνει πετροκούναβα, νυφίτσες, σκαντζόχοιρους και διάφορα είδη από νυχτερίδες. Στα κανάλια και στα ρηχά της λιμνοθάλασσας ζει σε μεγάλους αριθμούς, ένα ψάρι των υφάλμυρων νερών, ο μικρός ζαχαριάς (Aphanius fasciatus) και στα ρέματα ζει ο σπάνιος ιονικός ζουρνάς (Valencia letourneuxi). Η λιμνοθάλασσα υπήρξε στο παρελθόν μεγάλο ιχθυοτροφείο, ενώ μέχρι σήμερα εδώ απαντώνται χέλια, κεφαλόπουλα, λαβράκια, τσιπούρες, κυνηγοί, σπάροι, κακαρέλοι, σακοράφες, ζαργάνες, αθερίνες, διάφορες σαλιάρες και γωβιοί. Λίγο πιο ανοιχτά στην θάλασσα συχνά παρατηρούνται ρινοδέλφινα.
 
 
 
 

Πως θα πάτε

Η λιμνοθάλασσα Χαλικιόπουλου βρίσκεται ακριβώς κάτω από την πόλη της Κέρκυρας σε απόσταση 2 περίπου χιλιομέτρων από το κέντρο και ο καλύτερος τρόπος για να την εξερευνήσει κανείς είναι το ποδήλατο. Πολλά περιφερειακά σημεία είναι μη προσβάσιμα, λόγω του αεροδρομίου, αλλά στα όμορφα δυτικά και νότια και στη πεζογέφυρα του διαύλου μπορεί κανείς να βρεθεί με ευκολία. Προετοιμαστείτε να δείτε άσχημες εικόνες καταπάτησης και σκουπιδιών στα βόρεια.
 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 39.600659008698244, Longitude:19.907137722656216)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Αλυκή Κίτρους

Μία από τους σημαντικότερες και ιδιαίτερες λιμνοθάλασσες της βόρειας Ελλάδας που κάθε χειμώνα φιλοξενεί χιλιάδες πουλιά που βρίσκουν εδώ το ιδανικό καταφύγιο, καθώς βρίσκεται κάτω από καθεστώς εκμετάλλευσης για το αλάτι της και προστασίας ως τμήμα του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα.

Βουρκάρι Μεγάρων

Το Βουρκάρι, ή αλλιώς Βουρκάδι, στα Μέγαρα είναι ένας παράκτιος αλμυρός υγρότοπος, που παρότι δέχεται μεγάλη πίεση από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, φιλοξενεί πολλά και σπάνια είδη της ορνιθοπανίδας.

Λιμνοθάλασσα Ξηρολίμνης

Η πρώτη στη σειρά από την αλυσίδα των λιμνοθαλασσών που απλώνονται στις ακτές του νομού Ροδόπης, η οποία φιλοξενεί κάθε χειμώνα πολλά ενδιαφέροντα είδη της ορνιθοπανίδας.

Κολυμπήθρα Τήνου

Ένας θαλερός παραθαλάσσιος υγρότοπος της Τήνου που αποτελεί σημαντικό σταθμό ξεκούρασης, ανεφοδιασμού αλλά και αναπαραγωγής για πολλά είδη της ορνιθοπανίδας.

 
 


 



Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.