Λίμνη Κουμουνδούρου

Photo Gallery

 

Η λίμνη Κουμουνδούρου είναι ένας μικρός υγρότοπος που παρά το γεγονός ότι βρίσκεται δίπλα σε μια βαριά βιομηχανοποιημένη περιοχή καταφέρνει και ξαφνιάζει με την βιοποικιλότητα της. Βρίσκεται στη Δυτική Αττική, στο νοτιοανατολικό τμήμα του Θριάσιου πεδίου. Στα ανατολικά της καταλήγει στον Κόλπο της Ελευσίνας και στα νότια προστατεύεται από το όρος Αιγάλεω. Η λεκάνη απορροής της λίμνης έχει έκταση 39 τ.χλμ. και οριοθετείται από το όρος Αιγάλεω, το Βουνό Χασιάς, αλλά και μικρότερους λόφους του Θριάσιου. Βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα, η έκταση της είναι 146,5 στρέμματα και η περίμετρος της φτάνει τα 1680 μ. Πρόκειται για μια ρηχή λίμνη με υφάλμυρο νερό με βάθος που φτάνει τα 2,5 μέτρα, ενώ βρίσκεται 1,5 μέτρο ψηλότερα από την επιφάνεια της θάλασσας. Η αρχαιολογική της αξία είναι τεράστια καθώς είναι μία από τις δύο αρχαίες λίμνες των Ρειτών, ήταν αφιερωμένη στην Περσεφόνη και στα νερά της επιτρεπόταν να ψαρεύουν μόνο οι ιερείς της Ελευσίνας. Σε αυτό το σημείο ήταν όπου ο αρχαίος όχλος βλαστημούσε τους διαβάτες της πομπής των νέων μυστών σε ανάμνηση των ύβρεων που μια γριά είχε ξεστομίσει στη Δήμητρα. Η λίμνη Κουμουνδούρου αποτελεί ένα εξαιρετικά υποβαθμισμένο οικοσυστήμα, το οποίο όμως φιλοξενεί αξιόλογη ορνιθοπανίδα, σύμφωνα με τεκμηρίωσεις από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και το Ινστινούτο Εσωτερικών Υδάτων του ΕΛΚΕΘΕ. Η περιοχή είναι επίσης χαρακτηρισμένη ως καταφύγιο άγριας ζωής.

Η λίμνη περιβάλλεται από μια στενή λωρίδα καλαμιών. Στα νότια υπάρχει ένα δάσος με ευκάλυπτους, πεύκα και αλμυρίκια, ενώ στα βόρεια και λίγο μετά τις όχθες υψώνεται ένας λόφος με χαρακτηριστική φρυγανώδη βλάστηση. Στα δύο αυτά σημεία φυτρώνουν πολλά και σπάνια είδη φυτών, από τα οποία ξεχωρίζουν το Αster tripoleum, ο κρόκος Crocus cartwrightianus, η αγριοκρομμύδα Urginea maritima, o ασφόδελος Asphodelus aestivus, η Gagea peduncularis, η Romulea linaresii και οι ορχιδέες Himantoglossum robertianum, Ophrys sicula, O. oestifera, O. ferrum-equinum, κ.ά.

Η λίμνη Κουμουνδούρου φιλοξενεί δεκάδες είδη πουλιών, κυρίως υδρόβια και γλαρόμορφα. Στην κορυφή βρίσκεται η σπάνια βαλτόπαπια που κάθε χρόνο επισκέπτεται την λίμνη. Από άλλα παπιά συναντά κανείς κιρκίρια, γκισάρια, καπακλήδες, σφυριχτάρια, πρασινοκέφαλες, σαρσέλες, χουλιαρομύτες, αλλά και βουβόκυκνους. Στη λίμνη αναπαράγονται νερόκοτες, φαλαρίδες και νανοβουτηχτάρια. Ακόμα συναντά κανείς σταχτοτσικνιάδες, λευκοτσικνιάδες, αλκυόνες, μαυροβουτηχτάρια και περιστασιακά φοινικόπτερα, ενώ εκατοντάδες καστανοκέφαλοι γλάροι και ασημόγλαροι σταθμεύουν εδώ. Η ορνιθοπανίδα συμπληρώνεται με πουλιά όπως βραχοκιρκίνεζα,  γερακίνες, τρυποφράχτες, ψευταηδόνια, ψαρόνια και κοκκινολαίμηδες. Στα μολυσμένα νερά ζει ακόμα ένα σπάνιο είδος ζαμπαρόλας (Aphanius sp.), πολλά ξενικά κουνοπόψαρα (Gambusia holbrooki), ενώ υπάρχουν ακόμα και χέλια. Τέλος έχει παρατηρηθεί και η παρουσία νεροχελώνων.

Όλη αυτή η βιοποικιλότητα προσπαθεί να επιβιώσει ανάμεσα σε πετρέλαια, αντλίες και δεξαμενές. Οι συνεχείς υπόγειες διαρροές πετρελαίου από τις γύρω βιομηχανίες και τις δεξαμενές καυσίμων (ιδιάιτερα από τα Ελληνικά Πετρέλαια), τα στραγγίσματα από τις χωματερές και η υπέργεια ρύπανση από τα φουγάρα έχουν μολύνει το οικοσύστημα της λίμνης σε πολύ μεγάλο βαθμό. Πλέον αποτελεί ένα πολύ επιβαρημένο μικρό οικοσύστημα με πολύ ευαίσθητες ισορροπίες ενώ αν συνεχιστεί η υπάρχουσα κατάσταση, η λίμνη θα νεκρώσει. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι η λίμνη Κουμουνδούρου εκτός από οικοσύστημα είναι και κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος. Ένα μικρό διαμάντι φύσης και πολιτισμού που παλεύει να επιβιώσει.
 
Δείτε ακόμα: http://limnik.blogspot.gr/

 

Πως θα πάτε

Η λίμνη βρίσκεται πάνω στην Εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου λίγο μετά το τέλος της Λεωφόρου ΑΘηνών. Εντάσσεται σε στρατιωτική περιοχή με αποτέλεσμα να απαγορεύεται η διέλευση και η λήψη φωτογραφιών. Το άβατο σπάει ανά καιρούς από την «Διαρκή Κίνηση Χαϊδαρίου» που παλεύει μαζί με επιστήμονες και εθελοντές για την σωτηρία της λίμνης.

 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 38.02315655369835, Longitude:23.602557233788275)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Λιμνοθάλασσα Γκιόλ

Η μικρή λιμνοθάλασσα Γκιόλ είναι η ανατολικότερη του συμπλέγματος των υγροτόπων της Ροδόπης και συνορεύει με πολλούς από τους θαυμαστούς βιότοπους της Θράκης.

Αλυκή Αγκιστριού

Ένας μικρός εποχικός υγρότοπος ο οποίος, παρότι είναι σχετικά άγνωστος, αποτελεί σημαντικό σταθμό ξεκούρασης και ανεφοδιασμού για κάποια αξιόλογα είδη της ορνιθοπανίδας κατά τη διάρκεια του μεταναστευτικού τους ταξιδιού.

Λιμνοθάλασσα Σαχτούρη

Η λίμνη Σαχτούρη ανήκει σε ένα σύμπλεγμα μικρών, αλλά σημαντικών για την ορνιθοπανίδα, παράκτιων υγρότοπων που απλώνονται διαδοχικά στην Ερμιονίδα, στην νότια ακτογραμμή της Αργολίδας, σαν περιδέραιο.

Υγρότοποι Αγίας Τριάδας

Οι αχανείς υγροτοπικές εκτάσεις της Αγίας Τριάδας Φθιώτιδας, αποτελούν ένα μικρό μέρος του εκβολικού συστήματος του Σπερχειού ποταμού και μια ιδιαίτερα σημαντική περιοχή για την παρυδάτια ορνιθοπανίδα στη χώρα μας.

 
 


 Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.