Έλος Λούτσας

Photo Gallery

 

Ένα μικρό έλος της ανατολικής Αττικής, το οποίο παρά την διαχρονική κακοποίηση καταφέρνει και συντηρεί έναν αξιοθαύμαστο πλούτο ορνιθοπανίδας. Το Έλος Λούτσας, ή αλλιώς Υγρότοπος Αρτέμιδας, ή Αλυκές Λούτσας είναι μια περιοχή 180 στρεμμάτων, πάνω στη θάλασσα, στα βόρεια της πόλης της Αρτέμιδας. Βρίσκεται πολύ κοντά στο γήπεδο της πόλης και σχεδόν απέναντι από το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Σπυρίδωνος. Οριοθετείται από δρόμους, ενώ προς τα ηπειρωτικά αναπτύσσεται αραιός οικισμός. Είναι ένας ρηχός υγρότοπος με γλυκά νερά που επικοινωνεί με τη θάλασσα με ένα μικρό ρυάκι το οποίο ανάλογα την εποχή μεγαλώνει ή στερεύει. Κατά καιρούς υπήρξε χώρος εναπόθεσης σκουπιδιών και μπάζων και γενικώς έχει κακοτύχει από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Κι όμως. Μικροχωματερή για χρόνια, ανάμεσα σε δρόμους, δίπλα σε σπίτια και πολύβουες ακρογιαλιές, το Έλος της Λούτσας, εξακολουθεί να αποτελεί καταφύγιο για πολλά πουλιά.

Η βλάστηση αποτελείται από έναν πυκνό καλαμιώνα στα δυτικά και βόρεια και από πολλά διάσπαρτα αλμυρίκια γύρω από τα νερά. Κοντά στην παραλία και στα νότια υπάρχουν λιβαδάκια με σαλικόρνιες ενώ η χλωρίδα συμπληρώνεται με διάφορους θάμνους και μικρόφυτα. Σημαντικά είδη της περιοχής είναι το Aster tripolium, το Cakile maritima, η Dittrichia viscosa, ο Carduus pycnocephalus, η Matthiola tricuspidata, το Medicago minima, η Orobanche alba και το Ornithogalum divergens.

Η επικοινωνία με τη θάλασσα επιτρέπει σε διάφορα είδη ψαριών (κεφαλόπουλα, σαλιάρες, κ.ά.) να εισέρχονται στη λίμνη και να τη χρησμοποιούν για αναπαραγωγή. Αυτό με τη σειρά του προσελκύει και πολλά πουλιά προς αναζήτηση τροφής. Στην περιοχή έχουν παρατηρηθεί και καταγραφεί περισσότερα από 100 είδη μόνιμων και μεταναστευτικών πουλιών. Το έλος επισκέπτονται σταχτοτσικνιάδες, λευκοτσικνίαδες, κρυπτοτσικνιάδες, βουβόκυκνοι, κορμοράνοι, βαρβάρες, πρασινοκέφαλες πάπιες, ποταμοσφυριχτές, αμμοσφυριχτές, λασποσκαλίδρες, λασπότρυγγες, καλαμοκανάδες, μαχητές, μαυρογλάρονα, φαλαρίδες, νερόκοτες, καστανοκέφαλοι γλάροι, μαυροκέφαλοι γλάροι, μουστακογλάρονα, μαυρογλάρονα, αλκυόνες, κ.ά. Άλλα πουλιά που εμφανίζονται στη περιοχή είναι οι καλαμόκιρκοι, οι νεροκελάδες, οι καρδερίνες, οι φυλλοσκόποι, τα ψευταηδόνια, οι κιστικόλες, οι λευκοσουσουράδες, οι μαυρολαίμηδες, οι καστανολαίμηδες, κ.α. Τέλος, ανάμεσα στα φυτά μπορεί κανείς να συναντήσει πρασινόφρυνους, μεσογειακές χελώνες και σκατζόχοιρους.

Το Έλος της Λούτσας είναι ένας πανέμορφος μικρός υγρότοπος, από αυτούς που δυστυχώς έχουν χαθεί από πολλές περιοχές της χώρας από τα μπαζώματα, τις εκχερσώσεις και την οικοπεδοποίηση. Η διατήρηση και η προστασία του είναι επιβεβλημένη, καθώς πέρα από τη σημασία του για την ορνιθοπανίδα, αποτελεί και ιδανικό τόπο παρατήρησης της άγριας φύσης και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τους κατοίκους της περιοχής.


 

Πως θα πάτε

Η Αρτέμιδα βρίσκεται στην ανατολική ακτογραμμή της Αττικής, μόλις 25 χλμ. από την Αθήνα. Μπορείτε να πάτε από τη Λεωφόρο Μαραθώνος και να στρίψετε δεξιά πριν τη Ραφήνα ή από τα Σπάτα. Το έλος βρίσκεται στα βόρεια του οικισμού, δίπλα από το γήπεδο.
 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 37.988938629735124, Longitude:24.01814334756523)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Λιμνοθάλασσα Θερμησία

Μια όμορφη λιμνοθάλασσα που αποτελεί τον μεγαλύτερο και τελευταίο προς τα δυτικά υγρότοπο του συμπλέγματος των παράκτιων υγρότοπων που απλώνονται διαδοχικά στη νότια ακτογραμμή της Ερμιονίδας.

Λιμνοθάλασσα Λαφρούδα

Μία αβαθής λιμνοθάλασσα της Θράκης που βρίσκεται στη σκιά των μεγάλων παραθαλάσσιων υγροτόπων των νομών Ξάνθης και Ροδόπης.

Αλυκή Κίτρους

Μία από τους σημαντικότερες και ιδιαίτερες λιμνοθάλασσες της βόρειας Ελλάδας που κάθε χειμώνα φιλοξενεί χιλιάδες πουλιά που βρίσκουν εδώ το ιδανικό καταφύγιο, καθώς βρίσκεται κάτω από καθεστώς εκμετάλλευσης για το αλάτι της και προστασίας ως τμήμα του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα.

Λιμνοθάλασσα Κορισσίων

Μία από τις ιδιαίτερες και ομορφότερες λιμνοθάλασσες της χώρας μας που χωρίζεται από το πέλαγος του Ιονίου με εντυπωσιακούς αμμόλοφους και διακρίνεται για την τεράστια βιολογική, γεωλογική και αισθητική της αξία.

 
 


 



Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.