Καταρράκτες Δρυμώνας

Photo Gallery

 

Στις δασωμένες πλαγιές του Ξηρού Όρους στην Βόρεια Εύβοια βρίσκεται ένα μικρό σύμπλεγμα από ρυάκια, καταρράκτες και λίμνες, προφυλαγμένο καλά, μέσα σε ένα πυκνό δάσος κωνοφόρων. Οι καταρράκτες της Δρυμώνας παίρνουν το όνομα τους από το κοντινό χωρίο. Βρίσκονται σε υψόμετρο 620 μέτρων, στα δυτικά του Καβαλάρη που αποτελεί την νότια απόληξη του Ξηρού όρους. Πρόκειται για ένα υδάτινο σύστημα που δημιουργούν οι πηγές του μικρού ποταμού Σηπιά. Αποτελείται από ένα δίκτυο ρυακιών και από τρεις καταρράκτες που δημιουργούν δύο μικρές λίμνες. Ο ψηλότερος από αυτούς πέφτει με ορμή από υψόμετρο 15 μέτρων. Η περιοχή έχει εξωραϊστεί αειφορικά από το τοπικό Δασαρχείο καθώς έχει κατασκευαστεί ένα μικρό δίκτυο μονοπατιών με ξύλινα σκαλοπάτια, γέφυρες, παγκάκια, κ.ά. Η οργιαστική φύση κάνει τους καταρράκτες ιδανικούς για εξερεύνηση τόσο για φυτά όσο και για τα αντιπροσωπευτικά είδη της πανίδας που ζούνε στις μικρές ημιορεινές λίμνες και στα ρυάκια. Η γύρω περιοχή κατέχει ξεχωριστή θέση παγκοσμίως για το Απολιθωμένο Δάσος της Κερασιάς και τα μοναδικά ευρήματα πανίδας και χλωρίδας που ήρθαν στο φως μετά από παλαιοντολογικές ανασκαφές. Εδώ έχουν βρεθεί απολιθώματα που ανάγονται στο Ύστερο Μειόκαινο -μέχρι και 7 εκατομμύρια χρόνια πριν- και εκτίθονται στο Μουσείο Απολιθωμένων Θηλαστικών της Κερασιάς. Κορυφαίο εύρημα είναι ο ακερόρινος του Νηλέα (Acerorhinus neleus) και ακολουθούν ευρήματα από είδη, όπως προβοσκιδωτά, καμηλοπαρδάλεις, αιλουροειδή, ύαινες, όρυγες, πιθήκους, κ.ά. Πολύ κοντά βρίσκεται και το περίφημο μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ. Αξίζει να ακολουθήσει κανείς τα σημασμένα μονοπάτια που έχουν σαν αφετηρία τους καταρράκτες. Ιδιαίτερα όμορφο είναι το μονοπάτι που μπαίνει μέσα στο δάσος των μαυρόπευκων και φτάνει μέχρι την ψηλότερη κορυφή του Ξηρού Όρους στα 990 μέτρα από όπου μπορεί κανείς να απολαύσει την υπέροχη θέα. Αν και φαινομενικά πρόκειται για έναν παρθένο τόπο, εντούτοις ανθρώπινες δραστηριότητες όπως το κυνήγι και ο τουρισμός έχουν αρχίσει να πιέζουν σημαντικά την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής.

Τα δάση στην περιοχή είναι πυκνά και αποτελούνται κυρίως από μαυρόπευκα, βελανιδιές και χαλέπιο πεύκη. Κοντά στους καταρράκτες βρίσκονται και διάσπαρτα χωράφια σιτηρών, από τα οποία όσα βρίσκονται σε αγρανάπαυση γεμίζουν με λουλούδια κάθε άνοιξη. Άλλα δέντρα που φυτρώνουν κοντά στους καταρράκτες είναι τα πλατάνια, τα σφενδάμια, οι χνουδοβελανιδιές, τα αγριόκεδρα, οι φτελιές, οι οστρυές, οι φράξοι και οι κράταιγοι, ενώ παντού είναι οι κισσοί, οι βατομουριές και τα αρκουδοπούρναρα (Ilex aquifolium). Είναι σημαντικό ότι λίγο πιο ψηλά από τους καταρράκτες υπάρχουν εύρωστοι ίταμοι (Taxus baccata). Τα σημαντικότερα φυτά της περιοχής είναι η φριτιλάρια Fritillaria euboeica, η παιώνια Paeonia mascula subsp. hellenica, η Daphne euboica, το θυμάρι Thymus teucrioides subsp. candilicus και η Vicia pinetorum. Άλλα ενδιαφέροντα φυτά είναι η Dryopteris villarii, η κενταύρια Centaurea triumfettii subsp. axillaris, το Doronicum orientale, το Aethionema saxatile subsp. graecum, η Aubrieta deltoidea, η Moehringia trinervia, ο Euonymus latifolius, το κολχικό Colchicum bivonae, η Prunella laciniata, η Anemone apennina subsp. blanda, η Aremonia agrimonoides subsp. agrimonoides, η αγριοτριανταφυλλιά Rosa canina και η Digitalis ferruginea subsp. ferruginea. Η βλάστηση συμπληρώνεται με είδη όπως, ο κρόκος Crocus laevigatus, το Asplenium trichomanes subsp. quadrivalens, το Bupleurum glumaceum, το Arum italicum subsp. italicum, η Achillea ligustica, ο Carduus nutans subsp. leiophyllus, η Scorzonera crocifolia, η Alkanna graeca subsp. graeca, το Buglossoides purpurocaerulea, η Myosotis sylvatica subsp. cyanea, η Arabis verna, η Leptoplax emarginata, η Campanula spatulata subsp. spruneriana, ο Dianthus viscidus, η Silene italica subsp. italica, η Knautia orientalis, ο Astragalus monspessulanus subsp. monspessulanus, το Ornithogalum montanum, το Lamium garganicum subsp. striatum, ο Melittis melissophyllum subsp. albida, ο Ranunculus millefoliatus, το Galium heldreichi και η Veronica anagallis-aquatica. Από τις ορχιδέες εδώ φυτρώνουν οι Cephalanthera damasonium, Cephalanthera rubra, Epipactis microphylla, Limodorum abortivum, Spiranthes spiralis, Anacamptis morio, Anacamptis pyramidalis, Orchis italica, Orchis purpurea, Ophrys mammosa και Ophrys apifera.  
 
Η ορνιθοπανίδα περιλαμβάνει πολλά είδη των δασών και των ορεινών ποταμών. Γύρω από τους καταρράκτες οι νεροκότσυφες και οι σταχτοσουσουράδες κυνηγάνε μικρά έντομα. Από τα αρπακτικά ξεχωρίζουν οι φιδαετοί, οι σφηκιάριδες, οι γερακίνες, τα ξεφτέρια, τα σαΐνια, τα βραχοκιρκίνεζα και οι πετρίτες. Από τα νυχτόβια αρπακτικά ξεχωρίζει η παρουσία του μπούφου και ακολουθούν οι χουχουριστές, οι κουκουβάγιες και οι τυτούδες. Η ορνιθοπανίδα συμπληρώνεται με είδη όπως μπεκάτσες, ορτύκια, φάσσες, κούκοι, γιδοβύζια, σταχτάρες, βουνοσταχτάρες, μελισσοφάγοι, πράσινοι δρυοκολάπτες, σταρήθρες, κορυδαλλοί, δεντροσταρήθρες, μιλτοχελίδονα, τρυποφράχτες, θαμνοψάλτες, κοκκινολαίμηδες, αηδόνια, σταχτοπετρόκληδες, κελαηδότσιχλες, γερακότσιχλες, κεδρότσιχλες, κότσυφες, χιονοκότσυφες, μελωδοτσιροβάκοι, βουνοτσιροβάκοι, θαμνοτσιροβάκοι, κοκκινοτσιροβάκοι, δασοφυλλοσκόποι, πυρροβασιλίσκοι, σταχτομυγοχάφτες, μαυρομυγοχάφτες, δρυομυγοχάφτες, ελατοπαπαδίτσες, γαλαζοπαπαδίτσες, αιγίθαλοι, βουνοδεντροβάτες, αετομάχοι, κίσσες, κοράκια, συκοφάγοι, σπίνοι, λούγαρα, σκαρθάκια, κοκκοθραύστες, σιρλοτσίχλονα, βουνοτσίχλονα και τσιφτάδες.
 
Οι καταρράκτες και οι ήρεμες λίμνες αποτελούν ένα εξαιρετικό βιότοπο για να παρατηρήσει κανείς τα διάφορα μικρά ζώα, όπως  αμφίβια, ερπετά και έντομα, που ζούνε σε μικρές ορεινές λίμνες και ρυάκια. Τα αμφίβια αποτελούνται από φρύνους, πρασινόφρυνους, κιτρινομπομπίνες, βαλκανοβάτραχους και γραικοβάτραχους. Η ερπετοπανίδα περιλαμβάνει μεσογειακές χελώνες, κρασπεδοχελώνες, ελληνικά κονάκια, τυφλίτες, τρανόσαυρες, πρασινόσαυρες, τοιχόσαυρες, αβλέφαρους, έφιους, λαφιάτες, δεντρογαλιές, σαπίτες, νερόφιδα, λιμνόφιδα, σαΐτες, αγιόφιδα, σπιτόφιδα και οχιές. Από τα θηλαστικά εδώ ζούνε αλεπούδες, πετροκούναβα, νυφίτσες, ασβοί, δασομυωξοί, σκαντζόχοιροι, λαγοί, τυφλοπόντικες και διάφορες νυχτερίδες. Στο ποτάμι και στις λίμνες ζει ο χερσαίος κάβουρας του είδους Potamon fluviatile.
 
 
 
 

Πως θα πάτε

Η απόσταση του καταρράκτη από την Αθήνα είναι περίπου 170 χλμ. Μετά την Χαλκίδα κατευθύνεστε προς Βόρεια Εύβοια. Οι καταρράκτες της Δρυμώνας Ευβοίας βρίσκονται 4 χιλιόμετρα μετά το μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ, στο δρόμο που ξεκινάει από τις Ροβιές και κατευθύνεται προς Κερασιά και Παπάδες.
 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 38.871853763412254, Longitude:23.293705553695645)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Καταρράκτες Σκρα

Ένα ειδυλλιακό υδάτινο σύμπλεγμα από ρυάκια που σχηματίζουν καταρράκτες και τα νερά τους καταλήγουν σε μια πανέμορφη λίμνη, βυθισμένα μέσα στην οργιαστική βλάστηση.

Καταρράκτες Τόρνου

Σε ένα μικρό φαράγγι της κεντρικής Ρούμελης, κάτω από το χωριό του Τόρνου, κρύβεται ένα δίκτυο από ρέματα, πηγές και καταρράκτες που μαζί με την βλάστηση της γύρω περιοχής δημιουργούν ένα μοναδικό οικοσύστημα.

Καταρράκτης Βαλανάρη

Ένας μικρός αλλά όμορφος καταρράκτης της Αττικής που παρότι η φύση γύρω του έχει υποστεί τεράστια καταστροφή, εξακολουθεί να αποτελεί ιδανικό καταφύγιο για διάφορα είδη της πανίδας.

Καταρράκτες Αχλαδορέματος Φρακτού

Σε μια από τις πιο παρθένες περιοχές της χώρας μας τρέχει το Αχλαδόρεμα, το οποίο στο διάβα του δημιουργεί τρεις σκαλωτούς καταρράκτες που περιτριγυρίζονται από ένα μοναδικής ομορφιάς δάσος.

 
 


 Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.