Καταρράκτης Νότιας - Τζένα

Photo Gallery

 

Ένας μικρός καταρράκτης στην αρχή ενός εντυπωσιακού φαραγγιού που διασχίζει ένα πλούσιο δάσος και καταλήγει στις κορυφές του όρους Τζένα. Μέσα από το χωριό Νότια της Πέλλας ξεκινάει ένας χωματόδρομος, ο οποίος μετά από 2 χιλιόμετρα φτάνει σε μια κλειστή στροφή. Από εδώ ξεκινάει ένα από τα ωραιότερα ορεινά μονοπάτια της χώρας μας που κινείται σε ένα εντυπωσιακό φαράγγι με κάθετα βράχια δεξιά και αριστερά. Λίγα μέτρα μετά τον χωματόδρομο και μέσα στον μονοπάτι υπάρχει ένας μικρός καταρράκτης με ύψος που φτάνει τα 10 μέτρα. Γύρω του υψώνονται κάθετα βράχια, ενώ η πυκνή βλάστηση δεν αφήνει τον ήλιο να περάσει. Τα νερά συνεχίζουν να κατεβαίνουν δημιουργώντας ένα μικρό ρέμα που σκεπάζεται και αυτό από ψηλά δέντρα. Ο καταρράκτης βρίσκεται σε υψόμετρο 680 μέτρων. Από εδώ, το μονοπάτι συνεχίζει στο φαράγγι και με συνολικό μήκος 11 χιλιόμετρα και υψομετρική διαφορά που φτάνει τα 1.400 μέτρα, καταλήγει στη κορφή της Μικρής Τζένας στα 2.070 μέτρα. Η περιοχή γύρω από τον καταρράκτη και το ρέμα είναι ιδιαίτερα πλούσια με πολλά είδη της χλωρίδας, ενώ η καλύτερη εποχή να τον επισκεφτεί κανείς είναι τα μέσα του καλοκαιριού, καθώς τότε θα συναντήσετε πολλά μικροπούλια που έρχονται να πιουν νερό ή να λουστούν στα νερά. Παρότι η έκταση της περιοχής είναι σχετικά μικρή, η εξερεύνησή σας, θα κρατήσει αρκετές ώρες καθώς λουλούδια, έντομα, πουλιά, μανιτάρια, ερπετά και τοπίο θα σας αποζημιώσουν με το παραπάνω.

Στα 680 μέτρα υψόμετρο που βρίσκεται ο καταρράκτης επικρατούν μεικτά δάση βελανιδιών και διάφορων φυλλοβόλων, με κυρίαρχο είδος τη θαμνώδη μορφή του πουρναριού. Η πυκνή βλάστηση γύρω από το ρέμα περιλαμβάνει πλατάνια, σφενδάμια, καστανιές, φτελιές, ιτιές και λίγα σκλήθρα. Τα κάθετα βράχια γύρω από τον καταρράκτη φιλοξενούν ένα ιδιαίτερα σπάνιο είδος, το οποίο λόγω της μόνιμης σκιάς, ανθίζει πολύ αργότερα απ’ ότι σε άλλες περιοχές. Πρόκειται για την εντυπωσιακή Ramonda nathaliae, ένα φυτό που απαντάται στη Σερβία και στη ΠΓΔΜ και αποτελεί το εθνικό λουλούδι των Σέρβων. Στη γύρω περιοχή θα ανακαλύψετε και άλλα λουλούδια, όπως την καμπανούλα Campanula formanekiana, το αγριόσκορδο Allium macedonicum, την φριτιλάρια Fritillaria montana, τον Ononis spinosa arvensis, το γαϊδουράγκαθο Cirsium eriophorum, τον κρόκο Crocus cancellatus, το κολχικό Colchicum autumnale, τον Stachys iva και τις ορχιδέες Cephalanthera damasonium, Spiranthes spiralis, Limodorum abortivum, Dactylorhiza saccifera, Anacamptis pyramidalis, Platanthera chlorantha Ophrys oestifera και Neottia ovata.
 
Η ορνιθοπανίδα της Τζένας είναι πλούσια και περιλαμβάνει πολλά σπάνια είδη. Από τα αρπακτικά μπορεί να δείτε να πετάνε από πάνω σας φιδαετοί, σφηκιάρηδες, αετογερακίνες, γερακίνες, πετρίτες, ξεφτέρια, βραχοκιρκίνεζα, χρυσογέρακα, μπούφοι, κουκουβάγιες, κ.ά. Το ρέμα είναι ιδανικό για να παρατηρήσετε πολλά μικροπούλια, όπως σταχτοσουσουράδες, νεροκότσυφες, δεντροτσοπανάκους, θαμνοψάλτες, δεντροβάτες, βραχοτσοπανάκους, γαλαζοπαπαδίτσες, χρυσοβασιλίσκους, αιγίθαλους, καστανοπαπαδίτσες, κοκκοθραύστες, θαμνοτσιροβάκους, τρυποφράχτες, μαυροσκούφηδες, καρδερίνες, φλώρους, λούγαρα, σκαρθάκια, τσιφτάδες, σιρλοτσίχλονα, αετομάχους και βουνοτσίχλονα. Άλλα πουλιά της περιοχής είναι οι πευκοδρυοκολάπτες, οι λευκονώτοι δρυοκολάπτες, τα γιδοβύζια, οι φάσσες, τα τριγώνια, τα ορτύκια, οι σταρήθρες, οι δεντροκελάδες, οι γερακότσιχλες, οι κίσσες, τα κοράκια, οι γαϊδουροκεφαλάδες, οι χαλκοκουρούνες και οι μελισσοφάγοι.

Τα αμφίβια και τα ερπετά περιλαμβάνουν είδη, όπως σαλαμάνδρες, φρύνους, πρασινόφρυνους δεντροβάτραχους, γραικοβάτραχους, μεσογειακές χελώνες, κονάκια, πρασινόσαυρες, τοιχογουστέρες, σπιτόφιδα, στεφανοφόρους, εφιούς, σαΐτες και οχιές. Τα πυκνά, παρθένα δάση φιλοξενούν υγιείς πληθυσμούς από λύκους, ενώ από τα υπόλοιπα θηλαστικά εδώ ζούνε αγριόγατοι, ζαρκάδια, αλεπούδες, κουνάβια, ασβοί, νυφίτσες, σκίουροι, δασομυωξοί, δεντρομυωξοί, λαγοί και αγριόχοιροι.

 

Πως θα πάτε

Ο οικισμός της Νότιας απέχει περίπου 30 χλμ. από την Αριδαία και 60 χλμ. από την Έδεσσα. Από το χωριό ξεκινάει ένας μικρός χωματόδρομος που μετά από περίπου 2 χλμ. φτάνει σε μια φουρκέτα. Εδώ υπάρχουν ταμπέλες που μετά από λίγα μέτρα σας οδηγούν στον καταρράκτη.
 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 41.11249391243533, Longitude:22.225456804916348)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Καταρράκτης Βαλανάρη

Ένας μικρός αλλά όμορφος καταρράκτης της Αττικής που παρότι η φύση γύρω του έχει υποστεί τεράστια καταστροφή, εξακολουθεί να αποτελεί ιδανικό καταφύγιο για διάφορα είδη της πανίδας.

Καταρράκτης Καλάμαρη

Ένας μικρός καταρράκτης σε μια πυκνόφυτη πλαγιά της Μεσσηνίας που αποτελεί ένα τυπικό παράδειγμα μικρού υδάτινου οικοσυστήματος, λίγο πριν τις ακτές του Ιονίου.

Καταρράκτης Σούδα - Θεοδώριανα

Στην καρδιά της ορεινής Ελλάδας γεννιέται ένας δίδυμος καταρράκτης που κατεβαίνει ορμητικά από τις πλαγιές των Αθαμανικών ορέων δημιουργώντας ένα άγριο αλλά και ειδυλλιακό τοπίο.

Καταρράκτες Τόρνου

Σε ένα μικρό φαράγγι της κεντρικής Ρούμελης, κάτω από το χωριό του Τόρνου, κρύβεται ένα δίκτυο από ρέματα, πηγές και καταρράκτες που μαζί με την βλάστηση της γύρω περιοχής δημιουργούν ένα μοναδικό οικοσύστημα.

 
 


 Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.