Καταρράκτες Έδεσσας

Photo Gallery

 

Οι διάσημοι καταρράκτες της Έδεσσας, που δίνουν στη πρωτεύουσα του νομού της Πέλλας το προσωνύμιο «η πόλη των νερών», αποτελούν μια εντυπωσιακή πινελιά της άγριας φύσης μέσα σε έναν αστικό ιστό. Η Έδεσσα είναι χτισμένη σε ένα λόφο που από τα δυτικά κατεβαίνει ήρεμα, ενώ στα ανατολικά καταλήγει σε έναν γκρεμό, το «φρύδι της πόλης», ή, όπως αλλιώς ονομάζεται, ο «Ψηλός Βράχος». Από τα δυτικά της πόλης εισέρχεται μέσα της ο Εδεσσαίος ποταμός, ή αλλιώς Βόδας, όπου χωρίζεται σε ξεχωριστούς δακτύλιους και συνεχίζει προς τα ανατολικά. Μόλις τα νερά φτάσουν στους βράχους πέφτουν ορμητικά κάτω, δημιουργώντας έτσι τους καταρράκτες της Έδεσσας. Πριν τα τέλη του 14ου αιώνα δεν υπήρχαν οι καταρράκτες και ο κυρίως όγκος του νερού συγκρατιόταν σε μία μικρή λίμνη στους δυτικούς πρόποδες της πόλης. Τότε, κάποιο γεωλογικό φαινόμενο οδήγησε τα νερά να πέσουν από το βράχο. Από τους πολλούς μικρούς καταρράκτες της Έδεσσας, σήμερα ξεχωρίζουν οι δύο μεγαλύτεροι: ο Κάρανος και οι Δίδυμοι Καταρράκτες. Ο Κάρανος πέφτει από ύψος 30 μέτρων και τα νερά του αυξομειώνονται τεχνητά, ενώ κάτω από τα νερά που πέφτουν υπάρχει ένα μικρό σπήλαιο. Οι δίδυμοι καταρράκτες που βρίσκονται πιο βόρεια πέφτουν με ορμή καταλήγοντας στη μικρή τεχνητή λίμνη που έχει κατασκευάσει η ΔΕΗ. Στο χαμηλότερο σημείο των καταρρακτών απλώνονται τα ερείπια της αρχαίας Έδεσσας, ενώ όλη η περιοχή προσφέρει μοναδική θέα προς τον κάμπο της Έδεσσας. Γύρω από τους καταρράκτες έχει δημιουργηθεί το Πάρκο των Καταρρακτών, το οποίο εκτείνεται σε μια έκταση 100.000 τ.μ. και που διασχίζεται από ένα δίκτυο πανέμορφων μονοπατιών.

Η βλάστηση στον βράχου και γύρω από τους καταρράκτες δεν θα μπορούσε παρά να είναι οργιώδης. Κισσοί, κληματσίδες, βάτα, κότινοι, δάφνες, μελικοκκιές, αγριοκαστανιές διαμορφώνουν ένα καταπράσινο τοπίο. Στο Πάρκο της πόλης, πάνω από τους καταρράκτες, υψώνονται τεράστια πλατάνια, ενώ παραποτάμια ορθώνονται σκλήθρα, ιτιές και διάφορα άλλα δέντρα. Στα βράχια βγαίνουν δεκάδες καμπανούλες του είδους Campanula versicolor και κυμπαλάριες του είδους Cymbalaria microcalyx. Στα χαμηλά, στο μονοπάτι που πηγαίνει προς την αρχαία Έδεσσα, μπορεί κανείς να βρει διάφορα είδη, όπως την Ajuga chamaepitys, το κολχικό Colchicum bivonae, την Consolida regalis paniculata, τον Convolvulus holosericeus, το αγριογαρύφαλλο Dianthus deltoides deltoides, το Polygonum arenarium και την ορχιδέα Spiranthes spiralis.

Η παρατήρηση της ορνιθοπανίδας στη περιοχή είναι απολαυστική και αυτό γιατί τα πουλιά έχουν συνηθίσει τη παρουσία του ανθρώπου και δεν φεύγουν τρομαγμένα. Το πιο κοινό είδος που απαντάται εδώ σε μεγάλους αριθμούς είναι οι κάργιες. Από το βράχο συχνά παρατηρεί κανείς γερακίνες, φιδατούς, ξεφτέρια και βραχοκιρκίνεζα που πετάνε πάνω από τον κάμπο, ενώ στα ψηλά σημεία του Εδεσσαίου ζούνε νεροκότσυφες και αλκυόνες. Οι θάμνοι και τα πλατάνια συγκεντρώνουν πολλά είδη, όπως δεντροτσοπανάκους, κίσσες, κοκκινολαίμηδες, κότσυφες, χουχουριστές, γαλαζοπαπαδίτες, κοκκοθραύστες, λούγαρα, σκαρθάκια, καρδερίνες, καλόγερους, σιρλοτσίχλονα, μαυροσκούφηδες, θαμνοτσιροβάκους, ψευταηδόνια, φλώρους, θαμνοψάλτες, κ.ά.

Κοντά στον καταρράκτη απαντώνται σαλαμάνδρες, ενώ άλλα αμφίβια είναι ο φρύνος, ο πρασινόφρυνος, ο δεντροβάτραχος και ο γραικοβάτραχος. Από τα ερπετά, συναντά κανείς μεσογειακές χελώνες, κονάκια, πρασινόσαυρες, νερόφιδα, σπιτόφιδα και δεντρογαλιές. Στα χαμηλά πυκνόφυτα και δύσβατα σημεία ζούνε αλεπούδες, νυφίτσες, κουνάβια και σκαντζόχοιροι.

 

Πως θα πάτε

Η Έδεσσα απέχει 89 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και 560 χλμ. από την Αθήνα. Οι καταρράκτες βρίσκονται στα ανατολικά της πόλης και είναι ορατοί πολύ πριν την είσοδο σας σε αυτήν.
 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 40.803338559799606, Longitude:22.056259594863832)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Λειβαδίτης

Μέσα σε ένα δασωμένο μικρό φαράγγι της Δυτικής Ροδόπης κρύβεται ένας από τους μεγαλύτερους και ομορφότερους καταρράκτες των Βαλκανίων, ο θρυλικός Λειβαδίτης.

Καταρράκτης Καλάμαρη

Ένας μικρός καταρράκτης σε μια πυκνόφυτη πλαγιά της Μεσσηνίας που αποτελεί ένα τυπικό παράδειγμα μικρού υδάτινου οικοσυστήματος, λίγο πριν τις ακτές του Ιονίου.

Καταρράκτης Αναλήψεως Χελμού

Ένας μικρός καταρράκτης του Χελμού που βρίσκεται σε μια περιοχή με μεγάλο φυσιολατρικό, γεωλογικό, σπηλαιολογικό και θρησκευτικό ενδιαφέρον.

Καταρράκτης Σούδα - Θεοδώριανα

Στην καρδιά της ορεινής Ελλάδας γεννιέται ένας δίδυμος καταρράκτης που κατεβαίνει ορμητικά από τις πλαγιές των Αθαμανικών ορέων δημιουργώντας ένα άγριο αλλά και ειδυλλιακό τοπίο.

 
 


 Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.