Καταρράκτες Αχλαδορέματος Φρακτού

Photo Gallery

 

Σε μια από τις πιο παρθένες περιοχές της χώρας μας τρέχει το Αχλαδόρεμα, το οποίο στο διάβα του δημιουργεί τρεις σκαλωτούς καταρράκτες που περιτριγυρίζονται από ένα μοναδικής ομορφιάς δάσος. Το Αχλαδόρεμα γεννιέται στην καρδιά του Παρθένου Δάσους Φρακτού του πιο άγριου δάσους της Ελλάδας. Πρόκειται για ένα μικρό ποτάμι που δημιουργείται από πολλά μικρότερα ρέματα. Από τα βόρεια συμβάλλουν το ρέμα της Βαγγελίνας και το ρέμα της Λυκόλακκας και από τα δυτικά το ρέμα Τζάκι και το ρέμα τη Γκούρας, δημιουργώντας έτσι το μικρό ποτάμι. Το Αχλαδόρεμα στη συνέχεια κατευθύνεται προς τα νότια, συναντά το Αετόρεμα και άλλα ρέματα και μετά από πολλά χιλιόμετρα τα νερά καταλήγουν στο Νέστο, κοντά στο φράγμα της Πλατανόβρυσης. Στο σημείο που δημιουργείται το Αχλαδόρεμα υπάρχουν τρεις όμορφοι καταρράκτες και ένα βατό μονοπάτι που κινείται μέσα στο δάσος. Πινακίδες που βρίσκονται πάνω στον μοναδικό δρόμο του Φρακτού, επισημαίνουν το σημείο αναχώρησης, όπου και θα δείτε ένα μικρό σπιτάκι στα αριστερά σας. Μπαίνετε μέσα στο μονοπάτι και μετά από 200 μέτρα θα συναντήσετε τον πρώτο καταρράκτη που πέφτει από τα 7 μέτρα. Συνεχίζετε να ακολουθείτε τις κατατοπιστικές πινακίδες και μετά από 700 μέτρα συναντάτε τον δεύτερο καταρράκτη που πέφτει από 18 μέτρα και είναι ένας από τους ωραιότερους της Ελλάδας. Η συνέχεια γίνεται πιο ανηφορική και μετά από 350 μέτρα και κάποιες μικρές σάρες φτάνετε στο τρίτο καταρράκτη που πέφτει σκαλωτά από ύψος 70 μέτρων. Πρόκειται απλά για έναν μαγευτικό τόπο.

Οι καταρράκτες βρίσκονται στη μέση ενός μεικτού δάσους από οξυές, ερυθρελάτες, δασικές πεύκες και σημύδες. Άλλα δέντρα που συναγωνίζονται σε ομορφιά τα παραπάνω είναι οι αγριοκερασιές, οι ψευδοπλάτανοι, οι σπάνιες πενταβέλονες πεύκες, οι γαύροι, οι λεύκες και οι βελανιδιές. Στο δάσος φυτρώνουν πολλά σημαντικά είδη της Ροδόπης, όπως η Telekia speciosa, η βιόλες Viola reichenbachiana και V. tricolor macedonica, ο κρίνος Lilium martagon, το Polygala anatolica, η Moneses uniflora, ο κρίνος Lilium martagon, το υπερικό Hypericum montbretii, η Achillea grandifolia, η Oxalis acetosella, το Eupatorium cannabinum, η Orthilia secunda, η Oenothera glazioviana, η Monotropa hypopitys, η Digitalis viridiflora, οι καμπανούλες Campanula moesiaca, C. persicifolia persicifolia και C. cervicaria, η Pyrola minor, η Galeopsis bifida, το Symphytum ottomanum, ο Umbilicus luteus, το Cirsium appendiculatum και οι ορχιδέες η Epipactis pontica, Epipactis helleborine, Corallorhiza trifida, Epipogium aphyllum, Neotinea ustulata, Anacamptis pyramidalis και Dactylorhiza saccifera.

Η ορνιθοπανίδα περιλαμβάνει πολλά θαυμαστά είδη όπως, η σπάνια δασόκοτα, η σπουργιτόγλαυκα, ο καρυοθραύστης και ο αιγωλιός. Από τα αρπακτικά, εδώ πετάνε χρυσαετοί, σταυραετοί, φιδαετοί, τσίφτηδες, αετογερακίνες, γερακίνες, σαΐνια, διπλοσάινα, σφηκιάρηδες, ξεφτέρια, πετρίτες, μαυροκιρκίνεζα και βραχοκιρκίνεζα. Άλλα είδη που εμφανίζονται στη περιοχή είναι ο μπούφος, ο χουχουριστής, ο νανόμπουφος, ο μαύρος δρυοκολάπτης, ο τριδάχτυλος δρυοκολάπτης, ο σταχτής δρυοκολάπτης, η γυδοβυζάχτρα, ο δεντροβάτης, η μπεκάτσα, η φάσσα, ο χιονοκότσυφας, ο τοιχοδρόμος, η ελατοπαπαδίτσα, η σταχτοσουσουράδα, ο νεροκότσυφας, η βουνοπαπαδίτσα, ο νανομυγοχάφτης, ο τρυποφράχης, ο δεντροτσοπανάκος, ο πυρροβασιλίσκος, ο πύρρουλας, ο σταυρομύτης, το λούγαρο, το βουνοτσίχλονο και το χρυσοτσίχλονο.

Η πανίδα των αμφιβίων περιλαμβάνει λοφιοφόρους τρίτωνες, κοινούς τρίτωνες, σαλαμάνδρες, φρύνους, κιτρινομπομπίνες, βουνοβάτραχους, δεντροβάτραχους, γραικοβάτραχους και σβελτοβάτραχους. Από τα ερπετά στη γύρω περιοχή έχουν καταγραφεί 25 είδη. Εδώ ζούνε μεσογειακές χελώνες, γραικοχελώνες, κονάκια, πρασινόσαυρες, αμμόσαυρες, τοιχογουστέρες, σπιτόφιδα, στεφανοφόροι, εφιοί, θρακικοί λαφιάτες, αγίοφιδα, σαπίτες, σαΐτες και οχιές.

Το πυκνό δάσος είναι ένα από τα σημαντικότερα καταφύγια της αρκούδας, ενώ περιστασιακά στην περιοχή εμφανίζονται και λύκοι. Συχνά στους καταρράκτες, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, κατεβαίνουν αγριόγιδα για να δροσιστούν. Τα ζαρκάδια απαντώνται σε μεγάλους αριθμούς και η πανίδα των θηλαστικών συμπληρώνεται με αγριόγατους, αγριόχοιρους, αλεπούδες, νυφίτσες, πετροκούναβα, βίδρες, δασομυωξούς, σκίουρους, λαγούς και διάφορα είδη νυχτερίδων.

 

Πως θα πάτε

Το Παρθένο Δάσος Φρακτού απέχει 92 χλμ. από τη Δράμα, 260 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και 770 χλμ. από την Αθήνα. Τα τελευταία 18 χλμ. είναι βατός χωματόδρομος. Μπορείτε να διαλέξετε για τη διαμονή σας το Δασικό Χωριό Φρακτού, κατόπιν συνεννόησης με το Δασαρχείο Δράμας. Από το Δασικό Χωριό ακολουθείτε τον δρόμο του Φρακτού, όπου μετά από περίπου 7 χλμ. θα συναντήσετε την είσοδο του μονοπατιού προς τους καταρράκτες. Υπολογίστε την βενζίνη γιατί το κοντινότερο βενζινάδικο, απέχει πολλά χιλιόμετρα.
 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 41.530707618071574, Longitude:24.51422520727533)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Καταρράκτης Βαλανάρη

Ένας μικρός αλλά όμορφος καταρράκτης της Αττικής που παρότι η φύση γύρω του έχει υποστεί τεράστια καταστροφή, εξακολουθεί να αποτελεί ιδανικό καταφύγιο για διάφορα είδη της πανίδας.

Καταρράκτης Νότιας - Τζένα

Ένας μικρός καταρράκτης στην αρχή ενός εντυπωσιακού φαραγγιού που διασχίζει ένα πλούσιο δάσος και καραλήγει στις κορυφές του όρους Τζένα.

Δίδυμος Καταρράκτης Τζουμέρκων

Στις ρίζες των Αθαμανικών βουνοκορφών βρίσκονται δύο εντυπωσιακοί δίδυμοι καταρράκτες που σαν υδάτινοι φύλακες του βουνού κατεβάζουν με δύναμη τα ορμητικά τους νερά καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Καταρράκτες Δρυμώνας

Στις δασωμένες πλαγιές του Ξηρού Όρους στην Βόρεια Εύβοια βρίσκεται ένα μικρό σύμπλεγμα από ρυάκια, καταρράκτες και λίμνες, προφυλαγμένο καλά, μέσα σε ένα πυκνό δάσος κωνοφόρων.

 
 


 



Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.