Δίδυμος Καταρράκτης Τζουμέρκων

Photo Gallery

 

Στις ρίζες των Αθαμανικών βουνοκορφών βρίσκονται δύο εντυπωσιακοί δίδυμοι καταρράκτες που σαν υδάτινοι φύλακες του βουνού κατεβάζουν με δύναμη τα ορμητικά τους νερά καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου. Οι καταρράκτες βρίσκονται κοντά στον οικισμό Κρυοπηγή που ανήκει στο χωριό Καταρράκτης στις δυτικές πλαγιές των Τζουμέρκων. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού Καταρράκτης, μέχρι το 1927, ήταν Σχωρέτσαινα. Βρίσκονται σε υψόμετρο 1.360 μέτρων και είναι από τους ψηλότερους καταρράκτες της Ελλάδας. Ο βορινός καταρράκτης (ή ο αριστερός όπως φαίνονται) είναι πιο ορμητικός και έχει ύψος 87 μ., ενώ ο νότιος (στα δεξιά) φτάνει τα 100 μ. Από πάνω τους στέκονται οι βορειοδυτικές κορφές των Τζουμέρκων, δημιουργώντας έτσι ένα μαγευτικό τοπίο. Τα νερά από το βουνό καταλήγουν μετά από μια οφιοειδή πορεία 10 περίπου χιλιομέτρων στον ποταμό Άραχθο. Στην περιοχή των καταρρακτών έχει δημιουργηθεί πλακόστρωτη διαδρομή και γεφυράκια και έτσι η προσέγγιση είναι πολύ εύκολη, ενώ πολύ κοντά λειτουργεί και ένα αναψυκτήριο. Η φύση γύρω από τους καταρράκτες είναι η τυπική των ασβεστολιθικών πλαγιών του βουνού και με λίγο ψάξιμο στις γύρω πλαγιές μπορεί κανείς να ανακαλύψει διάφορα σπάνια είδη χλωρίδας των βουνών της Κεντρικής Ελλάδας. Καλύτερη εποχή για να τους επισκεφθείτε είναι προς τα τέλη του Μάη, καθώς τότε τα νερά είναι πολλά και η αίσθηση της δύναμης που θα νιώσετε κάτω από ένα τέτοιο θέαμα θα σας μείνει αξέχαστη.

Η βλάστηση γύρω από τους καταρράκτες είναι πυκνή και αποτελείται κυρίως από πουρνάρια, φυλίκια, κουτσουπιές, κοκκορεβυθιές και δάφνες. Στα κάθετα βράχια φυτρώνουν διάφορα χασμόφυτα, ενώ στα πρανή του μονοπατιού και στα μικρά πλατώματα βγαίνουν πολλές ορχιδέες. Σημαντικά είδη της περιοχής είναι η Malcolmia orsiniana angulifolia που βγαίνει σχεδόν πάνω στους καταρράκτες, η ίριδα Iris sintenisii που προτιμά τα πιο σκιερά σημεία, το εντυπωσιακό ιμαντόγλωσσο Himantoglossum caprinum που θα το συναντήσετε σε διάφορα σημεία δίπλα στο δρόμο από το χωριό, η ορχιδέα Ophrys helenae και η σπάνια ορχιδέα Epipactis subclausa που βγαίνει στις γυμνές πλαγιές γύρω από τους καταρράκτες. Άλλα φυτά που μπορεί να συναντήσει κανείς είναι το θυμάρι Thymus stojanovii, η βοϊδόγλωσσα Buglossoides purpurocaerulea, η Knautia drymeia nympharum, η Putoria calabrica, το Sedum dasyphyllum, το Teucrium scordium scordioides, η Prunella vulgaris και οι ορχιδέες Epipactis helleborine, Gymnadenia conopsea, Neottia ovata, Dactylorhiza saccifera, Ophrys epirotica και O. apifera.
 
Στη γύρω περιοχή απαντούν περίπου 100 είδη πουλιών μερικά από τα οποία είναι πολύ σπάνια όπως το όρνιο και ο ασπροπάρης. Άλλα αρπακτικά είδη που ζουν στη περιοχή είναι ο χρυσαετός, η γερακίνα, ο πετρίτης, το βραχοκιρκίνεζο, το διπλοσάινο, το ξεφτέρι, ο μπούφος και ο φιδαετός. Η ορνιθοπανίδα συμπληρώνεται από είδη όπως βραχοτσοπανάκοι, κοράκια, βουνοτσιροβάκοι, αετομάχοι, γυδοβυζάχτρες, γαλαζοκότσυφες, πυρροκότσυφες, ελατοπαπαδίτσες, νεροκότσυφες, σταχτοσουσουράδες, καλόγεροι, γαλαζοπαπαδίτσες, θαμνοψάλτες, τρυποφράχτες και σπάνιες πετροπέρδικες.

Η ερπετοπανίδα περιλαμβάνει είδη, όπως η σαλαμάνδρα, η κιτρινομπομπίνα, ο γραικοβάτραχος, ο φρύνος, η πρασινόσαυρα, η σαύρα της Ρούμελης, το νερόφιδο, η σαΐτα, η δεντρογαλιά και η κοινή οχιά. Από τα θηλαστικά σημαντική είναι η περιστασιακή παρουσία της αρκούδας, του λύκου και του αγριόγατου. Αλλά είδη είναι οι βίδρες στα πιο χαμηλά, οι αγριόχοιροι, οι νυφίτσες, τα κουνάβια, οι ασβοί, οι αλεπούδες, οι λαγοί, οι δασομυωξοί, οι δεντρομυωξοί και οι σκίουροι.

 

Πως θα πάτε

Τα Τζουμέρκα βρίσκονται 30 χλμ. από τα Ιωάννινα και 420 χλμ.από την Αθήνα. Μπορείτε να ακολουθήσετε την Εθνική Οδό Αθηνών-Πατρών, και μέσω του Ρίου να στρίψετε προς Άρτα και μετά προς το βουνό. Από την Άρτα ο Καταρράκτης απέχει 64 χλμ. αν ακολουθήσετε την πανέμορφη διαδρομή που από την Άρτα κινείται στα ανατολικά του Ξηροβουνίου και περνάει απέναντι στο γεφύρι της Πλάκας. Από τη Θεσσαλονίκη θα φτάσετε ακολουθώντας τη διαδρομή μέσω Εγνατίας φτάνοντας στα Ιωάννινα και ακολουθώντας τη διαδρομή από το χωριά Λάζενα, Καλέντζι και γεφύρι Πλάκας. Από εκεί το χωριό  Καταρράκτης απέχει 16 περίπου χιλιόμετρα.

 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 39.457422047543005, Longitude:21.12403804343444)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Καταρράκτης Καλάμαρη

Ένας μικρός καταρράκτης σε μια πυκνόφυτη πλαγιά της Μεσσηνίας που αποτελεί ένα τυπικό παράδειγμα μικρού υδάτινου οικοσυστήματος, λίγο πριν τις ακτές του Ιονίου.

Καταρράκτης Σούδα - Θεοδώριανα

Στην καρδιά της ορεινής Ελλάδας γεννιέται ένας δίδυμος καταρράκτης που κατεβαίνει ορμητικά από τις πλαγιές των Αθαμανικών ορέων δημιουργώντας ένα άγριο αλλά και ειδυλλιακό τοπίο.

Καταρράκτες Αχλαδορέματος Φρακτού

Σε μια από τις πιο παρθένες περιοχές της χώρας μας τρέχει το Αχλαδόρεμα, το οποίο στο διάβα του δημιουργεί τρεις σκαλωτούς καταρράκτες που περιτριγυρίζονται από ένα μοναδικής ομορφιάς δάσος.

Καταρράκτες Δρυμώνας

Στις δασωμένες πλαγιές του Ξηρού Όρους στην Βόρεια Εύβοια βρίσκεται ένα μικρό σύμπλεγμα από ρυάκια, καταρράκτες και λίμνες, προφυλαγμένο καλά, μέσα σε ένα πυκνό δάσος κωνοφόρων.

 
 


 



Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.