Καταρράκτες Τόρνου

Photo Gallery

 

Σε ένα μικρό φαράγγι της κεντρικής Ρούμελης, κάτω από το χωριό του Τόρνου, κρύβεται ένα δίκτυο από ρέματα, πηγές και καταρράκτες που μαζί με την βλάστηση της γύρω περιοχής δημιουργούν ένα μοναδικό οικοσύστημα. Ο Τόρνος είναι ένα μικρό χωριό της Ευρυτανίας που βρίσκεται σε υψόμετρο 800 μέτρων και που περιβάλλεται από περήφανες βουνοκορφές. Στα νότια του χωριού βρίσκεται η κορυφή της Τριανταφυλλιάς (υψόμ. 1.817 μ.) του Παναιτωλικού, στα βορειοανατολικά υψώνεται ο όγκος της Καλιακούδας, στα βόρεια βρίσκεται η Χελιδόνα και στα δυτικά συνεχίζουν οι υπόλοιπες κορυφογραμμές του Παναιτωλικού. Το χωριό είναι χτισμένο αμφιθεατρικά στις δυτικές πλαγιές του φαραγγιού του Τόρνου που ξεκινάει από τα 500 μ. και φτάνει τα 1500 μ. λίγο πριν την κορυφή της Τριανταφυλλιάς. Από εκεί πηγάζει το Χαλικόρεμα, τα νερά του οποίου διασχίζουν το φαράγγι και καταλήγουν πιο βόρεια στον Κρικελοπόταμο. Η περιπατητική διαδρομή ξεκινάει πάνω από το χωριό και προχωρά κατηφορικά δίπλα από ένα όμορφο ρέμα που δημιουργεί καταρράκτες. Η πορεία μπαίνει μέσα στο χωριό, περνάει δίπλα από ένα μικρό σπήλαιο με σταλακτίκτες και καταλήγει στην ένωση του ρέματος με το Χαλικόρεμα. Από εκεί το μονοπάτι κατευθύνεται προς τα νότια δίπλα από το ποτάμι, συναντώντας πολλούς ακόμα όμορφους καταρράκτες και γεφύρια μέσα σε ένα μοναδικό φυσικό τοπίο, όπου μπορείς κανείς να παρατηρήσει δεκάδες είδη ζώων και φυτών.

Η βλάστηση είναι πυκνή και γύρω από το Χαλικόρεμα υψώνονται τεράστιοι υπεραιωνόβιοι πλάτανοι που μπερδεύονται με ιτιές, ενώ λίγο πιο ψηλά ξεκινάει ένα πυκνό ελατόδασος. Δίπλα από τους καταρράκτες φυτρώνουν πολλά σπάνια υδρόφιλα φυτά, ενώ στα ανοιχτά σημεία και κάτω από τα έλατα φυτρώνουν πολλά είδη τυπικά των βουνών της Πίνδου. Σημαντικά φυτά της περιοχής είναι η Alkana pindicola, ο γάλανθος Galanthus reginae Olgae, το εντομοφάγο φυτό Pinguicola crystallina, η πρίμουλα Primula vulgaris, το Εpilobium parviflorum, η καμπανούλα Campanula trachelium, το Tussilago farfara, το Lithospermum purpurocaeruleum, η φριτιλάρια Fritillaria mutabilis, η σιληνή Silene atropurpurea, το υδροχαρές Petasites hybridus, το Gallium aparine, η βιόλα Viola odorata, το αγριογαρύφαλλο Dianthus tymphresteus, η Saxifraga rotundifolia, κ.ά. Η περιοχή είναι διάσημη για τα πολλά είδη των ορχιδεών που φιλοξενεί. Στην κορυφή βρίσκεται η σχετικά σπάνια και πανέμορφη Orchis spitzelii. Άλλες ορχιδέες είναι οι Cephalanthera rubra, Epipactis helleborine, E. subclausa, E. microphylla, Anacamptis pyramidalis, Gymnadenia conopsea, Dactylorhiza saccifera, Orchis pauciflora, Himantoglossum caprinum, Ophrys helenae, O. zeusii, O. hebes, O. apifera και O. reinhardiorum.

Η ορνιθοπανίδα αποτελείται από τυπικά πουλιά του δάσους, όπως καλόγερους, σκαρθάκια, γερακότσιχλες, δεντροτσοπανάκους, γαλαζοπαπαδίτσες, αιγίθαλους, ελατοπαπαδίτσες, θαμνοψάλτες, λούγαρα, πυρροβασιλίσκους, πράσινους δρυοκολάπτες, μεσαίους δρυοκολάπτες, κ.ά. Μέσα στις κοίτες των ποταμών ζούνε νεροκότσυφες και σταχτοσουσουράδες ενώ από τα αρπακτικά συναντά κανείς χρυσαετούς, φιδαετούς, πετρίτες, σφηκιάρηδες, γερακίνες, ξεφτέρια, βραχοκιρκίνεζα και μπούφους. Τα αμφίβια αντιπροσωπεύονται από όμορφους αλπικούς τρίτωνες, σαλαμάνδρες, φρύνους, κιτρινομπομπίνες, γραικοβάτραχους και πηδοβάτραχους. Η ερπετοπανίδα περιλαμβάνει είδη, όπως μεσογειακές χελώνες, τρανόσαυρες, σαύρες της Ρούμελης, τοιχογουστέρες, κονάκια, αλλά και πολλά φίδια, όπως νερόφιδα, δεντρογαλιές, αγιόφιδα, σαΐτες, στεφανοφόρους, λαφίτες και οχιές.

Πολύ κοντά στο ρέμα ζούνε υγιείς πληθυσμοί από ζαρκάδια, ενώ στα νερά του ανεβαίνουν συχνά βίδρες. Άλλα θηλαστικά της περιοχής είναι οι αλεπούδες, οι ασβοί, οι λαγοί, τα αγριογούρουνα, οι σκίουροι, τα κουνάβια, οι νυφίτσες, οι σκατζόχοιροι, οι ασπάλακες και πολλά είδη μικρών τρωκτικών και νυχτερίδων. Τέλος δεκάδες είναι τα είδη των πεταλουδών που ζούνε στο φαράγγι. Ξεχωρίζουν οι Zerynthia polyxena, Aporia crataegi, Issoria lathonia, Inachis io, Melitaea didyma, Melanargia galathea και Olethreutes arcuella.


Ευχαριστούμε πολύ τον κάτοικο και φυσιοδίφη του Τόρνου, Πάνο Παλαιό.
Περισσότερες πληροφορίες: http://tornosnature.blogspot.gr/

 

Πως θα πάτε

Ο Τόρνος βρίσκεται στην Νότια Ευρυτανία και απέχει 35 χιλ. από το Καρπενήσι, 55 χιλ από το Αγρίνιο και 6 χιλ. από τον Προυσό. Η διαδρομή σας από το Καρπενήσι προς το χωριό κινείται παράλληλα με το Καρπενησιώτη και τον Κρικελοπόταμο, μέσα σε ένα πανέμορφο ορεινό τοπίο.
 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 38.7387264, Longitude:21.67451690000007)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Καταρράκτες Αχλαδορέματος Φρακτού

Σε μια από τις πιο παρθένες περιοχές της χώρας μας τρέχει το Αχλαδόρεμα, το οποίο στο διάβα του δημιουργεί τρεις σκαλωτούς καταρράκτες που περιτριγυρίζονται από ένα μοναδικής ομορφιάς δάσος.

Καταρράκτες Έδεσσας

Οι διάσημοι καταρράκτες της Έδεσσας, που δίνουν στη πρωτεύουσα του νομού της Πέλλας το προσωνύμιο «η πόλη των νερών», αποτελούν μια εντυπωσιακή πινελιά της άγριας φύσης μέσα σε έναν αστικό ιστό.

Καταρράκτης Νότιας - Τζένα

Ένας μικρός καταρράκτης στην αρχή ενός εντυπωσιακού φαραγγιού που διασχίζει ένα πλούσιο δάσος και καραλήγει στις κορυφές του όρους Τζένα.

Καταρράκτης Σούδα - Θεοδώριανα

Στην καρδιά της ορεινής Ελλάδας γεννιέται ένας δίδυμος καταρράκτης που κατεβαίνει ορμητικά από τις πλαγιές των Αθαμανικών ορέων δημιουργώντας ένα άγριο αλλά και ειδυλλιακό τοπίο.

 
 


 



Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.