Καταρράκτες Σκρα

Photo Gallery

 

Ένα ειδυλλιακό υδάτινο σύμπλεγμα από ρυάκια που σχηματίζουν καταρράκτες και τα νερά τους καταλήγουν σε μια πανέμορφη λίμνη, βυθισμένα μέσα στην οργιαστική βλάστηση. Οι καταρράκτες του Σκρα και η μικρή «Σμαραγδένια λίμνη» που δημιουργούν βρίσκονται στα βορειοδυτικά του νομού Κιλκίς, λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Π.Γ.Δ.Μ., στους βορειοανατολικούς πρόποδες του Πάικου. Πολύ κοντά βρίσκεται το ομώνυμο διάσελο, ανάμεσα στους ορεινούς όγκους του Πάικου και της Τζένας, όπου έγινε η διάσημη μάχη του Σκρα, μία από τις σημαντικότερες μάχες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στα βόρεια συναντά κανείς και το ομώνυμο χωριό Σκρα που πήρε το όνομα του από την κοντινή κορυφή Σκρα ντι Λέγκεν (Λίκνο εκ Βράχων στα βλάχικα). Γνωστοί και σαν καταρράκτες Κούπας, από το κοντινό χωριό, το μικρό οικοσύστημα έχει δημιουργηθεί, μέσα σε ένα μεικτό δάσος φυλλοβόλων, από το ρέμα Κοτζά-Ντερέ, το οποίο καταλήγει τον Αξιό. Στο σημείο που βρίσκονται οι καταρράκτες κυριαρχεί ο ασβεστόλιθος και το ρέμα με τα χρόνια έχει σμιλέψει την πέτρα διαμορφώνοντας το όμορφο  τοπίο. Στο σημείο που το ρέμα συναντά τη Σμαραγένια λίμνη, τα νερά πέφτουν από τα έξι μέτρα, σχηματίζοντας από πίσω τους μια μικρή σπηλιά, με λεπτούς σταλακτίτες να κρέμονται από την οροφή του βράχου. Η μικρή λίμνη, με βάθος περίπου τέσσερα μέτρα, οφείλει τα γαλαζοπράσινα νερά της σε απολιθωμένους οργανισμούς που βρίσκονται στο πυθμένα της. Ένα μαγικό φυσικό τοπίο, από αυτά που οδήγησαν τη λαϊκή παράδοση στη δημιουργία θρύλων με νεράιδες και ξωτικά.

Η βλάστηση στη περιοχή είναι ιδιαίτερα πυκνή και αποτελείται από ένα μεικτό δάσος που είναι πλούσιο σε διαφορετικά είδη. Τα δέντρα που συναντά κανείς δίπλα και κοντά στο ποτάμι είναι πλατάνια, σκλήθρα, γαύροι, οξιές, βελανιδιές, κρανιές, καρυδιές, καστανιές, φουντουκιές, κ.ά. Κισσοί, δάφνες, κουφοξυλιές, κλιματσίδες, αρκουδόβατοι φυτρώνουν ανάμεσα σε πολλά λουλούδια από τα οποία ξεχωρίζουν η Digitalis grandiflora, η καμπανούλα Campanula versicolor, η Αristolochia rotunda, το Epilobium angustifolium, η Calystegia sylvatica, η Pulmonaria rubra, το Echium plantagineum, η Coronilla varia, το Geranium robertianum, η Prunella laciniata και οι ορχιδέες Cephalanthera rubra, C. longifolia, Epipactis helleborine, Limodorum abortivum, Platanthera chlorantha, Anacamptis pyramidalis, Dactylorhiza saccifera, Orchis pallens και Ophrys oestifera bicornis.

Η ορνιθοπανίδα περιλαμβάνει πολλά είδη των δασών και των ορεινών ποταμών. Από τα αρπακτικά ξεχωρίζουν οι σφηκιάρηδες, οι γερακίνες, τα ξεφτέρια, τα διπλοσάινα, τα σαΐνια, οι χουχουριστές και οι μπούφοι. Τα πιο χαρακτηριστικά πουλιά που τρέφονται από μικροοργανισμούς κοντά στα νερά είναι οι νεροκότσυφες, οι κιτρινοσουσουράδες και οι σταχτοσουσουράδες, ενώ μέσα στη πυκνή βλάστηση πολλά ακόμα πουλιά βρίσκουν προστασία, όπως δεντροτσοπανάκοι, αηδόνια, κοκκινότσιχλες, τσίχλες, μπεκάτσες, κούκοι, καλόγεροι, γαλαζοπαπαδίτσες, αιγίθαλοι, πράσινοι δρυοκολάπτες, πευκοδρυοκολάπτες, τρυποφράχτες, θαμνοψάλτες, κοκκινολαίμηδες, μαυροσκούφηδες, κ.ά.

Από την ερπετοπανίδα ξεχωρίζουν τα εξής είδη: σαλαμάνδρες, φρύνοι, κιτρινομπομπίνες, γραικοβάτραχοι, δεντροβάτραχοι, βαλκανοβάτραχοι, μεσογειακές χελώνες, κονάκια, πρασινόσαυρες, γιατρόφιδα, νερόφιδα, σαΐτες και οχιές. Στους γύρω λόφους ζούνε λύκοι, τσακάλια και ζαρκάδια. Κοντά στο ρέμα Κοτζά-Ντερέ υπάρχουν βίδρες, ενώ η πανίδα συμπληρώνεται από αλεπούδες, αγριογούρουνα, ασβούς, κουνάβια, νυφίτσες, λαγούς, σκαντζόχοιρους, δασομυωξούς και διάφορες νυχτερίδες.

(φωτ. τοπίων: Γιώργος Πατρουδάκης)

 

Πως θα πάτε

Το χωριό Σκρα βρίκσεται περίπου 85 χιλιόμετρα βόρεια της Θεσσαλονίκης. Κατευθύνεστε προς Πολύκαστρο-Αξιούπολη-Φανό-Σκρα. Λίγο μετά το Σκρα στρίβετε αριστερά για το χωριό Κούπα. Μετά από 3 χλμ. φτάνετε σε ένα πλάτωμα αφήνετε το αμάξι και συνεχίζετε με τα πόδια για 300 μέτρα.
 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 41.06311139726701, Longitude:22.392146026458704)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Καταρράκτης Βαλανάρη

Ένας μικρός αλλά όμορφος καταρράκτης της Αττικής που παρότι η φύση γύρω του έχει υποστεί τεράστια καταστροφή, εξακολουθεί να αποτελεί ιδανικό καταφύγιο για διάφορα είδη της πανίδας.

Καταρράκτες Τόρνου

Σε ένα μικρό φαράγγι της κεντρικής Ρούμελης, κάτω από το χωριό του Τόρνου, κρύβεται ένα δίκτυο από ρέματα, πηγές και καταρράκτες που μαζί με την βλάστηση της γύρω περιοχής δημιουργούν ένα μοναδικό οικοσύστημα.

Καταρράκτης Νότιας - Τζένα

Ένας μικρός καταρράκτης στην αρχή ενός εντυπωσιακού φαραγγιού που διασχίζει ένα πλούσιο δάσος και καραλήγει στις κορυφές του όρους Τζένα.

Καταρράκτης Καλάμαρη

Ένας μικρός καταρράκτης σε μια πυκνόφυτη πλαγιά της Μεσσηνίας που αποτελεί ένα τυπικό παράδειγμα μικρού υδάτινου οικοσυστήματος, λίγο πριν τις ακτές του Ιονίου.

 
 


 



Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.