Φαράγγι Αγάλης

Photo Gallery

 

Ένα όμορφο φαράγγι, που ανεβαίνει προς τη κορυφή της Δίρφης, περνώντας μέσα από πολλούς, μικρούς αλλά αξιόλογους οικοτόπους. Το φαράγγι της Αγάλης βρίσκεται στα δυτικά της Δίρφης, κινείται προς τα ψηλά, με κατεύθυνση από τα νοτιοδυτικά προς τα βορειοδυτικά, σε ένα μήκος 6 χιλιομέτρων. Η ιδανική διαδρομή είναι η κυκλική που ξεκινάει και καταλήγει στο χωριό Άγιος Αθανάσιος και έχει μήκος 18 χιλιόμετρα, από τα οποία τα 4 κινούνται σε μονοπάτι μέσα στο φαράγγι, τα 10 σε αγροτικούς δρόμους και τα τελευταία 4 στον ασφαλτόδρομο που συνδέει τα χωριά Λούτσα και Αγ. Αθανάσιο. Στο μεγαλύτερο μήκος του διατρέχεται από ένα ρυάκι το οποίο είναι ξερό το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, ενώ την άνοιξη γεμίζει νερό και σχηματίζει όμορφες λίμνες και καταρράκτες. Το ρυάκι αυτό πηγάζει από τις πηγές Αρκουδόβρυση και Κρυόβρυση, μέσα στο φαράγγι, οι οποίες είναι και οι κύριες πηγές του ποταμού Μεσσάπιου.Σε δύο σημεία το φαράγγι ξεστρατίζει και τα μονοπάτια κατευθύνονται προς το σπήλαιο Βοϊδοκλέφτρα το πρώτο και στη κορυφή της Δίρφυς το δεύτερο. Το όνομα «Αγάλη», όπως λένε οι κάτοικοι προέρχεται από το «αγάλι» καθώς στα πολλά στενά και ανηφορικά σημεία, οι περιπατητές είναι υποχρεωμένοι να πορεύονται αργά. Σημαντικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλα φαράγγια, αποτελεί το βατό και ασφαλές μονοπάτι, όπως και η άνετη οδική πρόσβαση μέχρι την είσοδό του. Ακολουθώντας τη διαδρομή θα περάσετε από γκρεμούς, σάρες, μικρούς χειμάρρους, παραποτάμια δάση, μικρά λιβάδια και μια σειρά από μικρά οικοσυστήματα.

Η βλάστηση λίγο πριν την είσοδο του είναι μεσογειακή και αποτελείται από ένα δάσος χαλεπίου πεύκης που δίνει τη θέση του σε πουρνάρια, ρίγανες, θυμάρια, δεντρολίβανα και άλλους θάμνους. Η κοίτη του ποταμού σκεπάζεται από αιωνόβια πλατάνια, φιλύρες, σορβιές, γκορτσιές, κ.α. Στα πιο υγρά σημεία φύονται βελανιδιές, σφενδάμια και καστανιές, ενώ τέλος στα πιο ψηλά ξεκινάει ένα δάσος κεφαλληνιακής ελάτης. Τα σπάνια λουλούδια είναι αυτά που φυτρώνουν στα χαμηλά της Δίρφυς. Από αυτά ξεχωρίζουν η πρίμουλα Primula vulgaris sibthorpii, το σπάνιο Linum aroanicum, η ασπέρουλα Asperula suffruticosa, η Corydalis bulbosa blanda, η αγριοβιολέτα Malcolmia macrocalyx scyria, η σιληνή της Δίρφης Silene dirphya, το τσάι Sideritis euboea, το Aethionema iberideum, η καμπανούλα Campanula cymaea, η Nepeta argolica dirphya και η βιόλα της Δίρφης Viola dirphya.
 
Οι ορνιθοπανίδα αποτελείται από πολλά πουλιά που ζούνε στους γκρεμούς του φαραγγιού. Τα πιο σημαντικά είναι χρυσαετοί, φιδαετοί, γερακίνες, αετογερακίνες, σφηκιάριδες, πετρίτες, βραχοκιρκίνεζα, χρυσογέρακα, μπούφοι, χουχουριστές, πετροπέρδικες, γαλαζοκότσυφες, πυρροκότσυφες, δεντροτσοπανάκοι, βραχοτσοπανάκοι, βουνοτσίχλονα, χιονάδες, χιονοψάλτες, φοινίκουροι, γιδοβύζια, διάφοροι δρυοκολάπτες και παπαδίτσες, λούγαρα, γερακότσιχλες, κοκκινοκαλιακούδες, κιτρινοκαλιακούδες, κοράκια, κ.α.
 
Η ερπετοπανίδα είναι πλούσια, καθώς ευννοείται από την παρουσία πηγών και από το βραχώδες περιβάλλον. Εδώ ζουν σαλαμάνδρες, φρύνοι, πρασινόφρυνοι, δεντροβάτραχοι, γραικοβάτραχοι, μεσογειακές χελώνες, κρασπεδοχελώνες, πρασινόσαυρες, τρανόσαυρες, τοιχόσαυρες, κονάκια, αβλέφαρους, λιακόνια, λαφιάτες, αστραπόφιδα, δεντρογαλιές, σαπίτες, σαΐτες, αγιόφιδα, σπιτόφιδα και οχιές. Από τα θηλαστικά στην περιοχή ζούνες αλεπούδες, ασβοί, κουνάβια, νυφίτσες, σκαντζόχοιροι, δασομυωξοί και μικρά τρωκτικά, ενώ στα γύρω σπήλαια ζούνε νυχτερίδες.
 
 

Πως θα πάτε

Το φαράγγι της Αγάλης βρίσκεται περίπου τριάντα χιλιόμετρα ανατολικά από την Χαλκίδα. Η αρχή του ξεκινάει από το τέλος του χωριού Άγιος Αθανάσιος.

 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 38.61379899523647, Longitude:23.801359017414825)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Φαράγγι Καμπιών

Στην βόρεια Χίο, κάτω από την σκιά του επιβλητικού όρους Πελινναίου, ξεδιπλώνεται μαιανδρικά ένα μικρό ποτάμι που περιβάλλεται από οργιαστική βλάστηση και έχει δημιουργήσει στο διάβα του ένα φαράγγι που καταλήγει σε μία παραλία.

Φαράγγι Παλιάς Βροντούς

Ένα πανέμορφο και δυσκολοδιάβατο φαράγγι του Ολύμπου, στη κοίτη του οποίου κυλάει ένα κρυστάλλινο ρέμα που δημιουργεί καταρράκτες και συγκεντρώνει γύρω του δεκάδες σπάνια είδη της θαυμαστής χλωρίδας του «βουνού των θεών».

Φαράγγι Αγγίτη

Ένα μικρό σε μήκος αλλά εντυπωσιακό φαράγγι που δημιουργεί ο ποταμός Αγγίτης καθώς εισέρχεται στον νομό Σερρών από τα ανατολικά.

Φαράγγι Σταυραετού

Ένα από τα πιο όμορφα, άγρια και απάτητα σε πολλά σημεία του, φαράγγια, που ενώνει δύο μεγαλόπρεπους  ορεινούς όγκους στην καρδιά της Πίνδου.

 
 


 



Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.