Φαράγγι Πύργων Φαλακρού

Photo Gallery

 

Ενα δασωμένο, σκοτεινό φαράγγι στις νότιες πλαγιές του όρους Φαλακρού που το διασχίζει ένα μεγάλο μονοπάτι με τελική κατάληξη τα αλπικά του μεγάλου βουνού της Δράμας. Οι Πύργοι είναι ένα ημιορεινό χωριό του Φαλακρού που βρίσκεται χτισμένο σε υψόμετρο 630 μέτρων στα νοτιοδυτικά των ψηλότερων κορυφών του βουνού. Γύρω τους υπάρχουν πολλές θέσεις και ερείπια βυζαντινών οικισμών απ’όπου πήραν και το όνομα τους, ενώ παλαιότερα το χωριό άκουγε στην ονομασία Πουμπλίτσι. Λίγο έξω από τα βόρεια σοκάκια του χωριού ξεκινάει ένας χωματόδρομος μήκους 3,2 χλμ. που καταλήγει σε ένα σημείο όπου συναντώνται δύο φαράγγια, ένα μικρό που ανεβαίνει προς τα βόρεια και το μεγάλο φαράγγι των Πύργων που φεύγει προς τα ανατολικά. Το φαράγγι αναφέρεται και με τις ονομασίες φαράγγι του Προφήτη Ηλία και φαράγγι της Νασκβίτσας. Η διαδρομή αρχικά δεν κινείται σε κάποιο σηματοδοτημένο μονοπάτι αλλά ακολουθεί την κοίτη του ρέματος Σουσίτσα που το διασχίζει. Η πορεία ξεκινάει από το τέλος του χωματόδρομου και κατεβαίνει στη κοίτη του ρέματος που βρίσκεται στα ανατολικά. Μετά από περίπου 2 χιλιόμετρα φτάνει στη περιοχή Νασκβίτσα, όπου τα τείχη του φαραγγιού υψώνονται απότομα αφήνοντας ένα στενό πέρασμα που φτάνει τα πέντε μέτρα. Στη συνέχεια το φαράγγι φαρδαίνει και αρχίζονται να εμφανίζονται τα πρώτα κόκκινα σημάδια του μονοπατιού που βγαίνει από τη κοίτη και ανεβαίνει σε μια απότομη πλαγιά μέσα σε ένα δάσος από οξιές. Μετά από ένα ανηφορικό περπάτημα φτάνει κανείς στη κορυφή της Καρτάλκας, απ’ όπου εύκολα κινείται μέχρι το χιονοδρομικό του Φαλακρού. Το συνολικό μήκος της διάσχισης φτάνει τα 12 χιλιόμετρα, ενώ η υψομετρική διαφορά φτάνει περίπου τα 1.400 μέτρα. Παρόλο που η πορεία στο φαράγγι είναι μάλλον μια περιπετειώδης και σχετικά επίπονη διαδικασία το περπάτημα μέσα σε αυτό σε συστήνει με την πιο άγρια ομορφιά του Φαλακρού, καθώς βρίσκεται σε μία δασωμένη περιοχή που πολύ σπάνια την επισκέπτονται οι άνθρωποι. Στα μόνιμα σκιερά σημεία, στις πλαγιές και κάτω από τα φυλλοβόλα συναντάει κανείς πολλά σπάνια είδη φυτών.

H βλάστηση στο φαράγγι παραπέμπει σε ζούγκλα και αποτελείται από πολλά θαυμαστά είδη της μακεδονικής χλωρίδας. Στα χαμηλά επικρατούν τα πουρνάρια, οι γαύροι, τα παλιούρια, οι κρανιές και οι φτελιές, αργότερα εμφανίζονται διάφορα είδη βελανιδιών, καστανιές, φλαμουριές, φουντουκιές, οστρυές και σφενδάμια και πιο ψηλά αναπτύσσονται δάση οξιάς και μαυρόπευκου που δίνουν την θέση τους σε αραιές συστάδες από βουνοκυπάρρισα. Η περιοχή είναι ένας βοτανικός παράδεισος. Σημαντικότερα είδη που θα συναντήσει κανείς στο περπάτημα του είναι το κατάλοιπο της εποχής των παγετώνων Haberlea rhodopensis, το παράσιτο που φυτρώνει κάτω από φουντουκιές Lathraea rhodopaea, η Pulsatilla halleri subsp rhodopaea που βγαίνει στις ηλιόλουστες πλαγιές, το Anthericum liliago, η φριτιλάρια Fritillaria pontica, το γεράνι Geranium reflexum, ο γάλανθος Galanthus elwesii, ο κρίνος Lilium martagon, το Haplophyllum balcanicum, το αγριογαρύφαλλο Dianthus gracilis subsp drenowskianus, ο Stachys atherocalyx, το Galeobdolon montanum, το Chelidonium majus, η Matthiola fruticulosa subsp valesiaca και το Erysimum drenowskii. Άλλα είδη της περιοχής είναι η Achillea clypeolata, η Circaea lutetiana, το Aethionema saxatile subsp graecum, το Arctium minus, η Aremonia agrimonoides subsp agrimonoides, ο Astragalus monspessulanus subsp monspessulanus, οι καμπανούλες Campanula cervicaria, Campanula persicifolia και Campanula rapunculoides, ο Chamaecytisus hirsutus subsp polytrichus, η Digitalis viridiflora, η Genista januensis subsp lydia, το Geranium macrorrhizum, η Globularia bisnagarica, το Linum elegans, η Lysimachia nummularia, το Onosma heterophyllum, η αγριοτριανταφυλλιά Rosa pendulina, η Salvia argentea, η Saxifraga rotundifolia subsp rotundifolia, το τσάι Sideritis scardica, η Euphorbia myrsinites, η Silene armeria, η Ajuga genevensis, η Moehringia trinervia, η Scutellaria altissima, το Symphytum ottomanum, το Verbascum densiflorum, η Alliaria petiolata, ο Sambucus ebulus, η Securigera varia, οι βιόλες Viola tricolor και Viola riviana και οι ορχιδέες Dactylorhiza saccifera, Epipactis helleborine, Gymnadenia conopsea, Neotinea tridentata, Neottia nidus-avis, Orchis simia και Orchis mascula.

Η ορνιθοπανίδα της περιοχής περιλαμβάνει πολλά είδη που βρίσκουν καταφύγιο στο πυκνό δάσος και στα κάθετα βράχια του φαραγγιού. Στην περιοχή κάνουν τις φωλιές τους οι μαύροι πελαργοί. Από τα αρπακτικά εδώ συναντώνται φιδαετοί, σφηκιάρηδες, γερακίνες, ξεφτέρια, σαΐνια, διπλοσάινα, πετρίτες, βραχοκιρκίνεζα και δεντρογέρακα. Από τα νυχτόβια αρπακτικά εδώ ζουν σπάνιοι αιγωλιοί, μπούφοι, χουχουριστές και κουκουβάγιες. Στις πλαγιές ζούνε πετροπέρδικες, ενώ άλλα είδη της περιοχής είναι οι μπεκάτσες, τα φασσοπερίστερα, οι φάσσες, τα τρυγόνια, οι κούκοι, οι βουνοσταχτάρες, τα βραχοχελίδονα, οι μελισσοφάγοι, οι χαλκοκουρούνες, οι μαύροι δρυοκολάπτες, οι βαλκανικοί δρυοκολάπτες, οι στραβολαίμηδες, οι δεντροσταρήθρες, οι θαμνοψάλτες, οι τρυποφράχτες, οι κοκκινολαίμηδες, τα αηδόνια, οι πυρροκότσυφες, οι τσίχλες, οι γερακότσιχλες, οι θαμνοτσιροβάκοι, οι βουνοφυλλοσκόποι, οι δρυομυγοχάφτες, οι καστανοπαπαδίτσες, οι κλειδωνάδες, οι αιγίθαλοι, οι βραχοτσοπανάκοι, οι τοιχοδρόμοι, οι αετομάχοι, οι παρδαλοκεφαλάδες, οι κίσσες, τα κοράκια, οι κιτρινοκαλιακούδες, οι συκοφάγοι, τα φανέτα, τα λούγαρα, οι κοκκοθραύστες και τα βουνοτσίχλονα.

Τα αμφίβια αντιπροσωπεύονται από σαλαμάνδρες, ανατολικούς χτενοτρίτωνες, φρύνους, πρασινόφρυνους, κιτρινομπομπίνες, βαλκανοβάτραχους, σβελτοβάτραχους και γραικοβάτραχους, ενώ η ερπετοπανίδα περιλαμβάνει είδη, όπως μεσογειακές χελώνες, γραικοχελώνες, κονάκια, τυφλίτες, πρασινόσαυρες, τοιχογουστέρες, σαύρες του Ταύρου, στεφανοφόρους, έφιους, κεχρίτες, σαπίτες, νερόφιδα, λαφιάτες του Ασκληπιού, σπιτόφιδα και οχιές. Από τα θηλαστικά ξεχωρίζει η περιστασιακή παρουσία του λύκου, ενώ μέσα στο δάσος ζούνε πολλά ζαρκάδια. Στα ψηλότερα σημεία του μονοπατιού μπορεί κανείς να παρατηρήσει τα αγριόγιδα να βόσκουν στους κάθετους γκρεμούς του Φαλακρού. Άλλα είδη είναι οι αγριόγατοι, οι αλεπούδες, τα κουνάβια, οι νυφίτσες, οι ασβοί, οι αγριόχοιροι, οι σκίουροι, οι σκατζόχοιροι, οι λαγοί και κάποια σπάνια είδη νυχτερίδας, όπως ο μπαρμπαστέλλος (Barbastella barbastellus), ο ρινόλοφος του Μέχελι (Rhinolophus mehelyi) και ο μεγάλος νυκτοβάτης (Nyctalus lasiopterus).


 

Πως θα πάτε

Οι Πύργοι βρίσκονται μόλις 21 χιλιόμετρα βορειότερα της Δράμας. Ο χωματόδρομος που ξεκινάει από το χωριό για να φτάσει μέχρι το σημείο εκκίνησης είναι συχνά λασπωμένος και χρειάζεται λίγη προσοχή. Προσοχή χρειάζονται και τα σκυλιά της κοντινής κτηνοτροφικής μονάδας αν και δεν είναι και από τα πιο άγρια των βουνών μας.
 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 41.26606254298573, Longitude:24.060398933542047)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Φαράγγι Πλατανιστού

Το φαράγγι και η κοιλάδα του Πλατανιστού, κρύβονται σε μια αραιοκατοικημένη, ανόθευτη περιοχή της Εύβοιας και διακρίνεται για το κατάφυτο μονοπάτι του, που καταταλήγει σε μια όμορφη παραλία.

Φαράγγι Αγγίτη

Ένα μικρό σε μήκος αλλά εντυπωσιακό φαράγγι που δημιουργεί ο ποταμός Αγγίτης καθώς εισέρχεται στον νομό Σερρών από τα ανατολικά.

Φαράγγι Δημοσάρη

Ένα από τα πιο διάσημα φαράγγια που διακρίνεται για την οργιαστική του βλάστηση και τα ειδυλλιακά τοπία που διαμορφώνει το ποτάμι, καθώς κυλάει προς τη θάλασσα.

Φαράγγι Μπολοβίναινας

Το θρυλικό φαράγγι της Μπολοβίναινας είναι ένα μικρό αλλά εντυπωσιακό φαράγγι, κρυμμένο καλά στα πυκνά δάση της βόρειας Εύβοιας.

 
 


 



Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.