Φαράγγι Σκεπασμένο

Photo Gallery

 

Ένα από τα πιο όμορφα και δημοφιλή φαράγγια της Μακεδονίας που κινείται μέσα στην οργιαστική βλάστηση σχηματίζοντας μια σειρά από εντυπωσιακούς καταρράκτες. Το φαράγγι Σκεπασμένο ή Σκεπασμένου βρίσκεται στις δυτικές πλαγιές των Πιερίων στα αντολικά του νομού Κοζάνης, κοντά στο Βελβεντό. Αναφέρεται και ως φαράγγι των «Εννιά Πιερίδων Μουσών», ενώ η ονομασία «Σκεπασμένο» προήλθε από ένα σημείο του φαραγγιού, όπου το ρέμα που το διασχίζει κρύβεται μέσα στη γη. Το φαράγγι έχει δημιουργηθεί από τα νερά του ρέματος της Λάφιστας, ή αλλιώς Λαφόρεμα, το οποίο ξεκινάει από το χωριό Καταφύγι και καταλήγει στη τεχνητή λίμνη Πολυφύτου η οποία βρίσκεται περίπου 600 μέτρα από την είσοδο του φαραγγιού. Έχει μήκος περίπου 8 χιλιόμετρα και κατεύθυνση από τα ανατολικά προς τα δυτικά και καλύπτει μια υψομετρική διαφορά που ξεκινάει από τα 450 μέτρα και φτάνει τα 1.350 μέτρα. Στην είσοδο του φαραγγιού έχει δημιουργηθεί ένας χώρος αναψυχής και ένα διαμορφωμένο μονοπάτι σας οδηγεί πιο ψηλά. Στο κατώτερο τμήμα του μονοπατιού, σχηματίζεται ένας καταρράκτης ύψους 40 μέτρων περίπου, με δύο ενδιάμεσες βαθμίδες. Η πεζοπορεία αποκαλύπτει μια σειρά από δέκα εντυπωσιακούς καταρράκτες που δημιουργούν περίπου είκοσι φυσικές λίμνες και ερείπια παλιών νερόμυλων, ενώ το πυκνό δάσος και τα ψηλά βράχια συμπληρώνουν το μαγευτικό τοπίο της περιοχής.

Η βλάστηση γύρω από το φαράγγι είναι τόσο πυκνή που είναι κυριολεκτικά αδιάβατη. Το παρόχθιο δάσος περιλαμβάνει είδη, όπως πλατάνια, ιτιές και φράξους, ενώ οι πλαγιές καλύπτονται από θαμνώδη βλάστηση με είδη, όπως οστριές, γαύρους, κράτεγους, αγριοφουντουκιές, βελανιδιές, κ.ά. Στα πιο ψηλά σημεία ξεκινάνε πυκνά ελατοδάση. Στο περπάτημα του μπορεί κανείς να συναντήσει πολλά ενδιαφέροντα είδη της χλωρίδας. Από αυτά ξεχωρίζουν ο κρίνος Lilium chalcedonicum,  η Pinguicula crystallina hirtiflora, το Anthericum liliago, η Digitalis grandiflora, η ίριδα Iris sintenisii και η καμπανούλα Campanula formanekiana. Άλλα είδη της περιοχής είναι η Linaria dalmatica, η Actaea spicata,το Delphinium fissum, ο Stachys scardica, το Lythrum salicaria, το αγριογαρύφαλλο Dianthus deltoides degenii, η καμπανούλα Campanula cervicaria, η Achillea millefolium, το Sedum cepaea, το Verbascum epixanthinum και οι ορχιδέες Cephalanthera damasonium, Dactylorhiza saccifera, Epipactis helleborine, E. subclausa, Himantoglossum jankae, Platanthera chlorantha, Orchis pallens, Ophrys apifera και O. zeusii.

H ορνιθοπανίδα της περιοχής είναι ιδιαίτερα πλούσια κάτι που ενισχύεται από την γειτνίαση με τη τεχνητή λίμνη Πολυφύτου, αλλά και τα γύρω χωράφια. Έτσι ο παρατηρητής μέσα σε μια σχετικά μικρή έκταση μπορεί να συναντήσει είδη που ζούνε σε τελείως διαφορετικούς οικοτόπους. Περιστασιακή είναι η παρουσία του χρυσαετού και του κραυγαετού, ενώ από τα άλλα αρπακτικά στο φαράγγι ζούνε φιδαετοί, σφηκιάρηδες, γερακίνες, πετρίτες, ξεφτέρια, σαΐνια, βραχοκιρκίνεζα, εντυπωσιακοί μπούφοι, χουχουριστές και κουκουβάγιες. Κοντά στο φαράγγι μπορεί να συναντήσετε και τα δύο είδη πελαργών της Ελλάδας, τον λευκό και τον μαύρο και στη κοίτη του ρέματος, που είναι μόνιμο, ζούνε νεροκότσυφες και σταχτοσουσουράδες. Στα κάθετα βράχια κάνουν τις φωλιές τους βουνοσταχτάρες, σπιτοχελίδονα, σταβλοχελίδονα, σπάνια βραχοχελίδονα, βραχοτσοπανάκοι και γαλαζοκότσυφες. Η υπόλοιπη ορνιθοπανίδα περιλαμβάνει είδη, όπως γυδοβύζια, φάσσες, μεσαίους δρυοκολάπτες, βαλκανικούς δρυοκολάπτες, μελισσοφάγους, δεντροσταρήθρες, συκοφάγους, αετομάχους, κοκκινοκεφαλάδες, κάργιες, κίσσες, δεντροτσοπανάκους, τσίχλες, γερακότσιχλες, κοκκινοτσιροβάκους, θαμνοτσιροβάκους, μαυροσκούφηδες, φυλλοσκόπους, κοκκοθραύστες, πυρροβασιλίσκους, κ.ά.

Από τα αμφίβια εδώ ζούνε σαλαμάνδρες, γραικοβάτραχοι, βαλκανοβάτραχοι, φρύνοι, πρασινόφρυνοι και δεντροβάτραχοι. Η ερπετοπανίδα περιλαμβάνει είδη όπως, μεσογειακές χελώνες, κονάκια, τρανόσαυρες, πρασινόσαυρες, σιλιβούτια, τοιχογουστέρες, νερόφιδα, λιμνόφιδα, στεφανοφόρους, εφιούς, σαΐτες, σαπίτες, αγιόφιδα και κοινές οχιές. Στους λόφους γύρω από το φαράγγι συχνά κάνουν την παρουσία τους κοπάδια από λύκους. Η πανίδα των θηλαστικών συμπληρώνεται με αγριόγατους, αγριόχοιρους, νυφίτσες, κουνάβια, ασβούς, αλεπούδες, λαγούς, δασομυωξούς, δεντρομυωξούς και σκίουρους, ενώ στα πιο δύσβατα σημεία του φαραγγιού ζούνε λίγες βίδρες.

(φωτ. τοπίου: Ηρακλής Μήλας)
 
 

Πως θα πάτε

Η απόσταση του Βελβεντού από την Αθήνα είναι 462 χλμ., από τη Θεσσαλονίκη 152 χλμ. και από τη Κοζάνη 34 χλμ. Το περπάτημα στο φαράγγι έχει διάφορες βαθμίδες δυσκολίας και πρέπει κανείς να μην υπερεκτιμά τις ικανότητες του. Χρειάζεται σχετική προσοχή, ιδιαίτερα στα πιο δύσβατα σημεία.

 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 40.263936380605045, Longitude:22.108480305358853)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Φαράγγι Πορτίτσας

Ένα μικρό σε μήκος, αλλά εντυπωσιακό φαράγγι στους πρόποδες του Όρλιακα που είναι διάσημο για το πέτρινο γεφύρι του και αποτελεί πόλο έλξης για πολλά είδη της ορνιθοπανίδας.

Φαράγγι Δημοσάρη

Ένα από τα πιο διάσημα φαράγγια που διακρίνεται για την οργιαστική του βλάστηση και τα ειδυλλιακά τοπία που διαμορφώνει το ποτάμι, καθώς κυλάει προς τη θάλασσα.

Φαράγγι Πλατανιστού

Το φαράγγι και η κοιλάδα του Πλατανιστού, κρύβονται σε μια αραιοκατοικημένη, ανόθευτη περιοχή της Εύβοιας και διακρίνεται για το κατάφυτο μονοπάτι του, που καταταλήγει σε μια όμορφη παραλία.

Φαράγγι Πύργων Φαλακρού

Ενα δασωμένο, σκοτεινό φαράγγι στις νότιες πλαγιές του όρους Φαλακρού που το διασχίζει ένα μεγάλο μονοπάτι με τελική κατάληξη τα αλπικά του μεγάλου βουνού της Δράμας.

 
 


 



Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.