Φαράγγι Παλιάς Βροντούς

Photo Gallery

 

Ένα πανέμορφο και δυσκολοδιάβατο φαράγγι του Ολύμπου, στη κοίτη του οποίου κυλάει ένα κρυστάλλινο ρέμα που δημιουργεί καταρράκτες και συγκεντρώνει γύρω του δεκάδες σπάνια είδη της θαυμαστής χλωρίδας του «βουνού των θεών». Το φαράγγι βρίσκεται στις βόρειες πλαγιές του Ολύμπου κοντά στα χαλάσματα της Παλιάς Βροντούς, του χωριού που με τα χρόνια εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους του που μετοίκησαν λίγο χιλιόμετρα πιο ανατολικά στον κάμπο. Σύμφωνα με μια παράδοση το χωριό πήρε το όνομά του από τη βροντή των νερών που αυτά δημιουργούσαν καθώς κατέβαιναν από το φαράγγι. Το ρέμα των Αγίων Αποστόλων που κυλάει στο φαράγγι, γεννιέται στα ψηλά κάτω από τον Προφήτη Ηλία (2.815 υψ.) και στα νερά του συμβάλλουν διάφορα ρέματα, όπως τα Κρυονέρια, το Μεσονήσι και ο Παλαβός. Στο τέλος του το ρέμα μπαίνει προς τα βόρεια στον κάμπο και μετονομάζεται σε ρέμα Πόρος. Το κυρίως φαράγγι κινείται, ή αλλιώς ανεβαίνει, από τα βορειοανατολικά προς τα νοτιοδυτικά σε μια απόσταση που φτάνει τα 5,5 χιλιόμετρα μέχρι τη θέση Κατραναριά και ξεκινάει από τα 400 μέτρα υψόμετρο φτάνοντας περίπου τα 800 μέτρα. Στην είσοδο του φαραγγιού δεσπόζει κρεμασμένο σε ένα κάθετο βράχο πάνω από το ρέμα το εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας που είναι ότι απέμεινε από το ομώνυμο μοναστήρι του 16ου αιώνα. Το φαράγγι της Παλιάς Βροντούς αναφέρεται και με άλλα ονόματα ανάλογα με το κομμάτι του. Έτσι ονομάζεται φαράγγι της Αγ.Τριάδας για το κομμάτι εκείνο που ξεκινά από πολύ ψηλά, όπου και οι πηγές του ποταμού που το διασχίζει, μέχρι το ομώνυμο μοναστήρι, Άγιοι Απόστολοι για το κομμάτι που είναι τα γραφεία του ΕΟΣ Βροντούς, οι Αγ. Απόστολοι και ο χώρος αναψυχής, φαράγγι Παλιάς Βροντους για το κομμάτι πριν και μετά τα χαλάσματα του παλαιού χωριού της Βροντούς και Πόρος το κομμάτι δίπλα από το ξωκλήσι του Αγ. Δημητρίου.

Σε πολλά σημεία της η κοίτη του φαραγγιού και του ρέματος είναι αρκετά δύσβατη, με μικρούς καταρράκτες και λίμνες και μόνο εξερευνητές του canyoning με τον κατάλληλο εξοπλισμό μπορούν να την διαβούν. Πάνω από τα φαράγγι βρίσκετε και το μονοπάτι με το υπέροχο όνομα «του Κλέφτη το Μονοπάτι», το οποίο έχει την αφετηρία του στο καταφύγιο Κρεβάτια στα 1.008 μ., περνάει από το ρέμα στη θέση Κατραναριά, από τη θέση Παπά Αλώνι και καταλήγει μετά από 3 ώρες στη θρυλική Κλεφτοβρύση. Σε αυτό το σημείο σκοτώθηκε η διαβόητη συμμορία του Φώτη Γιαγκούλα μετά από πολύωρη μάχη με το απόσπασμα. Το μονοπάτι οφείλει την ονομασία του στο γεγονός ότι ήταν ο δρόμος διαφυγής για τους κλέφτες από τα χαμηλά στα ψηλά προς την ελευθερία του βουνού. Τέλος το φαράγγι χαρακτηρίζεται από τις εντυπωσιακές βραχοσκεπές και τους πολλούς ιδιαίτερους σχηματισμούς πάνω στα κροκαλοπαγή πετρώματα. Στη γύρω περιοχή υπάρχει ένα πλήθος από βάραθρα και σπήλαια με θαυμαστές ονομασίες: Πεντάστομο, της Μάρως το Κελί, Τσαπουρνιά, του Σάκη το χωράφι, Χτένια, Κούτρα, κ.ά. Ένας μαγικός τόπος.

Η ομορφιά του τοπίου συναγωνίζεται τον πλούτο της χλωρίδας. Το φαράγγι καλύπτεται από ένα πυκνό παρόχθιο δάσος με ιτιές, πλατάνια, σκλήθρα, σφενδάμια, βελανιδιές, ψευτοπλάτανους, άρκευθους, πουρνάρια και πικροκαστανιές, ενώ λίγο πιο ψηλά αναπτύσσονται δάση μαύρης πεύκης. Δεκάδες τα εξαιρετικά σπάνια και ενδημικά λουλούδια που μπορεί να συναντήσει κανείς στο περπάτημα του. Από αυτά ξεχωρίζουν η πανέμορφη Aquilegia ottonis-amaliae, η Jankaea heldreichii, η Pinguicula crystallina hirtiflora, το αγριόσκορδο Allium heldreichii, ο γάλανθος Galanthus elwesii, η Gentiana asclepiadea, ο κρίνος Lilium chalcedonicum, η Oxalis acetosella, η αγριοτριανταφυλλιά Rosa pendulina και η Scutellaria rupestris olympica. Άλλα είδη του φαραγγιού είναι η καμπανούλα Campanula cervicaria, η Achillea millefolium, η Orobanche gracilis, η Salvia ringens, το αγριογαρύφαλλο Dianthus stenopetalus, η Asperula aristata nestia, ο Sideritis montana, το Anthericum liliago, η Caltha palustris, η ίριδα Iris reichenbachii, το Lamium garganicum striatum, το Sedum cepaea, η σιληνή Silene parnassica dionysii, η βιόλα Viola riviniana και οι ορχιδέες Epipactis palustris, E. atrorubens, Neottia ovata, Platanthera chlorantha, Gymnadenia conopsea, Dactylorhiza saccifera, Orchis spitzelii, O. pallens, κ.ά.

Στο περπάτημα του συναντάει κανείς και πολλά ενδιαφέροντα είδη της ορνιθοπανίδας. Μέσα στο ρέμα μπορεί κανείς να παρατηρήσει αρκετούς νεροκότσυφες, αλλά και σταχτοσουσουράδες. Από τα αρπακτικά, εδώ πετάνε γερακίνες, φιδαετοί, σφηκιάρηδες, σαΐνια, πετρίτες, ξεφτέρια, βραχοκιρκίνεζα, δεντρογέρακα, μπούφοι, χουχουριστές και κουκουβάγιες. Άλλα κοινά είδη που ζούνε μέσα στο φαράγγι είναι οι φάσσες, οι δεντροτσοπανάκοι, οι πετροτσοπανάκοι, οι δεντροβάτες, οι αιγίθαλοι, τα αηδόνια, οι γερακότσιχλες, οι τσίχλες, οι κάργιες, οι κίσσες, οι πευκοδρυοκολάπτες, οι πράσινοι δρυοκολάπτες, οι αετομάχοι, οι θαμνοτσιροβάκοι, τα γιδοβύζια, οι γαλαζοκότσυφες, οι κοκκοθραύστες, οι θαμνοψάλτες, οι γαλαζοπαπαδίτσες, οι καλόγεροι, οι ελατοπαπαδίτσες, οι χρυσοβασιλίσκοι, τα σιρλοτσίχλονα και τα βουνοτσίχλονα.

Τα αμφίβια αντιπροσωπεύονται από είδη, όπως λοφιοφόροι τρίτωνες, σαλαμάνδρες, κιτρινομπομπίνες, φρύνοι, πρασινόφρυνοι, γραικοβάτραχοι, πηδοβάτραχοι και δεντροβάτραχοι. Η ερπετοπανίδα περιλαμβάνει σαύρες της Ρούμελης, τρανόσαυρες, πρασινόσαυρες, τοιχογουστέρες, σαΐτες, νερόφιδα, λιμνόφιδα, στεφανοφόρους, σπιτόφιδα, σαπίτες, δεντρογαλιές και οχιές. Πιστεύεται ότι στη περιοχή ακόμα ζούνε βίδρες αν και το ρέμα κάποια καλοκαίρια στερεύει ακόμα και πιο ψηλά. Άλλα θηλαστικά της περιοχής είναι οι λύκοι, τα ζαρκάδια, οι αγριόγατοι, οι αγριόχοιροι, οι αλεπούδες, οι ασβοί, τα κουνάβια, οι νυφίτσες, οι σκίουροι, οι δασομυωξοί και οι δεντρομυωξοί.

 

Πως θα πάτε

Η είσοδος του φαραγγιού βρίσκεται περίπου 6 χλμ. νοτιοδυτικά της Βροντούς. Η Βροντού απέχει 18 χλμ. από τη Κατερίνη, 88 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και 440 χλμ. από την Αθήνα. Τα μονοπάτια, αν και καθαρίζονται κάθε χρόνο από τον δραστήριο Oρειβατικό Σύλλογο Βροντούς, καλύπτονται από πυκνή βλάστηση και χρειάζεται λίγη προσοχή στον προσανατολισμό. Προσοχή αν διασχίσετε και την κοίτη, καθώς σύντομα θα ανακαλύψετε ότι χρειάζονται ειδικές δεξιοτεχνίες και εξοπλισμός.
 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 40.16562222616877, Longitude:22.39466127841183)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Φαράγγι Πορτίτσας

Ένα μικρό σε μήκος, αλλά εντυπωσιακό φαράγγι στους πρόποδες του Όρλιακα που είναι διάσημο για το πέτρινο γεφύρι του και αποτελεί πόλο έλξης για πολλά είδη της ορνιθοπανίδας.

Φαράγγι Δημοσάρη

Ένα από τα πιο διάσημα φαράγγια που διακρίνεται για την οργιαστική του βλάστηση και τα ειδυλλιακά τοπία που διαμορφώνει το ποτάμι, καθώς κυλάει προς τη θάλασσα.

Φαράγγι Πόζαρ

Ένα πολυδαίδαλο φαράγγι, κοντά στα σύνορα της χώρας μας, που διασχίζεται από ένα ποτάμι με τιρκουάζ νερά στη καρδιά μιας δύσβατης, παρθένας περιοχής.

Φαράγγι Σκεπασμένο

Ένα από τα πιο όμορφα και δημοφιλή φαράγγια της Μακεδονίας που κινείται μέσα στην οργιαστική βλάστηση σχηματίζοντας μια σειρά από εντυπωσιακούς καταρράκτες.

 
 


 



Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.