Φαράγγι Πλατανιστού

Photo Gallery

 

Το φαράγγι και η κοιλάδα του Πλατανιστού, κρύβονται σε μια αραιοκατοικημένη, ανόθευτη περιοχή της Εύβοιας και διακρίνεται για το κατάφυτο μονοπάτι του, που καταταλήγει σε μια όμορφη παραλία. Ο Πλατανιστός είναι το πιο απομακρυσμένο χωριό της Νότιας Εύβοιας, κοντά στα 25 χλμ. ανατολικά από την Κάρυστο. Γύρω από τον οικισμό υπάρχουν αρκετά μικρά, ακατοίκητα ή με πολύ λίγους κατοίκους, χωριά. Το ομώνυμο φαράγγι βρίσκεται στους νότιους πρόποδες του όρους Όχη, στα βόρεια του ξεκινάνε τα βουνά του Καβοντόρο και στα ανατολικά του απλώνεται το Αιγαίο πέλαγος. Μέσα στο φαράγγι σε όλο το μήκος του κυλάει ένα όμορφο ρέμα με κρυστάλλινα νερά που οι πηγές του βρίσκονται λίγο δυτικά από το Πανοχώρι. Το ρέμα είναι το δεύτερο σε παροχή ποτάμι της Όχης και διατηρεί τα νερά του όλο τον χρόνο. Το φαράγγι ξεκινάει από την Όχη, κοντά στον οικισμό Πανοχώρι, όπου βρίσκονται και τα πιο απότομα σημεία. Πολλοί ονομάζουν το φαράγγι ως Πανοχωρίου και όχι ως Πλατανιστού. Στη συνέχεια και μετά από 3,5 χλμ. περίπου συναντάει τον Πλατανιστό, όπου από κεί και πέρα το φαράγγι ηρεμεί και συνεχίζει προς τα ανατολικά σχηματίζοντας μια μικρή κοιλάδα. Έξι χιλιόμετρα μετά τον Πλατανιστό το ρέμα εκβάλλει στο Αιγαίο στην παραλία Ποτάμι, σε μια περιοχή που δημιουργούνται λιμνούλες και έλη πίσω από όμορφες αμμοθίνες. Το περπάτημα είναι μοναδικό, μέσα σε πυκνό δάσος, περνώντας το ποτάμι και θαυμάζοντας τους καταρράκτες. Στη βόλτα σας θα ανακαλύψετε πολλά ακόμα αξιοθέατα, όπως το πέτρινο γεφύρι και τον παραδοσιακό νερόμυλο στο Πανοχώρι, την πέτρινη γέφυρα Αρτινής τεχνοτροπίας στα Μαστρογιαννέικα, τα μεγαλόπρεπα αρχαία τείχη στο Ελληνικό και την εκκλησία των Αγ. Κωνσταντίνου και Αγ. Ελένης που χτίστηκε με μάρμαρα των αρχαίων κτιρίων της περιοχής.
 
Η βλάστηση αλλάζει όμορφα ανάλογα με το υψόμετρο. Στα ψηλά η βλάστηση είναι αραιή με λίγους άρκευθους, πουρνάρια, φρύγανα, ρείκια και χορτολίβαδα. Στην συνέχεια ξεκινάει ένα μεικτό παραποτάμιο δάσος φυλλοβόλων με είδη όπως, πλατάνια, σφενδάμια, καστανιές, σκλήθρα, ιτιές και λυγαριές, ενώ κοντά στη θάλασσα αναπτύσσονται πικροδάφνες και όμορφες θίνες. Στην κορυφή της χλωρίδας βρίσκεται το σπάνιο κολχικό Colchicum macrophyllum που βγαίνει στα σκιερά σημεία, κάτω από τα πλατάνια. Άλλα φυτά που ξεχωρίζουν είναι η ενδημική βιόλα της Εύβοιας Viola euboea, ο κρόκος Crocus sieberi atticus, η Ajuga orientalis, ο φλώμος Euphorbia deflexa, το Goniolimon sartorii, η φριτιλάρια Fritilaria ehrhartii, ο ενδημικός Stachys euboica, το Doronicum orientale, η καμπανούλα Campanula constantinii, το Galium melanantherum, η Veronica beccabunga, το Epilobium parviflorum, το Symphytum bulbosum και η εντυπωσιακή Primula vulgaris sibthorpii.

Το φαράγγι του Πλατανιστού είναι σημαντικό για την ορνιθοπανίδα, καθώς, μεταξύ άλλων, πρόκειται για μια από τις νοτιότερες περιοχές παρουσίας του όμορφου νεροκότσυφα. Επίσης τα βράχια της παραλίας στο Ποτάμι ζούνε σε καλούς αριθμούς οι σπάνιοι αιγαιόγλαροι. Από τα αρπακτικά εδώ ζούνε σπιζαετοί, φιδαετοί, γερακίνες, αετογερακίνες, πετρίτες, μαυροπετρίτες, ξεφτέρια, βραχοκιρκίνεζα, ενώ στο δάσος ζούνε σπάνιοι μπούφοι και χουχουριστές. Άλλα πουλιά του δάσους είναι το γυδοβύζι, η δεντροσταρήθρα, η φάσσα, η τσίχλα, το τρυγόνι, ενώ στα μικροπούλια της περιοχής συμπεριλαμβάνονται  η σταχτοσουσουράδα, ο δεντροτσοπανάκος, ο αιγίθαλος, η σταχτάρα, ο θαμνοτσιροβάκος, ο μαυροτσιροβάκος, ο κοκκινοτσιροβάκος, ο μαυροσκούφης, το αηδόνι, η γαλαζοπαπαδίτσα, το λούγαρο, το φρυγανοτσίχλονο και το σιρλοτσίχλονο.

Τα αμφίβια αντιπροσωπεύονται από δεντροβάτραχους, γραικοβάτραχους, πρασινόφρυνους, κοινούς φρύνους και κιτρινομπομπίνες. Από την ερπετοπανίδα του φαραγγιού ξεχωρίζουν οι μεσογειακές χελώνες, οι κρασπεδωτές χελώνες, τα σαμιαμίδια, τα λιακόνια, τα σιλιβούτια, οι τρανόσαυρες, οι τυφλίτες, τα νερόφιδα, οι σαΐτες, οι λαφιάτες, οι σαπίτες, οι δεντρογαλιές, τα σπιτόφιδα, οι έρυκες και οι οχιές, ενώ κοντά στις εκβολές ζούνε ποταμοχελώνες. Η πανίδα των θηλαστικών περιλαμβάνει αλεπούδες, κουνάβια, νυφίτσες, σκαντζόχοιρους, λαγούς και διάφορα είδη νυχτερίδων.

 

Πως θα πάτε

Ο Πλατανιστός βρίσκεται 25 χλμ. από την Κάρυστο. Η απόσταση δεν είναι μικρή και ο δρόμος, αν και ασφάλτινος, είναι γεμάτος στροφές. Μπορείτε να κατεβείτε το φαράγγι είτε από το γεφύρι του Πανοχωρίου (8,5 χλμ. μέχρι την παραλία), είτε από τον Πλατανιστό (6 χλμ. από την παραλία). Προσοχή γιατί σε διάφορα σημεία το μονοπάτι χάνεται και δεν είναι εύκολο να το ακολουθήσετε. Απλά συνεχίστε παράλληλα με το ποτάμι.
 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 38.02319309066535, Longitude:24.514211523163567)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Φαράγγι Καμπιών

Στην βόρεια Χίο, κάτω από την σκιά του επιβλητικού όρους Πελινναίου, ξεδιπλώνεται μαιανδρικά ένα μικρό ποτάμι που περιβάλλεται από οργιαστική βλάστηση και έχει δημιουργήσει στο διάβα του ένα φαράγγι που καταλήγει σε μία παραλία.

Φαράγγι Αγάλης

Ένα μεγάλο και όμορφο φαράγγι, που ανεβαίνει προς τη κορυφή της Δίρφης, περνώντας μέσα από πολλούς, μικρούς αλλά αξιόλογους οικοτόπους.

Φαράγγι Σκεπασμένο

Ένα από τα πιο όμορφα και δημοφιλή φαράγγια της Μακεδονίας που κινείται μέσα στην οργιαστική βλάστηση σχηματίζοντας μια σειρά από εντυπωσιακούς καταρράκτες.

Φαράγγι Πόζαρ

Ένα πολυδαίδαλο φαράγγι, κοντά στα σύνορα της χώρας μας, που διασχίζεται από ένα ποτάμι με τιρκουάζ νερά στη καρδιά μιας δύσβατης, παρθένας περιοχής.

 
 


 



Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.