Φαράγγι Παλιοκαρυάς Τρικάλων

Photo Gallery

 

Ένα κατάφυτο φαράγγι που κινείται σε μια από τις πιο άγριες ορεινές περιοχές της χώρας μας, ανάμεσα στις περήφανες κορυφές των ορεινών Τρικάλων. Το φαράγγι της Παλιοκαρυάς βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του νομού Τρικάλων, μόλις 9 χλμ. δυτικά της κωμόπολης της Πύλης. Αναφέρεται και ως φαράγγι της Γκρόπας από το διάσημο διάσελο από το οποίο ξεκινάει. Μέσα του τρέχει ο όμορφος ποταμός Παλιοκαρυώτης ή ρέμα Γκρόπας με τις πλούσιες σε βλάστηση όχθες. Το φαράγγι σχηματίζεται σε μια άγρια βουνίσια περιοχή με πολλές απότομες πλαγιές και το μήκος του φτάνει τα 8 χλμ., από την Γκρόπα μέχρι την εκβολή του Παλιοκαρυώτη στον Πορταϊκό ποταμό. Στα βόρεια του υψώνονται οι κορυφές που σχηματίζονται στα νότια των βουνών του Κόζιακα και του Αυγού: Προφήτης Ηλίας (1.431 μ.), Σπανουλάκι (1.573 μ.) και Γκρόπα (1.433 μ.), ενώ στα δυτικά υψώνονται υποβλητικά οι κορυφές Ξηροβούνι (1.731 μ.) και Τσούκες (1.706 μ.). Στα νότια ορίζεται από τις κορυφές Αχλαδιάς (1.782 μ.), Καραβούλα (1.862 μ.) και Καραμήτσου (1.416 μ.). Στο διάβα του φαραγγιού υπάρχουν τέσσερις οικισμοί: το Καταφύλι, η Κάτω Παλιοκαρυά, η Μέση Παλιοκαρυά και η  Άνω Παλιοκαρυά. Η περιοχή υπήρξε παλαιότερα πολύ σημαντικό πέρασμα των κατοίκων των ορεινών χωριών προς τον κάμπο των Τρικάλων, καθώς είναι γεμάτη παλιά πετρόκτιστα μονοπάτια. Ένα από αυτά ενώνει ακόμα και σήμερα την Άνω Παλιοκαρυά με την κορυφή της Γκρόπας σε μια μοναδική διαδρομή όπου τα πυκνά δάση διαδέχονται τις σάρες σε μια υψομετρική διαφορά 800 μέτρων. Η περιοχή είναι διάσημη και για το πέτρινο γεφύρι της Παλιοκαρυάς που βρίσκεται λίγο μετά τη σμίξη του Παλιοκαρυώτη με τον Πορταϊκό. Κατασκευασμένο τον 16ο αιώνα, το μονότοξο γεφύρι έχει μήκος 26 μέτρα και άνοιγμα τόξου 19 μέτρα, ένω πίσω του ένας καταρράκτης πέφτει από τα 10 μέτρα. Όλη η περιοχή είναι από τις ομορφότερες ορεινές περιοχές της Ελλάδας. Απόκρημνα βουνά, πυκνά δάση, δεκάδες ρέματα και μυτερές κορυφές δημιουργούν ένα άγριο τοπίο που μέσα του φυλάει πολλά είδη της χλωρίδας και της πανίδας της κεντρικής Πίνδου.

Το φαράγγι καλύπτεται από ένα πυκνό παρόχθιο δάσος με ιτιές, λεύκες, πλατάνια, σκλήθρα, σφενδάμια, βελανιδιές και πικροκαστανιές, ενώ λίγο πιο ψηλά τα ελατοδάση σμίγουν μοναδικά με τις οξιές. Η περιοχή είναι γεμάτη από όμορφα και σπάνια λουλούδια. Μερικά από αυτά είναι η Lysimachia atropurpurea, η Putoria calabrica, το Buglossoides purpurocaerulea, ο γάλανθος Galanthus reginae οlgae vernalis, το Polygonum arenarium, η ίριδα Iris sintenisii, το Sedum dasyphyllum, το Tussilago farfara, η βιόλα Viola odorata, το αγριογαρύφαλλο Dianthus deltoides deltoides, η Potentilla micrantha, η Knautia midzorensis, το Sedum cepaea, το Teucrium scordium scordioides, ο Umbilicus luteus, η Spirodela polyrhiza, η σιληνή Silene ungeri, o Petasites hybridus και οι ορχιδέες Himantoglossum jankae, Dactylorhiza saccifera, Anacamptis pyramidalis, Cephalanthera rubra, C. damasonium, C. longifolia, Ophrys apifera, O. oestifera και O. epirotica.
 
Η περιοχή είναι πολύ σημαντική για την ορνιθοπανίδα. Κοντά στο ρέμα μπορεί κανείς να παρατηρήσει αρκετούς όμορφους νεροκότσυφες και σταχτοσουσουράδες. Από τα αρπακτικά, συναντάει κανείς χρυσαετούς, γερακίνες, φιδαετούς, σφηκιάρηδες, σαΐνια, πετρίτες, ξεφτέρια, βραχοκιρκίνεζα, δεντρογέρακα, μπούφους, κουκουβάγιες, κ.ά. Άλλα κοινά είδη που ζούνε γύρω από το ρέμα και στο φαράγγι είναι τα αηδόνια, οι φάσσες, τα τρυγόνια, οι δεντροτσοπανάκοι, οι δεντροβάτες, οι αιγίθαλοι, τα μιλτοχελίδονα, οι γερακότσιχλες, οι τσίχλες, οι κάργιες, οι πευκοδρυοκολάπτες, οι πράσινοι δρυοκολάπτες, οι κόρακες, οι αλκυόνες, οι αετομάχοι, οι θαμνοτσιροβάκοι, οι κοκκοθραύστες, οι θαμνοψάλτες, οι γαλαζοπαπαδίτσες, οι καλόγεροι, οι ελατοπαπαδίτσες, τα σιρλοτσίχλονα και τα βουνοτσίχλονα.

Τα αμφίβια αντιπροσωπεύονται από είδη, όπως λοφιοφόρους τρίτωνες, αλπικούς τρίτωνες, σαλαμάνδρες, κιτρινομπομπίνες, φρύνους, πρασινόφρυνους, γραικοβάτραχους, πηδοβάτραχους και λιμνοβάτραχους. Η ερπετοπανίδα περιλαμβάνει κονάκια, σαύρες της Ρούμελης, τρανόσαυρες, τοιχογουστέρες, σαΐτες, νερόφιδα, λιμνόφιδα, στεφανοφόρους, σπιτόφιδα, δεντρογαλιές και οχιές. Οι βίδρες είναι κοινές στο μεγαλύτερο τμήμα του ρέματος, ενώ στις απομακρυσμένες περιοχές των πυκνών δασών ζούνε αρκούδες, λύκοι, ζαρκάδια και αγριόγατοι. Άλλα θηλαστικά είναι οι αγριόχοιροι, οι αλεπούδες, οι ασβοί, τα κουνάβια, οι νυφίτσες, οι σκίουροι, οι δασομυωξοί και οι δεντρομυωξοί.

Η ιχθυοπανίδα του ρέματος περιλαμβάνει είδη, όπως ευρωπαϊκά τσιρωνάκια (Alburnoides bipunctatus), μακεδονικές μπριάνες (Barbus macedonicus), σύρτες (Chondrostoma vardarense), τσιρώνια (Rutilus rutilus) και ιονικές πέστροφες (Salmo farioides).

 

Πως θα πάτε

Το φαράγγι βρίσκεται 32 χλμ. νοτιοδυτικά της πόλης των Τρικάλων σε μια διαδρομή που κινείται παράλληλα με τον Πορταϊκό ποταμό. Τα πέτρινα γεφύρια, οι νερόμυλοι και οι δριστέλες στη διαδρομή σας προσφέρουν όμορφες στάσεις. Προσοχή στους χωματόδρομους που ανεβαίνουν στα ψηλά γιατί στην περιοχή πέφτουν συχνά βράχοι από ψηλά.
 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 39.421140334706834, Longitude:21.510111660644498)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Φαράγγι Πλατανιστού

Το φαράγγι και η κοιλάδα του Πλατανιστού, κρύβονται σε μια αραιοκατοικημένη, ανόθευτη περιοχή της Εύβοιας και διακρίνεται για το κατάφυτο μονοπάτι του, που καταταλήγει σε μια όμορφη παραλία.

Φαράγγι Αγάλης

Ένα μεγάλο και όμορφο φαράγγι, που ανεβαίνει προς τη κορυφή της Δίρφης, περνώντας μέσα από πολλούς, μικρούς αλλά αξιόλογους οικοτόπους.

Φαράγγι Πύργων Φαλακρού

Ενα δασωμένο, σκοτεινό φαράγγι στις νότιες πλαγιές του όρους Φαλακρού που το διασχίζει ένα μεγάλο μονοπάτι με τελική κατάληξη τα αλπικά του μεγάλου βουνού της Δράμας.

Φαράγγι Δημοσάρη

Ένα από τα πιο διάσημα φαράγγια που διακρίνεται για την οργιαστική του βλάστηση και τα ειδυλλιακά τοπία που διαμορφώνει το ποτάμι, καθώς κυλάει προς τη θάλασσα.

 
 


 



Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.