Βικάκι

Photo Gallery

 

Στην καρδιά του Ζαγοριού, οι δυνάμεις της φύσης έχουν δημιουργήσει ένα πανέμορφο μικρό φαράγγι, που κινείται μέσα σε ένα πυκνό δάσος πλατύφυλλων και βρίσκεται στη σκιά των μεγάλων φαραγγιών της περιοχής, του Βίκου και του Μέγα Λάκκου. Το Βικάκι βρίσκεται νότια του Μεγά Λάκκου και κινείται από τα βόρεια προς τα νότια και από τα ανατολικά προς τα δυτικά σε μια απόσταση περίπου 6 χλμ. Στην πορεία του ενώνεται με άλλες χαράδρες και ρέματα της περιοχής που κατευθύνονται και καταλήγουν μέχρι την χαράδρα του Βίκου. Το ποτάμι που τρέχει ανάμεσα στα βράχια του φαραγγιού ονομάζεται Βικάκης. Σε όλη τη διαδρομή του κινείται μέσα σε μια πραγματική ζούγκλα, παράλληλα με τους παραδοσιακούς οικισμούς της περιοχής, ενώ διακρίνεται για τα πολλά πέτρινα γεφύρια του. Το Βικάκι είναι μια από τις συναρπαστικότερες εμπειρίες πεζοπορίας στη χώρα μας. Η διάσχιση του κυρίως φαραγγιού και των απολήξεων του, μέχρι και το Μονοδένδρι, φτάνει περίπου τις τέσσερις ώρες και η στολή neoprene είναι απαραίτητη καθώς τα σημεία που θέλουν κολύμπι είναι αρκετά. Η αρχή της διαδρομής ξεκινάει νότια του Τσεπέλοβου στο σημείο που βρίσκεται το γεφύρι του Χάτσιου. Λίγο αργότερα βρίσκεται το Παλιογέφυρο και στα βορινά βράχια είναι χτισμένη η Μονή Ρογκοβού. Μετά από 3,5 χλμ. το φαράγγι φτάνει στις ρίζες των Κήπων όπου ο Βικάκης ενώνεται με το Μπαγιώτικο ρέμα. Στο σημείο αυτό βρίσκονται μερικά από τα ομορφότερα πέτρινα γεφύρια της Ελλάδας: του Κοντοδήμου, του Πλακίδα και του Μύλου. Από εκεί το ρέμα συνεχίζει προς τα δυτικά φτάνοντας να ενωθεί με τον Ξηροπόταμο στο σημείο που βρίσκεται το γεφύρι του Κόκκορη. Από εκεί το ρέμα κυλάει προς τα βόρεια και ανάμεσα στα χωριά Κουκούλι και Βίτσα συναντάει το γεφύρι του Μίσιου. Η κανονική διαδρομή τελειώνει στο Μονοδέντρι, ενώ οι πιο έμπειροι περιπατητές μπορούν να συνεχίσουν διασχίζοντας το μεγάλο φαράγγι του Βίκου.

Η πυκνή βλάστηση της περιοχής δημιουργείται από ένα πλούσιο παρόχθιο δάσος από πλατύφυλλα φυλλοβόλα. Το δάσος αυτό αποτελείται από διάφορα είδη βελανιδιών, πικροκαστανιές, φράξους, γάβρους, οστρυές, σφενδάμια, αγριοκαστανιές, φλαμουριές και ιτιές. Ο χλωριδικός πλούτος του φαραγγιού είναι τεράστιος και περιλαμβάνει πολλά σπάνια και ενδημικά είδη. Τα πιο σημαντικά είναι οι κενταύριες Centaurea pawlowskii, C. albanica, το αγριόσκορδο Allium ursinum ucrainicum, η σιληνή Silene intonsa, το Galium sacrorum, το Bupleurum karglii, το Hieracium dasycraspedum, η Ramonda serbica και η Alkanna pindicola. Άλλα σημαντικά είδη είναι οι κρίνοι Lilium chalcedonicum και L. candidum, η Digitalis grandiflora, ο Galanthus reginae-olgae vernalis, η Lysimachia punctata, το κολχικό Colchicum autumnale, ο Pterocephalus perennis bellidifolius, ο Dianthus stenopetalus, η Scabiosa tenuis, το γεράνι Geranium versicolor, η σιληνή Silene pindicola, ο κρόκος Crocus robertianus, η Lysimachia atropurpurea, οι βιόλα Viola epirota και οι ορχιδέες Epipactis microphylla, Himantoglossum caprinum, Neottia ovata, Limodorum abortivum, Platanthera chlorantha, Dactylorhiza saccifera, Anacamptis morio, A. picta, Orchis purpurea, Ο. pallens, Ophrys apifera, O. oestifera, O hansreinhardii, O. helenae, O. hystera, O. epirotica, O. zeusii και O. hebes.

H πανίδα της περιοχής είναι από τις πλουσιότερες της χώρας μας και περιλαμβάνει 10 είδη αμφιβίων, 21 είδη ερπετών, 140 είδη πουλιών και 24 είδη θηλαστικών. Η ορνιθοπανίδα αποτελείται από αρπακτικά, όπως σπάνιοι ασπροπάρηδες, χρυσαετοί, φιδαετοί, γερακίνες, πετρίτες, χρυσογέρακα, διπλοσάινα, σφηκιάριδες, ξεφτέρια, μπούφους και βραχοκιρκίνεζα. Άλλα σημαντικά πουλιά είναι ο πράσινος δρυοκολάπτης, ο χουχουριστής, ο πυρροκότσυφας, ο τοιχοδρόμος, η κιτρινοκαλιακούδα, ο κόρακας, ο θαμνοψάλτης, η πετροπέρδικα, ο δεντροβάτης, ο κούκος, ο νεροκότσυφας, ο γαλαζοκότσυφας, η γαλαζοπαπαδίτσα, ο πυρροβασιλίσκος, ο χρυσοβασιλίσκος, η τσίχλα, ο δεντροτσοπανάκος, ο βραχοτσοπανάκος, ο θαμνοτσιροβάκος και η γερακότσιχλα.

Η ερπετοπανίδα περιλαμβάνει είδη, όπως αλπικούς τρίτωνες, σαλαμάνδρες, κιτρινομπομπίνες, φρύνους, πρασινόφρυνους, γραικοβάτραχους, πηδοβάτραχους, τοιχογουστέρες, τρανόσαυρες, στεφανοφόρους, σαΐτες, νερόφιδα, λαφίατες του Ασκληπιού, σπιτόφιδα, δεντρογαλιές και οχιές. Η περιοχή είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη καφέ αρκούδα, ενώ περιστασιακά εμφανίζονται και λύκοι. Στα δάση ζούνε ζαρκάδια, αγριόγατοι, αγριογούρουνα, αλεπούδες, ασβοί, κουνάβια, νυφίτσες, σκίουροι, δεντρομυωξοί και λαγοί. Τέλος, στα πολλά ποτάμια και ρυάκια ζούνε πολλές βίδρες.

 

Πως θα πάτε

Η περιοχή βρίσκεται περίπου 40 χλμ. βόρεια των Ιωαννίνων. Η απόσταση από την Αθήνα είναι 445 χλμ. μέσω Πάτρας και από την Θεσσαλονίκη είναι 370 χλμ. μέσω Εγνατίας.

 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 39.87772868970647, Longitude:20.80168650561859)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Φαράγγι Σταυραετού

Ένα από τα πιο όμορφα, άγρια και απάτητα σε πολλά σημεία του, φαράγγια, που ενώνει δύο μεγαλόπρεπους  ορεινούς όγκους στην καρδιά της Πίνδου.

Φαράγγι Πύργων Φαλακρού

Ενα δασωμένο, σκοτεινό φαράγγι στις νότιες πλαγιές του όρους Φαλακρού που το διασχίζει ένα μεγάλο μονοπάτι με τελική κατάληξη τα αλπικά του μεγάλου βουνού της Δράμας.

Φαράγγι Καχάλα

Ένα φαράγγι που ξεκινάει από τη γραφική Τιθορέα στους βόρειους πρόποδες του Παρνασσού και κινείται οφιοειδώς μέχρι τις ψηλές κορυφές του βουνού.

Φαράγγι Πλατανιστού

Το φαράγγι και η κοιλάδα του Πλατανιστού, κρύβονται σε μια αραιοκατοικημένη, ανόθευτη περιοχή της Εύβοιας και διακρίνεται για το κατάφυτο μονοπάτι του, που καταταλήγει σε μια όμορφη παραλία.

 
 


 

Τα Ψάρια της Ελλάδας

Ένας πλήρης οδηγός πεδίου για όλα τα είδη που ζουν στις ελληνικές θάλασσες με 450 εικονογραφήσεις και αναλυτικούς πίνακες.

περισσότερα...


Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.