Φαράγγι Πορτίτσας

Photo Gallery

 

Ένα μικρό σε μήκος, αλλά εντυπωσιακό, φαράγγι στους πρόποδες του Όρλιακα που είναι διάσημο για το εντυπωσιακό πέτρινο γεφύρι στην είσοδο του και που αποτελεί πόλο έλξης για πολλά είδη της ορνιθοπανίδας. Το φαράγγι της Πορτίτσας βρίσκεται στα δυτικά του νομού Γρεβενών, ανάμεσα στα μικρά βουνά του Σπηλαίου και της Λυκότρυπας, στους ανατολικούς πρόποδες του Όρλιακα. Στο σημείο αυτό κυλάει ο ποταμός Βενέτικος δημιουργώντας την μικρή κοιλάδα Κανάβη. Η κοιλάδα καταλήγει σε ένα βαθύ φαράγγι, που ονομάζεται Πορτίτσα, ενώ η έξοδος του ονομάζεται Καρούτες. Το φαράγγι κινείται από τα δυτικά προς τα ανατολικά και έχει συνολικό μήκος περίπου πεντακόσια μέτρα, ενώ περιβάλλεται από πανύψηλους βράχους ύψους 200 μέτρων. Στην δυτική είσοδο του φαραγγιού στέκεται το πέτρινο γεφύρι της Πορτίτσας, ένα από τα δημοφιλέστερα και ομορφότερα γεφύρια της Ελλάδας. Το γεφύρι κατασκευάστηκε το 1743, το συνολικό του μήκος είναι 34 μ., το πλάτος του 2,70 μ. και το ύψος του φτάνει τα 7,80 μ. Πρόκειται για ένα δίτοξο γεφύρι, με το άνοιγμα του μεγάλου τόξου να φτάνει στα 13,80 μ. και του μικρού τα 5 μ., το οποίο ορίζει τα ήρεμα νερά του Βενέτικου πριν αυτά ακολουθήσουν ορμητική πορεία μέσα στο φαράγγι. Καλύτερη εποχή να επισκεφθεί κανείς το φαράγγι είναι το τέλος του καλοκαίριου, καθώς τότε μπορεί κανείς να το διασχίσει ευκολότερα. Η γύρω περιοχή είναι ένας πανέμορφος τόπος για εξερεύνηση, τόσο από άποψη χλωρίδας, όσο και από άποψη ορνιθοπανίδας, καθώς στα κάθετα βράχια του φαραγγιού βρίσκουν καταφύγιο πολλά σπάνια είδη.

Στη περιοχή αναπτύσσονται πλατάνια, ιτιές, φράξοι και σκλήθρα, ενώ οι ασβεστολιθικές πλαγιές είναι γεμάτες από πυξάρια και μικρές βελανιδιές. Λόγω της γειτνίασης με τους μεγάλους ορεινούς όγκους της Πίνδου, στη περιοχή υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα είδη της χλωρίδας. Από αυτά ξεχωρίζουν η Actaea spicata, ο Cynoglottis barrelieri serpentinicola, το Alyssum doerfleri, το Hieracium waldsteinii, ο Stachys scardica, το Delphinium fissum, το Anthericum liliago, ο Pterocephalus perennis bellidifolius, το αγριόσκορδο Allium amethystinum, το κολχικό Colchicum autumnale, ο κρόκος Crocus sieberi sublimis, η Digitalis grandiflora, η ίριδα Iris sintenisii, το αγριογαρύφαλλο Dianthus deltoides degenii, το υδροχαρές Lythrum salicaria, η Agrimonia eupatoria και οι ορχιδέες Cephalanthera damasonium, Epipactis helleborine, E. subclausa, Himantoglossum caprinum, Dactylorhiza saccifera, Orchis purpurea, O. pallens, Ophrys apifera, O. zeusii, O. epirotica, κ.ά.

Η ορνιθοπανίδα της περιοχής είναι πολύ πλούσια και σαν αδιαφιλονίκητο πρωταγωνιστή έχει τον σπάνιο ασπροπάρη. Ο μικρός, λευκός γύπας εξακολουθεί να πετά πάνω από το φαράγγι της Πορτίτσας. Εξίσου σημαντική είναι η παρουσία του χρυσαετού που συχνά πετάει πάνω από τις κορυφές του Όρλιακα. Άλλα αρπακτικά της περιοχής είναι οι γερακίνες, οι φιδαετοί, οι σφηκιάρηδες, οι πετρίτες, τα ξεφτέρια, τα βραχοκιρκίνεζα, οι μπούφοι, οι χουχουριστές και οι κουκουβάγιες. Η υπόλοιπη ορνιθοπανίδα περιλαμβάνει είδη, όπως πετροπέρδικες, γυδοβύζια, φάσσες, μεσαίους δρυοκολάπτες, βαλκανικούς δρυοκολάπτες, δεντροσταρήθρες, συκοφάγους, αετομάχους, κάργιες, κίσσες, βραχοτσοπανάκους, γαλαζοκότσυφες, τσίχλες, γερακότσιχλες, θαμνοτσιροβάκους, μαυροσκούφηδες, φυλλοσκόπους, κοκκοθραύστες, σιρλοτσίχλονα, κ.ά. Στις γύρω όχθες συχνά εμφανίζονται είδη όπως, σταχτοτσικνιάδες, λευκοτσικνιάδες, κορμοράνοι και ακτίτες, ενώ η παρουσία της σταχτοσουσουράδας και του νεροκότσυφα γύρω από το γεφύρι είναι μόνιμη. Στα κάθετα βράχια της εισόδου κάνουν τις φωλιές τους δεκάδες βουνοσταχτάρες, σπιτοχελίδονα και σταβλοχελίδονα.

Η ερπετοπανίδα περιλαμβάνει είδη, όπως σαλαμάνδρες, γραικοβάτραχους, βαλκανοβάτραχους, φρύνους, πρασινόφρυνους, κονάκια, πρασινόσαυρες, σαύρες της Ρούμελης, σιλιβούτια, τοιχογουστέρες, νερόφιδα, λιμνόφιδα, σαΐτες, δεντρογαλιές και κοινές οχιές. Οι πυκνόφυτοι λόφοι γύρω από το φαράγγι προσφέρουν ιδανικό καταφύγιο για μεγάλα θηλαστικά, όπως αρκούδες και λύκους. Η πανίδα των θηλαστικών συμπληρώνεται με αγριόγατους, αγριόχοιρους, νυφίτσες, κουνάβια, ασβούς, αλεπούδες, λαγούς, δασομυωξούς, δεντρομυωξούς και σκίουρους. Στα πιο δύσβατα σημεία του φαραγγιού ζούνε υγιείς πληθυσμοί από βίδρες.

Η ιχθυοπανίδα του ποταμού Βενέτικου περιλαμβάνει περίπου 12 είδη ψαριών, πολλά από τα οποία κολυμπάνε κοντά στη γέφυρα. Από αυτά ξεχωρίζουν το τσιρονάκι (Alburnoides bipunctatus), η πελοποννησιακή μπριάνα (Barbus peloponnesius), η αμερικάνικη πέστροφα (Oncorhynchus mykiss) και η πέστροφα Πελαγονίας (Salmo pelagonicus). Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν τα νερά είναι ήρεμα, μπορεί κανείς με ευκολία να βουτήξει με μια μάσκα και να παρατηρήσει αυτά τα είδη στο ενδιαίτημα τους.

 

Πως θα πάτε

Η απόσταση από την Αθήνα είναι 446 χλμ., από τη Θεσσαλονίκη 194 χλμ. και από τη πόλη των Γρεβενών 45 χλμ. Σημείο εκκίνησης για το φαράγγι είναι το χωριό Σπήλαιο που βρίσκετε στα βόρεια του φαραγγιού. Από το χωριό μπορεί να κατέβει κανείς με τα πόδια από ένα λιθόστρωτο μονοπάτι, μήκους περίπου 2 χλμ., ή να κατέβει με αυτοκίνητο μέσω ενός χωματόδρομου που κινείται στα δυτικά του χωριού.

 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 39.996089506999844, Longitude:21.28617404668944)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Φαράγγι Καχάλα

Ένα φαράγγι που ξεκινάει από τη γραφική Τιθορέα στους βόρειους πρόποδες του Παρνασσού και κινείται οφιοειδώς μέχρι τις ψηλές κορυφές του βουνού.

Φαράγγι Παλιάς Βροντούς

Ένα πανέμορφο και δυσκολοδιάβατο φαράγγι του Ολύμπου, στη κοίτη του οποίου κυλάει ένα κρυστάλλινο ρέμα που δημιουργεί καταρράκτες και συγκεντρώνει γύρω του δεκάδες σπάνια είδη της θαυμαστής χλωρίδας του «βουνού των θεών».

Φαράγγι Δημοσάρη

Ένα από τα πιο διάσημα φαράγγια που διακρίνεται για την οργιαστική του βλάστηση και τα ειδυλλιακά τοπία που διαμορφώνει το ποτάμι, καθώς κυλάει προς τη θάλασσα.

Φαράγγι Παλιοκαρυάς Τρικάλων

Ένα κατάφυτο φαράγγι που κινείται σε μια από τις πιο άγριες ορεινές περιοχές της χώρας μας, ανάμεσα στις περήφανες κορυφές των ορεινών Τρικάλων.

 
 


 

Τα Ψάρια της Ελλάδας

Ένας πλήρης οδηγός πεδίου για όλα τα είδη που ζουν στις ελληνικές θάλασσες με 450 εικονογραφήσεις και αναλυτικούς πίνακες.

περισσότερα...


Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.