Φαράγγι Πορτίτσας

Photo Gallery

 

Ένα μικρό σε μήκος, αλλά εντυπωσιακό φαράγγι στους πρόποδες του Όρλιακα που είναι διάσημο για το πέτρινο γεφύρι του και αποτελεί πόλο έλξης για πολλά είδη της ορνιθοπανίδας. Το φαράγγι της Πορτίτσας βρίσκεται στα δυτικά του νομού Γρεβενών, ανάμεσα στα μικρά βουνά του Σπηλαίου και της Λυκότρυπας, στους ανατολικούς πρόποδες του Όρλιακα. Στο σημείο αυτό κυλάει ο άνω ρους του ποταμού Βενέτικου δημιουργώντας τη μικρή κοιλάδα της Κανάβης. Η κοιλάδα καταλήγει σε ένα βαθύ φαράγγι, που ονομάζεται Πορτίτσα, ενώ η έξοδος του ονομάζεται Καρούτες. Το φαράγγι κινείται από τα δυτικά προς τα ανατολικά, έχει συνολικό μήκος περίπου πεντακόσια μέτρα και περιβάλλεται από πανύψηλους βράχους. Στην δυτική είσοδο του φαραγγιού στέκεται το πέτρινο γεφύρι της Πορτίτσας, ένα από τα ομορφότερα γεφύρια της Ελλάδας. Το γεφύρι κατασκευάστηκε το 1743, το συνολικό του μήκος είναι 34 μέτρα, το πλάτος του 2,70 μ. και το ύψος του φτάνει τα 7,80 μ. Πρόκειται για ένα δίτοξο γεφύρι, με το άνοιγμα του μεγάλου τόξου να φτάνει στα 13,80 μ. και του μικρού τα 5 μ., το οποίο ορίζει τα ήρεμα νερά του Βενέτικου πριν αυτά ακολουθήσουν ορμητική πορεία μέσα στο φαράγγι. Καλύτερη εποχή να επισκεφθεί κανείς το φαράγγι είναι το τέλος του καλοκαίριου, καθώς τότε η διάσχιση του είναι ευκολότερη. Η γύρω περιοχή είναι ένας πανέμορφος τόπος για εξερεύνηση, τόσο για την ορνιθοπανίδα όσο και για την χλωρίδα, καθώς στα κάθετα βράχια του φαραγγιού φωλιάζουν πολλά πουλιά και φυτρώνουν διάφορα χασμόφυτα.

Το παραποτάμιο δάσος αποτελείται από πλατάνια, ιτιές, φράξους, λεύκες και σκλήθρα, ενώ οι γύρω πλαγιές είναι γεμάτες από μικρές βελανιδιές αλλά και σπάνια πυξάρια. Λόγω της γειτνίασης με τους μεγάλους ορεινούς όγκους της Πίνδου, στη περιοχή υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα είδη της χλωρίδας. Από αυτά ξεχωρίζουν η Cynoglottis barrelieri subsp serpentinicola, το Alyssum doerfleri και ο Pterocephalus perennis subsp bellidifolius. Άλλα ενδιαφέροντα φυτά της περιοχής είναι η Actaea spicata, η Betonica scardica, το Delphinium fissum subsp fissum, το Anthericum liliago, το Allium amethystinum, το Colchicum autumnale, ο Crocus nivalis, η Digitalis grandiflora, η Iris sintenisii subsp sintenisii, το Lythrum salicaria, το Sedum acre, η Centaurea pelia και η Agrimonia eupatoria subsp eupatoria. Στην γύρω περιοχή υπάρχουν πολλά είδη ορχιδεών, όπως τα Cephalanthera damasonium, Epipactis helleborine, Epipactis subclausa, Himantoglossum jankae, Dactylorhiza saccifera, Orchis purpurea, Ophrys apifera, Ophrys oestifera, Ophrys reinhardiorum, Ophrys helenae, Ophrys hystera, Ophrys mammosa, Ophrys epirotica, Ophrys grammica, Ophrys hebes και Ophrys zeusii.

Η ορνιθοπανίδα της περιοχής είναι πλούσια. Μέχρι πριν λίγα χρόνια, πάνω από το φαράγγι της Πορτίτσας, πετούσε ο σπάνιος ασπροπάρης. Σημαντική είναι η παρουσία του χρυσαετού στις κοντινές κορυφές του Όρλιακα. Άλλα αρπακτικά της περιοχής είναι οι κραυγαετοί, οι φιδαετοί, οι τσίφτες, οι σφηκιάρηδες, οι γερακίνες, οι πετρίτες, τα ξεφτέρια, τα σαΐνια και τα βραχοκιρκίνεζα. Στα βράχια κάνουν τις φωλιές τους οι μπούφοι, στα δάση ζούνε χουχουριστές, ενώ κοινές στην γύρω περιοχή είναι οι κουκουβάγιες. Στα κάθετα βράχια της εισόδου του φαραγγιού φωλιάζουν δεκάδες σταχτάρες, βουνοσταχτάρες, μιλτοχελίδονα, σπιτοχελίδονα, σταβλοχελίδονα και βραχοχελίδονα. Στις γύρω όχθες εμφανίζονται είδη όπως, σταχτοτσικνιάδες, λευκοτσικνιάδες και ακτίτες, ενώ η παρουσία της σταχτοσουσουράδας και του νεροκότσυφα γύρω από το γεφύρι είναι σταθερή. Στα γύρω δάση φωλιάζουν σπάνιοι μαυροπελαργοί. Η υπόλοιπη ορνιθοπανίδα περιλαμβάνει είδη, όπως λευκούς πελαργούς, φάσσες, φασσοπερίστερα, τρυγόνια, κούκους, γιδοβύζια, μελισσοφάγους, πράσινους δρυοκολάπτες, πευκοδρυοκολάπτες, βαλκανικούς δρυοκολάπτες, μεσαίους δρυοκολάπτες, δεντροσταρήθρες, δεντροκελάδες, τρυποφράχτες, θαμνοψάλτες, αηδόνια, φοινίκουρους, σταχτοπετρόκληδες, γαλαζοκότσυφες, κελαηδότσιχλες, γερακότσιχλες, μαυροσκούφηδες, μελωδοτσιροβάκους, θαμνοτσιροβάκους, ψευταηδόνια, λιοστριτσίδες, δασοφυλλοσκόπους, βουνοφυλλοσκόπους, χρυσοβασιλίσκους, δρυομυγοχάφτες, γαλαζοπαπαδίτσες, καστανοπαπαδίτσες, αιγίθαλους, αετομάχους, κίσσες, κάργιες, κόρακες, συκοφάγους, δεντροσπουργίτες, φανέτα, καρδερίνες, φλώρους, λούγαρα, σκαρθάκια, κοκκοθραύστες, σταυρομύτες, βλαχοτσίχλονα και σιρλοτσίχλονα.

Τα αμφίβια περιλαμβάνουν είδη, όπως σαλαμάνδρες, λισσοτρίτωνες, χωματόφρυνους, πρασινόφρυνους, κιτρινομπομπίνες, βαλκανοβάτραχους, σβελτοβάτραχους και γραικοβάτραχους. Η ερπετοπανίδα είναι πλούσια και αποτελείται από μεσογειακές χελώνες, σαύρες του Ιονίου, τρανόσαυρες, πρασινόσαυρες, αιγαιόσαυρες, τοιχόσαυρες, βαλκανόσαυρες, αβλέφαρους, στεφανοφόρους, έφιους, δεντρογαλιές, σαΐτες, λαφιάτες του Ασκληπιού, νερόφιδα, λιμνόφιδα, σαπίτες και κοινές οχιές. Οι πυκνόφυτοι λόφοι γύρω από το φαράγγι προσφέρουν ιδανικό καταφύγιο για μεγάλα θηλαστικά, όπως αρκούδες και λύκους. Η πανίδα των θηλαστικών συμπληρώνεται με αγριόγατους, αγριόχοιρους, νυφίτσες, κουνάβια, ασβούς, αλεπούδες, λαγούς, δασομυωξούς, δεντρομυωξούς και σκίουρους. Στα πιο δύσβατα σημεία του φαραγγιού ζούνε βίδρες. Η περιοχή είναι σημαντική για την παρουσία του σπάνιου οδοντόγναθου του είδους Gomphus flavipes.

Η ιχθυοπανίδα στους παραπόταμους του άνω ρου του Βενέτικου περιλαμβάνει περίπου 12 είδη ψαριών. Στο σημείο κοντά στο γεφύρι ζούνε είδη, όπως το μυλωνάκι (Romanogobio elimeius), το τσιρονάκι (Alburnoides bipunctatus), η βαλκανική μπριάνα (Barbus balcanicus), ο ποταμοκέφαλος Μακεδονίας (Squalius vardarensis) και η πέστροφα Πελαγονίας (Salmo pelagonicus). Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν τα νερά είναι ήρεμα, μπορεί κανείς με ευκολία να βουτήξει με μια μάσκα και να παρατηρήσει αυτά τα είδη στο ενδιαίτημα τους.
 
 
 
 
 

Πως θα πάτε

Η απόσταση από την Αθήνα είναι 446 χλμ., από τη Θεσσαλονίκη 194 χλμ. και από τη πόλη των Γρεβενών 45 χλμ. Σημείο εκκίνησης για το φαράγγι είναι το χωριό Σπήλαιο που βρίσκετε στα βόρεια του φαραγγιού. Από το χωριό μπορεί να κατέβει κανείς με τα πόδια από ένα λιθόστρωτο μονοπάτι, μήκους περίπου 2 χλμ., ή να κατέβει με αυτοκίνητο μέσω ενός χωματόδρομου που κινείται στα δυτικά του χωριού.

 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 39.996089506999844, Longitude:21.28617404668944)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Βικάκι

Στην καρδιά του Ζαγοριού, οι δυνάμεις της φύσης έχουν δημιουργήσει ένα πανέμορφο μικρό φαράγγι, που κινείται μέσα σε ένα πυκνό δάσος πλατύφυλλων και βρίσκεται στη σκιά των μεγάλων φαραγγιών της περιοχής, του Βίκου και του Μέγα Λάκκου.

Φαράγγι Καμπιών

Στην βόρεια Χίο, κάτω από την σκιά του επιβλητικού όρους Πελινναίου, ξεδιπλώνεται μαιανδρικά ένα μικρό ποτάμι που περιβάλλεται από οργιαστική βλάστηση και έχει δημιουργήσει στο διάβα του ένα φαράγγι που καταλήγει σε μία παραλία.

Φαράγγι Πύργων Φαλακρού

Ενα δασωμένο, σκοτεινό φαράγγι στις νότιες πλαγιές του όρους Φαλακρού που το διασχίζει ένα μεγάλο μονοπάτι με τελική κατάληξη τα αλπικά του μεγάλου βουνού της Δράμας.

Φαράγγι Πόζαρ

Ένα πολυδαίδαλο φαράγγι, κοντά στα σύνορα της χώρας μας, που διασχίζεται από ένα ποτάμι με τιρκουάζ νερά στη καρδιά μιας δύσβατης, παρθένας περιοχής.

 
 


 



Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.