Φαράγγι Καμπιών

Photo Gallery

 

Στην βόρεια Χίο, κάτω από την σκιά του επιβλητικού όρους Πελινναίου, ξεδιπλώνεται μαιανδρικά ένα μικρό ποτάμι που περιβάλλεται από οργιαστική βλάστηση και έχει δημιουργήσει στο διάβα του ένα φαράγγι που καταλήγει σε μία παραλία. Το φαράγγι και το ρέμα παίρνουν το όνομα τους από το μικρό χωριό Καμπιά που βρίσκεται αμφιθεατρικά χτισμένο στους βορειοδυτικούς πρόποδες του Πελινναίου. Πρόκειται για μία από τις πιο κατάφυτες περιοχές του νησιού, καθώς από εδώ περνούν πολλά από τα νερά του Πελινναίου πριν εκβάλλουν στο βόρειο Αιγαίο. Εδώ βρίσκεται και ένα από τα ομορφότερα μονοπάτια της Χίου που ξεκινάει από το χωριό των Καμπιών και τελειώνει μετά από 2 ώρες σε μια όμορφη ομώνυμη παραλία, διασχίζοντας όλο το φαράγγι. Το μονοπάτι ξεκινάει από υψόμετρο 330 μέτρων, έχει μήκος περίπου 3,5 χλμ. και είναι αρκετά εύκολο, καθώς είναι κατηφορικό. Σε όλη την διαδρομή δεσπόζει στα ανατολικά το κάστρο της Ωριάς, ή της Οργιάς ή της Οβριάς, ένα μικρό μεσαιωνικό κάστρο, χτισμένο πάνω σε ένα μετέωρο βράχο ύψους 60 μέτρων, με το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής στην κορυφή. Ο μύθος λέει πως στο κάστρο ζούσε μια όμορφη βασιλοπούλα, η Ωριά, που έπεσε στον γκρεμό για να μην πέσει στα χέρια των κατακτητών. Ένας άλλος μύθος αναφέρει ότι στον δρόμο για το χωριό, κοντά στο εκκλησάκι της Κοίμησης της Θεοτόκου, υπήρχε ένας μικρός βράχος που έμοιαζε με ερπετό. Λέγεται ότι ο βράχος αυτός ήταν μια τεράστια κάμπια που κατέστρεφε τις καλλιέργειες των χωρικών και από αυτήν πήρε το όνομά του το χωριό. Πέτρινα γεφύρια, μαγγανοπήγαδα, παλιά εκκλησάκια, μποστάνια, μια πυκνή βλάστηση και ένα ρέμα που δημιουργεί μικρούς καταρράκτες και γούβες με νερά προσφέρουν μια πλούσια σε εικόνες και μικροανακαλύψεις πεζοπορεία. Καλύτερη εποχή να το επισκεφθεί κανείς είναι η άνοιξη, αλλά ακόμα και το καλοκαίρι το ρέμα κρατάει λίγα νερά και μαζί με την βλάστηση δημιουργεί μια εξόρμηση δροσιάς. Τα φυτά και τα μικρά ζώα των νερών που συναντά ο φυσιολάτρης στη διαδρομή του είναι δεκάδες και αξίζει να κάνει μικρές παρακάμψεις στις πλαγιές και στους λίγους χωματόδρομους εκεί που η βλάστηση γίνεται πιο θαμνώδης. Μπορεί ο χρόνος που χρειάζεται για να διασχίσει κανείς το φαράγγι να είναι μόλις 1,5 με 2 ώρες, αλλά ο φυσιολάτρης μπορεί να κάτσει ώρες, καθώς το τοπίο είναι μαγευτικό και οι ανακαλύψεις δεν έχουν τελειωμό.

Η βλάστηση στο φαράγγι, πέρα από την πυκνότητα της, διακρίνεται για το μεγάλο πλήθος από διαφορετικά είδη δέντρων συγκριτικά με μία τόσο μικρή έκταση. Εδώ απαντώνται πλατάνια, σφενδάμια, πουρνάρια, χνουδοβελανιδιές, καστανιές, φτελιές, λεπτοκαρυές, γκορτσιές, τραχείς πεύκες, άγρια κυπαρίσσια, ιτιές, κερασιές, αγριόκεδρα, θαμνοκυπάρισσα, κράταιγοι, κοκκορεβυθιές, μυρτιές, λυγαριές, πικροδάφνες, ελιές και διάφορα οπωροφόρα. Η βλάστηση συμπληρώνεται με είδη, όπως σκίνα, λαδανιές, ρίγανες, θρούμπια, φασκόμηλα, θυμάρια, ρείκια, γαλατσίδες, κισσούς, κληματσίδες και βατομουριές. Στην περιοχή φυτρώνουν μερικά από τα πιο σπάνια είδη του νησιού με σημαντικότερα το Asyneuma virgatum subsp cichoriiforme, το Vincetoxicum canescens subsp pedunculatum, τον κρόκο Crocus fleischeri, τα αγριόσκορδα Allium reuterianum και Allium exile, την Johrenia dichotoma subsp dichotoma, την Anthemis aciphylla, το Cirsium steirolepis, την Amelanchier parviflora subsp dentata, τον Pterocephalus pinardii, την Lotononis genistoides και τον Cotoneaster nummularius. Άλλα σημαντικά φυτά του φαραγγιού είναι η Lomelosia polykratis, το Erysimum hayekii, η ίριδα Iris suaveolens, η Colutea melanocalyx subsp davisiana, το Asplenium obovatum, η Minuartia attica subsp idaea, το Bunium microcarpum subsp microcarpum, το αγριογαρύφαλλο Dianthus elegans, το Bupleurum flavum, το Ferulago humilis, το Microsciadium minutum, το Onosma aucheriana, το Alyssum fulvescens, η Hesperis balansae, ο Astragalus lesbiacus, το Ribes orientale, η Nepeta italica και το Galium incanum subsp incanum. Η βλάστηση συμπληρώνεται με είδη, όπως το Allium rotundum, το Arum concinnatum, η Aristolochia hirta, η Aristolochia parvifolia, η Anthemis cretica subsp leucanthemoides, η Inula verbascifolia subsp heterolepis, η Berberis cretica, η Aurinia saxatilis subsp megalocarpa, η καμπανούλα Campanula lyrata subsp lyrata, η Arenaria deflexa subsp deflexa, η Minuartia lydia, η σιληνή Silene gigantea subsp gigantea, το κολχικό Colchicum variegatum, το Ornithogalum armeniacum, η Securigera parviflora, ο κρόκος Crocus pulchellus, το Galium floribundum, η Viola sieheana, η Viola riviniana και το Verbascum glomeratum. Σημαντικά είναι τα πολλά είδη των ορχιδεών που συναντά κανείς, όπως οι Limodorum abortivum, Anacamptis coriophora subsp fragrans, Anacamptis sancta, Orchis provincialis, Orchis anatolica, Ophrys blitopertha, Ophrys iricolor, Ophrys labiosa, Ophrys orphanidea, Ophrys parosica, Ophrys attaviria, Ophrys minutula, Ophrys lyciensis και Ophrys umbilicata.

Η παρουσία νερού, η πλούσια βλάστηση, οι κάθετοι γκρεμοί, η ακροθαλασσιά και η γειτνίαση με το βουνό προσελκύουν στην περιοχή κάποια θαυμαστά είδη της ορνιθοπανίδας. Στην κορυφή βρίσκεται ο σπάνιος σπιζαετός που πετάει συχνά πάνω από το φαράγγι. Άλλα αρπακτικά είναι οι φιδαετοί, οι σφηκιάριδες, οι αετογερακίνες, οι γερακίνες, οι μαυροπετρίτες, οι πετρίτες και τα βραχοκιρκίνεζα. Στην ακροθαλασσιά πετούν σπάνιοι αιγαιόγλαροι, θαλασσοκόρακες, μύχοι και αρτέμηδες, ενώ στην παραλία καταφθάνουν ποταμοσφυριχτές, αμμοσφυριχτές και ακτίτες. Εντυπωσιακοί είναι οι αριθμοί από αηδόνια που δίνουν πραγματική συναυλία κάθε ανοιξιάτικο βράδυ. Άλλα είδη της περιοχής είναι η μπεκάτσα, το τρυγόνι, η φάσσα, το αγριοπερίστερο, η κουκουβάγια, ο γκιώνης, το γιδοβύζι, η σταχτάρα, η βουνοσταχτάρα, το σπιτοχελίδονο, το σταβλοχελίδονο, το βραχοχελίδονο, ο τσαλαπετεινός, ο μελισσοφάγος, η χαλκοκουρούνα, ο στραβολαίμης, η ωχροκελάδα, η δεντροσταρήθρα, ο μαυρολαίμης, ο φοινίκουρος, ο σταχτοπετρόκλης, η ασπροκωλίνα, ο γαλαζοκότσυφας, η τσίχλα, ο μαυροτσιροβάκος, ο αιγαιοτσιροβάκος, ο μελωδοτσιροβάκος, η ωχροστριτσίδα, ο συκοφάγος, ο αετομάχος, ο κοκκινοκεφαλάς, ο σταχτοκεφαλάς, ο κόρακας, η μαυροκέφαλη κίσσα, το φανέτο, ο φλώρος, η καρδερίνα, το φρυγανοτσίχλονο, ο αμπελουργός και ο τσιφτάς. 

Εδώ ζουν και τα τρία είδη αμφιβίων του νησιού, οι πρασινόφρυνοι, οι δεντροβάτραχοι και οι λεβαντοβάτραχοι. Η ερπετοπανίδα είναι πλούσια και περιλαμβάνει είδη, όπως ποταμοχελώνες, γραικοχελώνες, τυφλίτες, κροκοδειλάκια, σαμιαμίδια, κυρτοδάκτυλους, τρανόσαυρες, λιακόνια, έφιους, θαμνόφιδα, σαπίτες, νερόφιδα, σαΐτες, σπιτόφιδα και οθωμανικές όχιες. Από τα θηλαστικά απαντώνται αλεπούδες, πετροκούναβα, λαγοί, σκαντζόχοιροι, δασοπόντικες, κηπομυγαλές και διάφορες νυχτερίδες. Είναι πολύ πιθανό να ζουν ακόμα στην περιοχή οι βίδρες. Από τα ασπόνδυλα εδώ απαντώνται ο σπάνιος για την χώρα μας κάβουρας των γλυκών νερών Potamon ibericum, οι πεταλούδες Maniola chia, Archon apollinus και Charaxes jasius, αλλά και πολλά είδη από λιβελούλες.
 
 
 

Πως θα πάτε

Το χωριό Καμπιά βρίσκεται στα βόρεια του νησιού, 48 χλμ. από την πόλη της Χίου. Η θέα του προς το φαράγγι και το Βόρειο Αιγαίο είναι αμφιθεατρική. Το μονοπάτι ξεκινάει από το τέλος του χωριού στην βόρεια μεριά (υπάρχουν ταμπέλες) και είναι ευδιάκριτο σε όλη την πορεία. Οι εικόνες είναι πολλές και θα σας πάρει πολύ περισσότερο από 2 ώρες να το περπατήσετε, καθώς δεν θα θέλετε να βγείτε από αυτόν τον παράδεισο.
 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 38.582204084121194, Longitude:25.979927142142287)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Φαράγγι Αγγίτη

Ένα μικρό σε μήκος αλλά εντυπωσιακό φαράγγι που δημιουργεί ο ποταμός Αγγίτης καθώς εισέρχεται στον νομό Σερρών από τα ανατολικά.

Φαράγγι Πόζαρ

Ένα πολυδαίδαλο φαράγγι, κοντά στα σύνορα της χώρας μας, που διασχίζεται από ένα ποτάμι με τιρκουάζ νερά στη καρδιά μιας δύσβατης, παρθένας περιοχής.

Βικάκι

Στην καρδιά του Ζαγοριού, οι δυνάμεις της φύσης έχουν δημιουργήσει ένα πανέμορφο μικρό φαράγγι, που κινείται μέσα σε ένα πυκνό δάσος πλατύφυλλων και βρίσκεται στη σκιά των μεγάλων φαραγγιών της περιοχής, του Βίκου και του Μέγα Λάκκου.

Φαράγγι Παλιοκαρυάς Τρικάλων

Ένα κατάφυτο φαράγγι που κινείται σε μια από τις πιο άγριες ορεινές περιοχές της χώρας μας, ανάμεσα στις περήφανες κορυφές των ορεινών Τρικάλων.

 
 


 



Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.