Δάσος Σημύδας Δυτικής Ροδόπης

Photo Gallery

 

Ένα σπάνιο, όμορφο δάσος, κοντά στα σύνορα με την Βουλγαρία, που αποτελεί ένα μοναδικό βιότοπο λόγω της ύπαρξης του ψυχρόφιλου δέντρου της σημύδας. Το Δάσος της Σημύδας, βρίσκεται στα βόρεια του νομού Δράμας, καλύπτοντας μια έκταση 67.150 στρεμμάτων, η οποία απλώνεται στα βορειοδυτικά του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης. Πρόκειται για μια ημιορεινή περιοχή με λόφους και ρυάκια στο κέντρο της οποίας βρίσκεται η θέση «Καλύβια Καργιώτη», ενώ τα σημαντικότερα ρέματα που ορίζουν και περνάνε μέσα από τη περιοχή είναι το Αυλακόρεμα, το Κερασόρεμα, το ρέμα Μύλου και το Βαθύ ρέμα. Στην περιοχή του δάσους υπάρχουν πολλά ερείπια παλιών οικισμών που πλέον έχουν εγκαταλειφθεί. Το γεωλογικό υπόστρωμα της περιοχής αποτελείται από όξινα πυριγενή πετρώματα (γρανίτες, γρανοδιορίτες και μονζονίτες). Η σημύδα (Betula pendula) εξαπλώνεται κυρίως στη βόρεια και ανατολική Ευρώπη με νοτιότερο σημείο εξάπλωσης στην Ελλάδα τα βουνά της Ροδόπης, τα ημιορεινά στις Πρέσπες, το Καΐμάκτσαλάν, το Φαλακρό, το Παγγαίο μέχρι και τον Κίσσαβο. Στην περιοχή υπάρχει το μεγαλύτερο αμιγές δάσος σημύδας στην Ελλάδα. Μαζί με τον Φοίνικα του Θεόφραστου στην Κρήτη, η σημύδα οριοθετεί τα δύο άκρα των κλιματικών συνθηκών στην Ελλάδα. Ψυχρόβιο, ταχυαυξές, πρόσκοπο και βραχύβιο (80-100 έτη), είναι είδος με μεγάλη εποικιστική δύναμη. Η σημύδα έκανε την εμφάνιση της αισθητή στη περιοχή, μετά το 1945, όταν άρχισε να καλύπτει τις γυμνές περιοχές που είχε αφήσει πίσω της η εντατική κτηνοτροφία των προηγούμενων χρόνων. Η σημύδα εκτοπίζεται αργότερα από άλλα σκιόφιλα είδη και στην περιοχή έχει ήδη εγκατασταθεί στον υπόροφο η δασική πεύκη και η οξυά. Είναι βέβαιο ότι μετά από 30-50 έτη θα εκτοπισθεί από τα είδη αυτά για να εμφανισθεί κάπου αλλού και έτσι το δάσος διατηρείται αμιγές με κατάλληλους χειρισμούς του Δασαρχείου.

Η βλάστηση της περιοχής αποτελείται από είδη που προτιμούν όξινα εδάφη. Άλλα δέντρα που συναντώνται εδώ είναι η δασική πεύκη, η ερυθρελάτη, η οξυά, το σκλήθρο, η λεπτοκαρυά και διάφορα είδη βελανιδιάς. Πρόσφατα ανακαλύφθηκε ένας ακόμη τύπος βλάστησης που είναι μοναδικός στην Ελλάδα. Πρόκειται για τα δάση γκρίζου σκλήθρου (Alnus incana) που απλώνονται στις όχθες των μικρών ποταμών. Πολλά σπάνια είδη φυτών ζουν στον υπόροφο και στα ανοίγματα. Σημαντικότερα είναι ο κρίνος Lilium martagon, η καμπανούλα Campanula rapunculoides, ο Sambucus racemosa και ο Sambucus ebulus, η Galeopsis bifida, η Armeria sancta, η Gentiana cruciata, η Telekia speciosa, το αγριογαρύφαλλο Dianthus superbus suberbus, το αγριόσκορδο Allium melanantherum, το Geum rhodopaeum, η Moneses uniflora, το υπερικό Hypericum montbretii, οι βιόλες Viola stojanowii και V. tricolor macedonica και οι ορχιδέες Epipactis helleborine, Corallorhiza trifida, Goodyera repens, Orchis purpurea και Neotinea ustulata.

Η ορνιθοπανίδα περιλαμβάνει πολλά σπάνια είδη όπως, ο εντυπωσιακός αγριόκουρκος, η σπάνια δασόκοτα, η σπουργιτόγλαυκα, ο καρυοθραύστης και ο αιγωλιός. Από τα αρπακτικά, εδώ ζουν χρυσαετοί, φιδαετοί, αετογερακίνες, γερακίνες, σαΐνια, διπλοσάινα, σφηκιάρηδες, ξεφτέρια, μαυροκιρκίνεζα και βραχοκιρκίνεζα. Άλλα σημαντικά είδη της περιοχής είναι ο μπούφος, ο χουχουριστής, ο νανόμπουφος, ο μαύρος δρυοκολάπτης, ο τριδάχτυλος δρυοκολάπτης, ο σταχτής δρυοκολάπτης, η γυδοβυζάχτρα, ο δεντροβάτης, η μπεκάτσα, η φάσσα, ο χιονοκότσυφας, ο τοιχοδρόμος, η ελατοπαπαδίτσα, η βουνοπαπαδίτσα, ο νανομυγοχάφτης, ο δεντροτσοπανάκος, ο πυρροβασιλίσκος, ο πύρρουλας, ο σταυρομύτης, το λούγαρο, το βουνοτσίχλονο και το χρυσοτσίχλονο.
 
Η πανίδα των αμφίβιων περιλαμβάνει πολλά είδη με σημαντικότερα τους λοφιοφόρους τρίτωνες, τις σαλαμάνδρες, τους φρύνους, τους πρασινόφρυνους, τις κιτρινομπομπίνες, τους σπάνιους βουνοβάτραχους, τους δεντροβάτραχους, τους γραικοβάτραχους και τους σβελτοβάτραχους. Από τα ερπετά έχουν καταγραφεί 25 είδη. Στην περιοχή ζούνε μεσογειακές χελώνες, γραικοχελώνες, κονάκια, πρασινόσαυρες, αμμόσαυρες, τοιχογουστέρες, σπιτόφιδα, στεφανοφόροι, εφιοί, θρακικοί λαφιάτες, αγίοφιδα, σαπίτες, σαΐτες και οχιές.
 
Μόνιμη είναι η παρουσία της αρκούδας στα δάση της περιοχής, ενώ υπάρχουν και λύκοι. Τα ζαρκάδια απαντώνται σε υγιείς πληθυσμούς και τα αγριόγιδα συχνά καταφεύγουν στο δάσος. Η πανίδα των θηλαστικών συμπληρώνεται με αγριόγατους, αγριόχοιρους, αλεπούδες, νυφίτσες, δασοκούναβα, βίδρες, δασομυωξούς, σκίουρους, λαγούς και πολλά είδη νυχτερίδων. Τέλος, σημαντική είναι η παρουσία στα νερά των ποταμών της άγριας πέστροφας (Salmo macedonicus).

 

Πως θα πάτε

Το Δάσος της Σημύδας απέχει 66 χλμ. από τη Δράμα, μέσω Βώλακα, Μικροκλεισούρας, Ποταμού και 45 χλμ. από το Κάτω Νευροκόπι. Μετά τον Ποταμό φτάνετε στο Διπλοχώρι, όπου μετά από λίγα χιλιόμετρα ξεκινάει ένας χωματόδρομος που κατευθύνεται προς τα βόρεια. Ο δρόμος είναι σχετικά καλός, εκτός από τα τελευταία 3 χλμ. που θα τα περάσετε μόνο με 4x4. Όλη η διαδρομή είναι από τις ομορφότερες της Ελλάδας και θα σταματήσετε σε πολλά σημεία. Υπολογίστε την βενζίνη γιατί το κοντινότερο βενζινάδικο, απέχει πολλά χιλιόμετρα.
 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 41.47467091189109, Longitude:24.140979726979594)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Δάσος Συγγρού

Για πολλούς όαση στο κέντρο της πόλης, για άλλους εμπορικό φιλέτο και για τους φυσικούς κατοίκους του, τα διαβατάρικα πουλιά, μια σημαντική στάση στην διαδρομή τους.

Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου

Στη δυτική χερσόνησο της Λέσβου, ανάμεσα σε ατέλειωτους διαδοχικούς λόφους με χορτολίβαδα, μικρούς λόγγους και εποχικές ρεματιές, απλώνεται ένας μοναδικός τόπος για την χώρα μας, το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου.

Δάση Αρκεύθων Πρεσπών

Μια περιοχή στα σύνορα της χώρας, στην οποία εμφανίζονται πλούσια και υγιή δάση αρκεύθων με πολλά και μεγάλα σε μέγεθος υπεραιωνόβια δέντρα που σχηματίζουν έναν από τους σπανιότερους οικοτόπους στην Ευρώπη.

Δρυοδάσος Άη Στράτη

Στο απομονωμένο νησί του Άη Στράτη, στη μέση του Αιγαίου, αναπτύσσεται ένα από τα πιο όμορφα, πυκνά και αρχαία δρυοδάση της νησιωτικής Ελλάδας.

 
 


 



Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.