Δάσος Συγγρού

Photo Gallery

 

Για πολλούς όαση στο κέντρο της πόλης, για άλλους εμπορικό φιλέτο και για τους φυσικούς κατοίκους του, τα διαβατάρικα πουλιά, μια σημαντική στάση στην διαδρομή τους. Το Δάσος Συγγρού αποτελεί ένα κατάφυτο άγριο οικοσύστημα, ότι έχει απομείνει από το παλιότερο μεγάλο πευκοδάσος της βόρειας Αττικής. Το δάσος καλύπτει μια έκταση 950 περίπου στρεμμάτων και βρίσκεται στα όρια των δήμων Αμαρουσίου, Κηφισιάς και Μελισσίων. Η έκταση κληροδοτήθηκε από την Ιφιγένεια Συγγρού προς την πάλαι ποτε Γεωργική Εταιρεία Αθηνών για την εκπαίδευση γεωργών και κηπουρών.Το μεγαλύτερο μέρος του Δάσους Συγγρού είναι άγριο πευκόδασος ενώ σε διάφορα σημεία του, αποψιλωμένα πριν από πολλά χρόνια, βρίσκονται τα δέντρα, οι καλλιέργειες και τα θερμοκήπια του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών. Το φυσικό τοπίο που διαμορφώνεται στη μέση του αστικού ιστού είναι μοναδικό και αποτελεί σημαντικό ενδιαίτημα και στάση ξεκούρασης για πολλά είδη.

Η βλάστηση αποτελείται κυρίως από χαλέπιο πεύκη, αλλά και κυπαρρίσια, ευκάλυπτους, χαρουπιές, κουτσουπιές, πουρνάρια, κουμαριές, σκίνα, αμυγδαλιές, λαδανιές, διάφορα φρύγανα, κ.α. Μέσα στα σκίνα, κάτω από τα πεύκα και ανάμεσα στα αγριόχορτα φυτρώνουν αγριοσπάραγγα, κυκλάμινα, ανεμώνες, παπαρούνες, μολόχες, νεραγκούλες, ορχιδέες και άλλα αγριολούλουδα. Τα πιο σημαντικά από αυτά είναι το κυκλάμινο Cyclamen hederifolium, η καλεντούλα Calendula arvensis, το Erodium malacoides, το ορνιθόγαλο Ornithogalum umbellatum, η Romulea linaresii, η Euphorbia helioscopia, η Fumaria bastardii, το Muscari commutatum, η Veronica persica, η Globularia-alypum και η Cerinthe major. Είναι σημαντικό ότι στα φρύγανα και κάτω από τα πεύκα φυτρώνουν οι παρακάτω ορχιδέες: Himantoglossum robertianum, Serapias vomeracea, Ophrys attica, O. mammosa, O. leucadica, O. leochroma, O. sicula και  Ο. ferrum-equinum.

Συχνά από την Πεντέλη κατεβαίνουν βραχοκιρκίνεζα για να κυνηγήσουν στο δάσος ενώ μόνιμη είναι η παρουσία ενός φωνακλάδικου κοπαδιού πράσινων παπαγάλων στα ψηλά κυπαρρίσια στις παρυφές του δάσους. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η παρουσία 2-3 ζευγαριών από κίσσες, καθώς τα τεράστια πουρνάρια τις προμηθεύουν με καρπούς. Το δάσος Συγγρού αποτελεί στάση για πολλά άλλα μικρά ή μεγαλύτερα είδη όπως κουκουβάγιες, γκιώνηδες, τσαλαπετεινούς, κατσουλιέριδες, τσίχλες, κοτσύφια, μαυρομυγοχάφτες, κρικομυγοχάφτες, καρδερίνες, καλόγερους, γαλαζοπαπαδίτσες, μαυροσκούφηδες, φυλλοσκόπους, σκαθράκια, φλώρους και άλλα. Η ερπετοπανίδα περιλαμβάνει είδη, όπως κρασπεδοχελώνες, πρασινόφρυνους, σιλιβούτια, τρανόσαυρες, αβλέφαρους και λιακόνια. Τέλος, πολλοί κάτοικοι έχουν δει στο παρελθόν αλεπούδες ενώ σκαντζόχοιροι και νυχτερίδες, συμπληρώνουν τα θηλαστικά.

Ανάμεσα σε εμπορικά μεγαθήρια, πολύβουες λεωφόρους και υπό την διαρκή απειλή εποφθαλμιούντων «επιχειρηματιών», το Δάσος Συγγρού πασχίζει να διατηρήσει την άγρια φυσική του ομορφιά. Λόγω έλλειψης προστασίας και σωστής διαχείρισης το πευκόδασος με τα άγρια πουλιά και τα σπάνια λουλούδια, ένα πραγματικό απείραχτο οικοσύστημα δηλαδή, τείνει να μετατραπεί σε ένα πάρκο αναψυχής. Η πόλη χρειάζεται τα άγρια μικρά οικοσυστήματα, το Δάσος Συγγρού πρέπει να παραμείνει απείραχτο στην ομορφιά του και όσοι θέλουν παρκάκια με γκαζόν, παγκάκια και συντριβάνια μπορούν να πάνε στον Εθνικό κήπο.

 

Πως θα πάτε

Το δάσος Συγγρού βρίσκεται στα όρια των δήμων Αμαρουσίου, Κηφισιάς και Μελισσίων, πάνω στη λεωφόρο Κηφισίας.
 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 38.062055169572425, Longitude:23.816786407222708)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Παραλίμνιο Δάσος Σημύδας Πρεσπών

Ένας ξεχωριστός σε βιοποικιλότητα και ομορφιά τόπος που συμβάλλει και αυτός, με την μοναδικότητα που τον διακρίνει, στον τεράστιο φυσικό πλούτο των Πρεσπών.

Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης»

Μέσα στον γκρίζο αστικό ιστό, δίπλα από πολυκατοικίες, πυλώνες ηλεκτρικού ρεύματος και μεγάλους αυτοκινητόδρομους, βρίσκεται ένα από τα τελευταία καταφύγια άγριας ζωής της Αθήνας.

Δάσος Τατοΐου

Ένα μεγάλο και πυκνό δάσος κοντά στην Αθήνα που αποτελεί τον μεγαλύτερο πνεύμονα πρασίνου στην Αττική και που μέσα του έχουν καταγραφεί πολλά ενδιαφέροντα είδη της χλωρίδας.

Άλσος Νέας Φιλαδέλφειας

Ένα μικρό αστικό άλσος που αποτελεί σημαντικό πνεύμονα πρασίνου για την πόλη της Αθήνας και στο οποίο βρίσκουν προσωρινό ή μόνιμο καταφύγιο πολλά είδη της άγριας ζωής.

 
 


 Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.