Νέδα

Photo Gallery

 

Η Νέδα, το θηλυκό ποτάμι της Πελοποννήσου και φυσικό σύνορο μεταξύ Ηλείας και Μεσσηνίας, κυλάει ανάμεσα σε φαράγγια και κοιλάδες, δημιουργώντας στο πέρασμα της μια οργιώδη βλάστηση η οποία αποτελεί καταφύγιο για πολλά είδη ζώων και φυτών. Σύμφωνα με την μυθολογία η Νέδα ήταν μια από τις Ωκεανίδες νύμφες που φρόντισαν τον νεογέννητο Δία, όταν αυτός γεννήθηκε στην κορυφή του Λυκαίου όρους. Από τις νότιες πλαγιές του Λυκαίου, κοντά στο χωριό Πέτρα, πηγάζει και στις μέρες μας το ποτάμι, το οποίο ρέει από τα ανατολικά προς τα δυτικά και μετά από 32 χλμ. εκβάλλει στον Κυπαρισσιακό Κόλπο. Η διάσχιση της Νέδας αποτελεί μία από τις διασημότερες περιπατητικές διαδρομές της χώρας, καθώς ένα μεγάλο μέρος του ποταμού περνάει μέσα από ένα φαράγγι απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς με καταρράκτες και μικρές λίμνες, μέσα σε μια πυκνή βλάστηση. Το φαράγγι βρίσκεται κοντά στις πηγές της Νέδας, ανάμεσα στα χωριά Νέδα, Πέτρα, Αμπελιώνα και Άγιο Σώστη. Το ποτάμι κατεβαίνει από το βουνό σχηματίζοντας πολλαπλούς μαίανδρους, μικρούς καταρράκτες και λιμνούλες ενώ σε ένα σημείο του υπάρχει ένα μονότοξο πέτρινο γεφύρι. Μετά το φαράγγι, η Νέδα πλαταίνει και κινείται σε ανοιχτές πεδιάδες και χαμηλούς λόφους με καλλιέργειες πριν εκβάλλει στο Ιόνιο Πέλαγος, κοντά στον χωριό Ελαία Μεσσηνίας.

Η χλωρίδα της περιοχής περιλαμβάνει πολλά είδη της νοτιοδυτικής Πελοποννήσου. Γύρω από το ποτάμι αναπτύσσονται υδροχαρή φυτά, μικροί καλαμιώνες και πλατώματα με φτέρες, ενώ πρωταγωνιστής της βλάστησης είναι τα τεράστια πλατάνια. Άλλα είδη δέντρων της περιοχής είναι οι λεύκες, τα πουρνάρια, τα πεύκα, τα κυπαρίσσια, οι αριές, οι αγριοσυκιές, τα σχοίνα και τα φυλίκια. Σημαντικά λουλούδια που φυτρώνουν στην περιοχή είναι το λυχναράκι Biarum spruneri, η ίριδα Iris unguicularis, ο μανδραγόρας Mandragora autumnalis, η καμπανούλα Campanula versicolor, το αγριόσκορδο Allium callimischon, ο κρόκος Crocus boryi, το κολχικό Colchicum parlatoris, ο γάλανθος Galanthus reginae-olgae, ο νάρκισσος Narcissus serotinus, η Calamintha nepeta, η Scilla autumnalis, ο Stachys canescens, το κυκλάμινο Cyclamen peloponnesiacum, η νεραγκούλα Ranunculus millii, το αγριογαρύφαλλο Dianthus fruticosus και οι ορχιδέες Ophrys spruneri, O. reinholdii, O. herae, O. iricolor, O. speculum, O. ulyssea, O. perpusilla, Orchis simia, O. antrhopophora, Anacamptis papilionacea, Himantoglossum robertianum, Serapias parviflora, S. vomeracea.

Η ορνιθοπανίδα αποτελείται από πολλά αρπακτικά και μικροπούλια του δάσους, αλλά και είδη που ζούνε κοντά στο νερό. Από τα αρπακτικά κοντά στη Νέδα πετάνε γερακίνες, φιδαετοί, σφηκιάρηδες, ξεφτέρια, διπλοσάινα, πετρίτες, βραχοκιρκίνεζα, κουκουβάγιες, χουχουριστές και γκιώνηδες. Στο ποτάμι και στο γύρω δάσος ζούνε τρυγόνια, αγριοπερίστερα, κούκοι, αλκυόνες, σταχτάρες, τσαλαπετεινοί, μελισσοφάγοι, σπιτοχελίδονα, σταβλοχελίδονα, σταχτοσουσουράδες, αηδόνια, μαυρολαίμηδες, καστανολαίμηδες, τσίχλες, μυγοχάφτες, μαυροτσιροβάκοι, καλόγεροι, γαλαζοπαπαδίτσες, κιστικόλες, πυρροβασιλίσκοι, φλώροι, καρδερίνες, τσιφτάδες, αμπελουργοί, κ.ά.

Η ερπετοπανίδα είναι πλούσια και περιλαμβάνει είδη όπως, πρασινόφρυνους, βαλκανοβάτραχους, γραικοβάτραχους, μεσογειακές χελώνες, κρασπεδοχελώνες, ελληνικές σαύρες, πελοποννησιακές σαύρες, οφιόμορους, κεφαλλονίτικα κονάκια, τρανόσαυρες, πελοποννησιακές γουστέρες, σαπίτες, νερόφιδα, σπιτόφιδα, οχιές, κ.ά. Η Νέδα εκβάλλει σε μία από τις σημαντικότερες, αναπαραγωγικά, παραλίες για την θαλάσσια χελώνα καρέτα. Από τα θηλαστικά πιθανολογείται η παρουσία της βίδρας στο ποτάμι και η περιστασιακή παρουσία του τσακαλιού στα γύρω πεδινά. Αλεπούδες, κουνάβια, ασβοί, νυφίτσες, σκαντζόχοιροι και διάφορες νυχτερίδες που ζούνε μέσα στα σπήλαια που σχηματίζονται στο ρου του ποταμού, συμπληρώνουν την πανίδα.

Στη Νέδα απαντάται ένας μεγάλος αριθμός από πεταλούδες, μερικές από τις οποίες σπάνιες ή εντυπωσιακές, όπως τα είδη Charaxes jasius, Anthocharis damone, Papilio alexanor, Parnassius mnemosyne, Pieris ergane, Zerynthia polyxena αλλά και μεγάλοι αριθμοί από τις μικρές λιβελούλες του είδους Odonata calopteryx. Σημαντική είναι και η ιχθυοπανίδα του ποταμιού. Εδώ ζει η χρυσή μενίδα (Tropidophoxinellus spartiaticus), ένα σπάνιο, ενδημικό είδος της νότιας Πελοποννήσου, αλλά και η ποταμοσαλιάρα (Salaria fluviatilis), το χέλι (Anguilla anguilla), η πελοποννησιακή μπριάνα (Barbus peloponnesius) και ο πελοποννησιακός ποταμοκέφαλος (Squalius peloponensis).
 
 

Πως θα πάτε

Η απόσταση από Αθήνα για τη Νέδα είναι περίπου 250 χλμ. και περνάει από μοναδικά τοπία της πελοποννησιακής γης. Φτάνοντας στη Μεγαλόπολη, στρίβετε προς Ανδρίτσαινα, περνάτε από το Ναό του Επικούριου Απόλλωνα και φτάνετε στην Φιγάλεια από το χωριό Περιβόλια. Μπορείτε να φτάσετε στην Ανδρίτσαινα και μέσω Καρύταινας, στρίβοντας από την Εθνική για Βυτίνα, περνώντας μέσα από τα πανέμορφα τοπία και χωριά της Γορτυνίας.
 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 37.39480853572952, Longitude:21.78784549050647)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Αλφειός

Ο μεγαλύτερος ποταμός της Πελοποννήσου, ο αγαπημένος ποταμός του Δία, ο πλουτοδότης Αλφειός με τους υπέροχους μύθους που τον συντροφεύουν από την αρχαιότητα, είναι ακόμα και στις μέρες μας η πηγή της ζωής για την άγρια φύση του Μωριά.

Αλιάκμονας

Ο Αλιάκμονας, ο μεγάλος ελληνικός ποταμός, συγκεντρώνει στη κοίτη του τα νερά των βουνών της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, δίνοντας ζωή σε ένα μεγάλο τμήμα της χώρας μας, πριν εκβάλλει στον Θερμαϊκό.

Κόσυνθος

Ο μυθικός Κόσυνθος, ο μεγάλος ποταμός που διασχίζει την πόλη της Ξάνθης, ορίζει το τοπίο στα δυτικά της Θράκης, καθώς κατεβαίνει από τα βουνά της Ροδόπης προς τη λίμνη Βιστωνίδα.

Πηνειός (ηλειακός)

Ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός της Πελοποννήσου και συνονόματος του μεγάλου θεσσαλικού Πηνειού χαρακτηρίζει το τοπίο σε μια μεγάλη περιοχή της Ηλείας, δίνοντας ζωή στις καλλιέργειες που απλώνονται στον μεγάλο κάμπο του νομού.

 
 


 Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.