Κόσυνθος

Photo Gallery

 

Ο μυθικός Κόσυνθος, ο μεγάλος ποταμός που διασχίζει την πόλη της Ξάνθης, ορίζει το τοπίο στα δυτικά της Θράκης, καθώς κατεβαίνει από τα βουνά της Ροδόπης προς τη λίμνη Βιστωνίδα. Ο Κόσυνθος είναι γνωστός και με άλλες ονομασίες, όπως Κοσσινίτης, Κόσσινθος, Κουρού Τσάι και Ασκέτσε Τσάι. Ο ποταμός έχει συνδεθεί μυθολογικά με τον όγδοο άθλο του Ηρακλή, όταν ο ημίθεος έφτασε εδώ για να δαμάσει τα άγρια άλογα του Διομήδη. Ο μύθος λέει ότι τα ανθρωποφάγα άλογα είχαν γίνει τόσο άγρια γιατί έπιναν νερό από τον Κοσσινίτη ποταμό. Ο Αιλιανός στο De natura animalium αναφέρει τα εξής: «...εκ του Κοσσινίτου ποταμού, έστιν δε ούτος εν Θράκη, δεινώς εκθηριούσθαι, εκδίδωσι δε ο ποταμός ούτος ες την Αβδηριτών και αναλίσκεται εις την Βιστονικήν λίμνην». Ο Κόσυνθος πηγάζει στα βουνά της Ανατολικής Ροδόπης και δημιουργείται από δύο κυρίως κλάδους. Ο πρώτος ξεκινάει από τις κορυφές Γυφτόκαστρο, Χαϊντού και Κούλα δημιουργώντας το ρέμα Τσάι και ο δεύτερος κατεβαίνει από τη Στράτα Τσούκα δημιουργώντας το ρέμα Μάγδη. Τα δύο μεγάλα ρέματα συναντιούνται στο χωριό Σμίνθη δημιουργώντας τον κύριο ρου του Κόσυνθου στον οποίο συμβάλλει, λίγο μετά, το ρέμα της Ποταμιάς που κατεβαίνει από το Αχλαδοβούνι. Στη συνέχεια ο ποταμός εισέρχεται στα «Στενά» του που στο τέλος τους βγαίνουν στην πόλη της Ξάνθης, η οποία είναι συνδεδεμένη εδώ και χρόνια με τον ποταμό. Ο Κόσυνθος διασχίζει τις γειτονιές της παλιάς πόλης και της νεότερης συνοικίας του Σαμάκοβου, ενώ μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα δημιουργούσε την νησίδα Καρανά, η οποία και εξαφανίστηκε λόγω των συνεχών επιχωματώσεων της κοίτης. Αφήνοντας την Ξάνθη ο ποταμός εισέρχεται στην μεγάλη πεδιάδα της Βιστωνίας, όπου μετά από 3 χιλιόμετρα η κοίτη του αιχμαλωτίζεται σε αναχώματα. Από εκεί συνεχίζει προς τα ανατολικά για 21 χλμ. πριν εκβάλλει στην λίμνη Βιστωνίδα κοντά στο Σέλινο, εκεί που παλαιότερα ήταν χτισμένη η μεσαιωνική Αναστασιούπολη. Στις εκβολές του Κόσυνθου διατηρείται ακόμα ένα μικρό υπόλλειμμα από το μεγάλο παραποτάμιο δάσος που απλωνότανε στην περιοχή. Παλαιότερα ο ποταμός δημιουργούσε πολλές κοίτες και συχνά πλημμύριζε με τα νερά του την πεδιάδα που απλώνεται από την Ξάνθη μέχρι την Βιστωνίδα. Το συνολικό μήκος του Κόσυνθου που έχει κατεύθυνση από Βορρά προς Νότο φτάνει τα 55 χλμ. και η λεκάνη απορροής του τα 530 τ.χλμ. Ο Κόσυνθος είναι ένας ιδανικός ποταμός για εξερεύνηση, καθώς μέσα σε λίγα χιλιόμετρα δημιουργεί πολλά διαφορετικά οικοσυστήματα που ο ταξιδιώτης μπορεί με ευκολία να τα προσεγγίζει λόγω του εύκολου οδικού δικτύου, ενώ δεν λείπουν και τα πολλά στοιχεία του λαϊκού πολιτισμού, όπως τα πέτρινα γεφύρια και οι νερόμυλοι.
 
Η βλάστηση στις πηγές και στα ψηλότερα σημεία αποτελείται από πλούσια μεικτά δάση με κυρίαρχα είδη τις βελανιδιές που ακολουθούνται από δασικές πεύκες, οξιές, μακεδονικά έλατα, σφενδάμια, καστανιές και σημύδες. Τα παραποτάμια δάση είναι πυκνά και αποτελούνται από λεύκες, γαύρους, οστρυές, φράξους, φλαμουριές, σκλήθρα, φτελιές, ιτιές, λεύκες και πλατάνια. Στις εκβολές του ποταμού υπάρχει ακόμα ένα μικρό υδροχαρές δάσος που περιβάλλεται από μεγάλες εκτάσεις από αγριοκαλαμιές και ψαθιά. Γύρω και κοντά στον Κόσυνθο μπορεί κανείς να συναντήσει πολλά ενδιαφέροντα είδη της χλωρίδας, όπως η Anchusa procera, η σιληνή Silene subconica, η Achillea setacea, το Thalictrum aquilegiifolium, η καμπανούλα Campanula lingulata, ο Tragopogon dubius, η ανεμώνη Anemone blanda, το Polygonum arenarium, το Buglossoides purpurocaerulea, η ίριδα Iris reichenbachii, το αγριογαρύφαλλο Dianthus cruentus, η Genista tinctoria subsp tinctoria, η Vicia grandiflora και οι ορχιδέες Epipactis helleborine, Anacamptis morio, Neottia nidus-avis και Orchis simia.

Ο Κόσυνθος αν και δέχεται μεγάλες πιέσεις από το κυνήγι, εξακολουθεί να φιλοξενεί έναν μεγάλο πλούτο από είδη της ορνιθοπανίδας. Αξίζει να ξεκινήσει κανείς την βόλτα του από τα ψηλά και να κατέβει μέχρι τις εκβολές για να παρατηρήσει μέσα σε 40 περίπου χιλιόμετρα πολλά διαφορετικά πτηνά. Από τα αρπακτικά μπορεί να συναντήσει κανείς χρυσαετούς, κραυγαετούς, στικταετούς, φιδαετούς, σπάνιους στεπαετούς, γερακίνες, σφηκιάριδες, τσίφτες, καλαμόκιρκους, χειμωνόκιρκους, λιβαδόκιρκους, ξεφτέρια, σαΐνια, διπλοσάινα, βραχοκιρκίνεζα, δεντρογέρακα, περίτες και νανογέρακα. Στις εκβολές του ποταμού συναντάει κανείς πολλά παρυδάτια και υδρόβια είδη, όπως λευκοτσικνιάδες, αργυροτσικνιάδες, νυχτοκόρακες, πορφυροτσικνιάδες, σταχτοτσικνιάδες, κρυπτοτσικνιάδες, κορμοράνους, αργυροπελεκάνους, ποταμοσφυριχτές, κοκκινοσκέλιδες, μπεκατσίνια, σκουφοβουτηχτάρια, νανοβουτηχτάρια, χαλκόκοτες, βουβόκυκνους, ασπρομέτωπες χήνες, βαρβάρες, πρασινοκέφαλες πάπιες, νεροκοτσέλες, νερόκοτες, μαυρότρυγγες, κ.ά. Άλλα ενδιαφέροντα είδη είναι οι λευκοί πελαργοί, οι αλκυόνες, οι κούκκοι, οι μελισσοφάγοι, οι μπεκάτσες, οι φάσσες, τα τρυγόνια, οι κουκουβάγιες, οι μπούφοι, οι τυτούδες, οι σταχτάρες, οι χαλκοκουρούνες, οι πευκοδρυοκολάπτες, οι σταρήθρες, τα ψευταηδόνια, οι υφάντρες, οι θαμνοψάλτες, οι νεροκότσυφες, οι τρυποφράχτες, τα αηδόνια, οι λευκοσουσουράδες, οι αιγίθαλοι, οι αετομάχοι, οι διπλοκεφαλάδες, οι κίσσες, τα χαβαρόνια, οι κόρακες, οι κάργιες, τα ψαρόνια, τα βουνοτσίχλονα, τα καλαμοτσίχλονα και τα χρυσοτσίχλονα.

Από τα αμφίβια, εδώ ζούνε σαλαμάνδρες, ανατολικοί χτενοτρίτωνες, κιτρινομπομπίνες, φρύνοι, πρασινόφρυνοι, πηδοβάτραχοι, δεντροβάτραχοι, λιμνοβάτραχοι και σπάνιοι πηλοβάτες. Η ερπετοπανίδα περιλαμβάνει ποταμοχελώνες, βαλτοχελώνες, γραικοχελώνες, μεσογειακές χελώνες, πρασινόσαυρες, σαύρες του Ταύρου, τυφλίτες, νερόφιδα, λιμνόφιδα, σπιτόφιδα, σαπίτες, αγιόφιδα, λαφιάτες και οχιές. Από τα θηλαστικά ξεχωρίζει η παρουσία του τσακαλιού που ακόμα απαντάται στις περιοχές κοντά στη Βιστωνίδα. Στα ψηλά ζούνε λύκοι και ζαρκάδια, ενώ άλλα είδη είναι η βίδρα, η αγριόγατα, η αλεπού, ο ασβός, ο σκαντζόχοιρος, το πετροκούναβο, η νυφίτσα, ο σκίουρος, ο δασομυωξός, ο σπάνιος νανοποντικός, ο τυφλοπόντικας και διάφορα είδη νυχτερίδων. Στα χαμηλά του ποταμού ζει ακόμα ένα ιδιαίτερα σπάνιο και όμορφο είδος νυφίτσας, η περίφημη στικτοϊκτίδα.

Η ιχθυοπανίδα του ποταμού περιλαμβάνει 16 είδη από τα οποία ξεχωρίζουν η αλάια (Alburnus vistonicus), το χέλι (Anguilla anguilla), η θρακική μπριάνα (Barbus cyclolepis), η θρακοβελονίτσα (Cobitis strumicae), το αγκαθερό (Gasterosteus gymnourus), ο βουλγαρογωβιός (Gobio bulgaricus), ο ποντογωβιός (Knipowitschia caucasica), το τσαϊλάκι (Petroleuciscus borysthenicus), η μουρμουρίτσα (Rhodeus amarus), το τσιρώνι (Rutilus rutilus), το πετροχείλι (Oxynoemacheilus bureschi), η ποταμοσαλιάρα (Salaria fluviatilis) και ο ποταμοκέφαλος Θράκης (Squalius orpheus).
 
 

Πως θα πάτε

Ιδανική αφετηρία για τις εξερευνήσεις σας στον Κόσυνθο είναι η πόλη της Ξάνθης που βρίσκεται στο μέσο του συνολικού μήκους του ποταμού. Μια μικρή προσοχή χρειάζεται στους χωματόδρομους που κινούνται παράλληλα με το ποτάμι στον κάμπο της Βιστωνίας και στην προσέγγιση των εκβολών.
 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 41.125333010458995, Longitude:24.924628109619107)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Αχέροντας

Ο αρχαίος ποταμός της θλίψης και του θρήνου, ο μυθικός Αχέρων, είναι στην πραγματικότητα μια πηγή ζωής για τα πλάσματα της φύσης στη Δυτική Ήπειρο, δημιουργώντας στο διάβα του ένα πλήθος από διαφορετικούς βιοτόπους, υψηλής οικολογικής και αισθητικής αξίας.

Δροσοπόταμος Βιτσίου

Ένα μικρό σε μήκος ποτάμι με κρυστάλλινα νερά που μαζεύει τα νερά του Βέρνου και κινείται ήρεμα μέσα σε ένα πλούσιο ορεινό δάσος, πριν καταλήξει σε μια μεγάλη πεδιάδα.

Ενιπέας Θεσσαλίας

Ένας από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Ελλάδας που τα νερά του δίνουν ζωή στη μέση του μεγάλου Θεσσαλικόυ κάμπου.

Αξιός

Ο Αξιός είναι ένα από τα μεγαλύτερα ποτάμια των Βαλκανίων που διασχίζει κάθετα την Κεντρική Μακεδονία και εκβάλλει στον Θερμαϊκό δημιουργώντας μαζί με τρεις ακόμα μεγάλους ποταμούς ένα μεγαλόπρεπο δέλτα.

 
 


 



Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.