Αγραφιώτης

Photo Gallery

 

Ο Αγραφιώτης είναι ένας ορμητικός ποταμός με κρυστάλλινα νερά που ρέει στην καρδιά της Πίνδου, σε μια από τις πιο άγριες περιοχές της χώρας μας. Ο ποταμός βρίσκεται στο νομό Ευρυτανίας και πήρε το όνομα του από τα μεγαλόπρεπα βουνά των Αγράφων, ανάμεσα στα οποία κυλάει, σε μια πορεία 35 χιλιομέτρων από τον Βορρά προς το Νότο. Οι πηγές του ποταμού βρίσκονται νότια της κορυφής Ντελιμίδι (2.163 μ. υψόμετρο), κοντά στο χωριό Τροβάτο, στα βόρεια του νομού. Εκεί σχηματίζουν το Τροβατιανό ρέμα που λίγο πιο νότια ενώνεται με το ρέμα της Κουστέσας. Από τα ανατολικά και από την κορυφή του Καταραχιά (2.002 μ. υψόμετρο) κατεβαίνει το Βραγγιανίτικο ρέμα που ενώνεται με το Τροβατιανό και μαζί δημιουργούν τον Αγραφιώτη. Στη συνέχεια ο ποταμός δέχεται τα νερά πολλών όμορφων και άγριων ρεμάτων. Τα πιο σημαντικά με την σειρά από τα βόρεια προς τα νότια είναι το ρέμα του Σαμαριού, το Σκυλόρεμα, το Τσαρκόρεμα, το Ζμπορόρεμα, το Χοντέικο, το Φτερόρεμα, το Μυρισιώτικο, το Μοναστηρακιώτικο, το Σελιώτικο και το Μελισσόρεμα. Ο ποταμός περνάει και από το περίφημο φαράγγι με την ονομασία Τρύπα Αγραφιώτη. Στα δυτικά του Αγραφιώτη υψώνονται οι κορφές Φτέρη (2.128 μ.) και Λιάκουρα (2.044 μ.) και στα ανατολικά του οι κορφές Καρνόπι (1.972 μ.), Σβόνι (2.040 μ.) και Μορφοράχη (1.782 μ.), χωρίζοντας έτσι τα Άγραφα σε Δυτικά και Ανατολικά. Ο ποταμός καταλήγει στην τεχνητή Λίμνη των Κρεμαστών και έτσι κατά κάποιο τρόπο αποτελεί έναν από τους κυριώτερους παραπόταμους του Αχελώου. Μέχρι το 1967 και πριν τη δημιουργία της λίμνης, ο Αγραφιώτης ήταν κατά δύο χιλιόμετρα μεγαλύτερος και ενώνονταν με τα ποτάμια του Αχελώου και του Ταυρωπού. Οι απόκρυμνες βουνοκορφές, τα κάθετα φαράγγια, οι μικροί καταρράκτες, τα ορμητικά ρυάκια και τα πυκνά ελατοδάση γύρω από τον Αγραφιώτη συνθέτουν ένα από τα ομορφότερα ορεινά τοπία της χώρας μας.

Η βλάστηση κοντά στον ποταμό αποτελείται κυρίως από πυκνά δάση μακεδονικής ελάτης, ενώ στις όχθες του ποταμού αναπτύσσονται είδη, όπως πλατάνια, ασημοϊτιές, σπαζοϊτιές και σκλήθρα. Άλλα δέντρα των δασών της περιοχής είναι τα μαυρόπευκα, οι οξιές, οι καστανιές, τα σφενδάμια, οι σορβιές και τα βουνοκυπάρρισα. Η περιοχή δεν έχει μελετηθεί αρκετά από την άποψη της χλωρίδας, καθώς πολλά σημεία είναι σχεδόν απροσπέλαστα. Εντούτοις εδώ φυτρώνουν πολλά σπάνια είδη, όπως η Achillea pindicola pindicola, η Aubrieta scardica, η Pinguicula crystallina hirtiflora, το κολχικό Colchicum graecum, ο Rhynchocorys elephas, το γεράνι Geranium humberti, η Potentilla micrantha, η Alkana pindicola, ο κρίνος Lilium chalcedonicum, η φριτιλάρια Fritillaria thessala και το Thlaspi rivale. Άλλα είδη που βγαίνουν κοντά στον Αγραφιώτη είναι το Εpilobium parviflorum, το Gallium aparine, το υδροχαρές Petasites hybridus, η Salvia sclarea, η αγριοτριανταφυλλιά Rosa arvensis, η Staehelina uniflosculosa, ο γάλανθος Galanthus reginae-οlgae vernalis, το Tussilago farfara, το Symphytum bulbosum, η Daphne oleoides, η βιόλα Viola odorata και οι ορχιδέες Cephalanthera rubra, Epipactis helleborine, E. microphylla, Gymnadenia conopsea, Anacamptis pyramidalis, Dactylorhiza saccifera, Himantoglossum jankae, H. robertianum, Orchis spitzelii, O. pauciflora, Ophrys helenae, O. zeusii και O. apifera.

Οι γύρω κορυφές συγκεντρώνουν πολλά σπάνια αρπακτικά της Ρούμελης. Πάνω από τον Αγραφιώτη πετάνε χρυσαετοί, φιδαετοί, σφηκιάρηδες, γερακίνες, αετογερακίνες, πετρίτες, ξεφτέρια, βραχοκιρκίνεζα, χρυσογέρακα, τυτούδες, κουκουβάγιες, χουχουριστές και μπούφοι. Στις όχθες του ποταμού ζούνε νεροκότσυφες και σταχτοσουσουράδες, ενώ τα πλατάνια είναι γεμάτα από δεντροτσοπανάκους, λούγαρα, σκαρθάκια, καλόγερους, γαλαζοπαπαδίτσες, αιγίθαλους, δεντροβάτες, κοκκοθραύστες και κάργιες. Η ορνιθοπανίδα συμπληρώνεται από είδη, όπως αετομάχους, γυδοβυζάχτρες, βραχοτσοπανάκους, πυρροβασιλίσκους, χρυσοβασιλίσκους, λευκονώτους δρυοκολάπτες, πράσινους δρυοκολάπτες, μεσαίους δρυοκολάπτες, τσίχλες, γερακότσιχλες, θαμνοψάλτες, φάσσες, τρυγόνια, ελατοπαπαδίτσες, βουνοτσίχλονα, σιρλοτσίχλονα, χρυσοτσίχλονα και σταυρομύτες.

Το ποτάμι συγκεντρώνει γύρω του και πολλά είδη της ερπετοπανίδας, όπως πρασινόσαυρες, σαύρες της Ρούμελης, τοιχογουστέρες, δεντρογαλιές, νερόφιδα, λιμνόφιδα, αγιόφιδα, σαΐτες, λαφιάτες, στεφανοφόρους και οχιές. Από τα αμφίβια εδώ ζούνε σαλαμάνδρες, κοινοί τρίτωνες, γραικοβάτραχοι, δεντροβάτραχοι, κιτρινομπομπίνες, κοινοί φρύνοι και πρασινόφρυνοι. Στα θηλαστικά ξεχωρίζει η παρουσία της αρκούδας, του λύκου, του ζαρκαδιού και της αγριόγατας. Στον ποταμό ζούνε πολλές βίδρες, ενώ η πανίδα των θηλαστικών συμπληρώνεται από αγριόχοιρους, νυφίτσες, κουνάβια, ασβούς, αλεπούδες, λαγούς, δασομυωξούς, δεντρομυωξούς, σκίουρους και διάφορα είδη τρωκτικών και νυχτερίδων. Στα νερά του ποταμού ζει η ιονική πέστροφα (Salmo farioides), η πελοποννησιακή μπριάνα (Barbus peloponnesius), ο πελοποννησιακός ποταμοκέφαλος (Squalius peloponnensis), η αμερικάνικη πέστροφα (Oncorhynchus mykiss), η ποταμοσαλιάρα (Salaria fluviatilis), η ψευδορασμπόρα (Pseudorasbora parva) και η λιάρα (Telestes pleurobipunctatus).

 

Πως θα πάτε

Γύρω από τον ποταμό υπάρχουν πολλά χωριά με όμορφους ξενώνες. Διαλέξτε σαν ορμητήριο το χωριό των Αγράφων που βρίσκεται κοντά στα πιο άγρια σημεία του Αγραφιώτη. Τα Άγραφα απέχουν 68 χλμ. από το Καρπενήσι, 356 χλμ. από την Αθήνα και 310 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Οι δρόμοι χρειάζονται προσοχή γιατί οι νεροφαγιές και οι κατολισθήσεις είναι κοινό φαινόμενο στην περιοχή.
 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 39.151592463441744, Longitude:21.622197973227912)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Κόσυνθος

Ο μυθικός Κόσυνθος, ο μεγάλος ποταμός που διασχίζει την πόλη της Ξάνθης, ορίζει το τοπίο στα δυτικά της Θράκης, καθώς κατεβαίνει από τα βουνά της Ροδόπης προς τη λίμνη Βιστωνίδα.

Νέδα

Η Νέδα, το θηλυκό ποτάμι της Πελοποννήσου και φυσικό σύνορο μεταξύ Ηλείας και Μεσσηνίας, κυλάει ανάμεσα σε φαράγγια και κοιλάδες, δημιουργώντας στο πέρασμα της μια οργιώδη βλάστηση η οποία αποτελεί καταφύγιο για πολλά είδη ζώων και φυτών.

Μετσοβίτικος

Ένας ορεινός και άγριος ποταμός που παρότι πολλά έχουν αλλάξει στη φυσιογνωμία της περιοχής που διατρέχει, εξακολουθεί να δίνει ζωή στα άγρια δάση της ανατολικής Ηπείρου.

Λούσιος

Ένα από τα πιο διάσημα ποτάμια της Πελοποννήσου, ο Λούσιος δημιουργεί στο ορμητικό διάβα του ένα πλούσιο οικοσύστημα που σε συνδυασμό με τα μοναδικά ιστορικά τοπωνύμια της περιοχής σχηματίζουν ένα απολαυστικό πεδίο εξερεύνησης και αναψυχής.

 
 


 



Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.