Τράγος

Photo Gallery

 

Ένας μικρός ποταμός στο κέντρο της Πελοποννήσου που περνάει από ορεινούς κάμπους και κατάφυτα στενά ανάμεσα σε χαμηλά βουνά, δημιουργώντας γύρω του ένα πυκνό παραποτάμιο δάσος, γεμάτο ζωή. Ο Τράγος γεννιέται κοντά στη Μονή Παναγίας Κερνίτσης στη Νυμφασία της Αρκαδίας, στους βόρειους πρόποδες του Μαίναλου. Από εκεί η κοίτη συνεχίζει προς τα βόρεια, περνάει δίπλα από την Καμένιτσα και φτάνει μέχρι την Παναγίτσα. Από εδώ ξεκινάει ο κύριος ρους του ποταμού, καθώς πηγές και ρυάκια από τα γύρω βουνά πλουτίζουν τα νερά του. Το ποτάμι περνάει μέσα από τον κάμπο του Δάρα (Νταρέικου κάμπου), όπου συναντάει τον ξηροπόταμο της Κώμης, μετά συνεχίζει προς τα δυτικά μέσα από τα στενά με την περίεργη ονομασία «Στον πόλεμο» και λίγο μετά τα Παγκραταίικα Καλύβια, στα νότια της Αχαΐας, ενώνεται με τον ποταμό Λάδωνα. Το μήκος του ποταμού φτάνει τα 25 χλμ. και από την Παναγίτσα μέχρι και τον Λάδωνα διατηρεί τα νερά του, όλο τον χρόνο. Στα βόρεια του ποταμού υψώνεται ο Φαλκός που αποτελεί τμήμα του όρους Σαϊτάς. Ένας μύθος λέει ότι το ποτάμι χρωστάει το όνομα του στον Πάνα που έκοψε αγριοκάλαμα στις όχθες του για να φτιάξει την σύριγγα του. Μια ακόμα αρχαία ονομασία του ποταμού είναι Ρεύνος. Η περιοχή που κινείται ο ποταμός συνδέεται με το αρχαίο «Πεδίο των Νάσων» (Νάσοι σημαίνει Νήσοι) που βρισκόταν σε ακμή στα προελληνικά χρόνια και φαίνεται ότι στους σημερινούς κάμπους απλωνότανε μια λίμνη που γύρω της είχε πελασγικούς οικισμούς. Ο Παυσανίας αναφέρει για την περιοχή: «..στην πεδιάδα των Καφυών έχει κατασκευαστεί χωμάτινο φράγμα... στο εσωτερικό του φράγματος περνάει νερό, τόσο πολύ ώστε να σχηματίζει ποταμό, κατερχόμενο δε σε γήινο βάραθρο, αναφαίνεται πάλι κοντά στις λεγόμενες Νάσους. Απ’ εκεί σχηματίζει αστείρευτο ποτάμι, τον Τράγο...».

Το παρόχθιο δάσος του Τράγου αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από πλατάνια και συμπληρώνεται από ασημοϊτιές, αντιθετόφυλλες ιτιές, πικροδάφνες, λυγαριές και διάφορα είδη της μεσογειακής μακίας, όπως κουμαριές, πουρνάρια, αριές και κοκκορεβυθιές. Ενδιαφέροντα φυτά γύρω από το ποτάμι είναι η ίριδα Iris unguicularis, η πρίμουλα Primula vulgaris, το Plumbago europaea, η Veronica chamaedrys, ο κρόκος Crocus boryi, το Polygonum equisetiforme, το Prospero autumnale, ο Adonis flammeus, το Linum pubescens, η φριτιλάρια Fritillaria graeca, το κυκλάμινο Cyclamen peloponnesiacum, η Aristolochia elongata, η τουλίπα Tulipa orphanidea, η Bellevalia dubia, το κολχικό Colchicum bivonae και οι ορχιδέες Anacamptis pyramidalis, Α. papillionacea, A. boryi, Orchis italica, O. pauciflora, O. quadripunctata, Limodorum abortivum, Serapias lingua, Ophrys mammosa, O. attica, O. bombyliflora και O. apifera.
 
Η ορνιθοπανίδα περιλαμβάνει πολλά είδη που ζούνε στο ποτάμι και στα γύρω χωράφια. Από τα αρπακτικά ξεχωρίζουν οι γερακίνες, οι αετογερακίνες, οι φιδαετοί, τα βραχοκιρκίνεζα, τα ξεφτέρια, οι πετρίτες, οι κουκουβάγιες, οι χουχουριστές και οι γκιώνηδες. Άλλα κοινά είδη είναι τα κοράκια, οι κάργιες, οι κίσσες, οι φάσσες, τα τρυγόνια, οι αιγίθαλοι, οι δεντροτσοπανάκοι, οι σταχτοσουσουράδες, τα αηδόνια, οι τσίχλες, οι γερακότσιχλες, τα σιρλοτσίχλονα, οι κοκκινοκεφαλάδες, οι αετομάχοι, οι γαλαζοπαπαδίτσες, οι καλόγεροι, οι μελισσοφάγοι, οι θαμνοτσιροβάκοι, οι μαυροτσιροβάκοι, οι κοκκινοτσιροβάκοι, οι μαυροσκούφηδες, οι μυγοχάφτες, οι πυρροβασιλίσκοι, οι καρδερίνες, τα λούγαρα, οι φλώροι, οι κοκκοθραύστες και τα σκαρθάκια.
 
Από τα αμφίβια στον ποταμό απαντώνται κοινοί φρύνοι, πρασινόφρυνοι, γραικοβάτραχοι και δεντροβάτραχοι. Η ερπετοπανίδα περιλαμβάνει τα ενδημικά είδη της Πελοποννήσου: το πελοποννησιακό κονάκι, την μοραϊτόσαυρα, την γραικόσαυρα, τον οφιόμορο και την πελοποννησιακή γουστέρα. Άλλα είδη είναι οι μεσογειακές χελώνες, οι κρασπεδοχελώνες, οι τρανόσαυρες, τα σαμιαμίδια, οι δεντρογαλιές, οι λαφιάτες, οι σαπίτες, τα σπιτόφιδα, τα νερόφιδα και οι οχιές. Από τα θηλαστικά πιστεύεται ότι στο ποτάμι ζούνε ακόμα βίδρες, ενώ στους γύρω λόφους απαντώνται μικρές αγέλες από τσακάλια. Η πανίδα συμπληρώνεται με είδη, όπως αλεπούδες, νυφίτσες, κουνάβια, ασβούς, αγριόχοιρους, λαγούς και σκαντζόχοιρους. Η ιχθυοπανίδα του ποταμού περιλαμβάνει είδη, όπως πελοποννησιακές μπριάνες (Barbus peloponnesius), ποταμοσαλιάρες (Salaria fluviatilis), πέστροφες (Salmo trutta), λιάρες (Telestes pleurobipunctatus) και πελοποννησιακούς ποταμοκέφαλους (Squalius peloponnensis).
 
 

Πως θα πάτε

Η κοιλάδα του Δάρα, όπου το ποτάμι αναπτύσσει την πιο όμορφη πορεία του, βρίσκεται περίπου 22 χλμ. βόρεια της Βυτίνας. Η τελευταία απέχει 183 χλμ. από την Αθήνα. Η περιοχή είναι μία από τις λιγότερο γνωστές της Αρκαδίας και η εξερεύνηση αξίζει. Όμορφοι ορεινοί κάμποι που εναλλάσσονται και διακόπτονται από πετρώδεις λόφους και βουνά.
 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 37.78907857547141, Longitude:22.18859463147851)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Αγραφιώτης

Ο Αγραφιώτης είναι ένας ορμητικός ποταμός με κρυστάλλινα νερά που ρέει στην καρδιά της Πίνδου, σε μια από τις πιο άγριες περιοχές της χώρας μας.

Κράθις

Ένα από τα πιο όμορφα, μικρά ποτάμια της Πελοποννήσου που χαρακτηρίζεται από ένα σωρό μύθους και ιστορικά γεγονότα.

Στρυμόνας

O ατέλειωτος Στρυμόνας, ο ποταμός των τριών χωρών, διακρίνεται για τον πλούτο της βιοποικιλότητας που φυλάσσει στους πολυάριθμους βιοτόπους που δημιουργεί στο διάβα του.

Tαυρωπός (Μέγδοβας)

Ενας εντυπωσιακός και άγριος ποταμός που γεννιέται στα βουνά τη Πίνδου και τροφοδοτεί με τα πλούσια νερά του, δύο μεγάλες τεχνητές λίμνες.

 
 


 



Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.