Ερύμανθος

Photo Gallery

 

Ο ορμητικός Ερύμανθος είναι ένα καθαρό ποτάμι που κυλάει από τα ορεινά του ομώνυμου βουνού και κατεβαίνοντας ενώνει στο διάβα του, τρεις νομούς της Πελοποννήσου. Υπάρχουν αναφορές για τον ποταμό στους Ορφικούς ύμνους, ενώ κοντά στις όχθες του είχε κτιστεί η αρχαία Ψωφίς στην οποία ο Ερύμανθος λατρευόταν σαν θεός. Τα ερείπια της αρχαίας πόλης ακόμη σώζονται, μεταξύ των χωριών Αστράς και Πλατανίτσας. Ο Στάβωνας αναφέρει ότι ο Ερύμανθος ήταν το όριο μεταξύ της Ηλείας και της Αρκαδίας, κάτι που συμβαίνει και στις μέρες μας. Mια άλλη, παλιά λαϊκή ονομασία του ποταμού ήτανε και η Ντουάνα. Οι πηγές του ποταμού βρίσκονται στα νότια και στα δυτικά του όρους Ερύμανθος. Ο ποταμός κινείται ανάμεσα στους ορεινούς όγκους της Πελοποννήσου, Ερύμανθο, Σκιαδοβούνι, Αφροδίσιο και Φολόη. Η αρχή του ποταμού από τα δυτικά ονομάζεται Νουσαΐτικο από το παλιό όνομα, Νούσα, του χωριού Αστράς της Ηλείας. Μετά από λίγα χιλιόμετρα το ποτάμι φτάνει στα Τριπόταμα στο σημείο που ενώνονται οι νομοί Αχαΐας, Ηλίας και Αρκαδίας. Ο Ερύμανθος συνεχίζει με κατεύθυνση από τα βόρεια προς τα νότια, πάνω στα σύνορα Ηλείας-Αρκαδίας, ώσπου εκβάλλει, λίγο δυτικότερα από τον Λάδωνα, στον Αλφειό ποταμό, αποτελώντας έναν από τους κύριους παραποτάμους του. Το συνολικό μήκος του ποταμού φτάνει τα 55 χλμ. Οι πιο σημαντικοί παραπόταμοι του Ερύμανθου είναι ο Αροάνιος (Λιβαρτζινό ποτάμι) που έρχεται από τον Χελμό και ο Σειραίος (Βερτσίωτικο ποτάμι), που  κατεβαίνει από το Αφροδίσιο όρος. Ο Ερύμανθος κινείται σε ένα πανέμορφο ορεινό τοπίο και στο ρου του συναντάει κανείς πέτρινα γεφύρια, παλιούς νερόμυλους και πολλά ιστορικά μνημεία της Πελοποννήσου.

Η βλάστηση γύρω από τον Ερύμανθο αποτελείται από δέντρα που απαντώνται στα ημιορεινά της Πελοποννήσου και από την μεσογειακή μακία, όσο αυτός κατεβαίνει σε υψόμετρο. Στα παρόχθια δάση του ποταμού πρωταγωνιστούν τα πλατάνια, οι ασημοϊτιές, οι αντιθετόφυλλες ιτιές, οι πικροδάφνες, οι λυγαριές, οι κουμαριές, τα πουρνάρια και οι κοκκορεβυθιές. Ενδιαφέροντα φυτά γύρω από το ποτάμι είναι η ίριδα Iris unguicularis, ο νάρκισσος Narcissus serotinus, ο Erigeron acer, το Prospero autumnale, το Linum pubescens, ο Adonis flammeus, το υδροχαρές Lythrum salicaria, οι κρόκοι Crocus boryi και C. niveus, η Cymbalaria microcalyx, η φριτιλάρια Fritillaria graeca, το κυκλάμινο Cyclamen peloponnesiacum, η καμπανούλα Campanula topaliana topaliana, η Aristolochia elongata, το αγριόσκορδο Allium phthioticum, και πολλές ορχιδέες, όπως οι Anacamptis pyramidalis, Α. papillionacea, A. boryi, Orchis italica, O. pauciflora, O. quadripunctata, Limodorum abortivum, Serapias lingua, Ophrys mammosa, O. attica, O. bombyliflora και O. apifera.

Η ορνιθοπανίδα περιλαμβάνει πολλά μικροπούλια και αρπακτικά που κυνηγάνε στο ποτάμι και στα γύρω χωράφια. Από τα αρπακτικά ξεχωρίζουν οι γερακίνες, οι αετογερακίνες, οι φιδαετοί, τα βραχοκιρκίνεζα, τα ξεφτέρια, οι πετρίτες, οι κουκουβάγιες, οι χουχουριστές, οι γκιώνηδες και οι μπούφοι. Άλλα κοινά είδη είναι τα κοράκια, οι φάσσες, τα τρυγόνια, οι δεντροτσοπανάκοι, οι σταχτοσουσουράδες, οι κάργιες, οι κίσσες, οι αλκυόνες, οι τσίχλες, οι γερακότσιχλες, τα σιρλοτσίχλονα, οι κοκκινοκεφαλάδες, οι αετομάχοι, τα αηδόνια, οι γαλαζοπαπαδίτσες, οι καλόγεροι, οι αιγίθαλοι, οι μελισσοφάγοι, οι θαμνοτσιροβάκοι, οι μαυρομυγοχάφτες, οι πυρροβασιλίσκοι, οι καρδερίνες, οι φλώροι, οι κοκκοθραύστες και τα σκαρθάκια.

Από τα αμφίβια στον ποταμό απαντώνται κοινοί φρύνοι, πρασινόφρυνοι, γραικοβάτραχοι, βαλκανοβάτραχοι και δεντροβάτραχοι. Η ερπετοπανίδα περιλαμβάνει τα ενδημικά είδη της Πελοποννήσου: το πελοποννησιακό κονάκι, την μοραϊτόσαυρα, την γραικόσαυρα, τον οφιόμορο και την πελοποννησιακή γουστέρα. Άλλα είδη είναι οι ποταμοχελώνες, οι μεσογειακές χελώνες, οι κρασπεδοχελώνες, οι τρανόσαυρες, τα σαμιαμίδια, οι δεντρογαλιές, οι λαφιάτες, οι σαπίτες, τα σπιτόφιδα, τα νερόφιδα, τα λιμνόφιδα και οι οχιές. Από τα θηλαστικά στο ποτάμι απαντώνται βίδρες και στα γύρω δάση ζούνε ακόμα μικρές αγέλες από τσακάλια. Η πανίδα συμπληρώνεται με είδη, όπως αλεπούδες, νυφίτσες, κουνάβια, ασβούς, αγριόχοιρους, λαγούς και σκαντζόχοιρους.

Η ιχθυοπανίδα του ποταμού περιλαμβάνει είδη, όπως χέλια (Anguilla anguilla), πελοποννησιακές μπριάνες (Barbus peloponnesius), πεταλούδες (Carassius gibelio), λακωνικούς πελασγούς (Pelasgus laconicus), ποταμοσαλιάρες (Salaria fluviatilis), πέστροφες (Salmo trutta), λιάρες (Telestes pleurobipunctatus) και πελοποννησιακούς ποταμοκέφαλους (Squalius peloponnensis)

 

Πως θα πάτε

Οι εξερευνήσεις σας μπορούν να έχουν διάφορες αφετηρίες. Μπορείτε να μείνετε στην Ολυμπία (Ηλεία) όπου θα περιηγηθείτε στον Αλφειό και στο δάσος της Φολόης, στην Κλειτορία (Αχαΐα) που είναι χτισμένη σε ένα υπέροχο ορεινό οροπέδιο ή στα Λαγκάδια (Αρκαδία) κοντά στον Λάδωνα και τη λίμνη του. Η απόσταση από την Αθήνα είναι περίπου 250 χλμ.
 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 37.69308832942251, Longitude:21.81255036953985)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Λύγκος

Ένας καμπίσιος ποταμός που δημιουργείται από τα νερά πολλών μικρών ποταμών και χειμάρρων που κατεβαίνουν από τα βουνά της βορειοδυτικής Ελλάδας.

Άραχθος

Ο Άραχθος είναι ένας από τους σημαντικότερους ποταμούς της Ηπείρου, ο οποίος στη πορεία του περνάει από φαράγγια, λίμνες και πεδιάδες, χαρακτηρίζοντας το τοπίο στο μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής Ηπείρου.

Λούρος

Ο όμορφος Λούρος, ο μεγάλος ποταμός της Ηπείρου, διακρίνεται από ένα πλήθος βιοτόπων, καθώς στο διάβα του περνάει μέσα από φαράγγια, δημιουργεί λίμνες και κάμπους και καταλήγει σε ένα μοναδικό εκβολικό οικοσύστημα.

Τράγος

Ένας μικρός ποταμός στο κέντρο της Πελοποννήσου που περνάει από ορεινούς κάμπους και κατάφυτα στενά ανάμεσα σε χαμηλά βουνά, δημιουργώντας γύρω του ένα πυκνό παραποτάμιο δάσος, γεμάτο ζωή.

 
 


 



Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.