Μετσοβίτικος

Photo Gallery

 

Ένας ορεινός και άγριος ποταμός που παρότι πολλά έχουν αλλάξει στη φυσιογνωμία της περιοχής που διατρέχει, εξακολουθεί να δίνει ζωή στα άγρια δάση της ανατολικής Ηπείρου. Όπως λέει και το όνομα του, πρόκειται για το ποτάμι του Μετσόβου. Ο παραδοσιακός βλάχικος οικισμός που βρίσκεται κτισμένος στα 1.200 μέτρα έχει στα «πόδια» του τον Μετσοβίτικο, ο οποίος γεννιέται από δύο κυρίως περιοχές κοντά στο Μέτσοβο. Οι πρώτες πηγές ξεκινάνε από την κορφή Τσούμα (1.518 μ.) και νότια του Αυχένα Παπαζήση, δημιουργούν το ρέμα Πηγές που κατεβαίνει προς το Νότο και το οποίο συναντά το δεύτερο ρέμα που πηγάζει από την περιοχή Τουκούρσι στα ανατολικά και τον ορεινό όγκο Δοκίμι. Η σμίξη των δύο ρεμάτων γίνεται ακριβώς κάτω από το Μέτσοβο και λίγο πριν το Ανήλιο, δημιουργώντας τον Μετσοβίτικο. Από εκεί ο ποταμός κινείται αρχικά προς τα δυτικά και στη συνέχεια προς τα νοτιοδυτικά, όπου μετά από περίπου 25 χλμ. συναντάει τον Ζαγορίτικο ποταμό στη Μπαλντούμα και μαζί δημιουργούν τον μεγάλο ποταμό Άραχθο. Στην πορεία του ο Μετσοβίτικος δέχεται τα νερά πολλών ακόμη ορεινών ποταμών και ρεμάτων με σημαντικότερα το ποτάμι της Ρόνας, το ρέμα Αμπέλια, τον Λευκοπόταμο, το Μεγάλο ρέμα, το ρέμα της Γκούρας και το ρέμα Γκούση. Το φυσικό τοπίο της περιοχής έχει αλλάξει τελείως και χαρακτηρίζεται πλέον από την παρουσία των τεράστιων γεφυρών της Εγνατίας οδού, η οποία κινείται παράλληλα με το ποτάμι, επισκιάζοντας τα πολλά μικρά, παλιά πέτρινα γεφύρια που κρύβονται στα πιο «περιπετειώδη» σημεία. Εν τούτοις η φύση γύρω από το ποτάμι είναι μοναδική με μεικτά δάση, άγρια ρέματα και πολλές διαδρομές που σας βγάζουν στην κοίτη του Μετσοβίτικου.

Το ποτάμι στα ψηλά είναι ορμητικό και κινείται σε μικρές κατάφυτες χούνες, ενώ αργότερα η κοίτη του ανοίγει, λίγα χιλιόμετρα πριν την ένωση με τον Ζαγορίτικο. Οι όχθες του Μετσοβίτικου είναι κατάφυτες από μεικτά παραποτάμια δάση με πλατάνια, ιτιές, σκλήθρα, φράξους, οξιές, βελανιδιές, πικροκαστανιές, κρανιές, φλαμουριές, κ.ά. Η γύρω περιοχή είναι γνωστή για τα πολλά σπάνια είδη της χλωρίδας της Πίνδου, από τα οποία ξεχωρίζουν η σπάνια Aquilegia nigricans, ο κόκκινος κρίνος Lilium chalcedonicum, το εντομοφάγο φυτό Pinguicula crystallina hirtiflora, η Cardamine bulbifera, η ίριδα Iris sintenisii, το όμορφο γεράνι Geranium versicolor, ο Melittis melissophyllum, η Saxifraga rotundifolia, το αγριογαρύφαλλο Dianthus giganteus, ο γάλανθος Galanthus reginae οlgae vernalis, το Galium odoratum, η Salvia sclarea, η βιόλα Viola hirta, το κολχικό Colchicum autumnale, η Armeria canescens, το Thalictrum aquilegifolium, ο Petasites hybridus και οι ορχιδέες Epipactis helleborine, Corallorhiza trifida, Himantoglossum caprinum, Neottia ovata, Dactylorhiza saccifera, Cephalanthera rubra, C. damasonium, C. longifolia, Orchis pallens, O. mascula, O. pinetorum, O. purpurea, O. sambucina, Ophrys apifera, O. zeusii και O. epirotica.
 
Η ορνιθοπανίδα περιλαμβάνει πολλά είδη των πυκνών δασών, όπως φάσες, γερακότσιχλες, τσίχλες, κοτσύφια, πυρροκότσυφες, πευκοδρυοκολάπτες, μαύρους δρυοκολάπτες, αετομάχους, σταρήθρες, θαμνοψάλτες, σταχτοπετρόκληδες, πυρροβασιλίσκους, αιγίθαλους, δεντροβάτες, κοκκινολαίμηδες, γαλαζοπαπαδίτσες, καστανοπαπαδίτσες, λοφιοπαπαδίτσες, δασοφυλλοσκόπους, τρυποφράχτες και καρδερίνες. Από τα αρπακτικά συναντά κανείς γερακίνες, αετογερακίνες, σφηκιάρηδες, φιδαετούς, πετρίτες, ξεφτέρια, βραχοκιρκίνεζα, μπούφους, χουχουριστές και κουκουβάγιες. Το ποτάμι είναι ιδανικό για να παρατηρήσει κανείς τους όμορφους νεροκότσυφες που εδώ ζούνε σε μεγάλους αριθμούς, αλλά και κιτρινοσουσουράδες, σταχτοσουσουράδες και λευκοσουσουράδες.
 
Στα ψηλά του ποταμού ζούνε αλπικοί τρίτωνες και μακεδονικοί τρίτωνες και τα αμφίβια συμπεριλαμβάνουν σαλαμάνδρες, κοινούς φρύνους, κιτρινομπομπίνες, γραικοβάτραχους, σβελτοβάτραχους, ηπειρωτικούς βάτραχους και δεντροβάτραχους. Η ερπετοπανίδα περιλαμβάνει γραικοχελώνες, μεσογειακές χελώνες, κονάκια, σαύρες της Ρούμελης, πρασινόσαυρες, τοιχογουστέρες, λιμνόφιδα, νερόφιδα, σαΐτες, δεντρογαλιές, σπιτόφιδα και οχιές. Από τα θηλαστικά στο ποτάμι ζούνε βίδρες, ενώ τα γύρω δάση είναι ξακουστά για τα πολλά μεγάλα θηλαστικά, όπως αρκούδες, λύκους, ζαρκάδια, αγριόγατους, αγριόχοιρους, αλεπούδες, ασβούς, κουνάβια, νυφίτσες, σκίουρους και δεντρομυωξούς. Η ιχθυοπανίδα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ιονική πέστροφα (Salmo farioides), την ψευδορασμπόρα (Pseudorasbora parva), τη λιάρα (Pseudorasbora parva), τον σύρτη (Chondrostoma vardarense) και την ποταμοσαλιάρα (Salaria fluviatilis).

 

Πως θα πάτε

Το Μέτσοβο απέχει 50 χλμ. από τα Ιωάννινα, 217 χλμ. από την Θεσσαλονίκη και 412 χλμ. από την Αθήνα. Κοντά στον Μετσοβίτικο υπάρχουν σημαντικοί βιότοποι, όπως η Λίμνη Αώου, το Περιστέρι και η Βάλια Κάλντα, ενώ δεκάδες είναι οι όμορφοι παραδοσιακοί οικισμοί της περιοχής.
 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 39.749628430555425, Longitude:21.166239606571935)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Μογλενίτσας (Αλμωπαίος)

Ένας μεγάλος και ήρεμος ποταμός στα βόρεια της Μακεδονίας που στο πέρασμα του δημιουργεί κοιλάδες, φαράγγια και πυκνά δάση, περιοχές μοναδικού φυσικού κάλλους.

Λούσιος

Ένα από τα πιο διάσημα ποτάμια της Πελοποννήσου, ο Λούσιος δημιουργεί στο ορμητικό διάβα του ένα πλούσιο οικοσύστημα που σε συνδυασμό με τα μοναδικά ιστορικά τοπωνύμια της περιοχής σχηματίζουν ένα απολαυστικό πεδίο εξερεύνησης και αναψυχής.

Κόσυνθος

Ο μυθικός Κόσυνθος, ο μεγάλος ποταμός που διασχίζει την πόλη της Ξάνθης, ορίζει το τοπίο στα δυτικά της Θράκης, καθώς κατεβαίνει από τα βουνά της Ροδόπης προς τη λίμνη Βιστωνίδα.

Δεσπάτης

Ο Δεσπάτης είναι ένα όμορφο, καθαρό ποτάμι της ανατολικής Μακεδονίας που κυλάει μέσα στο Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης σε μια περιοχή που ακόμα είναι σχεδόν αδιατάρακτη από την ανθρώπινη παρουσία.

 
 


 



Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.