Νέστος

Photo Gallery

 

Πυκνά παραποτάμια δάση, βαθιά φαράγγια, ήρεμες κοιλάδες και μια μεγάλη αλληλουχία βιοτόπων διαμορφώνουν το τοπίο μέσα από το οποίο περνάει ένας από τους μεγαλύτερους ποταμούς της χώρας. Στην ελληνική μυθολογία ο Νέστος, ή αλλιώς Νέσσος, γεννιέται μαζί με όλους τους μεγάλους ποταμούς στην αρχή του χρόνου. Οι Ρωμαίοι, μετονόμασαν το ποτάμι σε Μέστους, ενώ αναφέρεται ως Μέστος απο την Άννα Κομνηνή τον 11ο μ.Χ. αιώνα. Απο το όνομα αυτό, προήλθε και το σλάβικο όνομα Μέστα, με το οποίο ακόμα και σήμερα ονομάζουν οι Βούλγαροι το τμήμα του ποταμού, που ρέει στην χώρα τους. Ο ποταμός πηγάζει από τα όρη Ρίλα της Βουλγαρίας, μεταξύ των οροσειρών Αίμου και Ροδόπης, και η βουλγαρική του ονομασία είναι Μέστα, ενώ στα τουρκικά αναφέρεται ως Καρά Σου. Το ποτάμι κυλάει από τα βόρεια προς τα νότια και από τα δυτικά προς τα ανατολικά διασχίζοντας τους ορεινούς όγκους της Δυτικής Ροδόπης και το όρος Φαλακρό και εκβάλλει στο Θρακικό Πέλαγος, απέναντι από τη Θάσο. Ο ρους του οριοθετεί τα σύνορα ανάμεσα στη Μακεδονία και τη Θράκη και τους νομούς Καβάλας και Ξάνθης, έχοντας πρώτα διατρέξει το νομό Δράμας. Πρόκειται για ένα από τα πέντε μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας και η συνολική του πορεία καλύπτει 243 χλμ., από τα οποία τα 140 χλμ. περίπου, βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος. Οι μεγαλύτεροι παραπόταμοι του Νέστου είναι ο Δεσπάτης, το ρέμα Λειμώνος, το Διαβολόρεμα και το Αρκουδόρεμα, ενώ στο ρου του υπάρχουν δύο υδροηλεκτρικά φράγματα, το φράγμα του Θησαυρού και το φράγμα της Πλατανόβρυσης, που έχουν δημιουργήσει δύο λιμναίες, επιμηκείς συλλογές του ποταμού. Ανάμεσα στους ορεινούς όγκους της Ροδόπης σχηματίζει τα γνωστά «Στενά του Νέστου», μια περιοχή συνολικής έκτασης 23.800 στρεμμάτων, ενώ διάσημο είναι το Δέλτα του Νέστου με το σπάνιο παραποτάμιο δάσος, γνωστό και ως Μεγάλο Δάσος (Κοτζά Ορμάν).

Τα παραποτάμια δάση από τα Στενά μέχρι το Δέλτα Νέστου αποτελούνται από σκλήθρα, πλατάνια, ιτιές, σφενδάμια, λεύκες, βελανιδιές, πουρνάρια, άρκευθους, αγριοκουμαριές, κουτσουπιές, κ.ά. Στις περιοχές κοντά στο ποτάμι μπορεί κανείς να συναντήσει πολλά σπάνια είδη της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, όπως η ανεμώνη Anemone sylvestris, η Calluna vulgaris, το έμπετρο Empetrum nigrum, το όμορφο κυκλάμινο Erythronium dens-canis, η σπάνια Haberlea rhodopensis, η Anthyllis vulneraria bulgarica, η Saxifraga stribrnyi, το αγριογαρύφαλλο Dianthus gracilis gracilis, η Atropa belladonna, η Asperula aristata nestia, η Jovibarba heuffelii, το Galium rhodopeum, ο Stachys leucoglossa, το Verbascum pseudonobile, ο Goniolimon dalmaticum και η ορχιδέα Dactylorhiza saccifera.

Το δέλτα του ποταμού, έκτασης 550.000 στρεμμάτων, αποτελεί «Υδροβιότοπο Διεθνούς Σημασίας» και μέρος του Εθνικού Πάρκου που περιλαμβάνει τις λίμνες Βιστωνίδα και Ισμαρίδα. Εδώ βρίσκουν καταφύγιο πολλά σπάνια είδη της ορνιθοπανίδας, ενώ σε όλο το ποτάμι τα είδη των πουλιών ξεπερνάνε τα 300. Το δάσος του Κοτζά Ορμάν είναι από τις ελάχιστες περιοχές που φωλιάζει ακόμη και σήμερα ο φασιανός. Από τα αρπακτικά απαντώνται πολλά σπάνια είδη, όπως θαλασσαετοί, βασιλαετοί, χρυσαετοί, στικταετοί, κραυγαετοί, φιδαετοί, σαΐνια, διπλοσάινα, σφηκιάριδες, γερακίνες, δεντρογέρακα, κιρκινέζια, βραχοκιρκίνεζα, πετρίτες, ξεφτέρια, μπούφοι, χουχουριστές και κουκουβάγιες. Στα φαράγγια ζούνε ακόμα σπάνιοι ασπροπάρηδες και όρνια. Άλλα είδη που ζούνε κοντά στο ποτάμι είναι ο μαυροπελαργός, η γιδοβυζάχτρα, ο νεροκότσυφας, η σταχτοσουσουράδα, το λούγαρο, ο κούκος, ο μελλισοφάγος, η χαλκοκουρούνα, ο σταχτής δρυοκολάπτης, ο δεντροβάτης, η μπεκάτσα, η φάσσα, η βουνοπαπαδίτσα, ο νανομυγοχάφτης, ο δεντροτσοπανάκος, ο πυρροβασιλίσκος, κ.ά. Στο δέλτα του ποταμού ζούνε πολλά παρυδάτια πουλιά, όπως σταχτοτσικνιάδες, αργυροτσικνιάδες, νυχτοκόρακες, κρυπτοτσικνιάδες, σκουφοβουτηχτάρια, αβοκέτες, αγκαθοκαλημάνες και πολλά είδη παπιών.

Στο ποτάμι και γύρω από αυτό ζούνε 11 είδη αμφιβίων και 21 είδη ερπετών. Από τα αμφίβια ξεχωρίζουν η σαλαμάνδρα, ο κοινός τρίτωνας, ο φρύνος, ο πρασινόφρυνος, ο πηλοβάτης, η κιτρινομπομπίνα, ο δεντροβάτραχος, ο γραικοβάτραχος, ο σβελτοβάτραχος και ο βαλτοβάτραχος. Τα ερπετά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, γραικοχελώνες, μεσογειακές χελώνες, ποταμοχελώνες, βαλτοχελώνες, σαμιαμίδια, πρασινόσαυρες, γουστέρες του Ταύρου, έρυκες, σαπίτες, εφιούς, νερόφιδα, λιμνόφιδα, λαφιάτες, λαφιάτες του Ασκληπιού, σπιτόφιδα, τυφλίτες, στεφανοφόρους και κοινές οχιές.

Ο ποταμός Νέστος, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, αποτελούσε το βόρειο όριο εξάπλωσης των λιονταριών στην Ελλάδα. Σήμερα η περιοχή του Δέλτα είναι πολύ σημαντική λόγω της μόνιμης παρουσίας του τσακαλιού που έχει πλέον εκλείψει από πολλές περιοχές της χώρας. Στα δάση που βρίσκονται στα ψηλά ζούνε αρκούδες, ζαρκάδια και λύκοι, ενω σε όλο το ρου του ποταμού υπάρχουν μεγάλοι πληθυσμοί από βίδρες. Η πανίδα των θηλαστικών συμπληρώνεται με αγριόγατους, αλεπούδες, λαγόγυρους, αγριογούρουνα, ασβούς, νυφίτσες, κουνάβια και τον σπάνιο νανοποντικό. Ένα σημαντικό είδος που συναντάται κοντά στις εκβολές είναι η πανέμορφη στικτοϊκτίδα, ένα είδος κουναβιού. Σημαντική είναι και η παρουσία σπάνιων νυχτερίδων, όπως μπαρμπαστέλοι, μυωτίδες του Daubenton, ρινόλοφοι του Mehely, μεγάλοι και μικροί νυχτοβάτες και ορεινές ωτονυχτερίδες. Στο Δέλτα του Νέστου υπάρχουν κοπάδια από νεροβούβαλους.

Η ιχθυοπανίδα του Νέστου είναι μεγάλη και περιλαμβάνει 36 είδη. Από αυτά ξεχωρίζουν η μακεδονική πέστροφα (Salmo macedonicus), το τσιρωνάκι του Στρυμόνα (Alburnoides strymonicus), η μπριάνα του Στρυμόνα (Barbus strumicae), το πετροχείλι (Oxynoemacheilus bureschi), ο βίνος (Barbatula barbatula), η θρακοβελονίτσα (Cobitis strumicae) και ο θρακικός ποταμοκέφαλος (Squalius orpheus). Άλλα είδη είναι το ευρωπαΐκό σίρκο (Alburnus alburnus), ο σύρτης (Chondrostoma vardarense), η τούρνα (Esox lucius), ο βουλγαροκωβιός (Gobio bulgaricus), ο ποντογωβιός (Knipowitschia caucasica), το μικροσίρκο (Leucaspius delineatus), το γριβάδι (Cyprinus carpio), το τσιρώνι (Rutilus rutilus), η μουρμουρίτσα (Rhodeus amarus), η ποταμοσαλιάρα (Salaria fluviatilis), ο γουλιανός (Silurus glanis), η μαλαμίδα (Vimba melanops) και το γλήνι (Tinca tinca).

(φωτ.τοπίου: Ηρακλής Μήλας)

 

Πως θα πάτε

Καλύτερη αφετηρία απ’ όπου μπορείτε να επισκεφθείτε όλο το ποτάμι είναι η Σταυρούπολη της Ξάνθης. Από εδώ μπορείτε να κατευθυνθείτε προς τα βόρεια μέχρι τα φράγματα, να περπατήσετε στα Στενά του ποταμού και να φτάσετε μέχρι το Δέλτα. Η Σταυρούπολη απέχει 27 χλμ. από Ξάνθη και 218 χλμ. από Θεσσαλονίκη. Η διάσχιση των Στενών του Νέστου από Σταυρούπολη προς Τοξότες είναι μια από τις ωραιότερες πεζοπορικές διαδρομές που μπορεί κανείς να πραγματοποιήσει στην Ελλάδα.

 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 41.17587289014967, Longitude:24.702755884680982)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Αλιάκμονας

Ο Αλιάκμονας, ο μεγάλος ελληνικός ποταμός, συγκεντρώνει στη κοίτη του τα νερά των βουνών της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, δίνοντας ζωή σε ένα μεγάλο τμήμα της χώρας μας, πριν εκβάλλει στον Θερμαϊκό.

Άραχθος

Ο Άραχθος είναι ένας από τους σημαντικότερους ποταμούς της Ηπείρου, ο οποίος στη πορεία του περνάει από φαράγγια, λίμνες και πεδιάδες, χαρακτηρίζοντας το τοπίο στο μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής Ηπείρου.

Στρυμόνας

O ατέλειωτος Στρυμόνας, ο ποταμός των τριών χωρών, διακρίνεται για τον πλούτο της βιοποικιλότητας που φυλάσσει στους πολυάριθμους βιοτόπους που δημιουργεί στο διάβα του.

Σπερχειός

Ο μεγαλόπρεπος ποταμός της Στερεάς Ελλάδας διακρίνεται για την αλώβητη φυσιογνωμία του, καθώς από τις πηγές στα ψηλά μέχρι τις όμορφες εκβολές του, διατηρεί ακόμα τον αρχαίο του ρου.

 
 


 Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.