Καρπενησιώτης

Photo Gallery

 

Ένας άγριος και ορμητικός ποταμός που στο διάβα του περνάει από κοιλάδες, φαράγγια και περάσματα, σμιλεύοντας τους άγριους ορεινούς όγκους της Ρούμελης. Ο Καρπενησιώτης πηγάζει από τις δυτικές πλαγιές του Τυμφρηστού και ρέει νοτιοδυτικά όπου στο τέλος του ενώνεται με τον ποταμό Κρικελοπόταμο που κατεβαίνει από την Καλιακούδα, σχηματίζοντας έτσι τον ποταμό Τρικεριώτη. Το μήκος του είναι 15 χιλιόμετρα και κινείται στα νότια του νομού Ευρυτανίας. Μετά το Καρπενήσι τα νερά του διασχίζουν μια όμορφη κοιλάδα που σχηματίζεται ανάμεσα στα βουνά Καλιακούδα και Χελιδόνα. Στη συνέχεια κινείται μαιανδρικά περνώντας από το εντυπωσιακό φαράγγι του «Κλειδιού» και καταλήγει στα «Διπόταμα» όπου συναντά τον Κρικελοπόταμο. Είναι ένας δυσπρόσιτος ποταμός με γρήγορα, καθαρά νερά που περιβάλλεται από πλούσια παρόχθια βλάστηση και ενώνει μια όμορφη πεδιάδα με καλλιέργειες με τα άγρια πυκνά δάση ελάτης των γύρω βουνών. Ο Καρπενησιώτης αποτελεί έναν σημαντικό ενδιαίτημα, καθώς τα νερά του αποτελούν πηγή ζωής για πολλά είδη της χλωρίδας και της πανίδας.

Η βλάστηση που κυριαρχεί στις όχθες του ποταμού είναι τα φυλλοβόλα πλατύφυλλα. Κοινά δέντρα που σχηματίζουν όμορφα παρόχθια δάση στην περιοχή είναι τα πλατάνια, οι ασημοϊτιές, οι σπαζοϊτιές και τα σκλήθρα. Στα ήρεμα σημεία του ποταμού αναπτύσσονται καλαμιώνες, βούρλα και φυτοκοινωνίες του υδρόφιλου Sparganium erectum. Λίγο πιο ψηλά απλώνονται τα πλούσια ελατοδάση των βουνών με πολλά σπάνια είδη της χλωρίδας. Σημαντικά φυτά της περιοχής είναι το Εpilobium parviflorum, το Gallium aparine, το υδροχαρές Petasites hybridus, η Salvia sclarea, η Potentilla micrantha, η βιόλα Viola odorata, η Alkana pindicola, το κολχικό Colchicum bivonae, η Salvia sclarea, η σιληνή Silene atropurpurea, το αγριογαρύφαλλο Dianthus tymphresteus, ο γάλανθος Galanthus reginae-οlgae vernalis, το Tussilago farfara, το Symphytum bulbosum και οι ορχιδέες Cephalanthera rubra, Epipactis helleborine, E. microphylla, E. subclausa, Gymnadenia conopsea, Anacamptis pyramidalis, A. quadripunctata, Dactylorhiza saccifera, Himantoglossum caprinum, H. robertianum, Orchis spitzelii, O. pauciflora, Ophrys helenae, O. zeusii, O. apifera, O. reinhardiorum.

Η γειτνίαση με τις πολλές ψηλές κορφές της Ρούμελης συχνά προσελκύει στο ποτάμι πολλά αρπακτικά. Γύρω από τον Καρπενησιώτη κυνηγάνε χρυσαετοί, φιδαετοί, πετρίτες, σφηκιάρηδες, γερακίνες, ξεφτέρια, βραχοκιρκίνεζα, τυτούδες και μπούφοι. Στις όχθες και στα βράχια συναντά κανείς νεροκότσυφες και σταχτοσουσουράδες, ενώ τα πλατάνια είναι γεμάτα από δεντροτσοπανάκους, λούγαρα, σκαρθάκια, καλόγερους, γαλαζοπαπαδίτσες, αιγίθαλους, κάργιες, κ.ά. Η ορνιθοπανίδα συμπληρώνεται από είδη όπως αετομάχους, γυδοβυζάχτρες, πυρροβασιλίσκους, χρυσοβασιλίσκους, πράσινους δρυοκολάπτες, μεσαίους δρυοκολάπτες, τσίχλες, γερακότσιχλες, κοκκοθραύστες, θαμνοψάλτες, φάσσες, τρυγόνια, κοκκινοκεφαλάδες και σταυρομύτες.

Το ποτάμι είναι πλούσιο και από την πλευρά της ερπετοπανίδας. Σαλαμάνδρες, τρίτωνες, γραικοβάτραχοι, κιτρινομπομπίνες, φρύνοι, τρανόσαυρες, σαύρες της Ρούμελης, δεντρογαλιές, νερόφιδα, αγιόφιδα, σαΐτες, λαφιάτες, στεφανοφόροι και οχιές ζούνε μεταξύ άλλων κοντά στο ποτάμι. Στα θηλαστικά ξεχωρίζει η παρουσία του λύκου, του ζαρκαδιού και της αγριόγατας, ενώ υπάρχουν και αναφορές για εμφανίσεις αρκούδων στα γύρω δάση. Στον Καρπενησιώτη ζούνε πολλές βίδρες, κάτι που οφείλεται και στην παρουσία των ιχθυοτροφείων πέστροφας στην περιοχή. Η πανίδα συμπληρώνεται από αγριογούρουνα, νυφίτσες, κουνάβια, ασβούς, αλεπούδες, λαγούς, δασομυωξούς, δεντρομυωξούς, σκίουρους και διάφορα είδη τρωκτικών και νυχτερίδων. Στα νερά του ποταμού ζει η ενδημική ιονική πέστροφα (Salmo farioides), η πελοποννησιακή μπριάνα (Barbus peloponnesius), ο πελοποννησιακός ποταμοκέφαλος (Squalius peloponnensis), η αμερικάνικη πέστροφα (είδος που έχει αποδράσει από τα ιχθυοτροφεία), η ποταμοσαλιάρα (Salaria fluviatilis), κ.ά.

Ο Καρπενησιώτης αν και είναι ένας ποταμός με καθαρά νερά και πλούσια παρόχθια βλάστηση που διατρέχει μοναδικής ομορφιάς οικοσυστήματα, απειλείται μονίμως από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Κατά καιρούς στο ποτάμι καταλήγουν λύματα, ενώ η ρύπανση από σκουπίδια, ιδιαίτερα στις πεδινές περιοχές, είναι έντονη. Η κατάσταση επιδεινώνεται από παράνομες αμμοληψίες, κατασκευές για την διευθέτηση της κοίτης, λαθραλιεία και άλλα. Δυστυχώς ακόμα και στις μέρες μας, ακόμα και σε τόσο όμορφα μέρη, η ανθρώπινη παρουσία κινείται μέσα στα όρια της εγκληματικής ανοησίας.



 

Πως θα πάτε

Για να επισκεφτείτε τον Καρπενησιώτη διαλέξτε σαν ορμητήριο το Καρπενήσι ή το τουριστικό Μεγάλο Χωριό. Οδικώς το Καρπενήσι απέχει 290 χλμ. από την Αθήνα και 380 χλμ από τη Θεσσαλονίκη. Θα φτάσετε μέσω Λαμίας σε περίπου 4 ώρες από την Αθήνα και λίγο περισσότερο από τη Θεσσαλονίκη.

 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 38.85675002221528, Longitude:21.748829682654787)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Νέστος

Πυκνά παραποτάμια δάση, βαθιά φαράγγια, ήρεμες κοιλάδες και μια μεγάλη αλληλουχία βιοτόπων διαμορφώνουν το τοπίο μέσα από το οποίο περνάει ένας από τους μεγαλύτερους ποταμούς της χώρας.

Πορταϊκός

Ένας σχετικά μικρός σε μήκος ποταμός τη Θεσσαλίας που είναι διάσημος για τα πέτρινα γεφύρια και τα μοναστήρια του αλλά και για τους διαφορετικούς βιότοπους που διασχίζει.

Αχελώος

Ο μυθικός, άγριος Αχελώος, ο δεύτερος σε μήκος ποταμός της Ελλάδας, μπορεί να έχει αλλοιωθεί από τις πολλές παρεμβάσεις στη κοίτη του, αλλά συνεχίζει να δίνει ζωή με τα νερά του σε μια μεγάλη έκταση της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Ευρώτας

Ο μυθικός και ιστορικός Ευρώτας, ο μεγάλος ποταμός της Λακωνίας, είναι ο νοτιότερος μεγάλος ποταμός της Ελλάδας που στο διάβα του, περνάει από φαράγγια, δίνει ζωή σε κάμπους και δημιουργεί στις εκβολές του όμορφους υδροβιότοπους.

 
 


 



Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.